جزئیاتی از مسدود شدن حسابهای صادرکننده چک برگشتی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تاکید کرد: اگر چک فردی برگشته خورده باشد، مبلغ مورد نظر از همه حسابهای شخص در همان بانک برداشت میشود. در مرحله بعدی به میزان مبلغ کسری چک برگشتی، سایر حسابهای فرد در شبکه بانکی به ترتیب بیشترین به کمترین مانده مسدود و سپس مراحل قانونی از سوی قوه قضائیه انجام میشود.
مهران محرمیان درباره نحوه مسدودی حسابهای فرد صادرکننده چک برگشتی گفت: با توجه به اینکه ماده ۵ مکرر قانون اصلاح قانون صدور چک، مواردی را برای شخصی که چک وی برگشت میخورد، در نظر گرفته است؛ یکی از این موارد کسر مانده چک برگشتی از کلیه حسابهای صادرکننده چک در شبکه بانکی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بخشی از این قانون در حال اجراست، اظهار داشت: بدین معنا که اگر فردی در یک بانک دسته چکی داشته باشد و چک او برگشت بخورد، از تمام حسابهایش در همان بانک مبلغ مربوطه برداشت و چک اگر مبلغش کفایت کرد، پاس میشود.
به گفته معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، در قسمت دیگر قانون عنوان شده است که به میزان مبلغ کسری چک برگشتی، سایر حسابهای صادرکننده چک برگشتی در تمام شبکه بانکی مسدود شود و در نهایت روال قانونی از سوی قوه قضائیه برای برداشت از آن حساب طی شود. بنابراین اگر فردی در پنج بانک حساب دارد و در بانک اول چک وی برگشت میخورد، مانده تمام حسابها احصا میشود و در مرحله بعدی به ترتیبی که از بیشترین به کمترین مانده است، کسری موجودی چک برگشتی مسدود خواهد شد.
محرمیان درباره نحوه اطلاع فرد دارای چک برگشتی از مسدودی حسابهایش تصریح کرد: طبیعتاً فرد میتواند از کانالهای ارتباطی هر بانک این کار را انجام دهد. اما این رویه بسیار طولانی است بدین صورت که فرد به قوه قضاییه مراجعه میکند، قوه قضائیه با بانکها مکاتبه میکند، بانکها مانده موجود را به قوه قضائیه بازمیگردانند و غیره.
وی ادامه داد: البته این امر تنها مرتبط با چک برگشتی نیست و در تمام مواردی که به ضبط اموال و داراییهای شخصی شبکه بانکی مرتبط است، روال این گونه و به همین میزان طولانی است. لذا مقرر است که این کار به صورت برخط انجام شود و فرد از طریق کانالهای ارتباطی بانک خودش میتواند از وضعیت مسدودی حسابش اطلاع یابد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی درباره روال رفع مسدودی از حسابهای صادرکننده چک بلامحل خاطرنشان کرد: روال رفع مسدودی همان روالی است که تاکنون انجام شده است. یعنی صادرکننده چک بلامحل برای رفع مسدودی باید رضایت شخص ذی نفع چک را اخذ کند که عملاً این کار با پرداخت مبلغ انجام خواهد شد و پس از آن، همین روال به صورت عکس (معکوس) انجام می شود و در تمام شبکه بانکی رفع سوء اثر اعمال و وجوه مسدودی آزاد می شود.
محرمیان در توضیح اجرای آزمایشی طرح یاد شده، ابراز داشت: آزمایشی بودن طرح یاد شده، این گونه است که فرصت محدودی برای پنج بانک باقی مانده در نظر گرفته شده تا در اسرع وقت آزمایشهای لازم را برای راهاندازی این سرویس انجام دهند. علاوه بر این، از آنجایی که تعداد چکهای برگشتی در روز بالاست، ضروری است که از عملکرد زیرساختهای فنی اطمینان حاصل کنیم. لذا فرصت آزمایشی در نظر گرفته شده برای این طرح، دو هفته است و سپس این مهم برای تمام شبکه بانکی و تمام چکهای برگشتی اعمال میشود.
وی ادامه داد: موضوع فوق مطابق قانون برای تمام چکهای قدیمی و جدید اعمال میشود و تنها به چکهای صیادی جدید بنفش رنگ محدود نمیشود.