100 میلیون های بدون استفاده
اگر 100 میلیون پس انداز داشته باشید یا وام گرفته باشید با آن چه کار می کنید؟ آیا گزینه ای بغیر از طلا و ارز به ذهن شما می رسد؟
در روزهای اخیر خیلی ها از من سوال کردند که بین 50 تا 100 میلیون پس انداز دارند یا وامی گرفته اند و با این پول چه کار کنند؟ گزینه های سرمایه گذاری برای این پس اندازه کننده تقریبا سه چهار مورد بیشتر نیست. در کوچکترین شهرها هم دیگر با کمتر از 500 600 میلیون تومان نه می شود خانه خرید و نه زمین. حداقل ماشین هم که پراید است و با 50 یا 100 میلیون بعید است کارکرده ی درست حسابی آن گیر بیاید.
مردم عادی که توانایی خرید و انبار کردن کالاهای مختلف را ندارند، هر چند الان با 100 میلیون تومن نهایت بتوان 5 تن میلگرد یا انواع دیگر از آهن ها را خرید ولی خوب یک کارمند دولتی یا بخش خصوصی که 100 میلیون تومان پس انداز دارد توانایی انبار کردن میلگرد را ندارد. گزینه های سرمایه گذاری برای بخش بزرگی از مردم کشور محدود به طلا، دلار و سهام شده است. با 100 میلیون تومان می توان چند عدد سکه یا کمی طلا و یا 3 هزار دلار خرید کرد.
یه جور دیگر به قضیه نگاه کنیم. اول اگر پس انداز کننده ی عزیز سراغ سپرده بانکی برود سالی 15 تا 20 درصد از ارزش پولش را از دست می دهد پس سپرده بانکی همان اول بد بودن خودش را نشان می دهد. چشم انداز تورمی هم جوری نیست که انتظار کاهش تورم وجود داشته باشد تا به هوای آن به سراغ سپرده برود.
بورس در اثر سیاست های اواخر دولت روحانی و یک سال گذشته دولت رئیسی تقریبا تمام مزایایی خودش را از دست داده اما ریسک هایش باقی مانده است. انرژی را برای صنایع عمدتا بورسی گرانتر از بسیاری از کشورهای اقتصاد آزاد در نظر گرفتند، مالیات را برای صادرات حذف کردند. در مواقعی که قیمت های جهانی رشد می کند با وضع عوارض این مزیت را هم از شرکت ها می گیرند. حداقل حقوق قانون کار را به طور میانگین تقریبا 50 درصد رشد داده اند. دولت هر جا کم می یاورد به سراغ بانک ها می رود. زمانی به پتروشیمی ها خوراک ارزان می دادند اما الان گرانترین خوراک بین کشورهای تولیدکننده ی گاز را برای خوراک اعمال می کنند. بحث افزایش نرخ محصولات و غیره هم که نیاز به توضیح ندارد و تقریبا همه تولیدکنندگان کالاهای پرمصرف را تا مرز زیان دهی جلو برده اند.
حال تنها گزینه پیش رو برای پس انداز کننده خرد جامعه ایران دلار و طلا است. در شرایطی که چشم انداز توافق هم کمرنگ شده است و از طرف دیگر تنش ها هم کمی افزایش پیدا کرده است. به نظر می رسد اصلا برنامه ریزی ها جوری است که خانه دار به بازار سکه و دلار بزند. امیدوارم این نگاه اشتباه باشد ولی وقتی کسی که 100 میلیون تومان پس انداز دارد یا وام گرفته در مورد گزینه امن برای سرمایه گذاری سوال می پرسد، چیزی به جز طلا به ذهنم نمی رسد.
واقعا اگر دست از سر دخالت در سود و زیان شرکت ها بردارند، سهام گزینه بی رقیب برای سرمایه گذاری است ولی چه کنیم که دولتمردان تازه نفس خودشان مسئول همه چیز اقتصاد می دانند. بالاخره از نفس خواهند افتاد، فقط امیدوارم دیر نشده باشد. وگرنه هر چقدر مزیت سهام کاهش پیدا کند، تمایل به سرمایه گذاری در بازار رقیب خطرناک طلا و ارز افزایش پیدا می کند.
سکه و دلار اشتباهه؛ دزد میزنه بیچاره میشی. آب معدنی بخر انبار کن. آب معدنی در طی یکسال گذشته چن برابر شده؟ بیشتر از طلا و ارز تورم خورده. اقتصاد آبکی یعنی این.
مرد حسابی فکر کردی آب معدنی چیه ؟ از آب شیر پرمیکنند میشود آب معدنی
شبیه توپ فوتبال شدیم هر کی یه قسمت دستشه پاش برسه شوت میکنه بی هدف و محکم
سی سال پیش از بهترین دانشگاه ملی با تخصص مهندسی به سراغ کار که تقریبا همه دولتی بودند به شوق خدمت به وطنم ایران عزیزتر از جانم به هرکجا جز تعهد و پارتی و چاپلوسی من چیزی ندیم اکنون میگویند فشار تحریم ها باعث توجه به نیروهای داخلی شده!!!کاش من هم زمان تحریم فارغ التحصیل می شدم!!روزگاری به سیاست گذشتگان برای بهادادن به مهندسین المانی و امریکایی ایراد میگرفتن .برای خدمت باید وطن پرست باشی و راستگو و متخصص .کارنامه متعهدین بی تخصص هم برهمگان به قیمت گزافی اشکار گشت ..
بلایی که بسر ملت آوردید صد سال دیگه هم قابل جمع کردن نیست