بحران گاز در آلمان
آیا تولید شیشههای عطر هاینز-گلس پس از ۴۰۰ سال متوقف میشود؟
بحران گاز در آلمان که در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین پدید آمده، صنعت عطرسازی این کشور را در مخمصه جدیدی گرفتار کرده است.
شرکت هاینز-گلس (Heinz-Glas) با سابقه ۴۰۰ ساله خود در تولید بطریهای شیشهای برای مارکهای بزرگ عطرسازی نظیر لورآل یکی از همین شرکتهاست که تحت تاثیر وضعیت شکننده کنونی قرار گرفته است.
مورات آگاچ، دستیار اجرایی مدیرعامل این شرکت خانوادگی آلمانی که از سال ۱۶۲۲ میلادی سیزده نسل را در رأس خود دیده، در این باره میگوید: «ما در وضعیت فوقالعاده حساسی به سر میبریم. در صورت پایان تحویل گاز (...) تولید شیشه متوقف خواهد شد.»
شرکت هاینز-گلس که کارخانجاتش در بایرن در جنوب و تورینگن در شرق آلمان واقع هستند، یکی از بازیگران اصلی جهانی در این صنعت به شمار میرود. در کارخانه بایرن این شرکت، هر روز نزدیک به ۷۰ تن شیشه از کورهها خارج میشود.
برای ساختن و شکل دادن به این ماده، کارخانه نیاز به ایجاد دمایی بالا تا ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد دارد. گاز در این فرآیند استفاده میشود و نقشی عمده در تولید حرارت دارد. در واقع حتی در کارخانه کلینتتو، جایی که کورهها با برق کار میکنند، باز هم حدود ۴۰ درصد از دستگاههای صنعتی تولید شیشه هنوز با گاز کار میکند.
تا همین اواخر، به لطف خطوط لولهای که آلمان را به روسیه متصل میکرد، گاز با هزینهای کم به سوی دستگاههای حرارتی این کارخانهها جریان داشت. اما آن دوران تمام شده و مسکو در پی جنگ در اوکراین، تحویل گاز خود را ۸۰ درصد کاهش داده است. در نتیجه این تغییرات، هزینهها به نحو سرسامآوری افزایش یافته است.
مورات آگاچ تخمین میزند که برای هاینز-گلاس، هزینه در مقایسه با سال ۲۰۱۹ میلادی «در ده و گاهی حتی بیست ضرب شده است» به نحوی که دیگر «از نظر اقتصادی قابل تحمل نیست».
مقامات هاینز-گلس میگویند پیامدهای توقف تحویل گاز روسیه، برای این شرکت که روزانه یک میلیون از این بطریها را در آلمان تولید میکند، بسیار سنگین است.
فعالیت و حیات صنایع آلمان بطور جدی در معرض تهدید است. گاز روسیه تا قبل از جنگ اوکراین ۵۵ درصد از واردات آلمان را تشکیل میداد اما اکنون دولت از طرح جیرهبندی گاز سخن میگوید و تولیدکنندگان خود را برای پایان قریبالوقوع تحویل گاز آماده میکنند.
هاینز-گلس برای مقابله با بحران به وجود آمده، در حوزه ذخیرهسازی گاز مایع سرمایهگذاری کرده است. این نوع گاز میتواند روزانه با کامیون وارد شود با این حال مقامات شرکت گفتهاند باید «سه برابر بیشتر» از آنچه اکنون است هزینه شود وگرنه میزان گاز فعلی کافی نخواهد بود.
در درازمدت، جایگزینی کل سیستم گازی با زیرساختهای الکتریکی نیز میتواند در دستور کار قرار گیرد. با این حال این تغییر و تحول میتواند «۵۰ میلیون یورو» برای این گروه هزینه داشته باشد؛ مبلغی که مقامات شرکت میگویند قادر به پرداخت آن نیستند و باید توسط دولت حمایت شوند.
دو کارخانه آلمانی این گروه همچنین میگویند که برای فعالیت به کمک انرژیهای پایدار نیز به مجموعه گستردهای از پنلهای خورشیدی به وسعت «۳۰۰۰ زمین فوتبال» نیاز دارند.
بآاساف (BASF)، غول صنایع شیمیایی آلمان، طرحی گسترده برای جایگزینی گاز با نفت کوره ارائه کرده است. با این حال برای بیش از ۵۵ هزار کارمند و کارگر این شرکت در آلمان، چشم انداز پیشرو تیره و تار است.
با این وجود مورات آگاچ امیدوارانه میگوید: «ما جنگ سیساله را در سالهای آغاز تاسیسمان از سر گذراندیم، طاعون را پشت سر گذراندیم، سپس جنگ جهانی اول و دوم را شاهد بودیم و از شوک نفتی نیز عبور کردیم. بنابراین بر این بحران نیز فائق خواهیم آمد.»