بودجه سال آینده ۵۲۶۱ هزار میلیاردی بسته شد؛ حقوق تا ۷ میلیون از مالیات معاف شد/ یارانه نقدی ثابت ماند/ افزایش درآمدهای مالیاتی/ افزایش سن بازنشستگی/ حذف بند وام ازدواج
لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ با سقف کلی ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومان در دولت سیزدهم بسته شده که نسبت به سال جاری حدود ۱۵۰۲ هزار میلیارد تومان و معادل ۴۰ درصد افزایش دارد.
امروز (۲۱ دی ماه) لایحه بودجه سال آینده به عنوان دومین لایحه تدوین شده توسط دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. جزئیات ارقام کلی بودجه نشان میدهد که بودجه سال آینده از نظر منابع و مصارف در رقم ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومان تراز میشود.
اما بودجه از دو بخش بودجه عمومی و بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تشکیل میشود که بودجه عمومی شامل ۲۱۶۴ هزار میلیارد تومان است.
اجزای بودجه عمومی نیز شامل منابع عمومی بالغ بر ۱۹۸۴ هزار میلیارد تومان و درآمدهای اختصاصی وزارتخانهها و موسسات دولتی شامل ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است.
همچنین بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت که حجم عمده کل بودجه سال ۱۴۰۲ را به خود اختصاص داده با رقم ۳۰۹۷ هزار میلیارد تومان بسته شده است.
ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه
پیوست شماره یک : اعتبار طرحهای تملک داراییهای سرمایهای
پیوست شماره دو : درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی
افزایش ۲۰ درصدی حقوق در سال آینده/ حداقل دریافتی ۷ میلیون
آنچه دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ برای حقوق کارکنان پیشبینی کرده، نشان میدهد که افزایش پلکانی حقوق در دستور کار قرار دارد و متوسط ۲۰ درصد است؛ به طوری که برای طبقات پایینتر از این رقم بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد.
در تبصره ۱۲ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است که ضریب حقوق گروههای مختلف حقوق بگیر به میزان متوسط ۲۰ درصد براساس آخرین حکم کارگزینی به گونهای افزایش یابد که مجموع حکم کارگزینی برای کارکنان رسمی و پیمانی و مبلغ قرارداد منعقده ماهانه برای کارکنان قرارداد کار معین (مشخص) و کارکنان طرح خدم پزشکان و پیراپزشکان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نسبت مدت کارکرد از ۷۰ میلیون ریال (هفت میلیون تومان) کمتر نباشد.
همچنین در بند دو همین تبصره آمده است که حقوق بازنشستگان، وظیفهبگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی به میزان متوسط ۲۰ درصد افزایش مییابد؛ به نحوی که پس از اعمال این افزایش، حکم حقوق بازنشستگان، وظیفهبگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی مذکور متناسب با سنوات خدمت قابل قبول، از ۶۳ میلیون ریال کمتر نباشد.
بند سوم تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ به حق عائلهمندی و اولاد اشاره کرده است که به ترتیب ۵۰ و ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داشت. در این بند آمده است: « در اجرای ماده (۱۶) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، امتیاز کمک هزینه عائلهمندی و حق اولاد، موضوع بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری شاغلین و بازنشستگان به ترتیب ۲۲۸۰ و ۱۰۵۰ و معادل ریالی امتیاز مذکور برای کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت تعیین میگردد».
افزایش ۵۹ درصدی درآمدهای مالیاتی در سال آینده
جزئیات منابع بودجه دولت در سال آینده نشان میدهد که درآمدهای مالیاتی از حدود ۵۲۶ هزار میلیارد تومان که در بودجه امسال مصوب شده، به بیش از ۸۳۸ هزارمیلیارد تومان رسیده که رشد بیش از ۵۹ درصدی را نشان میدهد.
این افزایش درحالی رخ داده که پیش از این نیز عنوان شده بود که قرار است نقش مالیات در درآمدهای دولت پررنگتر شود.
گفتنی است؛ سهم مالیات در بودجه ۱۴۰۰ معادل ۳۲۵ هزار میلیارد تومان بود که در بودجه امسال به ۵۲۶ هزار میلیارد تومان رسید.
یارانه نقدی ثابت ماند
در تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۲ دولت ۳۱۵ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی و معیشتی پیشبینی کرده است.
همچنین ۵۶ هزار میلیارد تومان نیز برای یارانه نان و ۶۹ هزار میلیارد تومان نیز برای یارانه دارو در نظر گرفته شده است.
همچنین سقف کل منابع و مصارف هدفمندی یارانهها در سال آینده با رقم ۶۵۹ هزار میلیارد تومان بسته شده است.
مالیات ۵۰ و ۱۰۰ تومانی برای هر نخ سیگار
بر اساس لایحه بودجه از ابتدای سال ۱۴۰۲ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ ۵۰ تومان، تولید داخل با نشان بینالمللی ۱۰۰ تومان، هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی قلیان داخلی ۲۰ هزار تومان به عنوان مالیات و همچنین هر نخ سیگار وارداتی ۸۰۰ تومان، هر بسته ۵۰ گرمی تنباکو قلیان وارداتی ۳۵ هزار تومان به عنوان حقوق ورودی دریافت میشود تا مطابق ردیفهای این قانون برای بخش سلامت و ورزش همگانی و ورزش بانوان هزینه شود.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است درآمدهای حاصل از صدور مجوز توزیع دخانیات و حق انحصار دریافتی بابت واردات و تولید محصولات دخانی را به حساب درآمد عمومی نزد خزانهداری کل کشور واریز کند.
گفتنی است از ۱۳ دی ماه سال قبل مقرر شد صنعت دخانیات کشور در قالب دو سر فصل برای محصول تولیدی عوارض و مالیات پرداخت کند. بند «ت» ماده ۲۶ قانون دائمی ارزش افزوده و حق انحصار که تولید کننده داخلی با برند ایرانی را ملزم به پرداخت ۲۷ درصد، تولید کننده داخلی با برند بین المللی را ملزم به پرداخت ۴۲ درصد و وارد کننده را ملزم به پرداخت ۷۵ درصد مالیات و عوارض کرده است. همچنین مقرر شده بود هر سال پنج واحد درصد به ارقام فوق افزوده شود تا در نهایت جمع مالیات و عوارض دریافتی از تولید کننده داخلی با برند ایرانی به ۵۷ درصد، تولید کننده داخلی با برند بین المللی تا ۹۷ درصد و واردات به ۱۳۵ درصد افزایش یابد.
البته چند روز بعد از اجرای این قانون، اخباری مبنی بر تصویب مالیات نخی سیگار در در کمیسیون تلفیق بودجه منتشر شد که مورد انتقاد تولیدکنندگان قرار گرفت.
گفتنی است که موضوع مالیات بر سیگار همواره مناقشاتی بین وزارت بهداشت و تولیدکنندگان سیگار به همراه داشته؛ تولیدکنندگان معتقدند افزایش مالیات سیگار منجر به افزایش قاچاق میشود، اما جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات بارها اعلام کرده که ایران کمترین مالیات را بر محصولات دخانی دارد و معتقد است افزایش مالیات منجر به کاهش مصرف دخانیات میشود.
سهم ۱۱ و ۱۳ هزار میلیارد تومانی دولت از شمارهگذاری و نقل و انتقال خودروها
حسب لایحه بودجه ۱۴۰۲، برای نقل و انتقال اتومبیل ردیف بودجه ۱۳۰ هزار و ۵۷۶ میلیارد و ۲۹۹ میلیون ریالی حاصل از آمد عمومی استانی در نظر گرفته شده است.
این میزان در لایحه بودجه سال جاری (۱۴۰۱) ۳۹ هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده بود که بر این اساس ۷۷ درصد نسبت به عدد در نظر گرفته شده در بودجه سال ۱۴۰۱ بیشتر است.
همچنین در لایحه بودجه ۱۴۰۲ برای شمارهگذاری خودروها، دولت درآمد ۱۱۰ هزار و ۶۶۶ میلیارد و ۵۲۳ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
این میزان در لایحه بودجه ۱۴۰۱، ۲۲ هزار میلیارد ریال تعیین شده بود که ۸۰ درصد کمتر از لایحه بودجه در نظر گرفته شده برای سال ۱۴۰۱ است.
این در حالیست که آمارها نشان میدهد که درآمد دولت از محل نقل و انتقالات اتومبیل در شش ماهه نخست سال جاری، بیش از ۳۱ هزار میلیارد ریال ثبت شده است و در هفت ماهه ۱۴۰۱ به ۳۶ هزار میلیارد ریال و در هشت ماهه به ۴۹ هزار میلیارد ریال رسیده است.
این درحالی است که میزان درآمد مالیاتی دولت از محل مذکور در کل سال ۱۴۰۰، ۱۵۹۱ میلیارد تومان بوده است. به عبارت دیگر میزان مالیاتی دریافتی از محل نقلوانتقال اتومبیل در هشت ما سال جاری نسبت به کل سال گذشته، ۲۰۹ درصد افزایش داشته و سه برابر شده است.
همچنین درآمد دولت از محل شمارهگذاری خودرو در شش ماه نخست سال جاری، ۳۱ هزار میلیارد ریال، در هفت ماه سال جاری ۴۲ هزار میلیارد ریال و در هشت ماه سال جاری ۴۸ هزار میلیارد ریال بوده است درحالی که دولت در کل سال گذشته از این محل ۲۳ هزار میلیارد ریال درآمد کسب کرده بود. آماری که نشان میدهد درآمد دولت از این محل در هشت ماه امسال نسبت به کل سال گذشته ۱۰۷ درصد افزایش داشته است.
بودجه ۳۱ هزار میلیارد تومانی برای وزارت راه پیشنهاد شد
طبق جدول شماره ۷ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ تحت عنوان اعتبارات دستگاههای اجرایی ذیل دستگاه سیاستگذار، برای کل دستگاههای اجرایی زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی ۳۱ هزار و ۷۰ میلیارد و ۶۹۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بودجه در نظر گرفته شده است که بودجه ۱۷ دستگاه اجرایی را شامل میشود.
در حالی که در سالهای گذشته هر یک از زیربخشهای دستگاههای اجرایی بودجه تفکیک شدهای داشتند، سال گذشته همه این مبالغ در قالب برنامههای ۲۲ گانه ارائه شده بود؛ اما در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ بار دیگر هر یک از زیربخشهای دستگاههای اجرایی بودجه تفکیکشده دارند که در جدول شماره ۷ ماده واحده بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است.
در این راستا لایحه بودجه ۱۴۰۲ شامل ۳۰۹۹ میلیارد و ۵۰۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اختصاص یافته برای وزارت راه و شهرسازی، ۳۰۴ میلیارد تومان برای سازمان هواپیمایی کشوری، ۴۱۱۸ میلیارد تومان برای شرکت سهامی جمهوری اسلامی ایران، ۲۵۹۱ میلیارد و ۱۲۲ میلیون تومان برای سازمان راهداری و حملونقل جادهای، ۱۸۰ میلیارد تومان برای شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، ۱۵ هزار و ۵۶۹ میلیارد و ۲۰۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای شرکت مادرتخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور و ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) میشود.
عوارض خروج از کشور ۴۰۰ هزار تومان تعیین شد
همچنین در لایحه بودجه، عوارض خروج زائرین حق تمتع و عمره ۱۳۲ هزار تومان تعیین شده است.
ارقام تعیین شده در اجزاء الف و ب این بند برای سفر دوم به میزان ۵۰ درصد و سفرهای سوم و بیشتر به میزان ۱۰۰ درصد افزایش خواهد یافت.
سن بازنشستگی ۲ سال زیاد میشود
در بند «د» تبصره ۲۰ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است: سنوات خدمت مورد قبول برای بازنشستگی تمام مستخدمین مرد و زن دارای حداقل مدرک کارشناسی معتبر در مشاغل اختصاصی در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از لشگری و کشوری که در سال ۱۴۰۲ بازنشسته میشوند، در صورت اعلام نیاز دستگاه و رضایت مستخدم بدون رعایت شرط سنی به مدت دو سال افزایش مییابد.
آییننامههای اجرائی مورد نیاز این قانون در مواردی که مدت خاصی پیشبینی نشده است، حداکثر ظرف سه ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
اجرای احکام مندرج در این قانون در خصوص احکام یکساله مربوط به سال ۱۴۰۲ بوده و سایر احکام دارای ماهیت دائمی تحت عنوان قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۳) تا زمانی که توسط قوانین دیگر نسخ نشده، دارای اعتبار است. قانون برنامه پنجساله ششم توسعه تا زمان تصویب قانون برنامه هفتم توسعه و حد اکثر شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون تمدید میشود.
حداقل حقوق بازنشستگان، شش میلیون و ۳۰۰ هزار تومان
بند دو تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۲ آمده است که حقوق بازنشستگان، وظیفهبگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی به میزان متوسط ۲۰ درصد افزایش مییابد؛ به نحوی که پس از اعمال این افزایش، حکم حقوق بازنشستگان، وظیفهبگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی مذکور متناسب با سنوات خدمت قابل قبول، از ۶۳ میلیون ریال کمتر نباشد.
بند سوم تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ به حق عائلهمندی و اولاد اشاره کرده است که به ترتیب ۵۰ و ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داشت. بر این اساس «در اجرای ماده (۱۶) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، امتیاز کمک هزینه عائلهمندی و حق اولاد، موضوع بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری شاغلین و بازنشستگان به ترتیب ۲۲۸۰ و ۱۰۵۰ و معادل ریالی امتیاز مذکور برای کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت تعیین میگردد».
صاحبان خانههای بالای ۲۰ میلیارد باید مالیات بدهند
براساس بند «ذ» تبصره شش (عوارض و مالیات) لایحه بودجه سال جاری واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مجاز که ارزش آنها (با احتساب عرصه و اعیان) بیش از ۲۰ میلیارد تومان باشد مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در ۱۰۰۰ هستند.
این مالیات برعهده شخصی است که در ابتدای هر سال مالک واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مذکور باشد.
همچنین واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای در حال ساخت مشمول این مالیات نمیشوند.
براین اساس، درآمدی که دولت از محل مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت (با احتساب عرصه و اعیان) برای سال آینده پیشبینی کرده، ۷۰۶ میلیارد تومان است.
گفتنی است؛ در سال جاری خانههای بالای ۱۰ میلیارد تومان مشمول پرداخت مالیات بودند.
قیمت آب برای مشترکان پرمصرف افزایش مییابد
براساس بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ وزارت نیرو از طریق شرکتهای آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر نرخ آب بها به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف، تا دو برابر بیش از الگو ۱۵ درصد نرخ آببها را افزایش دهد و از مشترکانی که بیش از دو برابر الگو مصرف کردهاند به ازای هر مترمکعب مازاد ۳۵ درصد نرخ را افزایش داده و از آنان دریافت و به خزانهداری کل کشور واریز کند.
وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود. ۱۰۰ درصد وجوه دریافتی از محل مذکور در ردیف معین در بودجه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور جهت آبرسانی شرب شهرهای دارای تنش آبی، روستایی و عشایری و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و اصلاح شبکه آن و تکمیل فاضلاب روستایی اختصاص مییابد.
به نحوی که ۳۰ درصد منابع مذکور برای آبرسانی عشایری و باقی مانده برای آبرسانی شهری و روستایی براساس بحران و کمبود آب سالم بین استانها در مقاطع سه ماهه توزیع شود. مبادله موافقتنامه بین شرکتهای آب و فاضلاب و سازمان امور عشایر و سازمان برنامه ریزی استان الزامی است.
درآمد حاصل از افزایش عوارض گمرکی واردات لوازم آرایشی ۵ برابر میشود
بر اساس این لایحه درآمد ناشی از افزایش ۱۵ درصد به عوارض گمرکی واردات لوازم آرایشی و بهداشتی ۱۰ میلیارد تومان پیشبینی شده است.
این رقم در لایحه بودجه سال جاری دو میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، بنابراین برای سال آینده پنج برابر شده است.
گفتنی است که از اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ واردات تمام لوازم آرایشی و بهداشتی به غیر از عطریات، متوقف شد و در پی آن دستاندرکاران واردات این محصولات نسبت به افزایش قاچاق لوازم آرایشی هشدار دادند، چرا که به گفته آنها تولید لوازم آرایشی در کشور پاسخگوی نیاز نیست و ممنوعیت واردات این محصولات باعث افزایش کالای تقلبی و قاچاق در بازار شده است.
البته آبان ماه سال ۱۳۹۹ مقرر شد بخشنامه ممنوعیت واردات محصولات آرایشی و بهداشتی مجدداً بازنگری شود تا بر اساس نیاز مصرف کننده و بازار، در بخش کالاهایی که دارای مزیت رقابتی هست تولید انجام شود و در بخش دیگری که توان تولید وجود ندارد یا تقاضای داخل زیاد است مجددا وارد شود، اما به نظر میرسد این امر هنوز محقق نشده است. چرا که بر اساس آمار هشت ماهه منتشر شده از سوی گمرک نیز واردات رسمی محصولات بهداشتی و آرایشی چندان چشمگیر نیست و واردات بسیاری از این اقلام به صفر رسیده است.
حقوق تا ۷ میلیون از مالیات معاف شد
براساس بند «و» تبصره ۱۲ حقوق و دستمزد لایحه بودجه سال آینده، در سال ۱۴۰۲ سقف معافیت مالیاتی و نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی که تحت عناوینی از قبیل حقوق و مزایا (به استثنای عیدی)، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، فوقالعادهها، اضافه کار، حقالزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش، حقالتدریس، حقالتحقیق، حق پژوهش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمر که به صورت نقدی و غیرنقدی از یک یا چند منبع در بخش دولتی یا غیر دولتی تحصیل میکند که از کارفرمای اصلی یا غیر اصلی به شرح زیر است:
۱_ سقف مالیاتی سالانه موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۱۴۰۲ معادل ۸۴ میلیون تومان تعیین شده است.
همچنین نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
۱_ نسبت به مازاد ۸۴ میلیون تومان تا ۱۶۸ میلیون تومان، ۱۰ درصد
۲_ نسبت به مازاد ۱۶۸ میلیون تومان تا ۲۷۶ میلیون تومان، ۱۵ درصد
۳_ نسبت به مازاد ۲۷۶ میلیون تومان تا ۴۸۰ میلیون تومان، ۲۰ درصد
۴_ نسبت به مازاد ۴۸۰ میلیون تومان به بالا ۳۰ درصد
موارد استثنا در مالیات پلکانی به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و با تصویب شورای حقوق و دستمزد تعیین میشود.
همچنین براساس بند «ز» این تبصره میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوعات ماده ۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم سالانه ۴۷۵ میلیون تومان تعیین شده است.
خودروهای بالای ۱.۵ میلیارد تومان باید مالیات بدهند
۱- مأخذ محاسبه مالیات خودرو موضوع این بند قیمت روز انواع خودرو با توجه به تاریخ ساخت یا واردات آن و صرفاً بر اساس مشخصات مالک خودرو مندرج در شناسنامه خودرو صادره توسط نیروی انتظامی برگ سبز به عنوان سند رسمی خودرو است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور هر ساله تا پایان فروردین ماه تعیین و اعلام میشود مأخذ مزبور برای انواع خودرو که بعد از اعلام سازمان تولید یا وارد میشوند بلافاصله پس از تولید یا واردات آن توسط سازمان مزبور تعیین و اعلام خواهد شد.
سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودروهای تحت تملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن ماه هر سال پرداخت کنند.
ثبت نقل و انتقال خودروهایی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع شده است قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است متخلفین از حکم این بند در پرداخت مالیات متعلقه مسئولیت تضامنی دارند.
۲- به دولت اجازه داده میشود بر اساس پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و متناسب با شرایط اقتصادی کشور هر سه سال یک بار نسبت به کاهش یا افزایش قیمت پایه تعیین شده فوق الذکر اقدام و مراتب را ابلاغ کند.
سهم تجدیدپذیرها از لایحه بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟
براساس بند «ج» تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ عوارض موضوع ماده پنج قانون حمایت از صنعت برق کشور به میزان ۱۰ درصد مبلغ برق مصرفی در سقف ۶۶ هزار میلیارد ریال تعیین میشود. مشترکان برق روستایی و عشایری مجاز و برق چاههای کشاورزی مجاز از شمول حکم این بند معاف هستند.
از منابع حاصل ۳۵ درصد به حساب شرکت توانیر نزد خزانهداری کل کشور برای حمایت از توسعه و نگهداری شبکههای برق روستایی و ۶۵ درصد مابقی برای تولید برق تجدیدپذیر و پاک و توسعه فناوریهای تجدیدپذیر با اولویت روستایی، عشایری، خانوارهای کم درآمد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی و تکمیل و بهرهبرداری نیروگاه بادی میل نادر استان سیستان و بلوچستان به حساب سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق نزد خزانهداری کل کشور واریز میشوند تا پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور به صورت کامل ثبت شود.
افزایش ۲۵ درصدی درآمدهای نفتی/ هر بشکه نفت ۸۵ دلار
جزئیات منابع بودجه دولت در سال آینده نشان میدهد که واگذاری داراییهای سرمایهای را حدود ۷۱۱ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده است.
در بخش واگذاری داراییهای سرمایهای ۶۰۳ هزار میلیارد تومان مربوط به منابع حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی است و از مابقی حدود ۱۰۸ هزار میلیارد تومان به منابع حاصل از فروش و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول و ۱۰۰ میلیون تومان به واگذاری طرحهای تملک دارایی سرمایهای اختصاص دارد.
درآمدهای حاصل از نفت و فرآوردههای آن که ۶۰۳ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه پیش بینی شده که بر مبنای متوسط فروش ۱.۴ میلیون بشکه در روز با هر بشکه به طور متوسط ۸۵ دلار و نرخ تسعیر ارز ۲۳ هزار تومانی بسته شده است.
معافیت مالیات موسسات کنکوری لغو می شود
معافیت های مالیاتی تمام موسسات آموزشی از جمله موسسات کنکور و کمک آموزشی در سال 1402 لغو خواهد شد.
افزایش ۷۵میلیونی پاداش پایان خدمت کارکنان دولت
پاداش پایان خدمت موضوع قانون پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری به کارکنان دولت مصوب 1375.2.26 با اصلاحات و الحاقات بعدی، پاداش پایان خدمت کارکنان مشمول ماده (107) قانون مدیریت خدمات کشوری با احتساب فوقالعاده بند (10) ماده (68) قانون مذکور به مقامات، رؤسا، مدیران و کارکنان کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همچنین وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی بهازای هر سال خدمت حداکثر تا 30 سال و تا سقف 5 میلیارد و دویست میلیون (5.200.000.000) ریال خواهد بود.
پاداش پایان خدمت کارکنان نسبت به سال جاری 75 میلیون تومان افزایش یافته است.
مقایسه بودجه چند سازمان طی ۳ سال گذشته
بودجه صدا و سیما در سال آینده با ۴۲درصد افزایش، ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان شد!
بودجه شورای نظارت بر صداوسیما!
سال ۱۴۰۰ : ۷میلیارد
سال ۱۴۰۱: ۹میلیارد
سال ۱۴۰۲: ۱۴.۵ میلیارد
بودجه مجمع تشخیص مصلحت نظام!
سال ۱۴۰۰: ۱۲۷ میلیارد
سال ۱۴۰۱: ۲۰۳ میلیارد
سال ۱۴۰۲: ۲۵۰ میلیارد
بودجه مرکز ملی فضای مجازی!
سال ۱۴۰۰: ۲۱ میلیارد
سال ۱۴۰۱: ۲۵ میلیارد
سال ۱۴۰۲: ۳۷ میلیارد
چهارقلوها زمین یا مسکن رایگان میگیرند
مطابق بند «ح» تبصره ۱۱ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ که مربوط به مسکن و حمل و نقل است به منظور حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، وزارت راه و شهرسازی مکلف است در سال ۱۴۰۲ یک قطعه زمین یا واحد مسکونی به صورت رایگان در قالب شرایط مندرج در ماده (۴) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به خانوادههای صاحب فرزندان چهارقلو و بیشتر اختصاص دهد.
همچنین پیش از این در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، دولت به خانوارهایی که فرزند سوم و بیشتر آنها پس از تصویب این قانون به دنیا بیاید زمین ۲۰۰ متری با نرخ دولتی واگذار میکند. آییننامه این طرح، شهریورماه امسال به تصویب هیات وزیران رسید.
حقوق گمرکی کالاهای اساسی و دارو یک درصد تعیین شد
بر اساس لایحه بودجه در سال ۱۴۰۲ نرخ ۴ درصد حقوق گمرکی در صدر در بند ۲ ماده ۱ قانون امور گمرکی برای کالاهای اساسی و دارو به یک درصد تقلیل مییابد.
این موارد با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
در سال جاری، نرخ ارز محاسبه ارزش گمرکی کالاهای وارداتی در حقوق ورودی از ۴۲۰۰ تومان به نرخ سامانه معاملات الکترونیک (ETS) افزایش یافت. اما برای جبران این موضوع نرخ چهار درصد حقوق گمرکی، برای کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی و همچنین نهادههای کشاورزی و دامی به یک درصد کاهش یافت.
بر اساس لایحه بودجه این قانون برای سال بعد نیز تداوم خواهد داشت.
اوایل تیرماه امسال وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) طی نامهای به رئیس جمهوری با بیان اینکه افزایش نرخ مبنای محاسبه تعرفه، افزایش مضاعف مالیات بر ارزش افزوده کالاهای وارداتی را در پی داشته که در مجموع باعث افزایش هزینههای تولید، افزایش قاچاق، افزایش نیاز به نقدینگی، کاهش تولید و افزایش تورم خواهد شد، خواستار این شد که حقوق گمرکی برای مواد اولیه، واسطهای، اجزا، قطعات، ماشین آلات و تجهیزات که با احتساب سود بازرگانی، حقوق ورودی آنها حداکثر ۱۰ درصد بوده نیز به یک درصد کاهش یابد. در نهایت اواخر مهرماه لایحه کاهش «نرخ حقوق گمرکی مواد اولیه، واسطهای، اجزاء و قطعات و ماشین آلات و تجهیزات» به یک درصد به تایید شورای نگهبان رسید و در آذر ماه اجرا شد. اما در قانون بودجه سال بعد اشارهای به این موضوع نشده است.
حذف بند وام ازدواج از لایحه بودجه مانند امسال
در تبصره ۱۶ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱، دولت به تسهیلات تکلیفی اشاره کرده است و مانند لایحه بودجه سال گذشته بند مربوط به میزان وام ازدواج جوانان و تکلیف شبکه بانکی به پرداخت آن برداشته شده است.
البته در سال گذشته نیز، همین اتفاق افتاد اما تمامی بندهای مربوط به وام ازدواج و سایر تسهیلات تکلیفی به قانون بودجه امسال اضافه شد.
در این تبصره از لایحه بودجه سال آینده آمده است، بانکهای عامل مکلفند در چارچوب برنامه کنترل تورم و رشد نقدینگی و ترازنامه بانکها، در سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از محل ۱۰۰ درصد مانده سپردههای قرضالحسنه (بجز بانکهای قرض الحسنه) و بخشی از سپردههای جاری بر اساس توان تسهیلات دهی بانکهای عامل و به تشخیص شورای پول و اعتبار پس از کسر سپرده قانونی، به موارد مندرج در قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی ازجمله؛ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، قوانین مربوط به ایثارگران، قانون جهش تولید مسکن و قانون جهش تولید دانش بنیان، تسهیلات قرضالحسنه پرداخت کنند.
آئیننامه اجرایی این بند توسط سازمان برنامه و بودجه کشور (مسئول)، بانک مرکزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حداکثر ظرف ۳۰ روز کاری پس از لازماجرا شدن این قانون پیشنهاد و پس از تأیید شورای پول و اعتبار به تصویب هیئت وزیران میرسد. بانک مرکزی مکلف است بر اجرای مفاد این تبصره نظارت و گزارش عملکرد آن را هر سه ماه یکبار به شورای پول و اعتبار ارائه نماید.
اگر این بودجه را تقسیم بر 85میلیون نفر کنیم به هر نفر نزدیک به 62 میلیون تومان می رسد اگر هر خانواده ایرانی را 3 نفر حساب کنیم میتوانن پول یکیشون را برای آبادانی محل خود استفاده کنن که کلا کشور بروز و عالی میشه
اونوقت دیگه نه آموزش پرورش داریم نه بهداشت نه پلیس نه...
وزارت نفت هم نداریم پس کی نفت و بفروشه پولشو بده مردم
بعضی ها امثال کیهان و جامعه المصطفی و فرهنگستان زبان فارسی و......... تنها کارشان در کل سال انتظار برای دریافت سهم شون از بودجه هست و العان خوش بحال میشن
کارمندان چی آن وقت؟ که خیلی ها سرو کاری با ادارات ندارند ولی حقوق می گیرند؟!!!
یک تناسب ساده بین حداقل حقوق دریافتی در سال جاری و میزان حقوق جاری و حداقل حقوق دریافتی در سال آتی میزان حقوق فرد مستخدم شاغل یا بازنشسته را تعیین میکند اما در عمل اینطور نیست تفاوت بیش از س میلیون تومانی برای هر فیش حقوقی دیده میشود این را چه کسی پاسخگو است
بودجهای برای خود تون نه مردم
این بودجه کشور نیست نقشه سرنگونی کامل مردمه از جیب و گلوی مردم برای قاتلین و غارتگران .... انتقام سختی رو که میگفتند یه رمز بود اون انتقام از مردم بود نه کس دیگه
بهترین گزینه تقسیم دلارهای نفتی گازوطلا بطور مساوی بین همه ملت ایران زمین است ملتی ثروتمند امابافقروفرودستی دست و پنجه نرم کرده است
چیزی زیادی دستت نمی گیرد
هرچی بگیردمی دونم حق و حقوق واقعی خودم هستش.یعنی شمامیفرماید حکومت ازجیب خودش وزحمت هزارفامیل ۴۴ساله خرج ماملت فرودست ایران را داره میده
۴۰% بودجه افزایش یافت آموزش و پرورش بودجه اش۱۳% افزایش یافت یک آدم کم حال که در صذر وزارت بشینه همین میشه. # زنده در تاریکی
مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال چند جلسه دارند؟ و برای هر جلسه چقدر حقوق میگیرند که ۲۵۰ میلیارد باید ببرند؟
خودتوگول نزن آنها چشم و چراغ کشورهستند وباید پول مفت به جیب بزنند توبه کن ودیگرازاین اعتراض هانکن
بودجه شورای نظارت بر صدا وسیما بیش از ۵۰درصد افزایش بودجه همین چند سازمان و نهاد محدود همه نسبت به سال گذشته حداقل ۲۵درصد و حداکثر حدود ۶۰درصد افزایش ...برای ت...زدن بیشتر و بهتر در مملکت...آفرین بر این عزم و اراده .
بودجه صدا و سیما هم که در حقیقت نصفش مال مهران رجبیه!
لطفا بودجه سایر نهادها و سازمانها رو هم بگید..
بودجه سالیانه فلسطین راازجیب ملت ایران زمین هرساله پنهانی پرادخت میکنند
این که شد همش از جیب مردم تو این اوضاع اقتصادی که مردم دارن بیچاره میشن افزایش 59 درصدی مالیات مردم معنیش یعنی چی افزایش حقوق 20 درصدی با تورم دویست درصدی یعنی چی . اسم این دولت را به حق میشه گذاشت دشمن ملت . بودجه دادن چند برابر کردن هزینه های مردم و مالیات و چند برابر کردن بودجه دستگاهها و نهاد های پولدار قدرتمند وابسته به خودشان .بودجه ارگان های نظامی رو ترسیدین بگذارین ؟ حق هم دارین واقعا ترس داره .
بودجه بنیاد شهید بنیاد مستضعفان اداره اوقاف و نهادهای نظامی رو بگید....مگر کشورهای دیگه بودجه نظامیان رو نمیگن و ما تو اخبار نمیشنویم چرا بودجه وزارتخانه ها و ارگانهای خاص اعلام نمیشه!؟
بودجه سالیانه این های که گفتی سریه نبایدگفت دشمن میفهمد وپاتک می زند
ما ملت حقمومه این بلاها را سرمون بیارند .باید یکصدا شد باید به خیابانها اومد مرگ یکبار .مگر انسان چند بار میخواد بمیره ما که روزی صدبار ازدست تورم گرانی ندارایی میمیریم وزنده میشیم .پس باید انقلاب کرد این دزدان اختلاس گر مفت خور را نابود کرد تا نسلهای آینده خوب زندگی کنند .خداریشه ظلمتون را هرچه زودتر خشک بکنه که مردم را به روز سیاه نشوندید
من می ترسم اینارحم ومروت ندارندای کاش مارابکشن هزاران بلاسرمون میارند مگرخداکمک کنه برادررزمنده
برای مردم ۷ میلیون برای خودشان چندصد میلیون این شیوه انسان را نقره داغ می کند اگر خودشان ۷ میلیون می گرفتند هیچ مشکلی نبود
اونهایی که رای دادن کلاهشونو بذارن بالاتر هرچند همین فردا انتخابات باشه این جماعت بازهم دست به سینه پای صندوقند هرقدر هم بهشون سختی وارد شه
کم کم داریم شبیه کشورهای فقیر آفریقایی میشویم،
چراکم کم خیلی وقته ۹۰درصدمردم فقیرشدیم بخودت نگاه نکنید که پدرخدابیامورزت مقداری گذاشته لطفاً یه گشتی در جنوب شهر بزنید
افزایش 2 سال به سن بازنشستگی! این ظلم به بیت المال و ارباب رجوع هست ،همین الان افراد با سابقه 25 و 26 سال حال کار کردن ندارند و بهره وری و بازدهی هم ندارند حالا 2 سال هم بیشتر بمونند فقط وظیفه ای که دارند چایی خوردنه و توقع احترام همکاران با سابقه پایین تر به ایشان.
بودجه سالیانه افغان ها چی ایابازهم مانند سالهای گذشته شریک مردم هستند؟۱۵میلیون افغانی وپاکستانی ویمنی وعرب راشریک یارانه کالای اساسی ومسکن مردم کردین
امیدوارم از این بوجه بازنشستگان تامین اجتماعی هم حقی داشته باشن ، با حقوق ۵ و ۷۰۰ فقط تلاش می کنیم زنده بمانیم ، زندگی کردن پیش کش
دولت پرولتاریا بیچاره قشر کارگر
از خودمردم میگیرند به خود مردم برمیگردانندواقعا که اگه مفت خورها بگذارند پول نفت و بین مردم توزیع کنند هیچ فقری نمیماند اون پول نفت حق مردم است
۱۲ساله یارانه گذاشتن همان ۴۵آزاردهنده ولی تورم ۱۰۰برابرشده الان باید با اون حساب هرنفر ۲۵۰۰هزار کارانه بدند