عضو کمیسیون صنایع مجلس:
دولت چراغ و آینه خودرو را عوض میکند، و با نام خودروی ملی و با قیمت بالاتر به بازار عرضه میکند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: دولت بارها و بارها شکل و ظاهر خودروها را در حد عوض کردن چراغ و آینه تغییر داده و فقط نام خودرو را عوض کرده، در حالیکه موتور آنها تغییری نکرده و خودروهای جدید با نام جدید و با قیمت بالاتر به بازار عرضه میشود.
مصطفی رضاحسینی قطب آبادی درباره وضعیت بازار خودرو، گفت: موضوع خودرو شاید دهمین نیاز کشور و مردم باشد و در واقع تامین مایحتاج مردم، مسکن، ایجاد زیرساختهای مربوط به راه، آب، برق، گاز و بهداشت و درمان اولویت کشور است.
نماینده مردم شهر بابک در مجلس شورای اسلامی افزود: دولت به مسائل بازار خودرو دامن میزند، زیرا بیشترین وقت خود را به این بحث اختصاص داده است، در حالیکه شاید اگر دولت این حساسیتها را ایجاد نمیکرد ما در این حوزه تا این اندازه دچار مشکل نمیشدیم و عرضه و تقاضا متناسب بود.
وی اضافه کرد: دولت بارها و بارها شکل و ظاهر خودروها را در حد عوض کردن چراغ و آینه تغییر داده و فقط نام خودرو را عوض کرده، در حالیکه موتور آنها تغییری نکرده و خودروهای جدید با نام خودروی ملی و با قیمت بالاتر به بازار عرضه میشود، موضوعی که در هیچ کشوری سابقه ندارد و از آنجا که خودرو به کالایی سرمایهای تبدیل شده، مردم نیز برای خرید آنها صف میکشند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: تغییر وزرا نیز تاثیری در این وضعیت نخواهد داشت، زیرا سیاست این حوزه توسط وزیر تعیین نمیشود وزیر محکوم به اجرا دستورات دولت است که به وی دیکته میشود یعنی اگر امروز وزیر صمت تغییر کند فرد جدید نیز همین اقدامات را انجام میدهد، تغییر رئیس بانک مرکزی موید این نکته است، زیرا دولت برای فرار از فشارهای جامعه رئیس بانک مرکزی را تغییر داد، اما بازار ارز ساماندهی نشد.
عضو کمیسین صنایع و معادن مجلس ادامه داد: تا زمانیکه سیاستهای کلان اقتصادی دولت بر این است که از روشهایی مانند عرضه خودرو در بورس یا واردات، پول به دست آورد و از این رویه نادرست خود دست برندارد و از کارشناسان استفاده نکند، ما شاهد این اتفاقات در سطح جامعه خواهیم بود.
وی با بیان اینکه فردای اقتصادی قابل پیشبینی نیست، افزود: برنامهریزی که امروز مردم برای حقوق خود انجام میدهند برای ماه آینده قابل اجرایی نیست، زیرا حقوق ثابت مانده، اما هزینهها و خدمات افزایش بسیار داشته است که دولت باید به این موضوعات توجه ویژه داشته باشد.
به تغییرات بسیار جزیی در ظواهر و بدنه خودرو به انگلیسی فیس لیفت می گویند همان کاری که دو ارابه ساز بزرگ ایران خودرو و سایپا سالها تحت دستآویز تولید خودرو جدید به آن مشغول هستند!
چی شده دم عید خرجتون زیاد شده یاد خودرو سازها افتادید .
خب تو چرا ناراحتی؟
حتما خودت هم منافعی با مافیای خودرو سازی داری که بهت برخورد!
بیشترین سهام خودرو سازی متعلق به دولت است و بقیه سهامش نیز متعلق به حضرات آیات و آقازاده هایشان است.جلوی واردات خودروهای با کیفیت و ارزان را گرفته اند و خودروهای بی کیفیت و ناامن را با قیمت های نجومی تولید و به مردم ایرن غالب می کنند که سالیانه باعث کشته شدن ۱۷ هزار ایرانی و نقص عضو صدها هزار نفر دیگر فقط به خاطر منافع خودشان می شود.
بدون شک این میزان کشته و مصدوم را که بانی آن حکومت مافیایی در ایران است را می توان جنایت سازمان یافته علیه بشریت نامید که قابل پیگیری در نهادهای بینالمللی است.
یک دستگاه خودرو ایرانی رانمی توانید ب افغانستان بفروشید حتی نصف این قیمت که ب مردم فرومی کنید
پدرسوخته های دزد
...خلایق هر چه لایق..بقول یک کارشناس. جیب خالی. فیس عالی