مقایسه هزینه زندگی در تهران و استانبول
مهاجرت به ترکیه از نظر خیلیها ساده است؛ چشمهایشان را میبندند و پیش خودشان فکر میکنند استانبول همین بغل واقع شده، فرهنگ مردمش تا حدودی به ما شباهت دارد و خرجومخارج زندگی نسبت به ایران چندان متفاوت نیست. اختلاف رقم حقوق و درآمد ماهیانه که چندوقت یکبار در گزارشهای غیرتخصصی به آن اشاره میشود هم در این نگرش بیتاثیر نیست اما...
میانگین درآمد ماهیانه ساکنان تهران شاید نصف درآمد ماهیانه ساکنان استانبول باشد اما اختلاف هزینه زندگی در پایتخت ترکیه بخشی قابلتوجهی از درآمد اضافی را میبلعد. بهعنوان مثال اجاره آپارتمان یکخواب در مرکز شهر استانبول بین ۳۰ تا ۳۵ درصد نسبت به تهران گرانتر تمام میشود و برای یککیلو گوشت باید آنجا تقریبا دو برابر تهران پول داد. قیمت یک وعده غذا در رستوران، صورتحساب تلفن همراه و بلیت سینما هم در استانبول بیشتر از تهران است. باور نمیکنید نه؟
مقایسه قیمت غذا و اقلام خوراکی در تهران و استانبول
قیمت هر پرس غذا معمولی برای یکنفر براساس دادههای سایت موسسه Numbeo در تهران چهار دلار ذکر شده است. با احتساب متوسط قیمت ۴۸ هزار تومان برای هر دلار این پول به حدود ۱۹۲ هزار تومان میرسد. احتمالا منظور یک پرس چلوکباب کوبیده بوده که الان در تهران با سرزدن به منوی چند رستوران میتوان آن را تایید کرد. همین غذا در استانبول ۶.۳۵ دلار هزینه دارد که به پول ما میشود حدود ۳۰۰ هزار تومان.
قیمت یک لیتر شیر در تهران حدود ۳۰ هزار تومان است. اگر شیر پرچرب را معیار قرار دهیم، با عدد نسبتا درستی روبرو هستیم. سایت موسسه Numbeo قیمت یک لیتر شیر برای تهرانیها را ۷۰ سنت عنوان کرده که میشود ۳۳ هزار و ۶۰۰ تومان. اختلاف ناچیزی است و میتوان آن را نادیده گرفت. اگر همین اختلاف ناچیز در استانبول هم وجود دارد میتوان قیمت یک لیتر شیر در استانبول را حدود ۵۰ هزار تومان دانست.
تخم مرغ در ایران معمولا بهصورت ۳۰ تایی، ۲۰ تایی، ۱۵ تایی، ۹ تایی و ششتایی بستهبندی میشود. برای خرید یک شانه ۳۰تایی تخم مرغ باید حدود ۱۰۰ هزار تومان پول پرداخت کنید. اطلاعات سایت Numbeo میگوید قیمت بسته ۱۲ تایی تخممرغ در تهران ۵۹ هزار تومان است. خیلی بیراه نیست. آنهایی که از تهران بار سفر بسته و به ترکیه مهاجرت میکنند، باید همین مقدار تخممرغ را در استانبول با قیمت ۹۴ هزار تومان خریداری کنند.
قیمت هر کیلو پنیر در تهران براساس اطلاعات موسسه Numbeo به حدود ۲۰۰ هزار تومان میرسد. پنیر انواع مختلفی دارد و اگر پنیر محلی را پنیر لیقوان خودمان فرض کرده باشند، محاسباتشان غلط است، چون پنیر لیقوان خوب و با کیفیت از نوع گوسفندی به ۴۰۰ هزار تومان در هر کیلو خواهد رسید. با همین متر و معیار دستوپا شکسته قیمت هر کیلو پنیر محلی در استانبول ترکیه را حدود ۳۷۰ هزار تومان عنوان کردهاند.
قیمت فیله مرغ در تهران توسط Numbeo، بهطور متوسط کیلویی ۱۴۸ هزار تومان ذکر شده است، اما اگر الان به بازار بروید بهسختی میتوانید آن را کمتر از ۱۸۰-۱۷۰ هزار تومان بخرید. حتی در این صورت باز مرغ در استانبول برایتان گرانتر از تهران آب میخورد و مجبور هستید برای یککیلو فیله بهطور متوسط ۲۱۵ هزار تومان پول خرج کنید. مشابه این وضعیت با شدت بیشتر برای گوشت گاو و گوساله رخ میدهد.
قیمت گوشت قرمز در تهران حدود ۳۵۰ هزار تومان است، اما این عدد را فقط وقتی میتوانیم جدی بگیریم که بدانیم از متوسط قیمت اجزا و قطعات مختلف تشکیل شده است. سایت موسسه Numbeo این موضوع را درنظر گرفته و متوسط قیمت یک کیلو گوشت گوساله در تهران را ۳۴۸ هزار و ۷۰۰ تومان قید کرده است. همین مقدار گوشت در استانبول تقریبا دو برابر فروخته میشود و برای آن باید ۷۴۵ هزار تومان پول خرج کنید.
قیمت خوراکی معمولا در تهران، ارزانتر از استانبول است، اما برخلاف گوشت، اختلاف باقی اقلام چشمگیر نیست. مثلا ساکنان تهران برای یک کیلو سیب باید حدود ۴۳ هزار و ۸۰۰ تومان هزینه بدهند در حالی که یک کیلو سیب در استانبول ۴۴ هزار و ۶۵۰ تومان است. قیمت هر کیلو موز در تهران و استانبول تقریبا ۷۰ هزار تومان است.
قیمت گوجهفرنگی، سیبزمینی و پیاز برای کسی که مدام در حال رصد بازار است، بهشکل شگفتانگیزی افزایش پیدا کرده و الان هر کیلو گوجه فرنگی و سیبزمینی بهطور متوسط ۲۷ هزار تومان فروخته میشود. در استانبول مردم مجبور میشوند برای هر کیلو گوجه فرنگی ۴۸ هزار تومان و برای یک کیلو سیب زمینی ۳۵ هزار تومان هزینه بپردازند.
قیمت پیاز در استانبول تقریبا کیلویی ۵۰ هزار تومان است، اما سایت موسسه Numbeo میگوید در تهران همین مقدار پیاز نهایتا ۲۵ هزار تومان فروخته میشود. بررسی بازار نشان میدهد در این مورد کمی اغراق کردهاند، چون بررسی بازار توسط فرارو نشان داد کف قیمت پیاز زرد و سفید ۱۳ هزار تومان و حداکثر قیمت آن ۱۸ هزار تومان است. پیاز قرمز در تهران حداکثر کیلویی ۲۳ هزار تومان بهفروش میرسد.
قیمت بطری آبمعدنی ۱.۵ لیتری آخرین موردی است که توسط سایت موسسه Numbeo بررسی شده است. آنها نوشتهاند برای خرید این مقدار آبمعدنی در تهران باید ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان پول خرج کرد در حالی که ساکنان استانبول برای آن بهطور متوسط ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان پول میپردازند. مشخص است که حداکثر قیمت آبمعدنی ۱.۵ لیتری را برای تهران در نظر گرفتهاند و مثلا میتوان آبمعدنی دماوند با همین حجم را شش تا هشت هزار تومان خرید.
بیشتر بدانید: بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، معمولا بهطور منظم دادههای رسمی از وضعیت اقتصادی کشورها منتشر میکنند. بانک مرکزی و مرکز آمار نیز در ایران چنین کاری انجام میدهند، اما مدتی است رویه معمول برای اعلام تورم، نوسانات ارز یا قیمت مسکن و... متوقف شده، پس چارهای جز مراجعه به بعضی منابع معتبر با شهرت جهانی مثل سایت موسسه Numbeo که از سال ۲۰۰۹ فعالیت میکند و یک موسسه خصوصی است، باقی نمیماند
مقایسه قیمت مسکن، لباس و زندگی در تهران و استانبول
هزینه استفاده از تلفن همراه، شامل مواردی مثل مکالمه، پیامک و اینترنت میشود. مشترکان اپراتور تلفن همراه در ایران بهطور متوسط حدود ۷۶ هزار و ۸۰۰ تومان در ماه ذیل چنین موردی پول خرج میکنند. خیالتان راحت که هیچ منبع آماری دیگری روی دست آمار موسسه Numbeo بلند نمیشود. در شرح ماجرا نوشتهاند منظورشان استفاده از حداقل ۱۰ گیگابایت اینترنت موبایل بوده. بههرحال پولی که الان در ایران برای موبایل هزینه میکنید، ممکن است در استانبول چهار برابر شود.
قیمت اینترنت و کیفیت در استانبول اصولا باید تفاوت آشکاری با تهران داشته باشد. معیار مقایسه موسسه Numbeo اینترنت ثابت سیمی (احتمالا ADSL بر بستر فیبرنوری) با میانگین سرعت ۶۰ مگابیت بر ثانیه و بدون محدودیت حجمی است که در استانبول ماهی ۴۵۷ هزار تومان آب میخورد. اینترنت با چنین ویژگیهایی در تهران و سایر شهرهای ایران رایج نیست، ولی در صورت وجود حدود ۴۰ درصد گرانتر تمام میشود.
قیمت بلیت سینما در استانبول به مراتب بیشتر از قیمت بلیت سینما در ایران است. سایت Numbeo میگوید اگر برای تماشای فیلم در استانبول به سینما بروید باید بهپول ایران حدود ۲۰۰ هزار تومان پول خرج کنید در حالی که قیمت بلیت سینما در ایران و تهران نهایتا ۶۰ هزار تومان خواهد بود. با توجه به اینکه سینماهای ترکیه فیلم بینالمللی اکران میکنند، شاید اختلاف قیمت صندلی سینما در تهران و استانبول قابلتوجیه باشد.
قیمت پوشاک در آمارهای مربوط به سایت موسسه Numbeo دقیق نیست. بیشتر به این دلیل که معیار سنجش مشخص نداشتهاند و چیزی مثل کفش کتانی نایکی را وسط گذاشتهاند. مشارکت کنندگان در گردآوری اطلاعات و دیتاهای آماری Numbeo گفتهاند چنین کفشی با این مشخصات الان در ایران ۶.۵ میلیون میارزد. خیلی پرت نگفتهاند. همین کفش را در استانبول ترکیه میتوان چهار میلیون و ۱۰۰ تا چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خریداری کرد. بیشتر به این خاطر که ارزش لیر نسبت به دلار پایین آمده است.
قیمت یک شلوار جین برند در تهران توسط موسسه Numbeo یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان عنوان شده است. اگر فکر میکنید عدد مشکوکی بهنظر میرسد احتمالا خیلیوقت است سری به بازار نزدهاید. برندهای ایرانی کمکم خودشان را برای فروش شلوار جین در محدوده یکمیلیون تومان آماده میکنند. خیلی ناشکری نکنید، چون شاید مجبور شوید همین شلوار جین را در استانبول دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بخرید. قیمت کفش مردانه رسمی در تهران، ولی گرانتر از ترکیه است؛ چهار میلیون در برابر ۳.۵ میلیون! اختلاف زیاد نیست.
اجاره آپارتمان یکخواب در مرکز شهر تهران به روایت سایت موسسه Numbeo، ماهی ۲۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان هزینه دارد. در عرف بازار، این عدد میتواند معادل ۵۰۰ میلیون پول پیش و ماهی هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اجاره باشد. کمی دستبالا گرفتهاند، اما اگر خانه واقعا خانه باشد و فول امکانات و تازهساز، نمیتوانید زیرش بزنید.
اجاره آپارتمان یکخواب در مرکز شهر استانبول بین ۳۰ تا ۳۵ درصد نسبت به تهران گرانتر تمام میشود. اگر اصرار نداشته باشید در مرکز شهر بمانید این شانس را خواهید داشت که با پرداخت ماهی ۲۱ میلیون در اطراف استانبول خانه یکخوابه اجاره کنید.
اجاره آپارتمان یکخوابه در محدودهای غیر از شمال و مرکز تهران (مناطق اقتصادی) ماهی ۱۷ میلیون خرج روی دستتان میگذارد که میتوان آن را به ۲۵۰ میلیون پول پیش و اجاره ۹ تا ۱۰ میلیونی تبدیل کرد. اگر سرتان توی حساب و کتاب بازار مسکن باشد، حتما اعداد و ارقام این بخش را تایید میکنید.
قیمت آپارتمان در مرکز تهران ممکن است به متری ۱۰۰ میلیون تومان برسد. در مرکز شهر استانبول برای خرید هر مترمربع خانه تقریبا باید ۱۲۷ میلیون تومان پول داشته داشته باشید. قیمت خانه در مرکز استانبول تقریبا ۲۷ درصد گرانتر از قیمت خانه در مرکز تهران است، اما در سایر نقاط این اختلاف کمتر میشود.
قیمت آپارتمان در تهران بهشرط اینکه در مناطقی غیر از شمال و مرکز شهر واقع شده باشد، به حدود متری ۶۰ میلیون تومان میرسد. ساکنان استانبول بهطور متوسط برای چنین خانهای ۶۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه پرداخت میکنند که در مقایسه با تهران تقریبا ۱۱ درصد گرانتر است.
شما خوبید بید بیدی
زندگی در جهنم از اینجا بهتره
چه مقایسه آب دوخیاری کردی جناب کذاب ایران پنجمین کشورثروتمندجهانه مردمش باید مث مردم عمان عربستان سعودی حقوق ماهیانه دریافت کنند نه اینکه ثروت خدادادی وملت خرج حسن گامبو فلسطین یمن سوریه عراق ونزوئلا ووو شود؟اگرشهرانتالیا نبود ترکیه ب گدایی افتاده بود قبل از انقلاب رانندههای ترک با کامیون های پوکیده شکر حمل می کردند ب ایران یکماه توراه بودن اون زمان کامیون اسکانیا ولوو داف ماک حمل و نقل میکردیم 🍉🍉🍉🍉 کیلویی چنده خوشگله
استانبول مال ایران بوده و ما فرزندان حماسهساز کوروش کبیر به زودی آن را به دامان پرمهر میهن برمیگردانیم و امپراتوری ایرانشهر بزرگ را احیا میکنیم. هنوز از مادر زاده نشده کسی که در جهان یارای ایستادگی در برابر غیرت ایرانی را داشته باشد. به گواهی تاریخ، از هند تا اروپا متعلق به ما است
خسته نباشی
مواظب باش همین خاک زیر پات فردا صاحب پیدا نکند .ما اگه غیرت داشتیم که این وضع وروزمون نبود .
چرا دارایی ملت ایران را با دارایی ملت عربستان سعودی قطر عمان امارات متحده عربی کره جنوبی ژاپن که صنعت وثروت دارند رابا ایران مقایسه نکنیم