عراق این 2 محصول پرطرفدار ایران را پس زد/ یکی از بازار‌های مهم صادرات از دست رفت

عراق در حالی که یکی از بازار‌های مهم و اثرگذار در صادرات ایران محسوب می‌شود، واردات شیرینی و شکلات از ایران را ممنوع کرد.

عراق این 2 محصول پرطرفدار ایران را پس زد/ یکی از بازار‌های مهم صادرات از دست رفت

 رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران در جلسه این کمیسیون با اعلام این خبر عنوان کرد که در هفته‌ای که گذشت، صادرات به عراق با مشکلاتی مواجه شد و این در حالی است که عراق یکی از بازار‌های مهم و اثرگذار در صادرات ایران محسوب می‌شود، اما متاسفانه بنا به دلایلی بازرگانان عراقی خرید‌های خود را متوقف کرده‌اند و صادرات محصولاتی مانند کروسان، کیک کاکائویی و ژله به این کشور در حال حاضر متوقف شده است.

اما در خصوص دلیل این اقدام عراق محمدرضا غفراللهی، نایب‌رئیس این کمیسیون توضیح داد به نظرمی‌رسد در لغو این قرارداد‌های خرید مباحث سیاسی چندان اثرگذار نباشد و عراقی‌ها با هدف حمایت از تولید ملی این مصوبه را وضع کرده باشند؛ اما نبود تولید شیرینی و شکلات در این کشور، این امید را زنده نگه داشته است که صادرات این محصولات به عراق به زودی از سر گرفته شود.

با توجه به این اقدام عراق می‌توان گفت این کشور مانع جدیدی برای صادرات محصولات ایرانی وضع کرده و موجب شده تا صادرکنندگان با چالش‌های جدیدی روبرو شوند.

گلایه از افزایش ۳۰۰ درصدی هزینه انبارداری

موضوع توقف واردات شیرینی و شکلات از عراق تنها موضوع امروز مورد بررسی در هشتمین جلسه کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران نبود و در این جلسه فعالان اقتصادی نسبت به افزایش هزینه انبارداری نیز گلایه کردند.

کاوه زرگران در این خصوص با بیان اینکه تعرفه قرارداد‌های بندری باید مشخص شود، گفت: تعرفه‌های بندری در ابتدای سال جاری یک افزایش ۳۰۰ درصدی را تجربه کرده و این افزایش نرخ تعرفه، منجر به نارضایتی تجار و بازرگانان و انباردار‌ها شده است.

او با بیان اینکه درآمد سرمایه گذاران به نسبت گذشته کاهشی شده است، ادامه داد: امروز تجهیزات بنادر مناسب حجم تجارت کشور نیست و می‌دانیم که اگر بنادر درآمدزا نباشند بخش خصوصی به این حوزه ورود نمی‌کند؛ از این‌رو این افزایش تعرفه از یک منظر، اقدام مثبتی تلقی می‌شود، اما این مساله درست مدیریت نشده و نتوانسته است سرمایه‌گذاران را با خود همراه کند.

نبود برنامه در حمل‌ونقل کشور

سرایی در پاسخ به پرسش‌های فعالان اقتصادی، کشتی را ارزشمندترین سرمایه در حمل‌ونقل و بنادر معرفی کرد و افزود: کشتی باید کمترین زمان توقف را در بنادر داشته باشد؛ در حال حاضر ۲۶ کشتی در لنگرگاه بندر امام متوقف است و اگر طبق قرارداد عمل نشود حداقل باید روزانه ۳۰ هزار دلار هزینه دموراژ (معطلی) از این کشتی‌ها دریافت شود؛ ماندگاری کشتی‌ها در بنادر به دو دلیل اسنادی و نقص فنی تجهیزات انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه اقدامی برای افزایش تعرفه کالا‌های اساسی انجام نشده است، گفت: سازمان امور بنادر یک مشاور کاربلد برای بازبینی ساختار تعرفه‌ها و قیمت‌ها به کار گرفته و نتیجه آن را در ماه‌های آینده مشاهده خواهید کرد؛ سازمان بنادر، تمایل داشت که تعرفه‌گذاری را به بازار، عرضه‌کننده و تقاضاکننده واگذار کند، اما به نظر می‌رسد که تا به امروز این آمادگی در برخی از صنایع وجود ندارد.

سرایی با اشاره به عایدی افزایش تعرفه‌ها، بیان کرد: مطابق با آمار رسمی ۵ درصد از کل موجودی بنادر کاهش پیدا کرده است و سه درصد زمان خروج کالا‌های اساسی زودتر انجام می‌شود. برخی فعالان اقتصادی بر این باورند که سازمان بنادر تمایل دارد که کالا‌ها در بنادر بماند، اما با قاطعیت می‌توان این ذهنیت را رد کرد؛ چراکه بندر محل عبور حجیم کالاهاست و اگر گردش انبار‌ها بیشتر شود درآمد صاحبان انبار‌ها نیز تصاعدی خواهد شد. در حال حاضر حجم ورودی کالا‌ها کمتر شده است؛ چون پیش از اعمال تحریم‌ها، ایران ۲۸ خط کشتیرانی داشت، اما امروز این خطوط فعال نیست.

 هزینه انبارداری در ایران نسبت به متوسط جهانی پایین‌تر است و بیش از ۱۲ سال است که حتی یک سنت هم به درآمد‌های دلاری این سازمان اضافه نشده است

این مقام مسئول ادامه داد: هزینه انبارداری در ایران نسبت به متوسط جهانی پایین‌تر است و بیش از ۱۲ سال است که حتی یک سنت هم به درآمد‌های دلاری این سازمان اضافه نشده است. در حالی که قیمت تجهیزات در حال افزایش است. در عین حال باید بپذیریم که تجهیزات مستهلک شده و باید اسقاط شود.

بنادر به شکل منسجم عمل نمی‌کنند

در ادامه علی میرعبدالله، دبیر اتحادیه ملی کارگزاران گمرکی در خصوص مشکلات مطرح شد در بخش بنادر عنوان کرد: سازمان بنادر در خرداد نرخ تعرفه را حدود ۳۰ درصد افزایش داد، اگر ۳۰ درصد کم است همان زمان ارگان‌های تصمیم‌گیرنده باید اعلام می‌کردند که تعرفه‌ها باید حداقل ۵۰ درصد افزایش پیدا کند. افزایش نرخ باید کارشناسی شده انجام شود و هزینه اجرایی، سرمایه‌گذاری و تعمیرات در محاسبه نرخ باید مورد توجه قرار گیرد تا اصلاح نرخ باید براساس شاخص‌های مشخص انجام شود.

میرعبدالله با بیان اینکه سرمایه‌گذاری کلانی در حوزه انبارداری صورت گرفته است، خاطر نشان کرد: شواهد نشان می‌دهد که دولت و بانک مرکزی نخستین مسوولان رسوب کالا در بنادر و انبار‌ها هستند؛ کمتر پیش می‌آید که صاحب کالایی تمایل داشته باشد بارش در انبار‌های گمرک بماند چراکه نگران وضع قوانین خلق‌الساعه است و تمایل دارد که در مدت زمان کوتاه کالاهایش ترخیص شوند.

این فعال اقتصادی با طرح این پرسش که افزایش تعرفه چه کمکی به کاهش رسوب کرد؟ افزود: این افزایش تعرفه تاثیری در کاهش رسوب کالا نداشت و حجم رسوب کالا حتی ۵ درصد هم کاهش پیدا نکرد. اما از آنجایی‌که میزان ورودی کالا در گمرکات کاهش پیدا کرده به نظر می‌رسد حجم رسوب کالا‌ها تقلیل پیدا کرده است. روش افزایش نرخ تعرفه باید اصلاح شود و دولت باید کاری کند که کالا ظرف ۵ روز از گمرکات خارج شود.

محمدرضا غفراللهی، نایب‌رییس کمیسیون هم با اشاره به نحوه نگهداری کالا‌های خطرناک، گفت: آخرین کالایی که وارد بنادر می‌شود کالای خطرناک است و به دلیل تاخیر در پهلوگیری کشتی‌ها نمی‌توان کالا را به موقع ترخیص کرد. به این ترتیب هر یک روز تاخیر در ترخیص کالاها، هزینه هنگفتی را به تجار تحمیل می‌کند.

مضرات سرکوب تعرفه‌ای برای اقتصادی

بهبود حسین‌پور از دیگر مدیران سازمان بنادر که در این نشست حضور یافته بود با اشاره به تبعات کاهش درآمد‌های سازمان بنادر، گفت: صاحب کالا اولین متضرر بعد از کاهش درآمد‌های سازمان بنادر است؛ زیرا نمی‌توانیم به میزان کافی خدمات ارائه بدهیم؛ باید مقایسه‌ای بین انبارداری خود با کشور‌های همسایه انجام بدهیم تا با نقاط ضعف خود بیشتر آشنا شویم.

وی با تاکید بر لزوم انجام مقایسه بین درآمد‌ها و هزینه‌های خطوط کشتیرانی، بیان کرد: هزینه توقف کانتینر را با درآمد‌های سازمان کشتیرانی باید مقایسه کنیم؛ من با مقایسه این هزینه‌ها و درآمد‌ها در ۱۴۰۱ به این نتیجه رسیدم که همه پول دریافتی سازمان کمتر از ۲۵ درصد هزینه توقف کانتینر بوده است و این مساله کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه باید محاسبه شود که افزایش هزینه انبارداری شامل چه میزان از بهای تمام شده کالاست، افزود: در هزینه‌های تمام شده به هزینه‌های که سازمان‌های دیگر دریافت می‌کنند کمتر توجه می‌شود.

وی فعالیت بندری را یک نوع اقدام صنعتی معرفی کرد و افزود: تا زمانی‌که سرکوب تعرفه‌ای وجود دارد، تمام بخش‌ها از جمله بازرگانی، صنعتی و کشاورزی متضرر خواهند شد. در عین حال این ذهنیت وجود دارد که سازمان بنادر از رسوب کالا متنفع می‌شود؛ کسب درآمد از رسوب کالا به معنای از دست دادن درآمد‌های این سازمان از محل کشتی و باربری است.

حسینی‌پور در پایان سخنان خود عملکرد صاحبان کالا را عامل رسوب کالا برشمرد که طرح این ادعا با نظر مخالف فعالان اقتصادی همراه شد و آن‌ها عملکرد نهاد‌های دولتی را عامل رسوب کالا‌ها در گمرکات عنوان کردند.

منبع: اکوایران
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • اسمال آباد کیلومتر بیست جاده قدیم
    2

    روی ضعف و حماقت خودشون به اردن باختن حالا از شیرینی شوکولات شروع کردن
    عراقی عراقیه
    حالا هی برو مداحی کن لا یمکن الفراق!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      فغانی دوست داریم .

  • رابی
    0

    برادران بعثی عراقی را بیشتر تحویل بگیرید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      بعثی نگو چرا که بچه های سازمان ساندیسون ميگن اونا با اینا فرق دارن مشکل ودعوا ی ما با دولت بعثی بود وتمام شد انگار نه انگار دولت ومسولان بعثی از خود همین عراقی ها نبود

    • رابی
      0

      قابل توجه ساندیس خورهای وطن فروش که پا روی خون شهدای جنگ تحمیلی می گذارند
      بعد از سرنگونی صدام حسین دولت جدید عراق اعلام کرد که تمام افسران و نیروهای بعثی با حفظ سمت قبلی مجاز به بازگشت به ارتش و پست های خویش هستند و اکثریت ارتش کنونی عراق همان برادران بعثی زمان صدام حسین هستند که غواصان ما را زنده به گور کردند و به زنان و دختران ایرانی در خرمشهر تجاوز کردند.

  • ناشناس
    0

    امیداریم سراغازی برتحریم تمام محصولات بشه

  • ناشناس
    2

    بکنید توی ناف ملت خودتان

  • ناشناس
    0

    خدا کنه هیچی.را نتونند صادر کنند چون هدف از صادرات گران کردن اجناس برای مردم است مثال گوجه فرنگی ومحصولات جالیزی دیگر ویا استفاده از قیمت های یارانه ای داخلی وسپس صادر کردن آن با دلار وفروش دلار داخل مملکت در بازار آزادمانند صادرات ماکارونی ویا شیرینی که آرد دولتی وشکر دولتی استفاده می کردند وخلاصه هزار چیز دیگه ،،،،،،،،

  • ناشناس
    1

    از بس که برای کاهش هزینه تمام شده آشغال درست می کنند با کمترین وزن به خورد مردم می دهند ؛بازار رقابتی است مگر احمق پول بدهند آشغال بخورند

  • 🐜
    1

    عراق چی هست که شکلات ش چی باشه!!!

  • ناشناس
    1

    دیده برا موفقیتهای پی در پی برادران حماس وحزب الله وحوثی ووووو خودمون لازم داریم /

  • ناشناس
    12

    این‌خبر فوری رفیقای خاتمی و روحانی هستن.چرت زیاد میگن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      خبر راست می خوای فقط کیهان و تسنیم و صدا و سیمای میلی

  • جعفری
    1

    سلام. سعی کنید درست حرف بزنیم درست تحلیل کنیم . بی احترامی ممنوع کارم سعی کنیم درست انجام بدیم

  • ناشناس
    0

    در این خصوص فقه چه می فرماید؟!

  • بدبخت
    0

    مشگلی نیست بکشید روی مالیات ارزش افزوده تا مجلس تمام نشده

  • ناشناس
    0

    شما کارخونه میلیاردها دلار هم صادرات کنید باز هم مردم کشور بدبخت و بی چیز هستد چه فرقی به حال ما می‌کنه نه خودرو نه مسکن مگه ما ملایم بین هم همه امکانات تقسیم کنیم اون چند بشقاب غذا رو هم که میده هزار برابر حق بقیه رو خوردن چرا آپارتمان ساخته ۲۴۰ میلیون میگه ۸ میلیارد حالا ۵۰۰۰ تا ظرف غذا هم بده چه فایده

  • ناشناس
    0

    اقتدارمون کجا رفت طالبان حق آب بهمون نمیده بنزینمون رو پس میفرسته عراقی که اینقد ریختیم تو حلقشون شکلاتمون رو نمیخره ااااخ آح آخ چه دردی داره اگر سیستم عصبی مسئولین سالم باشه

  • ناشناس
    0

    خوبه پس بدين خودمون بخوريم......
    ان شاالله قيمتش پس پايين مياد.............

  • ناشناس
    0

    عراقیها از دست دخالتهای ایران خسته شدن دارن راهشان را جدا می کنن