مصاحبه با یکی از نوابغ ترید ایران؛ از ورشکستگی تا پیروزی
مهندس رضا رفیعی، بنیانگذار رفیعی آکادمی که در زمینه آموزش ترید و بازارهای مالی فعالیت دارد، سالهاست که توانسته تجربه موفقیتآمیزی در بازار داشته باشد.
مهندس رفیعی طی فعالیت ۱۰ ساله خود در بازارهای مالی، تجربیات ارزشمندی داشته است و در ۵ سال گذشته طی برنامهای مدون تلاش کرده تا با آموزش ترید و استراتژیهای شخصی خود، به علاقهمندان بازارهای مالی کمک کند.
مهندس رفیعی طی مصاحبهای درباره مسیر تریدر شدن خود صحبت کرده است و نکتههایی را برای علاقهمندان بازارهای مالی گوشزد کرده است.
زندگی و گذشته مهندس رفیعی
رضا رفیعی ۳۳ سال دارد و ساکن مشهد است. او ابتدا در دانشگاه فنی منتظری مشهد رشته برق صنعتی را برای لیسانس مطالعه کرد و بلافاصله وارد بازار کار شد. اما در ادامه زندگی خود، زمانی که طی تجربههای شغلی از جمله مدیر فروش و مدیرعاملی یک شرکت پخش، متوجه علاقه خود به مدیریت شد، تصمیم گرفت تا مسیر تحصیلی خود را تغییر دهد. در نتیجه برای مقطع کارشناسی ارشد در رشته مدیریت تحصیل کرد و هماکنون دانشجوی دکترای رشته مدیریت است.
اتفاق جالبی که جرقه ورود به بازارهای مالی شد!
مهندس رفیعی زمانی که ۲۱ ساله بود، در مغازهای که برای محصولات فرهنگی راهاندازی کرده بود و بهتازگی توانسته بود کسبوکار خود را راهاندازی کند، با دوست خود مواجه میشود که توانسته بود از طریق فعالیت در بازارهای مالی (بورس) یک خودروی شخصی تهیه کند!
آن زمانها که تازه برجام در حال توافق بود و بازار بورس رونق داشت، مهندس رفیعی شروع به یادگیری و سرمایهگذاری در بورس میکند! این فعالیت به عنوان شغل دوم ادامه پیدا میکند تا میرسد به سال ۹۵! در سال ۹۵ مهندس رفیعی تصمیم میگیرد تا معاملهگری بازارهای مالی را به شغل اصلی خود تبدیل کند. در نتیجه پس از آموزش دیدن و گذراندن دورههای حرفهای، وارد بورس جهانی و دیگر بازارهای جهانی میشود!
ارز دیجیتال؛ بازار جذاب و جدید!
پس از یکی دو سال فعالیت در بازارهای جهانی، مهندس رفیعی با بازار ارزهای دیجیتال آشنا میشود. در سال ۹۶-۹۷ بود که تصمیم میگیرد تا با فعالیت در ارز دیجیتال، سود خود را افزایش دهد. پستی و بلندیهای بازار برای مهندس رفیعی زمینهساز رشد شد. برای همین، با وجود تمامی چالشهای فعالیت در بازار جهانی، این فعالیت برایش شیرین و فوقالعاده است!
بزرگترین ضرر همواره بزرگترین ضربه نیست!
مهندس رفیعی دیدگاه جالبی درباره بزرگترین ضرر خود دارد. او معتقد است که بزرگترین ضرر از نظر عددی همواره برابر با بزرگترین ضربه نیست. او معتقد است که ضرر ۱۰ هزار دلاری میتواند سختتر از ضرر ۱۰۰ هزار دلاری باشد! برای توصیف این مسئله، بیان جالبی هم دارد.
او از زمانی صحبت میکند که در جوانی و اوایل شروع فعالیت بازارهای مالی، تصمیم میگیرد تا با قرض پول از خانواده و دوستان در بازارها فعالیت کند. طی همین تصمیم، او ۱۰ هزار دلار پول قرضشده را طی ضررهای خود از دست میدهد. این ضرر برای او بسیار سنگین تمام شد.
مهندس رفیعی از ضرر ۱۰۰ هزار دلاری خود هم تعریف میکند. اما این ضرر را ضربه بزرگی نمیداند و اتفاق جدی و عجیبی نیست. به عبارت بهتر، ضرری بزرگتر است که ضربه روحی بزرگتری به شما وارد کند و گاهی همهچیز وابسته به عدد ضرر نیست!
بزرگترین سود، شیرینترین سود!
مهندس رفیعی همان دیدگاهی که در رابطه با ضرر داشت را در رابطه با سود هم دارد. او فکر میکند که بزرگترین سودش همان ۴ هزار دلاری است که طی یک روز معاملاتی و با ریسک بالا روی نفت بهدست آورده است. به عبارت دیگر، بزرگترین سود برای مهندس رفیعی زمانی اتفاق افتاده است که تشنه آن عدد بوده و آن رقم برایش بزرگ بوده است.
سود منطقی در بازارها از نگاه رضا رفیعی
بعد از گذشت از دوران شور و هیجان فعالیت در بازارهای مالی، هماکنون مهندس رفیعی دیدگاهی منطقیتر به بازار دارد و به همان سود منطقی که از فعالیت ترید به دست میآید راضی است. مهندس رفیعی حالا دیگر به دنبال معاملات ریسکی نمیرود، انتظار یک بازدهی منطقی دارد و نگاهش به یک سود پایدار است.
در نگاه مهندس رفیعی سود منطقی در هر بازار متفاوت از دیگری است. برای مثال، در بازار بورس جهانی سود سالانه ۳۰ تا ۶۰ درصد یک سود عالی محسوب میشود. چراکه این بازار دلاری است و همزمان با سودی که کسب میکنید، همزمان تورم را هم پوشش میدهید.
در مقابل، در بورس ایران چون یک بازار ریالی است و ما حدوداً سالی ۵۰ درصد تورم داریم، از نگاه مهندس رفیعی کسب سود حداقل ۱۰۰ درصد سالانه یک سود منطقی برای بازار بورس است و پایینتر از این مقدار، سود خوبی محسوب نمیشود.
در بازار ارزهای دیجیتال، کسب سود ۱۰۰ و ۲۰۰ درصد سالانه هم امکانپذیر است. مهندس رفیعی اشاره میکند شاید یکی دو سال در بازار ارز دیجیتال از هولد کردن سودی بهدست نیاید اما در ادامه و در سالهای بعدی، کسب سودهای بالاتر امکانپذیر است و همین است که ارز دیجیتال را جذابتر میکند.
سرمایه اولیه چالش اصلی نیست!
مهندس رفیعی اشاره میکند که اگر کسی بتواند سود منطقی و مستمر بسازد، نیازی نیست که نگران سرمایه اولیه باشد. شرکتهای پراپ و شرکتهای سرمایهگذاری بسیاری هستند که اگر افراد بتوانند سود مستمر بسازند و استیتمنت مناسبی داشته باشند، میتوانند سرمایه اول را از آنجا جذب کنند. فقط تریدرها باید درنظر بگیرند که ۳۰ درصد سود سالانه خیلی است و نباید برای درصدهای بیشتر طمعکار باشند.
کدام بازار مالی برای فعالیت بهتر است؟
برخلاف بسیاری از افراد که بازارهای مالی را به خوب و بد تقسیم میکنند، مهندس رفیعی فکر میکند که تمام بازارهای مالی فرصتی برای سرمایهگذاری و ترید محسوب میشود و از همه بازارها، حتی بورس باید برای رشد سرمایه استفاده کرد.
مهندس رفیعی توضیح میدهد که در بورس شما دارید کارخانه میخرید! اگر روزی علاقهمند بودید که یک کارخانه فولاد داشته باشید، بهراحتی میتوانید در بورس سهام کارخانههای فولاد را خریداری کنید! اگر روزی علاقهمند بودید یک کارخانه استخراج مس داشته باشید، با خرید سهامش در بازار بورس میتوانید به آرزوی خود برسید. او اینگونه فکر میکند که خرید سهام شرکتهای دیگری که بهصورت روزمره مورد استفاده مردم است، مثل شرکتهای مخابراتی و دارویی، میتواند یک سرمایهگذاری عالی برای آینده باشد.
ارز دیجیتال در نظر مهندس رفیعی گزینهای عالی برای خرید و نگهداری (هولد کردن) است. به عبارتی در ارز دیجیتال اگر بتوانید در قیمتهای پایین خرید بزنید و نگهداری کنید، بازدهیهای فوقالعادهای در انتظار شماست. بازار جفت ارزهای خارجی هم برای ترید روزانه و کسب سود از نوسانگیری جواب میدهد و مهندس رفیعی بورس جهانی را گزینهای مناسب برای علاقهمندان به ترید معرفی میکند.
با پول دیگران هرگز وارد بازارها نشوید!
هشدار جدی مهندس رفیعی استفاده نکردن از سرمایه دیگران است. رضا رفیعی توضیح میدهد زمانی که شما از سرمایه دیگران برای معامله استفاده میکنید، آنها فقط انتظار کسب سود دارند و شما دیگر نمیتوانید به آنها توضیح بدهید که دچار ضرر شدهاید. حالا یا باید کار مضاعفی برای جبران ضرر آنها بکنید و به آنها سود الکی بدهید که تمامش دردسر مضاعف است. در نتیجه هرگز به سراغ پول دیگران برای ترید نروید و همواره از روشهای امن برای تأمین سرمایه اولیه استفاده کنید.
۲ نکته اساسی از نظر مهندس رفیعی برای تریدرها
صبر نکته کلیدی برای افرادی است که میخواهند ترید را شروع کنند. مهندس رفیعی از مسیر ۸ ساله و پرپیچوخم خود برای رسیدن به بازدهی مستمر میگوید. البته او خاطرنشان کرد که این مسیر طولانی به واسطه در دسترس نبودن آموزشها بوده و علاقهمندان امروز دسترسی زیادی به آموزشهای مختلف و تجربه تریدرهای موفق دارند.
تأکید مجدد مهندس رفیعی این است که ترید هم مثل هر شغل دیگری، حتی شغل و حرفهای مثل آرایشگری، نیازمند صبر، مطالعه، تمرین و کارآموزی است و نباید انتظار بازدهی زیاد یک شبه از آن داشت.
ترید برای چه افرادی توصیه میشود؟
مهندس رفیعی در قدم اول ترید را به خانمها توصیه میکند: چون خانمها صبورتر هستند، منطقی هستند و خیلی عجله ندارند. در مقابل آقایان طمعکارتر هستند و با یک حس درونی، همواره میخواهند پیروز شوند. برای همین، دو بار ضرر کردن در ذهن مردها چنان بزرگ میشود که مانع تمرکز روی کار میگردد و میتواند سبب ضررهای بزرگتر شود.
همچنین مهندس رفیعی اشاره میکند که ترید را به عنوان شغل دوم انتخاب کنید! در ابتدای مسیر باید جریان درآمدی از شغل دیگری باشد تا فرد با آموزش و تمرین، به سود مستمر برسد. اگر فرد بدون تأمین مالی و بدون شغل اول وارد ترید شود و نتواند یکی دو ماه سود بسازد، آستانه تحمل فرد فرو میریزد و امکان ادامه دادن برایش وجود ندارد.
راه ارتباطی با مهندس رفیعی
پنج سالی میشود که مهندس رفیعی یک آموزشگاه بازارهای مالی دارد. رفیعی آکادمی پلتفرمی است که برای انتقال تجربه و آموزش ترید ایجاد شده است. مهندس رفیعی راه ارتباطی خود را رفیعی آکادمی معرفی میکند. افرادی که میخواهند با آقای رفیعی در رابطه با آینده فعالیت خود در بازارهای مالی مشورت کنند، میتوانند از طریق سایت RafieeAcademy.ir و باشگاه ترید در شهر مشهد اقدام نمایند. نکته جالب اینکه مهندس رفیعی تمام موقعیتهای معاملاتی خود را در باشگاه ترید آکادمی خود به اشتراک میگذارند و افراد میتوانند از آنها استفاده کنند!