توضیح یک کارشناس در خصوص اشتباه بزرگ

واقعیات آماری درباره‌ نقدینگی چه می‌گویند؟/ اشتباه می‌گویند رشد نقدینگی در دولت سیزدهم در ۶۰ سال گذشته کمترین بوده است

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: متاسفانه در ایران برخی دولت ها برای موفق نشان دادن خود، واقعیت ها را کتمان می کنند اما درک مردم از وضعیت اقتصاد خیلی چیزها را بیان می کند.

 واقعیات آماری درباره‌ نقدینگی چه می‌گویند؟/ اشتباه می‌گویند رشد نقدینگی در دولت سیزدهم در ۶۰ سال گذشته کمترین بوده است

مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی  به داغ شدن دوباره‌ی بحث بر سر نقدینگی و اعلام اینکه دولت سزدهم در مهار نقدینگی طی سه سال اخیر توفیق داشته است، اشاره کرد و گفت: برپایه آخرین آمارهای موجود، رشد سالانه نقدینگی در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۲ درصد بوده است. ادعای دولتی‌ها در خصوص اینکه نرخ رشد نقدینگی در دولت سیزدهم به پایین‌ترین نرخ در ۶۰ سال گذشته رسیده است، واقعیت ندارد.

او با اشاره به آمارهای مستند موجود ادامه داد: آمارهای رسمی نشان میدهند در طول ۶۰ سال گذشته بیش از پانزده سال رشد نقدینگی کمتر از ۲۰ درصد بوده است. همچنین در چندین سال کمتر از ۱۰ درصد و حتی در سال ۱۳۴۹ منفی یازده درصد بوده است. پس با هر معیاری که درنظر بگیریم این ادعا که رشد نقدینگی در دولت سیزدهم در ۶۰ سال گذشته کمترین بوده است غلط است.

عزتی در توضیح این مطلب افزود: رشد نقدینگی در ۶ سال از ۸ سال دولت مهندس موسوی زیربیست درصد بوده است. پس از آن نیز در سالهای ۱۳۶۸، ۱۳۷۶، ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ کمتر از ۲۰% بوده است. ولی از سال ۱۳۸۸ زیر بیست درصد نیامده است.

او تاکید کرد: یک نکته مهم اینکه ماهیت نقدینگی به گونهای است که رشد ماهانه آن چندان معنادار نیست. زیرا ممکن است یک ماه کاسته شود و ماه بعد افزایش بیابد یا بالعکس. رشد نقدینگی در ایران در طول دوره ای که آمار وجود دارد حتی در سالهای مختلف در برخی ماه ها بسیار کمتر از رشد سالانه و در برخی ماهها بیشتر از آن و حتی در برخی ماهها منفی بوده است. آنچه مهم است اینکه رشد سالانه آن معیار ارایه آمار است. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، حتی باید گفت اثر رشد بلندمدنت آن معنادار است.

عزتی اضافه کرد: نکته دوم اینکه نقدینگی یک ابزار سیاستگذاری است. کاهش یا افزایش رشد آن به خودی خود هیچ ارزش مستقلی ندارد. به طور معمول در همه کشورها نرخ رشد آن مثبت است. به تناسب هدفهایی که برای اقتصاد وجود دارد گاهی باید بیشتر افزایش بیابد و گاهی کمتر افزایش بیابد و در موارد استثنا نیز منفی شود. زیرا افزایش آن می تواند به رشد اقتصادی کمک کند و کاهش آن میتواند تورم را کاهش دهد. بر این پایه رشد نقدینگی اساسا برای اقتصاد مثبت است. ولی در سیاست گذاری، مهم سیاست‌های دیگری است که می تواند مکمل آن باشد تا رشد نبقدینگی به رشد اقتصادی بیانجامد و همزمان تورم را افزایش ندهد.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس اضافه کرد: نکته سوم اینکه اگر رشد اقتصادی کاهش یافت، به معنای آن است که مجموع سیاست‌های اقتصادی (و حتی غیرااقتصادی) برای اقتصاد مفید نبوده است. حال بگردیم و بگوییم ما نقدینگی را کمتر یا بیشتر رشد دادیم، هیچ ارزشی ندارد. زمانی این سیاست یا هر سیاست دیگری ارزشمند است که نتیجه ارزشمند بدهد. با موفقیت سازی کاذب، جز بدبختی مردم چیزی نخواهیم داشت.

او در پایان تاکید کرد: نکته مهم اینکه من بارها به وزیر اقتصاد و روسای بانک مرکزی دولت سیزدهم گفتم که این سیاست‌ها، رشد اقتصادی را کاهش می‌دهد و باید سیاست‌ها را تغییر دهید، ولی ظاهرا گوش شنوا برای توصیه‌های علمی نداشتند و نتیجه آن شد که امروز می‌بینیم رشد اقتصادی که مهمترین شاخص بهبود اقتصاد است کاهش یافته است و دولت در پایان کار خود، ناچار است این‌گونه به دنبال ساختن موفقیت اقتصادی کاذب دست و پا بزنند. 

منبع: خبر آنلاین
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 13
  • ناشناس
    0

    توهم که صدیق !!

  • حسین حیدری
    1

    درسته داریم میبینیم ازچن تاانباراشون یکی هنوزپرنشده جیب مردم وبیشتربزن پر میشه شمارو به خداوآخرت میسپاریم

  • علی تهرانی
    0

    خود پیداست از زانوی تو! ملت را تا خرخره کردید توی بدبختی و نداری بعد هی خبر میذارید که اوضاع گلستان شده؟ برای یه عده مفتخور و مسئولان بیکفایت و زالو صفت همه چی عالیه.

  • محسن
    0

    والا یا ما مردم ایران ،خارج از این مملکت زندگی می کنیم یا مسئولین از کره ماه آمدن،آنچه که محرز و عیان هست،در دولت شهید رئیسی همه چیز دوباره ده برابر شد حالا هی بیانیه بدین که اوضاع مردم گل و بلبل هست.

  • ناشناس
    0

    هر آماری که به نفع تان است بدید ما که نمی‌توانیم غیرش ثابت کنیم

  • فردین
    0

    شما هر آماری می خوابید بدید این سفره مردم که بیانگر واقعیت اقتصاد کشور هست.

  • حسام
    0

    من تو دولت روحانی 405قسطی خریدم 31الان همونو ازم میخرن 400
    ما که دستمون به جایی نمیرسه اما ایقد بلف نزنید

    نظرات شما -
    • میم
      7

      شما اون موقع ماهی ۱_۱.۵ میلیون حقوق میگرفتی. الان ماهی ۱۷_۱۸ میلیون حقوق میگیری. در نتیجه از این منظر اوضاع بدتر نشده هیچ، کمی بهترم شده. اینم حرف من نیست. آمار و ارقام اینو میگه. اگه انکار میکنید بدونید دارید با ریاضیات و خردورزی می‌جنگید ...

    • ناشناس
      0

      حقوق ما ۱۰ میلیون و هفتصد هزار تومنه
      تو خودت ۱۸ میلیون میگیری

  • آراد
    1

    سلام برو بشو یکی از کارشناسان پزشکیان و براش برنامه بنویس
    اگه انتخاب کرد و قبولت داشت

  • یوسف
    0

    من تود لت روحانی ۴۰۵ ۶۰ هزار کار مدل ۹۱ گرفتم ۲۳ ملیون الان درسته مفت شده شما راست میگین همون با سه تومن میشه گرفت سرکارتون با همون خدایی که نمیشناسید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      کاش قیمت ها میشد زمان روحانی

  • مسعود
    1

    حرفهای وآمارهای که بانک جهانی می دهد بر خلاف نظر کارشناس شماست بعد رشد نقدینگی تا 25/معقول است وقتی قراراست سرمایه گذاری بشودوبیش از هفت هزار کارخانه تولیدی رونق بگیرد بازهم لطف کنید حداقل آمارهای بانک جهانی را هم مد نظر قرار بدهید بانک جهانی نه دست دولت ایران که اما سازی بکند حتی بیشتر مغرضانه نظر می دهد اما با تمام حرفهای شما رشد اقتصادی ایران 5/اعلام کرده است این هم درحالی است که زمان دولت روحانی برق نداشتیم هرروز قطع میشد برای گرفتن نون هم‌ باید شبانه می رفتی نوبت می‌گرفتی کاری هم نبود ملت بتوان بروند کار بکند روزانه هفت صد پنجاه نفر هم جان خودشان را ازدست می دادند چه اتفاقی افتاده است که حالا برق کم نمیاد نون هم همیشه توی فروشگاه ها و نانوایی هست انصاف چیزی خوبی است یک طرف قضاوت کردن اسمش کارشناسی نیست