چرا پول افغانستان سومین ارز باثبات جهان است؟
واحد پول افغانستان طی سال جاری میلادی با ۱۴ درصد رشد پس از کشورهای کلمبیا و سریلانکا در رتبه سوم فهرست رشد و ثبات نرخ قرار گرفت. کمیته بازرسی بانک مرکزی افغانستان علت این موضوع را سیاستهای پولی موفق دانسته است.
این اطلاعات که توسط بلومبرگ منتشر شده توجه بسیاری را به خود جلب کرده و سوالاتی را درباره علل ایجاد این ثبات در ارز افغانستان ایجاد کرده است. دکتر وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، به این پرسشها پاسخ داده است:
پول افغانستان سومین ارز باثبات جهان شده است، چرا این اتفاق رخ داده است؟ اگر راهکارهای افغانها برای ثبات ارز جواب میدهد آیا ایران نیز میتواند چنین راهکارهایی را به کار ببندد؟
تحلیل اقتصاد افغانستان با ایران متفاوت است. این کشور در سال ۲۰۲۲ میلادی، تولید ناخالص داخلی (به قیمت جاری) حدود ۱۴ میلیارد دلار و تولید ناخالص داخلی به قدرت برابری خرید حدود ۸۰ میلیارد دلاری دارد. تورم این کشور پایین و طی سالهای اخیر زیر ۵ درصد بوده است.
جمعیت این کشور در ۲۰۲۳ معادل ۴۳ میلیون نفر است که بخشی از این جمعیت (بالغ بر ۱۰ میلیون نفر) به کشورهای همجوار و همسایه بالاخص ایران مهاجرت کرده اند. صادرات این کشور معادل ۲.۷ میلیارد دلار و واردات کالاها و خدمات به افغانستان حدود ۸ میلیارد دلار است؛ لذا کسری تجاری این کشور حدود ۵ میلیارد دلار است. به دلیل پایین بودن ثروت خانوارهای افغانی، چندان خروج سرمایه و کسریهای حساب سرمایه در این کشور موضوعیت ندارد.
اندازه دولت در افغانستان بسیار کوچک است و معضلی به نام کسریهای بودجه ای در این کشور مطرح نمیباشد. با این حال کمکهای دلاری برخی کشورها نظیر آمریکا بصورت غیرمستقیم به این کشور صورت می گیرد.
در ضمن مهاجرین افغانی، درآمدهای دلاری به خانواده خود در افغانستان میفرستند؛ لذا درمجموع به دلیل اندک بودن حجم کسریهای بودجه ای، کوچک بودن اندازه دولت مرکزی، کمکهای دلاری سایر کشورها و پوشش کسریهای تجاری از این طریق، جذب سرمایههای خارجی در بخشهای بکر این کشور بالاخص در بخش معدن، بحث بی ثباتی ارزی در این کشور چندان موضوعیت ندارد.
بالعکس در اقتصاد ایران، به دلیل ناترازیهای شدید اقتصاد کلان، تشدید خروج سرمایه و کسریهای حساب سرمایه، کسریهای تجاری غیرنفتی بالا، اندک بودن حجم سرمایههای خارجی، بزرگ بودن اندازه دولت به لحاظ شرکتهای دولتی، گسست بخش پولی از بخش واقعی اقتصاد و بالاخره تشدید نااطمینانیهای اقتصادی و انتظارات تورمی، همواره شرایط ایران مستعد تورمهای بالا و بی ثباتی و نوسانات ارزی شدید است.
آیا رسیدن ایران به یک جایگاه امن در حوزه نرخ ارز یک رویای دور از دسترس است یا میتوان برای رسیدن به آن امیدوار بود؟
چنانچه اقتصاد ایران به دنبال کاهش نوسانات ارزی و مهار پایدار تورم باشد، باید اصلاحات زیر را دردستور کار خود قرار دهد:
برای اصلاحات اقتصادی و حل ناترازیهای اقتصاد کلان بایست گفتگوی حداکثری بین نهادهای داخل حاکمیت و ملت شکل بگیرد.
بهبود محیط اقتصاد کلان بالاخص ایجاد محیط باثبات اقتصادی دردستور کار باشد.
باید سطح سرمایههای اجتماعی ارتقا یابد و مبارزه جدی با فساد و تبعیض در سطح مختلف بالاخص از سطح بالا شکل بگیرد.
مساله تحریمهای اقتصادی حل شود و امکان افزایش درآمدهای ارزی فراهم گردد. کشور باید مسیر نرمال سازی در روابط جهانی و منطقهای را در اولویت قرار دهد. از هرگونه تنش زدایی پرهیز شود.
اقتصاد ایران باید به زنجیره ارزش و تجارت جهانی ملحق شود و از انزوای تجاری و اقتصادی خارج شود.
حکمرانی اقتصادی بایستی بر پایه اصول و مولفههای رقابت پذیری، اقتصاد بازار و غیردستوری، توسعه بخش خصوصی و تعاونی، و حذف انحصارات و اقتصاد رانتی و غارتی، انجام شود.
خاک برسرتون بااین.....
چون 20 میلیون افغانی تو ایرانن و کار می کنن و از یارانه های مردم بدبخت ایران استفاده می کنن و یک ریال مالیات نمیدن و پولاشون رو هم به افغانستان انتقال میدن
کاملا درسته آفرین برشما
سومین ارز باثبات جهانه اما ۱۵ میلیون نفرشان درایران اشتغال ومسکن وآب وبرق وگازونان وبنزین ایران رامصرف میکنند وباعث تورم درهمه زمینه ها شده اند
تورم ایران ربطی به آنان ندارد هیچ منابع فعلی برای 200 میلیون هست اما مصرفه بی رویه هست
شاید در حکومت طالبان دزد و جیب زن وجود ندارد!
بعد می شود بیکاری و سیل خروش مهاجرت به کشورهای اطراف!
دلیل اصلیش کوچک بودن اندازه ی دولته در ایران هم در یه دوره ای هدف کوچک کردن دولت بود اما متاسفانه در دوره یه دولت دیگه ساختارها گسترده شد و فک و فامیل هایی که بصورت تبصره و قراردادی اومده بودن به دستگاهها تحمیل شدن ساختارهای عریض و طویل و کارکنانی که فقط هزینه هستن ووووو
اگر اقای جلیلی رئیس جمهور میشد افغانستان و طالبان الگو قرار میداد و ارزش پول ملی ما را بالا میبرد
بقول عمه مان شپش افقان ها توی سرتان بی کفایتها
چون اختلاس ودزدي مثل ايران نيست
دلیلش اینه که اونها قیمت های تو کشورشون جهانیه ، بزور پائین نگه نمی دارند مثلاً چند سال پیش کپسول پرسی گاز را اینجا 8 هزار تومان شارژ میکردم ، تو افغانستان 150 هزار تومان و .... ، شما آزاد سازی کنید ، بعد دیگه قیمت ها جهانی میشه حقوق را مثل کشورهای خلیج فارس بدید ، قیمت ها هم مثل اونها یارانه هم ندید ،
چون مسئولان دزد و اختلاسگر و وطن فروش ندارند
بجااینکه اینقد کارگراشونا وارد کنید 4تاشونم بیارید وزیر کنید مملکت سامون بگیرد !!
اخه اون خرج 4-5 تا جنگا نمی پردازند .
حداقل خودتو نیاین خودتونو رسوا کنید خاک تو سرتون که طالبانی که چهار پنج سال اومده سر کار بیست سال ازتون جلو افتاد حیف این همه جوون ایرانی که با تصمیمات اشتباه والاتر از اون منفعت طلبی شما دارن نابود میشن
هرجاامریکاواردشداون کشوررشدکرد
سال 7...شروع سال نکبت ایران
به خاطر اینه که سیستم حکومتداری طالبان ساده، شفاف، کوچک و به دور از فساد هست و کل اقتصاد زیر نظر دولته و نظارت کامل روی بانک ها به عنوان منبع اصلی فساد و تورم وجود داره.
چون دزد نیستند و بچه هاشون تو اروپا نیست
به دودلیل پولشون ارزش داره۱- دلارکمکی امریکا به طالب
۲- جمعیت کم داخل افغانیستان وهجوم تمام افغانیه گرسنه وبدبخت به ایران واوار شدن روی سر مردم بدخت ایران..پولشون را ارزشمند کرده
اگه وضع مملکتشون خوبه،پس چرا این افغان ها از ایران نمیرن،همین خونه مارو از دو طرف مستاجرهای افغان محاصره کرده،یکیشون هم صرافه یعنی پول های افغان های تو شهر را مبریزه به صرافی خودش اونور به حساب خانواده هاشون در اونجا و وضعش توپه
فساد مقامات رو هیچ کسی نمیتونه از بین ببره چون همه امکانات کشور در اختیارشونه
کشور ما دوزد زیاد تشریف دارند و کله گنده ها همه چیز و برا خودشون ميدونند و مردم و خر هم حساب نمیکنند...