تشدید بحران صندوق های بازنشستگی؛ نفت می‌فروشیم برای حقوق بازنشسته ها

تقریبا همه درآمد‌های نفتی صرف پرداخت به کسری صندوق‌های بازنشستگی می‌شود؛ این به معنای آن است که بودجه ایران بدون در نظر گرفتن پرداختی به بازنشستگان غیرنفتی محسوب می‌شود.

تشدید بحران صندوق های بازنشستگی؛ نفت می‌فروشیم برای حقوق بازنشسته ها

مساله صندوق‌های بازنشستگی احتمالا در آینده تشدید می‌شود، اگر امروز اقدامی صورت نگیرد.

برای آنکه درکی از وضعیت بازنشستگان پیدا کنید باید مهم‌ترین صندوق آنان که صندوق بازنشستگی کشوری است را مرور کنیم. این وضعیت ممکن است به مرور به صندوق تامین اجتماعی کارگران نیز برسد

وضعیت صندوق‌های بازنشستگی به مرحله کامل شکست رسیده است. باید اهمیت این مساله را درک کرد. روندی که روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود. کمک دولت به این صندوق بیش از ۸۰ درصد کل منابع مالی و هزینه‌های صندوق بازنشستگی را شامل می‌شود. این میزان حدود ۱۶ درصد بودجه کل کشور (۱۴۰۳) را به خود اختصاص می‌دهد.

صندوق‌های بازنشستگی هنگامی شرایط عادی دارند که در بدترین حالت تعداد افراد شاغل که حقوق آنان شامل کسورات می‌شود، سه برابر افراد بازنشسته باشند که فقط مستمری می‌گیرند. ولی جهت اطلاع بد نیست بدانیم که تعداد بازنشستگان دو برابر حقوق‌بگیران هستند! ۲۰ سال پیش یعنی ۱۳۸۳، تعداد شاغلان دوبرابر بود والان ماجرا کاملا معکوس شده است.

آن زمان دو شاغل کسورات می‌پرداختند و یک بازنشسته مستمری دریافت می‌کرد الان کسورات یک شاغل باید دو بازنشسته را تامین کند که معلوم است نمی‌شود و دولت پرداخت می‌کند.

سرمایه‌های صندوق بازنشستگان نیز عملا در وضعیتی نیست که نیاز‌های آنان را تامین کند و این یکی از شاخص‌های سوءمدیریت در این بازه زمانی طولانی مدت است.

توجه کنیم که نسبت آخرین حقوق فرد شاغل به اولین دریافتی فرد بازنشسته در سال ۱۴۰۲، برابر ۹۳ درصد بوده است و اگر هزینه‌های بیمه درمان را نیز حساب کنیم، عملا ما چیزی به عنوان بازنشسته که هزینه‌های او مستقل از دولت باشد نداریم، همه حقوق‌بگیر دولت هستند و صندوق آنان کمکی به حل مساله نمی‌کند.

البته بازنشستگان در این ماجرا بی‌تقصیر هستند. مشکل این است که آینده ناترازی مالی این صندوق تیره‌تر است و بدتر اینکه ممکن است صندوق‌های دیگر و مهم‌تر از همه صندوق تامین اجتماعی نیز دچار همین وضع شوند. چرا؟ به علت ساختار جمعیتی و تغییرات رشد آن با این وضع مواجه خواهیم شد.

در سال ۱۳۷۵، جمعیت بالای ۶۵ سال کشور فقط ۲.۶ میلیون نفر یعنی ۴/۴ درصد کل جمعیت بودند، در سال ۱۳۹۵، به ۴.۹ میلیون نفر و ۶.۱ درصد رسید. این نسبت در فاصله سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۱۵، یعنی به همان اندازه رشد مشابه دوره قبل به ۱۰.۵ میلیون نفر (۱۱.۳ درصد جمعیت) می‌رسد.

همین آمار برای نشان دادن اهمیت بازنشستگان در دهه آینده کفایت می‌کند. نسبت وابستگی سالمندان ۹.۷ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۱۸.۸ درصد در سال ۱۴۲۰ می‌رسد که به لحاظ نسبت حدود دو برابر می‌شود.

نکته دیگر اینکه میانگین سن بازنشستگی در ایران و در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۲ سال است که با توجه به امید به زندگی، بازنشستگان به‌طور میانگین حدود ۲۳ سال مستمری می‌گیرند که اگر وراث آنان را هم اضافه کنیم شاید این عدد به ۳۰ سال مستمری‌بگیری هم برسد. با توجه به این بسیاری از زنان یا دختران بدون همسر می‌کوشند که از این امکان استفاده کنند و ازدواج را در قالب دیگری تداوم دهند.

مشکل دیگری که بازنشستگان با آن مواجه هستند، افزایش هزینه‌هاست. به این معنا که بخش قابل توجهی از آنان همچنان متکفل فرزندان‌شان هستند که هم بزرگ شده‌اند و هم بیکار هستند و هزینه‌های زیادی دارند. از سوی دیگر بازنشستگان اغلب بیماری‌هایی دارند که به نسبت تداوم و درمان آنها هزینه‌بر است. به علاوه افزایش حقوق آنان در سال‌های اخیر تناسبی با تورم نداشته است و این فشار مضاعفی را بر آنان وارد می‌کند. دولت‌ها با تورمی که خودشان پیش‌بینی می‌کنند مستمری‌های آنان را افزایش می‌دهند، در حالی که تورم واقعی بعضا تا دو برابر و حتی بیش‌تر از آن است. 

فراموش نکنیم که بازنشستگان چندان در بند اخراج یا قطع حقوق و... نیستند لذا معمولا در طرح مطالبات خود پا به کارتر از سایرین هستند. به عبارت دیگر باید گفت که بازنشستگان ما مشغول کارند. کار در جهت بهبود دریافتی‌های خود.

 

نکته بسیار مهم این است که تقریبا همه درآمد‌های نفتی صرف پرداخت به کسری صندوق‌های بازنشستگی می‌شود، این به معنای آن است که بودجه ایران بدون در نظر گرفتن پرداختی به بازنشستگان غیرنفتی محسوب می‌شود. احتمالا در آینده نیاز بیشتری به درآمد‌های جدید برای پرداخت مستمری بازنشستگان باشد.

اکنون حدود ۵ درصد جمعیت کشور زیر خدمات و پرداخت‌های صندوق بازنشستگی است و در آینده بیش‌تر خواهد شد. فقط تصور کنید که صندوق‌های دیگر بازنشستگی نیز به همین وضع دچار شود، آنگاه مساله بسیار فراتر از این مشکل خواهد شد.

منبع: اعتماد
کیف پول من

فروش همستر کامبت
کی بود می‌گفت پول نمیشه!

چیزی تا لیست شدن همستر نمانده، شما با طی کردن مراحل زیر می‌توانید ارز خود را از همه زودتر به فروش برسانید:

۱ - ثبت نام کنید و لینک رفرال خود را کپی کنید.
۲ - با لینک رفرال خود، دوستانتان را دعوت کنید.
۳ - به ازای دعوت از هر دوست، تون کوین رایگان دریافت کنید.
۴ - با دعوت از تعداد بیشتری از دوستان، شانس خود را برای برنده شدن در قرعه کشی کیف پول من بیشتر کنید.
۵ - پس از لیست شدن همستر، ارز خود را به راحتی نقد کنید.

لیست جوایز قرعه‌کشیemoji

آیفون ۱۶

اپل واچ سری ۱۰

پلی استیشن ۵

و ...

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 6
  • حمید
    0

    خوب وقتی سن بازنشستگی را کم می کنید دچار مشکل می شوید
    ضمن کلیه صندوق های بازنشستگی به دلیل خالی شدن هیچ سرمایه ای ندارند
    بهتر بود این صندوق ها بودجه را خرج سرمایه گذاری می کردند که حداقل باعث ورشکستگی نشوند

  • ناشناس
    0

    30 سال حداقل 30درصد درآمد كارگران و كارمندان را گرفتيد كه با سرمايه گذاري مناسب بعداز بازنشستگي باز پرداخت آبرومندانه كنيد ولي حالا منت مي گذاريد پول خودشان را كه از قبل گرفته ايد به ايشان برگردانيد ؟

  • ناشناس
    0

    زمانی که صندوق های بازنشستگی تاسیس شدند هنوز هیچ بازنشسته ای وجود نداشت آنها 30 سال بطور مرتب از کارمندان و کارگران حق بازنشستگی کم می کردند اگر در این مدت سرمایه گذاری می کردند با درآمد آن می توانستند دهها کارخانه در سطح ایران خودرو یا ذوب آهن بخرند یا بسازند از این گذشته هم اکنون میلیونها کارگر و کارمند شاغل ماهانه صدها میلیارد تومتن حق بازنشستگی می پردازند پس این پولها چه شده(درگذشته) یا چه می شود(درحال حاضر) بازنشسته ها که نباید تاوان بی عرضگی و دلسوز نبودن مسئولین سابق یا فعلی صندوق های بازنشستگی را بدهند

  • ن
    0

    این چهل سال دست خودتان بوده هرچه کردید خودتان کردید

  • شهروند
    0

    در رابطه با این خبر و گزارش چند سوال ذهن بیشتر ملت ایران درگیر میکنه چنانچه جواب قانع کننده ای باشد ممنون میشویم
    چرا برای پیاده روی اربعین در اون حجم و وسعت از هزینه منابع مالی است
    چرا برای ساخت ورزشگاه در کشور عراق بودجه است
    چرا برای کمک به گروه های فلسطینی و لبنانی بودجه است در حدی که خانه های رایگان ساخته میشود
    چرا برای حشدالشعبی در عراق بودجه هست
    چرا برای دولت سوریه کمکهای مالی است
    چرا برای شیعیان بحرین و پاکستان بودجه است
    و خیلی دیگه از این چراها که مردم آگاه شده اند اما مسولین خودشان را به خواب زده اند

  • ناشناس
    0

    این همه دزد و بیسواد و رفیق باز و مردم فریب دغل کاردر راس امور اگر نونی دیگر باشد تعجب دارد.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد