فرضیه حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی؛ آیا اعضای اوپک حاضرند جای خالی ایران را پر کنند؟

در صورت هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی ایران توسط اسرائیل، اوپک به اندازه کافی ظرفیت مازاد برای جبران از دست رفتن کامل عرضه ایران را دارد. با این حال، اگر ایران با حمله به زیرساخت‌های همسایگان خود در خلیج‌ فارس تلافی‌جویی کند، آن وقت است که این سازمان با چالش‌ مواجه می‌شود.

فرضیه حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی؛ آیا اعضای اوپک حاضرند جای خالی ایران را پر کنند؟

ایران روز سه‌شنبه ۳۰ سپتامبر (نهم مهر ۱۴۰۳) در پاسخ به ضربات و حملات هوایی اسرائیل، صدها موشک به سوی اسرائیل شلیک کرد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در واکنش گفت که ایران اشتباه بزرگی مرتکب شده و تاوان آن را خواهد داد. ایران نیز به نوبه خود تهدید کرد که در صورت تلافی اسرائیل، پاسخی به مراتب سخت‌تر خواهد داد.

وب‌سایت خبری آمریکایی اکسیوس روز چهارشنبه به نقل از مقامات اسرائیلی گزارش داد که گزینه‌های احتمالی اسرائیل شامل هدف قرار دادن تاسیسات تولید نفت ایران و سایر سایت‌های راهبردی آن است.

سهم ایران از تولید و صادرات نفت چقدر است؟

ایران خودش یکی از اعضای اوپک است و روزانه نزدیک به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت تولید می‌کند که حدود ۳ درصد از تولید جهانی نفت را تشکیل می‌دهد.

صادرات نفت ایران علیرغم ادامه تحریم‌های آمریکا در سال جاری افزایش یافته است و به بالاترین حد خود در چند سال اخیر یعنی ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

بیشتر این نفت توسط پالایشگاه‌های چینی خریداری می‌شود. پکن گفته است که تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران را به رسمیت نمی‌شناسد.

میلیون‌ها بشکه ظرفیت مازاد از کجا آمده است؟

آمریتا سن، یکی از بنیانگذاران شرکت آمار و داده‌های «انرژی اسپکتس» گفت: «در تئوری، اگر تمام تولید ایران را هم از دست بدهیم - که سناریوی اولیه ما این نیست - اوپک پلاس ظرفیت کافی برای جبران این شوک را دارد.»

سازمان «اوپک پلاس» که شامل اعضای اوپک به علاوه کشورهای متحدی همچون روسیه و قزاقستان است، در سال‌های اخیر تولید خود را کاهش داده است تا از افت قیمت‌ها در مواجهه با تقاضای ضعیف جهانی جلوگیری کند. در نتیجه، این گروه در حال حاضر میلیون‌ها بشکه ظرفیت مازاد دارد.

کاهش میزان تولید اوپک پلاس در حال حاضر به ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه در روز می‌رسد. تحلیلگران تخمین می‌زنند که عربستان سعودی می‌تواند تولید خود را ۳ میلیون بشکه در روز و امارات عربی متحده ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

اوپک پلاس روز چهارشنبه برای بحث در مورد پایبندی به کاهش تولید تشکیل جلسه داد. حال آنکه منابع اوپک پلاس گفتند که این گروه درباره مناقشه اسرائیل و ایران صحبتی نکرده است.

یک منبع آگاه در اوپک پلاس به خبرگزاری رویترز گفت: «تنها چیزی که در مورد وضعیت ژئوپلیتیک و درگیری ذکر شد، ابراز امیدواری برای کاهش تنش بود.»

ایران می‌تواند به دوش کشیدن بار هزینه‌ها را بین‌المللی کنند

جیووانی استانوو، تحلیلگر بانک یوبی‌اِس خاطرنشان کرد که درست است که اوپک ظرفیت مازاد کافی برای جبران از دست دادن عرضه ایران را در اختیار دارد، اما بیشتر این ظرفیت در منطقه خلیج فارس قرار دارد و در صورت تشدید بیشتر درگیری، آن را به طور بالقوه آسیب‌پذیر می‌کند.»

او گفت: «در صورت وقوع حملات مجدد به زیرساخت‌های انرژی کشورهای منطقه، ظرفیت مازاد موجود ممکن است بسیار کمتر شود. مضافا اینکه در صورت بروز اختلالات شدید، ممکن است نیاز باشد که غرب هم به ذخایر استراتژیک خود روی آورد.»

اسرائیل تاکنون از حمله به تاسیسات نفتی ایران خودداری کرده است. تحلیلگران نفتی و کارشناسان امنیتی گفته‌اند که اسرائیل می‌تواند سایت‌های پالایش نفت ایران و بندر نفتی جزیره خارگ را هدف قرار دهد که صادرات حدود ۹۰ درصد از نفت خام ایران را بر عهده دارد.

در طول جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰ میلادی، بغداد مرتباً به نفتکش‌ها در اطراف جزیره خارگ حمله می‌کرد و تهدید به تخریب پایانه نفتی آن می‌کرد.

هلیما کرافت از شرکت سرمایه‌گذاری آر‌بی‌سی می‌گوید: «اگر بحران کنونی به یک جنگ همه جانبه تبدیل شود، ایران و گروه‌های نیابتی آن می‌توانند به طور بالقوه عملیات انرژی در سایر مناطق منطقه را هدف قرار دهند تا به دوش کشیدن بار هزینه‌ها را بین‌المللی کنند.»

حمله پهپادی نیروهای نیابتی ایران به تاسیسات فرآوری نفت عربستان در سال  ۲۰۱۹ برای مدت کوتاهی ۵۰ درصد از تولید نفت خام این کشور را از بین برد.

تاماس وارگا از شرکت دلالی تجهیزات نفتی پی‌وی‌ام اظهار داشت: «در صورت تشدید تنش، نیروهای نیابتی ایران ممکن است به تولیدکنندگان نفت خاورمیانه، به ویژه عربستان سعودی حمله کنند.»

ریاض و تهران از سال ۲۰۱۹ سعی کرده‌اند تعاملات سیاسی خود را بهبود بخشند که به کاهش تنش‌های منطقه‌ای کمک کرد، اگرچه روابط آنها همچنان چالش برانگیز است.

نقش عرضه نفت آمریکا در تسکین نگرانی‌ها

علیرغم ادامه جنگ بین روسیه و اوکراین و درگیری‌ها در خاورمیانه، قیمت نفت نسبتاً ثابت مانده است و طی چند سال گذشته در محدوده باریکی بین ۷۰ تا ۹۰ دلار در هر بشکه در نوسان بوده است.

رِت بِنِت، مدیر عامل شرکت بلک مونتین که در حوضه نفتی پرمین واقع در ایالات متحده فعالیت می‌کند، اظهار داشت که افزایش تولید ایالات متحده به کاهش ترس در بازارهای نفت کمک کرده است.

ایالات متحده به تنهایی ۱۳ درصد از تولید جهانی نفت خام و نزدیک به ۲۰ درصد از کل تولید فراورده‌های مایعات نفتی را به خود اختصاص داده استو این در حالی است که اوپک ۲۵ درصد از تولید جهانی نفت خام و اوپک پلاس تقریباً ۴۰ درصد از بازار را در اختیار دارد.

بنت گفت: «این تنوع عرضه از منابع داخلی ایالات متحده همراه با ظرفیت مازاد کافی در اوپک باعث می‌شود که بازار احساس کند که با وجود تنش‌های مستمر خاورمیانه از شوک چشمگیر عرضه مصون می‌ماند.»

با این حال، وقوع یک درگیری گسترده در خاورمیانه بر تولید نفت تاثیر می‌گذارد و ناگزیر قیمت نفت را بالا خواهد برد.

افزایش قیمت سوخت و بنزین در آمریکا می‌تواند بر عملکرد کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهوری ایالات متحده در مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری پنجم نوامبر علیه دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه تأثیر منفی بگذارد.

وارن پترسون از شرکت خدمات مالی و بانکی آی‌اِن‌جی گفت: «ایالات متحده احتمالاً اسرائیل را ترغیب خواهد کرد تا رویکردی سنجیده تر اتخاذ کند تا از تشدید قابل توجه تنش ها جلوگیری کند.»

منبع: یورو نیوز
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 11
  • ناشناس
    1

    چه لازمه که رو اعصاب ما ملت راه برید. جنایت مبکنید.
    مگه زمان روحانیه

  • بهلول
    0

    فقط چین متضررمیشه

    نظرات شما -
    • J
      0

      درست گفتی . الان آمریکا داره بررسی میکنه که چه جوری چین رو تحت فشار اقتصادی قرار بده و از اون طرف کدوم کشورهای اوپک یا خودش جایگزین ایران بشن که هم خودشون سود ببرن هم اروپا در زمستان دچار مشکل نشه . از حالا هم معلومه عراق و سوریه و سودان و لیبی که مشکل مالی دارن برای جایگزینی دارن خوشحالی میکنن . نیروگاه بوشهر رو هم نمیزنه یا اگه بزنه محدود میزنه چون نشت رادیو اکتیوش خلیج فارس رو آلوده میکنه و صدای متحدهای عربش در میاد .

  • ناشناس
    0

    ارباب پوتین از بالا رفتن قیمت نفت بسیار خوشجال میشه

  • ناشناس
    0

    تنها عزادار چین آست.

  • ناشناس
    0

    حداقل آقازاده‌ها دیگه نمیتونن نفت بفروشن سرسفره مردم که خبری نیست.اصلا نفت داشته باشیم یا نداشته باشیم فرقی نمیکنه. فقط چین نفت مفت می‌برد میخواد چکار کنه حالا بره الامارات دوبرابر بخره نقد هم پرداخت کنه حالش جا بیاد

    نظرات شما -
    • عاشق مهدی فاطمه
      0

      نه دوستان، آن موقع کل مناطق نفت‌خیز خاورمیانه هدف مجاز خواهد بود. اسرائیل، آمریکا و دول اروپایی دگر نفت را نخواهند دید

  • عاشق مهدی فاطمه، ایران و نابودی اسرائیل
    0

    اگر اسرائیل بخواهد غلطی بکند که مناطق نفت‌خیز، پالایشگاه‌های نفت و امثالهم و گازی را هدف قرار دهد، آن وقت است که دیگر نفتی نباید در خاورمیانه، آذربایجان
    ترکیه و ... تولید و به طرف اروپا و آمریکا برود و حتی تا اقیانوس هند و مدیترانه نیز هدف مجاز برای ایران خواهد بود

  • ناشناس
    0

    اگر راست بگویید ایران که بلغ بر چهل سال است که در تحریم هست ونقشی بر اوپک ندارد،دم خروستان را باور کنیم یا قسم حضرت عباستان را.

  • Mosef
    0

    باسلام توجه داشته باشید هرنوع بحران امنیتی وهرجنگی درخاورمیانه منجربه قطع صدورنفت ازخلیج همیشه فارس وحتی ازدریای خزر خواهد شد.هرنوع حمله ای ازطرف اسراییل ایندفعه به محاصره زودهنگام وقطع ارسال نفت به اسراییل ودرماندگی وسقوط ان خواهدانجامید.جمهوری اذربایجان صهیونیستی که ۶۰ درصد نفت رژیم صلیبی صهیونیستی راتامین میکند درب وداغان میشود وصدورنفت اعراب ۷ کشور حاشیه خلیج فارس هم قطع میشود.درین جنگ جهانی سوم باید خیلی از ساکنان زمین بفکر کنده وهیزم وذغال باشند. تاریخ پژوهی جنگ پژوهی تحلیل گری ژئوپلیتیک بین المللی

  • ناشناس
    0

    اونوقت ایران میشینه نگاه میکنه...خخخخ نه تمام سکوهای نفتی خاورمیانه به آتش کشیده خواهد شد تمام بندرهای نابود میشه تنگه هرمز و باب مندب بسته میشه یمن و عراق تمام پایگاه های آمریکا را میزنن .اگر آذربایجان عوضی دست از پا خطا کته تمام سکوهای خورده میشه و یک شبه نابود میشه.......خاورمیانه به آتش کشیده میشه آمریکا بازارها میریزه حیفا تل آویو نابود میشه....اگرچه ما تا مرز نابودی میریم ولی اقتصاد جهان میپاچه اروپا و آمریکا در زمستان سخت گرفتار میشن اسرائیلی باقی نمیمونه ..... نظم نوین به وجود میاد که در اون آمریکا دیگهابر قدرت نیست و رژیم صهیونیستی وجود نداره...........یادتون باشه ایران میلیون ها موشک ساخته میلیون هاااااااااا در هزاران نقطه زیر زمین.....😍😍😍😍😍