سناریو‌های مختلف بنزینی پیش روی دولت؛ برای مدیریت مصرف سوخت چه باید کرد؟

سناریو‌های مختلفی برای بنزین و مشکل ناترازی آن مطرح است؛ نایب‌رئیس اول کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به راهکار‌های پیشنهادی برای مدیریت مصرف سوخت می‌گوید که طرح «تخصیص بنزین به نفر» می‌تواند مسئله ناترازی را حل و برای اقشار کم‌درآمد نیز فوایدی داشته باشد.

سناریو‌های مختلف بنزینی پیش روی دولت؛ برای مدیریت مصرف سوخت چه باید کرد؟

ایران یکی از بزرگترین مصرف‌کننده‌های انرژی در جهان به شمار می‌آید که شدت مصرف انرژی در آن بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است.

براساس آخرین آمار از ابتدای شهریور ۱۴۰۳ تا ۱۵ آبان، شاهد افزایش تولید بنزین در پالایشگاه‌های کشور بوده‌ایم. 

در این میان تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس با افزایش ۴ میلیون لیتری به روزانه ۴۴ میلیون لیتر، پالایشگاه تهران با افزایش ۲ میلیون لیتری به روزانه ۹ میلیون لیتر، پالایشگاه اصفهان با افزایش ۲ میلیون لیتری به روزانه ۱۴ میلیون لیتر و پالایشگاه تبریز با افزایش ۵۰۰ هزار بشکه‌ای به روزانه ۴ میلیون لیتر رسیده است.

میزان مصرف بنزین در نیمه اول امسال

آمار‌های مصرف بنزین نشان می‌دهد که از ابتدای سال تا اواسط شهریور نیز میانگین مصرف روزانه ۱۲۳ میلیون لیتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، بیانگر افزایش ۷ درصدی بنزین است.

همچنین در ۶ ماه نخست سال جاری، به‌طور متوسط روزانه ۸.۵ میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده و در ماه مهر، میزان واردات به ۹ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.

۳ سناریو برای بنزین

به هر روی افزایش ضربتی تولید یکی از راهکار‌های مقابله با ناترازی بنزین در مدت اخیر بوده، اما ضروری است که راهکار‌های اساسی برای مدیریت مصرف سوخت در بلندمدت در نظر گرفته شود.

از این‌رو سناریو‌های مختلفی در جهت مدیریت مصرف سوخت درنظر گرفته شده که اولین سناریو افزایش نرخ بنزین با سهمیه‌های کنونی و اختصاص منابع حاصل از آن به یارانه‌بگیران است و طبق آن، سهمیه‌های کنونی بنزین حفظ می‌شود، اما قیمت بنزین برای بنزین یارانه‌ای و آزاد افزایش می‌یابد و منابع حاصل از آن در قالب افزایش یارانه به یارانه‌بگیران اختصاص می‌یابد.

دومین سناریو بنزین سه نرخی است که براساس آن به طبقات سهمیه بنزین فعلی (یعنی بنزین یارانه‌ای و آزاد) یک بنزین نرخ آزاد با نرخ بالاتر اضافه می‌شود تا به این ترتیب عملاً یارانه مصرف‌کنندگان بیش از الگو حذف شود.

این ۲ سناریو مربوط به افزایش قیمت بنزین می‌شود که چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس در گفت‌وگویی از احتمال افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴ خبر داده بود و و از قول وزیر نفت گفت که دولت به دنبال راهی برای افزایش قیمت است، اما بلافاصله اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با صدور اطلاعیه‌ای اظهارات این نماینده مجلس درباره اظهارنظر وزیر نفت پیرامون افزایش قیمت بنزین را تکذیب کرد.

در این اطلاعیه گفته شد که اساساً موضوع تعیین قیمت حامل‌های انرژی از جمله بنزین در زمره سیاست‌گذاری‌های بالادستی است و در این زمینه وزارت نفت فقط مجری تصمیم‌های ابلاغی دولت و مجلس خواهد بود.

همچنین فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه هیئت دولت در تاریخ ۱۶ آبان ۱۴۰۳ اعلام کرد که افزایش قیمت بنزین در دستور کار دولت نیست.

سومین سناریو نیز اختصاص یارانه بنزین به هر ایرانی است که طبق این سناریو، بنزین به هر ایرانی تعلق خواهد یافت و خانوار‌ها می‌توانند بنزین مازاد بر نیاز خود را به نرخ آزاد یا توافقی بفروشند. 

راهکارهای بهینه‌سازی مصرف سوخت

در همین راستا رمضانعلی سنگدوینی، نایب‌رئیس اول کمیسیون انرژی در گفت‌وگو با میزان، درباره بهینه‌سازی مصرف سوخت و راهکار‌های آن گفت: پیش از هر تصمیمی در زمینه مدیریت سوخت، باید این نکته را در نظر گرفت که آیا با افزایش قیمت بنزین، می‌توان به صرفه‌جویی قابل توجهی رسید؟ تجربه نشان داده که افزایش قیمت، به‌طور موقت مصرف را کاهش می‌دهد، اما پس از مدتی مصرف به سطح قبلی باز می‌گردد. 

این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در جهت مدیریت مصرف سوخت باید در برنامه بلندمدت بر اصلاح تجهیزات و فناوری‌های موجود در صنعت خودرو تمرکز شود.
 
وی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان خودرو باید به سمت تولید خودرو‌هایی با مصرف بهینه‌تر حرکت کنند، عنوان کرد: در حال حاضر خودرو‌هایی در کشور تولید می‌شود که برای هر ۱۰۰ کیلومتر، بیش از ۱۲ لیتر بنزین مصرف می‌کنند که در این زمینه باید مسئله بهینه‌سازی مصرف به‌طور جدی در دستور کار قرار گیرد.

سنگدوینی در ادامه، دغدغه‌های اقتصادی طبقات پایین جامعه را مطرح کرد و افزود: باتوجه به شرایط اقتصادی، خانواده‌های دهک‌های پایین جامعه، افزایش قیمت بنزین، نباید به‌گونه‌ای باشد که فشار بیشتری بر این گروه‌ها وارد کند. 

این نماینده مجلس گفت: یارانه‌های سوخت باید به‌گونه‌ای مدیریت شود که حمایت بیشتری از این دهک‌ها به‌عمل آید و از سوی دیگر، برنامه‌ریزی دقیقی برای کاهش قاچاق سوخت داشته باشیم. عمده افراد درون این دهک‌ها نیز خودرویی برای دریافت سهمیه بنزین ندارند.

سنگدوینی با اشاره به اینکه نزدیک به ۵۰ درصد از جمعیت کشور خودرو شخصی ندارند و از یارانه سوخت به شکل مستقیم بهره‌مند نمی‌شوند، تصریح کرد: این یارانه‌ها باید به‌طور عادلانه توزیع شود و به‌گونه‌ای نباشد که تنها به نفع افرادی باشد که چندین خودرو دارند. 

وی تاکید کرد: در این شرایط، طرح «تخصیص بنزین به نفر» می‌تواند هم برای اقشار کم‌درآمد فوایدی داشته باشد و هم مسئله ناترازی بنزین را حل کند ولی قطعا باید زیرساخت عملیاتی آن نیز فراهم شود تا شاهد اجرای این مدل مهم و کاربردی از توزیع یارانه بنزین باشیم.

این نماینده مجلس با بیان اینکه در کنار هر سیاستگذاری برای سوخت، باید شرایط اقتصادی اقشار آسیب‌پذیر به‌طور ویژه مورد توجه قرار گیرد گفت: نباید یارانه‌های انرژی بدون برنامه‌ریزی مناسب توزیع شود که در این میان مسئله بنزین به نفر نه تنها در کاهش فشار بر طبقات کم‌درآمد مؤثر است، بلکه بهبود اقتصادی کلی جامعه و حرکت به سمت توسعه متوازن را نیز تسریع می‌کند. امیدوارم که با اجرای این طرح با آماده‌سازی زیرساخت‌های آن به نتایج مطلوبی دست یابیم.

منبع: میزان
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • ناشناس
    0

    واردات ماشین کم مصرف و برقی آزاد بشه و خود دولت با تعرفه کم و قسطی بفروشه به تاکسی و اسنپ.
    همین مصرف سوخت رو نصف میکنه
    البته ماشین چینی نباشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ماشین برقی ، برق میخواد که ما نداریم

  • ناشناس
    2

    منابع حاصل از آن در قالب افزایش یارانه به یارانه‌بگیران اختصاص یابد یعنی کشک
    اونم وقتی این ارزش پول ملیته

  • ناشناس
    10

    بنزین را برای ماشین شخصی گران کنید

  • حائری
    0

    شما هروقت دراداره کشور کم می آورید افزایش قیمت بنزین و مواد غذایی را بیشتر می کنید و بجای کم کردن هزینه های اضافی در کشور که از هدر رفتن انرژی گاز وبرق ووووو.... جلوگیری کنید سفره مردم را کوچک تر می کنید.

  • علی
    0

    اگر افغانی‌ها را بیرون بکنید و جلوی قاچاق را بگیرید ما نه سوخت و نه گاز و نه برق و نه آب و نه دارو و............. نه تنها کم نداریم بلکه اضافه هم داریم پس آنهایی بیایند جواب پس بدهند که از افغانی‌ها دفاع می‌کنند و همان‌ها مشکل را حل کنند و به گردن مردم نیندازند . تخمش را جای دیگر می‌گذارند و قدقدش را برای مردم می‌کنند .

  • عمو جانی
    0

    و این قصه سرررری دراززززززز دارررررد

  • ناشناس
    0

    روز جمعه گرون کنه
    شنبه بخنده

    نظرات شما -
    • آقای خنده
      3

      این بهترین راه است چون ما هم می خندیم ( حسن روحانی رفیق پزشکیان )

  • م
    6

    پول یارانه بنزین به هر کد ملی باید واریز بشه زیادی اون هم عین قیمت واردات از مصرق کننده گرفته بشه

  • ناشناس
    2

    به این فکر کردید که مردم متوسط به پایین چقدر ناترازن؟ ناترازی شون عمیق تر میشه عدم تناسب حقوق با //هزینه اجاره//هزینه مدرسه//هزینه خوراک و پوشاک// ناترازی عمیقی درست شده با حقوق 20 م ت و افزایش 20 درصدی سالانه //بعد از اصلاح ناترازی دولت پولدار پولدارتر و فقیر فقیر تر میشه//

  • مهران
    0

    معلوم نیست این مسئولان ماتوو سرشان عقلی دارندیانه!خوب بنزین رو گران کنندتورم هم بالامیره وپول ملی هم بی ارزش میشه وهمین قیمت بنزین هم بی ارزش میشه ودولت بعدی بازدوباره به فکرگران کردن بنزین میشه.خوب احمقا اول ماشین خوب واردکنیدمصرف بنزین کم میشه ویاتورم رو کم کنیدپول ملی افزایش پیدامیکنه وهمین قیمت بنزین درست میشه.بخداآدم میمونه که دولتمون فهم داره یانه

  • ناشناس
    0

    راه حلش اینه که ماشین های استاندارد تولید کنند!

  • ناشناس
    1

    شما اگرمی خواهید فشار به طبقات کم درآمد را کم کنید درآمد آن ها را افزایش وقیمت ها را کاهش دهید اگر سیاست یارانه مستقیم خوب بودتا حالا اقشار کم درآمدی نبود یارانه دادن مثل آب نبات چوبی هست که به بچه می دهند وپول عیدی اورا می گیرند بهترین کار در تولید خودرو درآمد وقیمت ها هماهنگ باجهان باشیم

  • ناشناس
    4

    بهترین روش این هست که بنزین به نرخ جهانی باشه و تفاوت قیمت به هر فرد داده بشه. خواست مثل الان دودش میکنه تو حلق مردم یا پولش را می‌گذاره تو جیبش

  • ناشناس
    0

    همون کاری که در مدیریت سوختن مملکت کردند !1

  • ناشناس
    3

    خلاصه و مفید ، بنزین آزاد به نرخ جهانی و سهمیه با تفاوت ۵۰ درصدی نسبت به قیمت آزاد

  • چای دبش باغ ازگل
    0

    بهترین گزینه برای عدم هدر رفتن بنزین اسب قاطر خر و الاغ را جایگزین اتومبیل کنید و طویله را جایگزین پارکینگ ها کنید جمع آوری گود حیوانی هم برای باغ داری و فضای سبز مناسب است

  • ناشناس
    0

    روزانه 120 میلیون دلار یارانه بنزین است. معادل 350 اتوبوس برقی یا 3500 ماشین برقی. درسال معادل 130000اتوبوس برقی یا معادل 1300000ماشین برقی که بیش از تولیدات خودرو درایران است. خوب حالا دولت معادل همین یارانه طی یک سال، اتوبوس وماشین برقی از صندوق دخیره ارزی وارد کند بعد سال دوم بنزین را گران کندوبا فروش ماشین برقی ومابه التفاوت بنزین پول صندوق را برگرداند به این روش هم اتوبوس برقی به میزان کافی وارد شده هم تعدادی ماشین برقی که هردو مصرف بنزین را کاهش می‌دهد هم باتوجه به واردات وسایل نقلیه عمومی افزایش قیمت بنزین توجیه پذیر تر خواهد بود.

    نظرات شما -
    • چای دبش باغ ازگل
      0

      حرف شما متین است؛ اما درآمد کاسبان تحریم قطع می‌شود خدا را خوش نمی یاد نان بعضی ها آجر بشه

    • ناشناس
      0

      داستان تعریف نکن ، ایران قدرت انجام هیچ کاری رو نداره

  • ناشناس
    0

    ما هر کاری کنیم شما دوباره به دستکجی خودتون ادامه میدین

  • ناشناس
    0

    واردات خودرو را با تعرفه گمرکی صفر آزادکنید
    تا همه اقشار جامعه توان تعویض خودروهای پرمصرف و فرسوده و دودزا رو داشته باشن
    با تعویض این خودروها مصرف واردات بنزین خیلی خیلی کاهش پیدا خواهدکرد، انشاالله