آیا زور کسی به نانواها نمی رسد؟

با وجود تعیین قیمت جدید، همچنان گرانفروشی، کم فروشی و بی‌نظمی در نانوایی‌ها موج می‌زند و نارضایتی بین مردم ایجاد کرده است.

آیا زور کسی به نانواها نمی رسد؟

«نان را گران می‌فروشند، با پاشیدن چند دانه کنجد قیمت را تا ۵ برابر بالا می‌برند، وزن چانه‌ها هم که به نصف رسیده نان لواش آن ورش پیداست، وقتی ۲۰ نفر در صف هستند،‌ کنجدی بخر‌ها نفراول می‌شوند» یک خانم میانسال در حین خرید نان در منطقه ۱۹ تهران می‌گوید.

قبلا نانوایان قیمت پایین نان را بهانه می‌کردند که ستاد تنظیم بازار نرخ نان را شهریور ماه امسال افزایش داد و قیمت‌های جدیدی تصویب کرد اما وضعیت باز به همان پاشنه می‌چرخد.

ستاد تنظیم بازار قیمت نان سنگک ساده را از ۳ به ۵ هزار تومان، بربری ساده با آرد نوع یک از ۱ هزار و ۸۰۰ تومان به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و بربری ساده با آرد نوع دو از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش داد تا نابسامانی نانوایی‌ها سامان یابد.

گزارش‌ خبرنگار فارس از نانوایی‌های منطقه ۱۹ حاکی است که نان سنگک ۵ هزار تومانی را ۷۵۰۰ تومان ،‌ نان سنگک کنجدی یک رو را ۲۰ هزار تومان و نان بربری را از ۵ تا ۷ هزار تومان می‌فروشند.

وزن چانه‌ها به حدی پایین است که بدون وزن کردن هم مشخص است به قول یکی از مشتری‌ها نان لواش به اندازه‌ای نازک است که پشتش پیداست.

نانواها پیش‌ پیش‌ نان کنجدی را آماده می‌کنند و بدون صف به مشتری‌هایی می‌دهند که از ۲۰ نفر عقب‌ترند.

نانوایی‌ها قبض رسید به مشتری‌ها نمی‌دهند ساعت کارشان را خودشان تعیین می‌کنند ساعت ۷ صبح باز می‌کنند و وسط روز هم تعطیل می‌کنند.

بازرسان وزارت جهاد کشاورزی،‌ مسئول نظارت بر گرانفروشی‌ها،‌ کم فروشی‌ها و بی‌نظمی‌ نانوایی‌ها هستند اما نوع بازرسی‌ها طی سالها طوری بوده که در کم شدن مشکلات مردم در خرید نان از نانوایی‌ها تاثیر نداشته است.

کارشناس آرد و نان علی لطفی می‌گوید که تعداد بازرسان کم است در پنج ماهه اول سال جاری تعداد بازرسی‌ها ۲۲ هزار و ۱۰۰ مورد بوده که نشان‌دهنده نیاز به افزایش تعداد بازرسان برای نظارت بیشتر بر کیفیت و قیمت نان است.

در مقابل کارشناس بازرگانی جلال سخی می‌گوید که نظارت‌ها دقیق نیست، برخی بازرسان هم با نانواها «تعامل و تسامح» می‌کنند، جرایم‌ ها بازدارنده نیستند. اما چند نرخی ریشه اصلی مشکلات نانوایی‌ها است.

بر اساس اعلام سازمان خواروبار جهانی(فائو) کشورهای مختلف مسئله چند نرخی آرد و مشکلات نانوایی‌ها را به طرق مختلف حل کردند.

در ترکیه یارانه هدفمند به نانوایی‌ها داده می‌شوداما شفافیت بالا و نظارت‌ها دقیق هستند.

در فرانسه قیمت آرد را آزاد کردند و نانوایی‌ها ملزم به رعایت استانداردهایی هستند و رقابت اصلی در کیفیت است.

در هند دسترسی عادلانه به آرد یارانه‌ای برای همه اقشار جامعه را از طریق فروشگاه‌های دولتی دنبال می‌کند. در آلمان هم نرخ آرد را آزاد کرده و به رقابت در بازار آزاد نظارت می‌کند.

منبع: فارس
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • ناشناس
    0

    همه صنفها همین است چون نظارت نیست نظارت هم باشد کسی نمی ترسد عشقی قیمت گزاری می کند

  • گرفتاران روزی
    0

    مردم عامی هیچکس را ندارن در هر نانوایی ساز خودش را می زند باید یک آدم .....دار بیاید مثل رضا شاه اخرش معلوم نشد آیا نان وا را بخ تنور انداخته یا نه همین بس بود