حاشیه های موسسه دارای مجوز "کاسپین" / ورود لاریجانی به ماجرای کاسپینی ها

سرمایه‌گذاری در موسسه‌های غیرمجاز با ریسک بالایی همراه بوده است در این رابطه بانک مرکزی هم بارها هشدار داده است که سپرده‌گذاران از حرکت به سمت این موسسات خودداری کنند، اما شاید کمتر کسی تصور می‌کرد موسسه‌ای که مجوز بانک مرکزی را دریافت کرده است، در نهایت به سرنوشت موسسه های غیر مجازها دچار شده و سپرده‌گذاران خود را درگیر حواشی کند. این ماجرا تا حدی پیشترفت که پای علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به این ماجرا باز شد.

حاشیه های موسسه دارای مجوز "کاسپین" / ورود لاریجانی به ماجرای کاسپینی ها

به گزارش خبر فوری / در وب سایت رسمی بانک مرکزی موسسات اعتباری توسعه، کوثر، عسکریه (ملل)، نور و کاسپین دارای مجوز هستند. موسسه کاسپین از 8 تعاونی اعتباری تشکیل شده است و این 8 تعاونی بدون مجوز اقداماتی داشته‌اند که باید پاسخگوی آن باشند و در حال حاضر موسسه کاسپین برای ساماندهی این 8 تعاونی از اسفند 94 تشکیل شده و سرگرم تسویه تعاونی‌هاست. اما تعدادی از تعاونی‌ها هنوز کار انتقال نقدینگی و سپرده‌ها و دارایی‌های خود به کاسپین را انجام نداده‌اند و در نتیجه کاسپین در پرداخت سپرده‌های این تعاونی‌ها به مردم با مشکلاتی مواجه است.

ماجرای کاسپین چیست؟

در اواخر اسفندماه ۱۳۹۴ در جریان ساماندهی موسسات غیرمجاز، با طی فرآیندی چند تعاونی اعتبار که در مجموعه‌ای تحت عنوان "آرمان ایرانیان" فعالیت می‌کردند، مجوز فعالیت رسمی در بازار پول را از بانک مرکزی دریافت کرده و به عنوان پنجمین موسسه اعتباری مجاز بانک مرکزی ثبت شدند.

‌‌‌‌تعاونی‌های فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان ، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امید جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران هشت تعاونی بودند که در مجموع با تغییر نام "آرمان ایرانیان"، "کاسپین" شدند.

البته صدور مجوز کاسپین مشروط بر انحلال این هشت تعاونی بود و با سرمایه حدود ۳۰۰ میلیون تومانی انجام شد. در این میان مدیر عامل و اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین موظف شدند تا در راستای وظایف خود با طی مراحل حسابرسی، کارشناسی و ارزیابی لازم برای تعیین ارزش و انتقال دارایی‌ها و بدهی‌ها و همچنین برآورد میزان مازاد یا کسری هر یک از تعاونی‌های هشتگانه فرایند ادغام را انجام دهند. در نهایت با نظارت بانک مرکزی همه تعاونی‌ها با تصمیم سهامداران منحل شدند و در پی آن مجوز فعالیت موسسه اعتباری کاسپین توسط بانک مرکزی صادر شد.

هجوم مردم برای دریافت سپرده ها

اوضاع زمانی به هم ریخت که با برخی اعلان‌ها از سوی مراجع قضایی، ماجرای کاسپین روی دیگری از خود را نشان داد؛ به طوریکه با پرده برداشتن از بدهی حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومانی تعاونی فرشتگان به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های کاسپین که از سوی دادستان تهران منعکس شد، سپرده‌گذاران نه تنها این تعاونی بلکه مجموعه کاسپین را تحت تاثیر قرار داد و آنها برای دریافت سپرده‌های خود به سمت موسسه هجوم بردند.

ظاهرا بانک مرکزی مراحل ارائه مجوز به کاسپین و زیرمجموعه آن را از سوی خود بی اشکال دانسته و عامل اصلی جریان را قصور هیات مدیره کاسپین و البته تعاونی های منحل شده می‌داند و تاکید دارد که پاسخگویی به سپرده‌گذاران تعاونی منحل شده از سوی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره کاسپین پس از انجام فرآیند نقل و انتقال دارایی‌ها و بدهی‌ها با مسئولیت مستقیم سهامداران و مدیران تعاونی‌های منحل شده در مورد جبران کسری دارایی‌ها امکان‌پذیر است.

اعتراض به عمکرد بانک مرکزی

این بی توجهی ها و مشکلات سهامدارن تا حدی پیش رفت که تعدادی از سپرده‌گذاران کاسپین 29 فروردین 96 در واکنش به یک خبر با تجمع و درج نظراتی از بی‌توجهی دولت روحانی به وضعیت‌شان به‌شدت گله کرده و نوشته‌اند: امیدواریم آقای روحانی و تیم اقتصادی‌شان در مناظره‌های انتخاباتی بهای سنگینی بابت کاسپین پرداخت کنند. این چندمین بار بود که سهامداران ناراضی اقدام به برگزاری تجمعی اعتراضی می کردند.

فشار مجلسی ها و تغییر تحوالات در کاسپینی ها

در این باره در بهمن ماه گذاشته 30 نماینده مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای خطاب به رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خواستار استفاده از ظرفیت مجلس برای رفع مشکل سپرده‌گذاران موسسات مالی و اعتباری ثامن‌الحجج و کاسپین شدند.

در جریان نابسامانی های اخیر در موسسه کاسپین مجمع عمومی عادی این موسسه به طور فوق العاده در اردیبهشت ماه 96 برگزار شد که به تصمیماتی برای تغییر اعضای هیات مدیره انجامید. بر این اساس، ذکریا متحمل از مدیریت عامل کاسپین کنار رفت و افتخاری جایگزین وی شد. در عین حال که ترکیب اعضای هیات مدیره نیز با تغییراتی همراه بود.

این در حالی است که با الزام به تعیین تکلیف تعاونی ها و انتقال کامل دارایی های آنها به کاسپین، تا کنون پنج تعاونی به طور کامل منتقل شده و وضعیت دو تعاونی دیگر یعنی بدر توس و پیوند مشهد نیز قرار بود به زودی و البته تا پایان فروردین ماه مشخص شود.

اما فرشتگان به عنوان بزرگترین تعاونی زیرمجموعه کاسپین همچنان در مرحله ارزیابی دارایی قرار دارد و پیش بینی بانک مرکزی بر تعیین تکلیف سپرده گذاران این تعاونی تا پایان فصل بهار است. انتقال دارایی و املاک تعاونی ها به کاسپین هنوز انجام نشده و تا نقدینگی لازم تامین نشود، ظاهرا پرداخت وجوه سپرده گذاران به حالت عادی باز نخواهد گشت.

ورود علی لاریجانی به ماجرا

در پی بحرانی شدن وضعیت مردم و خلف وعده های متعدد بانک مرکزی در تعیین تکلیف سپرده گذاران کاسپین نادر قاضی پور در نامه ای به علی لاریجانی خواستار رسیدگی به مشکلات این گروه از مردم شد.

علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز در نامه ای جعفری دولت آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران خواستار تسریع در رسیدگی به پرونده کاسپینی ها شد. این درحالی است که هنوز دولت گامی برای رفع مشکلات سپرده گذاران کاسپین برنداشته جز اینکه زمان های مختلف را برای تعیین تکلیف نهایی به مردم اعلام کند! البته این هربه هم جواب نداده و مردم امیدی به وعده های بانک مرکزی دولت یازدهم ندارند.

این ناامیدی بعد از آن جدی شد که بانک مرکزی اعلام کرده بود تا آخر فروردین تکلیف دو موسسه دیگر که در کاسپین ادغام شده بودند، مشخص می شود ولی از آن تاریخ چند روز گذشت و خبری از بانک مرکزی بیرون نیامد.

سپرده گذاران موسسه مجاز کاسپین قربانی سوء عملکرد مدیران بانک مرکزی هستند چرا که این بانک بدون بررسی های کارشناسی و قبل از طی شدن مراحل ارزیابی ، انتقال و ادغام مجوز کاسپین را صادر و مردم را درگیر سوء مدیریت خود کرد.

محمد افصحی

15

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید