نوبخت:
تغییرات یارانهای در راه است/ مقصر تعویق اصلاح ساختار بودجه مشخص شد!
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از اصلاح نظام یارانه در اصلاحیه ساختار بودجه خبر داد.
سال هاست که مبحث مهم جدایی نفت از بودجه در محافل کارشناسی و تخصصی مطرح می شود. یکی از این محافل دیدارهای رهبر انقلاب و تاکید ایشان به قطع وجودی درآمد نفتی از بودجه رسمی کشور است. تحریم ها و افزایش تنش های جهانی بر سر تحریم های ناجوانمردانه علیه ایران، کشور را بر لزوم اجرایی شدن "بودجه بدون نفت" واداشته است. با توجه به این موضوع گفت و گویی با رئیس سازمان برنامه و بودجه از طریق ویدئو ترتیب داده شده است که در ادامه آن را می خوانید:
رهبر انقلاب بارها درباره لزوم اصلاح نظام ساختار بودجه و بودجه تأکید کردند و اینکه قانون بودجه باید مطابق با جنگ اقتصادی باشد ارائه شود. اما نمایندگان مجلس نوپای یازدهم مدعی هستند که بودجه نوشته شده، هیچ شباهتی به بودجهای منطبق با جنگ اقتصادی ندارد. تفاوت بودجه امسال با لایحه بودجه ۱۴۰۰ چه خواهد بود؟
درباره اینکه بودجه ۱۳۹۹ پس از ماهها انتظار در مجلس به جای اینکه متناسب با فضای جنگ اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد؛ با چنین سرنوشتی روبرو شده است؛ باید افکار عمومی قضاوت کند. سازمان برنامه و بودجه، لایحه بودجه ۱۳۹۹ را بر اساس پیشبینی واقع بینانه جنگ اقتصادی به مجلس ارائه کرد. موضوعاتی که امروزه در خصوص کسری بودجه و .. مطرح میشود؛ نشاندهنده شفافسازی سازمان برنامه بودجه است که رأسا این موضوع را مطرح کرد؛ اما متأسفانه بعضی از عزیزان بدون داشتن اطلاعات کافی در خصوص اعداد و ارقام واقعی، از کسری بودجه صحبت میکنند!
«اصلاح ساختار بودجه» پس از آنکه از سوی مقام معظم رهبری در سال ۹۷ مطالبه شد، از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور در وقت معین شده، تدوین و به رهبری و شورای عالی هماهنگی سه قوه ارائه شد. رهبری تصریح فرموده بودند که اصلاح ساختار باید در همان شورای عالی مورد تایید قرار بگیرد و قرار نبود به مجلس راه پیدا کند. حتما ایشان مصلحتی داشتند که که این موضوع در شورای عالی تایید شود. البته ما کوشیدیم از همه ظرفیتهای کشور برای تدوین آن استفاده کنیم.
ما روی ۴ محور و ۱۰ بسته متمرکز شدیم؛ اینکه «چگونه درآمدهایمان پایدار شود»؛ «چگونه هزینهها بهینه شوند»؛ «چگونه در بودجههای سنواتی ثبات، عدالت اجتماعی و اقتصادی اعمال شود» و «چگونگی اصلاح روش بودجهریزی کنونی در دولت و مجلس». برنامه اصلاح ساختار بودجه را هم به مجلس و هم به همه اعضای آن شورا (روسای سه قوه) تقدیم کردیم و انتظارمان این بود که اجماعی در میان سران، منطبق با نظر مقام معظم رهبری ایجاد شود.
تا این لحظه با وجود آنکه برای بررسی برنامه اصلاح ساختار، زمان مشخصی تعیین شده بود؛ به جمع بندی بین سه قوه در شورای عالی، دست پیدا نکردهایم. البته ما مدعی نیستیم که آنچه ارائه دادیم؛ بهترین است، اما به هر دلیلی در شورای عالی تصویب نشد و ما همان برنامه را به مجلس جدید ارائه دادیم.
حرف زدن درباره «اصلاح ساختار بودجه» بسیار آسان است
چون مجلس، امکان قانونگزاری دارد و میتواند برنامه اصلاح ساختار را بررسی کنند. ما برای تمامی محورها و پروژههای تعیین شده در این برنامه، تفصیلا پاسخ داریم. البته حرف زدن درباره «اصلاح ساختار بودجه» بسیار آسان است، اما همینکه بخواهند این شیر را خالکوبی کنند میبینید که چه شیر بی یال و کوپالی میشود.
«اصلاح ساختار بودجه» یک عمل جراحی بزرگ است. ما سالیانه ۱۳۴ هزار میلیارد تومان یارانه میدهیم. این عدد چند برابر بودجه کشور است که در شرایط کنونی پرداخت میشود؟ اما آیا به همینگونه باید پرداخت شود؟ آیا شیوه اخذ مالیات ما صحیح است؟ چرا هم موعدیان و هم مجریان ناراضیاند... و هم از سوی دیگر مجریان مالیاتی معتقدند که درصد مالیات کشور ما نسبت به شاخص کشورهای توسعه یافته و صنعتی بسیار پایینتر است که نشان دهنده استفاده اندک از این ظرفیت است.
نظام یارانه و مالیات محتاج اصلاح
این نشاندهنده ضرورت اصلاح است. به جای آنکه مالیات را عمدتا متوجه حقوق و مصرف کنیم آن را به سمت درآمد و سرمایهها بردیم؛ به عبارتی نظام مالیاتی را با نظام تامین اجتماعی گره زدیم و مشخص کردیم هر کسی در ماه و در سال چقدر میتواند درآمد داشته باشد و اگر بیشتر از آن درآمد دارد؛ باید مالیات بدهد و اگر درآمد کمتری دارد، باید یارانه بگیرد.
در خصوص بحث هزینهها در قوانین بودجه نیز، مراکز تحقیقاتی، فرهنگی و مذهبی مشابهی داریم و میتوانیم برخی از اینها را به جهت کار مشابه، در یک ردیف تجمیع کنیم. اما این کار آسانی نیست. امیدواریم مجلس برنامه اصلاح ساختار بودجه را مصوب کند تا آن را اجرا کنیم. البته اعمال کوچکترین تغییر، اعتراضات بسیاری را برخواهد انگیخت. اما لازم است که این جراحی در اقتصاد کشور صورت بگیرد.
۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم
با اصلاح قیمت بنزین؛ منابع حاصل از افزایش نرخ بنزین را به عنوان یارانه به مردم برگرداندیم. اما در ماههای اخیر درآمدهای ناشی از افزایش قیمت بنزین، به جهت کاهش میزان مصرف بنزین در داخل و کاهش صادرات بنزین؛ کاهش یافته، اما دولت همچنان همان میزان یارانه را به مردم پرداخت میکند.
در حال حاضر پنجاه هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم؛ کدام بخش آن را اصلاح کنیم که داد کسی در نیاید؟ و خساراتی را به ما تحمیل نکند. دولت به لزوم اصلاح ساختار بودجه، معتقد است و منتظر نظر مجلس هستیم تا پس از تصویب آن از سوی نمایندههای با انگیزه مجلس؛ آن را اجرا کنیم.
اصلاح ساختار بودجه نتوانست در بودجه امسال کاملاً اعمال شود
از آنجا که برنامه اصلاح ساختار، در مجلس یا از سوی شورای عالی سران سه قوه، تصویب نشده بود، بودجه سال ۹۹ در چارچوب آن تدوین نشده است. به عبارت دیگر اصلاح ساختار، نتوانست در بودجه کاملا اعمال شود حتی بندهایی که به آن مربوط بود را کلا حذف کردند!
در پاسخ به اینکه میگویید آیا بودجه سال ۹۹ متناسب با جنگ اقتصادی و واقعیت امروز کشور نوشته شده است یا نه؟؛ سوالی از شما میپرسم؛ آیا قانون بودجهای را در کشورمان سراغ دارید که از بودجه ۵۷۰ هزار میلیارد تومانی منابع عمومی، کمتر از ۴۸ هزار میلیارد تومان آن مربوط به درآمدهای نفتی باشد؟ یعنی کمتر از ۱۰ درصد کل بدجه متکی به درآمدهای نفتی باشد؟ ما چنین بودجهای را برای سال ۹۹ ارائه دادیم. اگر هم درباره کسری بودجه، سخن گفتیم؛ این ناشی از شفافسازی سازمان برنامه و بودجه بود که آن را مطرح کرد ولی افرادی، بدون اطلاع کافی از آن، به این موضوع میپردازند.
منابع افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان که اخیرا سازمان برنامه و بودجه در پی آن است، از کجا تامین میشود؟ آیا ممکن است منجر به این شود که شما دائماً اوراق منتشر کنید و یا بانک مرکزی مجبور به چاپ اسکناس شود و پایه پولی افزایش پیدا کند؟
درباره اینکه چطور با وجود قلت منابع مالی، با معضلاتی همچون تورم و گرانی روبرو شویم و حتی حقوق کارمندان و بازنشستگان را اضافه کنیم؛ باید بگویم که این کار را حتی بدون افزایش سقف بودجه، انجام دادیم. منابع عمومی بودجه ۹۸، تغییری نکرد ولی کوشیدیم ۵۰ درصد، حقوق کارکنان را در اسفند ماه اضافه کنیم و بدون افزایش سقف بودجه عمومی در سال ۹۹، ۱۵ درصد هم در فروردین ماه حقوق کارکنان دولت را اضافه کردیم. حقوق بازنشستگان را هم ۲۰ درصد اضافه کردیم و همسان سازی حقوق آنان با افراد شاغل هم رده خودشان را هم از اول مهرماه اجرا میکنیم.
افزایش حقوق ها از کجا تأمین می شود؟
ما از همین میزان بودجه عمومی مصوب در بودجه سال ۹۹، هزینه این افزایش حقوقها را تامین میکنیم. از ابتدای سال تا کنون، فقط ۸۵ درصد از بودجه جاریای که باید مصرف میشد؛ مصرف شده است. یعنی حتی با وجود افزایش حقوقها؛ ۱۵ درصد صرفهجویی داشتهایم. جالب است بدانید که میزان پرداختهای بند «و» که مربوط به حقوق است؛ به ۱۵۲ درصد رسیده است. یعنی ۵۲ درصد نسبت به حقوقهای سال گذشته کارکنان دولت و ۱۳۹ درصد نسبت به حقوق بازنشستگان در سال گذشته، اضافه کردهایم که از مهر ماه هم حقوق بازنشستگان بیشتر میشود.
چنانکه میدانید «بودجه جاری»، شامل دو بخش «پرسنلی» و «سایر» است. تا کنون فقط ۶۰ درصد از بودجه «سایر» در سال ۹۹ را پرداخت کردهایم. یعنی بودجه «پرسنلی» را افزایش دادهایم، اما در بخش بودجه «سایر»، ضمن افزایش بهرهوری، صرفهجویی هم کردهایم تا در شرایط جنگ اقتصادی و شیوع ویروس کرونا بتوانیم بودجه کشور را مدیریت کنیم. خوب است بدانید که ۸۵ درصد بودجه عمرانی کشور نیز از ابتدالی سال تا کنون، تخصیص یافته و مبلغی از بودجه عمرانی، در محل بودجههای جاری خرج نکردهایم.
۵۸ هزار میلیارد تومان اوراق فروخته ایم
کل اوراقی که ما فروختیم در حال حاضر ۵۸ هزار میلیارد تومان است در صورتی که درآمدهای ناشی از مالیات به بیش از ۷۲ هزار میلیارد تومان رسیده و اینطور نیست که تامین بودجه، همه از محل فروش اوراق باشد.
درباره نظام یارانهای، سال گذشته یک ردیف با توجه به تغییر نرخ بنزین، اضافه شد. اما بارها شنیدهایم که پرداخت این یارانهها عادلانه نبوده و همه نیازمندان، یارانه معیشتی دریافت نمیکنند. تلاش سازمان برنامه برای عدالت محور بودن یارانه نقدی به مردم با توجه به همکاری با وزارت کار چگونه است؟ آیا شما خودتان رضایتی از این نحوه پرداخت دارید؟ و آیا مردم را راضی میدانید؟ به نظر میرسد که علی رغم تلاشهای شما، رضایت عمومی از دریافت یارانهها وجود ندارد.
نظام یارانه اصلاح می شود
نحوه پرداخت یارانهها میتواند اصلاح و هدفمند شود. یارانه حمایت معیشتی ناشی از افزایش نرخ بنزین را به ۶۰ میلیون نفری که فکر میکردیم نیازمندتر هستند تا کنون دادهایم و امیدواریم که هدفمند پرداخت شود. قطعا ۲۰-۲۲ میلیون نفری که این یارانه را دریافت نمیکنند، قطعاً گلایه دارند. اگر هم یارانه را به همه بدهیم که یعنی آن را هدفمند توزیع نکردهایم.
در برنامه اصلاح ساختار بودجه هم موضوع اصلاح پرداخت یارانهها را گنجاندهایم. انشالله با تصویب این برنامه از سوی مجلس، حتی لایحه بودجه ۱۴۰۰ را هم بر مبنای همین اصلاح ساختار، ارائه میدهیم. به میزانی که برنامه اصلاح ساختار بودجه در مجلس، تصویب شود؛ آن را در لایحه بودجه سال بعد لحاظ خواهیم کرد و در جهت اصلاح اعداد و ارقام عمل میکنیم.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
24
بنگاه های بزرگ اقتصادی مثل آستان قدس از مالیات معاف اند. چرا از این جاها شروع نمی کنید. چرا اول و آخر دستتان برای مالیات توی جیب کارمند و کارگره
افزایش یارانه؟!! به همین خیال باشید. اگر هم افزایش پیدا کرد تورم 200 درصد می شود. هنر دولتها فعلا همین بوده و سفره ها کم رنگتر و کوچکتر شده
یارانه 45 هزار تومان یک توهین به ملته اصلا چرا باید یارانه بعضیها لغو بشه این حق تک تک مردم هست از منابع ملی کشور همه حق دارن اونی که پول داره جون کنده زحمت کشیده شما دولتیها که نیاوردید بهش بدین اونم از منابع ملی حق داره اگه قرار باشه بعضیا نگیرن با یک خارجی چه فرقی داره از هیچ چیز ایران استفاده نمیکنه دولت سود حاصل از نفت وبنزین ومس وطلا ومنابع کشور رو بده به ما ما ماهی چهل وپنج میدیم به دولت
اقای نوبخت خودتان بهتر میدانید که حداقل هشتاد در صد معضلات اقتصادی ناشی از نوع نگاه متکبرانه دولت ودرخدمت طبقه ای خاص بودن ان است و این موضوع میتواند تبعات بسیار سنگینی در اینده نزدیک در بر داشته باشد اکثریت مردم جان به لب امده مسوولین دلسوز واز همه بالا تر خداوند متعال ناظراین نگاه وتصمیمات ایجاد کننده رانت وبی توجهی دولت به اکثریت مردم میباشند وباید پاسخگو باشید فردا خیلی خیلی دیر است
نمیدونم منظورش از یارانه آیا این 45 هزارتومنه یا چیزای دگ اگه 80 میلیون نفر رو ضربدر 45 هزار تومن و در نهایت ضرب در 12 هم بکنی میشه 43 هزار میلیارد نه این عددی که ایشون فرمودن البته حق داره این عددو بگه چون ماها همه نادانیم
درحال حاضر حدود نصف جمعیت کشور یارانه نقدی دریافت میکنند!!
یارانه درد نیازمندان را هم دوا نمی کنند و برای پولدارها هم قلیونشون رو بیشتر تامین نمیکنه! بیاین پول کیف و حال پولدارها رو به چندتا نیازمند برید یا اگر اهل منطق هستید کلا یارانه رو حذف کنید و چندتا کارخانه بزنید و تولید اشتغال کنید.
"کندن یک مو از خرس غنیمته" سی وپنج سال بدون پرداخت یارانه نقدی چقدر کارخانه واشتغال درست کردند؟تازه کارخانه ها و منابع و معادن موجود هم به اسم خصوصی سازی بالا کشیدند وبخشیدند... شما ازکی روشنفکر شدی؟؟!!! اتفاقا تمام یارانه ها باید نقدی بشود و چیزی بنام سوبسید ویارانه مخفی و ارز جهانگیری و نیمایی و... نباید باشد تا ازفساد چهل ساله جلوگیری بشه صدبرابر این یارانه حق مردم هست ومنابع کافی هم موجوده هست چونکه ایران 1/2دهم درصدجمعیت جهان وبیش از 9%منابع وثروت دنیارا دراختیار دارد پس باید سطح رفاه ایرانی ها باید7برابراستاندارد های جهانی باشد نه چهار برابر زیر خط فقر!!!اگر هم نگیریم حیف ومیل و خرج بی کفایتی و تجملات و سفرهای خارجی آقایون و آقازاده ها و اختلاس نورچشمی ها و... خواهد شد
سلام آقای نوبخت خداوکیلی ما ۵نفر هستم مستاجران با۳تا بچه یه کلیه چکار کنم اینقدر دوندگی کردیم اومدیم تهران چندبارتازیرپوشش کمیته امداد شدیم حالا میگین ماتبصره۱۴هستیم شاید قط بشه من از شما مقام محترم و با توکل به خدای از شما تقاضای یاری و کمک می خو آهم،محمد عسکری، ازمشهد،مقدس به شماره،ملی،0933243006،شمارههمرا،،،،،،،،،،09378403549
ایا ۶۰ میلیون یارانه بنزین صحت دارد.راستی ازمایی شده.من اشخاصی را می شناسم که بیکار هستند ولی یارانه بنزین به وی تعلق نگرفته و هرچه هم پی گیری کرده هنوز موفق نشده و خیلی ها هم این حرف را میزنند.باید یک نهادی بیرون از دولت حسابرسی و بررسی نماید چون به امارهای دولت اعتمادی نیست و برا خودشیرینی امارسازی و بزرگ نمایی می کند
حاکمان دزد دست به هر ترفندی برای غارت اموال مردم می زنند.
شما فقط بلدید از صبح تاشب بشینید یه نقشه ی بکشید که وضع رو برای مردم بدتر تر کنید و خداوکیلی تاحالا شده لااقل حتی یه طرح بدید که بنفع افراد ضعیف جامعه بشه؟؟
شما جیب ما رو نزن کمک نخواستیم.. لابد نصف یارانه بگیرها رو حذف میکنید ده هزارتومن از یارانه آنها رو به بقیه یارانه بگیرها اضافه میکنید 35هزارتومن هم میزنید به جیب مبارک و علی برکة الله
آخه مبلغ اين يارانه چقدر است كه هربار براش نقشه ميكشيد . خجالت بكشيد . مبلغ يارانه براي هر نفر در ماه برابر دو دلار است . آبرو هم براي شما در دنيا مانده است ؟
یه بنده خدایی پشنهاد جالبی داده بود که الان جا داره بیشتر بررسی بشه؟ پیشنهادش این بود؛ ببینین کی تونسته اینقدر عالی قیمت یارانه رو ثابت نگه داره بیارینش بزارین مسئول دلار و ارز خارجی تا یه فرجی توی اقتصاد بشه...
یه بدبختی دیگه