زوال درخشش جهانی دلار آمریکا
بر اساس داده های جدید منتشر شده از سوی انجمن جهانی ارتباطات مالی بین بانکی موسوم به«سوئیفت: SWIFT»، در ماه مه سال جاری میلادی، یورو از نظر اعتبار پرداختی از دلار آمریکا سبقت گرفت و به بزرگ ترین ارز پرداختی جهان تبدیل شد.
بر اساس این آمار، یورو 39.03 درصد و دلار آمریکا صرفا 38.35 درصد از کل ارز پرداختی جهان را تشکیل دادند.
این اولین باری نیست که یورو در زمینه پرداخت های جهانی از دلار آمریکا سبقت می گیرد. این اتفاق به مدت 5 ماه متوالی در سال 2013 میلادی و بعد از کاهش بحران بدهی اروپا و در اکتبر سال گذشته میلادی (2020) نیز رقم خورد. با این اوصاف، زود است که اینطور ادعا شود که یورو در حال تهدید سلطه دلار آمریکا در بازار ارز جهانی است.
افزایش سریع پرداختی ها به ارز یورو در ماه گذشته میلادی (مه) را باید به آغاز اجرای طرح مالی «نسل آینده اتحادیه اروپا» نسبت داد که هدف از آن، تعریف بودجه ای معادل 800 میلیارد یورو (955.2 میلیارد دلار) در طول 5 سال آتی به منظور تحریک رشد مجدد اقتصاد اتحادیه اروپاست.
پرداخت های داخلی در منطقه یورو سهم زیادی از پرداخت های جهانی اتحادیه اروپا را تشکیل می دهند و در این بین، دلار آمریکا همچنان محبوب ترین ارز برای پرداخت های مرزی، سرمایه گذاری و تامین مالی محسوب می شود. بر این داده های سوئیفت، دلار آمریکا 42.2 درصد از تجارت جهان را به خود اختصاص می دهد که این درصد بیشتر از مجموع سهم های یورو، پوند و ین است و در عین حال برتری دلار در پرداختی های مربوط به آمریکای شمالی و منطقه آسیا-اقیانوسیه نیز موضوعی غیر قابل بحث است.
از سه ماهه سوم سال گذشته میلادی (2020) تاکنون، در میان ذخایر ارزی جهانی که بالغ بر 11.47 تریلیون دلار می شد، بیش از 60.4 درصد از این ذخایر ارزی به دلار آمریکا بود و صرفا 20.5 درصد از آنها به یورو بود.
ولی با این وجود، برخی عوامل در حال تاثیرگذاری بر تسلط جهانی دلار آمریکا هستند.
از یک طرف، اعتماد بازار به دلار آمریکا دیگر در مقایسه با قبل چندان قوی نیست چرا که سیاست تسهیل کمّی بی حد و حصر فدرال رزرو آمریکا باعث کاهش 11 درصدی ارزش ارز دلار از ماه مارس تاکنون و روی آوردن بسیاری از افراد به ارز یورو شده است.
از طرف دیگر، هر روز به تعداد کشورهایی که از پرداخت به دلار آمریکا خودداری می کنند، اضافه می شود.
سیستم مبادله دلاری نفت، کانال اصلی حفظ هژمونی ارز آمریکا محسوب می شود چرا که آمریکا با چاپ هر چه بیشتر اسکناس، می تواند به صورت خودکار به منابع و کالاها و خدمات بیشتری دسترسی پیدا کند.
این در حالیست که بسیاری از کشورهای دنیا که توسط آمریکا تحریم شده اند، دلار را از تجارت بین المللی کنار گذاشته اند.
در چنین شرایطی، اگر واشنگتن به رویکرد هژمونیک و سلطه جویانه خود در مدیریت روابط بین الملل ادامه دهد، هر روز به تعداد کشورهایی که به دلار نه می گویند، اضافه خواهد شد.
منبع: رادیو بین المللی چین
70
چرا . نرخ دلار . به مردم ایران اسلامی قالب شده ؟ ۱۰۰۰ بار مرگ بر دلالان . دلار . سکه . و ارز . این دلالان وطن فروش هستند . آب به آسیاب دشمن می دهند . داد و ستد مردم ایران را مختل کرده اند . باید دست دلالی از ایران کوتاه شود .