پیروزی تاریخی ترامپ؛ بازارهای بازنده و برنده کدامها هستند؟
با بازگشت دونالد ترامپ به عرصه قدرت در ایالات متحده، چند بازار اقتصادی از حضور او بیشترین تاثیر را خواهند پذیرفت. در اینجا پنج بازاری که بیشترین لطمه را خواهند دید و پنج بازاری که بیشترین سود را خواهند کرد آورده شده است.
دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا بار دیگر به کاخ سفید بازگشته است.
او با این حساب نخستین فرد از زمان گروور کلیولند، رئیسجمهور سابق آمریکا در اواخر قرن نوزدهم، لقب گرفته که دو دوره غیر متوالی خدمت کرده است.
حزب جمهوریخواه او اکنون هر دو مجلس کنگره را در اختیار دارد. امری که قدرتی فوقالعاده را برای پیشبرد دستور کار سیاست ترامپ به وی اعطا میکند.
حالا با این ابزار، زمانی رسیده است تا ترامپ وعدههایش در خصوص مالیات پایین بر شرکتها و افراد ثروتمند، بستن تعرفههای بالا بر واردات و همینطور کاهش هزینههای دولت را عملی کند.
با این حال، یک جنبه کلیدی از دستور کار او میتواند تاثیرات قابل ملاحظهتری داشته باشد و آن بستن تعرفه تا ۶۰ درصد بر واردات از چین است. اقدامی که میتواند پویایی تجاری ایالات متحده را تغییر دهد.
بازارهای جهانی سهام به پیروزی ترامپ واکنش مثبتی نشان دادهاند و سرمایهگذاران از چشمانداز وضع مالیاتهای بالاتر، که توسط کامالا هریس وعده داده میشد، به نظر آسودهخاطر شدهاند.
دلار نیز در برابر سایر ارزها تقویت شده، زیرا تحلیلگران فشارهای تورمی و موضع بالقوه سختگیرانه از سوی فدرال رزرو را پیش بینی میکنند.
همانطور که سرمایهگذاران با این چشم انداز سیاسی جدید سازگار میشوند، بازارها در سطح جهانی میتوانند از حضور او آسیب ببینند یا سود ببرند:
پنج بازاری که سود خواهند برد
۱. بازار سهام شرکتهای کوچک که با شاخص «راسل ۲۰۰۰» تعقیب میشوند. این شاخص، که شامل حدود ۲ هزار شرکت کوچک است، در معاملات اولیه در اروپا بیش از ۶ درصد افزایش یافت وبا نزدیکشدن به حدنصاب بالایی خود بزرگترین سود یک روزه را در دو سال گذشته به سهامداران داد.
انتظار میرود موضع ترامپ در زمینه اقتصاد به نفع تولیدکنندگان داخلی باشد، زیرا تعرفههای بالاتر بر واردات هزینههای رقبای خارجی را افزایش میدهد و در نتیجه به شرکتهای کوچک آمریکایی مزیت رقابتی میبخشد.
۲. بازارهای دارایی روسیه در حال شرط بندی بر کاهش احتمالی تحریمهای ایالات متحده علیه روسیه هستند. امری که باعث شده شاخص بورس اوراق بهادار مسکو ۳.۳ درصد افزایش یافته و از رقیبان اروپایی پیشی بگیرد.
سهام غول انرژی روسیه، گازپروم، نیز شاهد افزایش ۴ درصدی بود در حالی که همزمان سهام اسبربانک، موسسه مالی بزرگ روسیه، بیش از ۳ درصد افزایش یافت.
۳. سهام تسلا در معاملات پیش از گشوده شدن بازار اصلی ۴ درصد افزایش یافته است، زیرا به نظر میرسد این شرکت آماده سود بردن از فشار جدید ترامپ برای افزایش تعرفهها بر وسایل نقلیه الکتریکی چینی و اروپایی است.
ترامپ در سخنرانی پیروزی خود بار دیگر از ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و یکی از حامیاناش، نام برد و از او تمجید کرد. این امر انتظارات را تقویت کرده که تسلا میتواند در رقابت بینالمللی توسط دولت ایالات متحده حمایت شود.
۴. بازار رمزارز: با پیروزی ترامپ بیت کوین یکشبه تقریباً ۸ درصد افزایش یافت و به بالاترین سطح جدید خود یعنی ۷۵ هزار دلار (۶۹ هزار یورو) رسید.
در اواخر اکتبر، ترامپ قصد خود را برای پایان دادن به «جنگ کامالا با کریپتو» اعلام کرد. امری که به گفته ناظران نشاندهنده یک شرایط نظارتی مطلوبتر از سوی دولت برای داراییهای دیجیتال است.
۵. بانکهای آمریکایی: بانکهای بزرگ ایالات متحده از جمله ولز فارگو، سیتی گروپ و بانک آمریکا در معاملات پیش از بازار حدود ۸ درصد رشد کردند.
با توجه به سیاستهای ترامپ، که انتظار میرود درآمد تجاری را افزایش داده و حاشیه بهره را اضافه کند، بانکهای والاستریت چشماندازی از سود قوی را پیشبینی میکنند.
سهام جی پی مورگان و مورگان استنلی نیز هر کدام تقریباً ۷ درصد افزایش داشتند.
پنج بازنده بازار
۱. بازار انرژی سبز: سهام شرکتهای فعال در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر ضربه قابل توجهی را متحمل شدهاند زیرا انتظار میرود سیاستهای ترامپ یارانهها را برای ابتکارات سبز را کاهش دهد.
قیمت سهام شرکت «فرست سولار» ۱۲ درصد کاهش یافت، در حالی که «آنفیز انرژی» و «نکسترا انرژی» به ترتیب ۱۰ و ۸ درصد افت کردند. اعدادی که نشان دهنده نگرانیهای بازار نسبت به کاهش حمایت فدرال از این بخش
انتظار میرود شرکتهای فعال در زمینه انرژی سبز با کاهش یارانههای دولتی روبرو شوند
انتظار میرود شرکتهای فعال در زمینه انرژی سبز با کاهش یارانههای دولتی روبرو شوندعکس: آسوشیتد پرس
۲. سهام شرکتهای چینی: انتظار میرود صادرکنندگان چینی با سیاستهای تجاری حفاظتی ترامپ، با تعرفههای بالاتری در ایالات متحده مواجه شوند. تعرفه بالقوه ۶۰ درصدی برای کالاهای وارداتی از چین یکی از همین چشماندازها است.
در همین چارچب بود که شاخص «اچاندسنگ» در هنگکنگ ۲.۶ درصد کاهش یافت و «بیوایدی»، بزرگترین سازنده وسایل نقلیه الکتریکی چین، با کاهش سهام ۳.۶ درصدی مواجه شد.
۳. اقتصاددانان انتظار دارند دلار در برابر یورو تقویت شود، زیرا سیاستهای ترامپ می تواند تورم را تشدید کرده و منجر به این شود که فدرال رزرو سیاست پولی سختگیرانهتری را اتخاذ کند.
یورو روز چهارشنبه ۱.۷ درصد سقوط کرد که این شدیدترین افت یک روزه از زمان همهگیری در سال ۲۰۲۰ محسوب میشود. دلیل این است که سرمایهگذاران به خاطر امنیت سرمایهشان، به سراغ دلار آمدهاند.
۴. طبق گزارش کمیته بودجه مسئولانه فدرال، برنامههای مالی دولت ترامپ احتمالاً بدهی ملی ایالات متحده را ۷.۷۵ تریلیون دلار (۷.۱ تریلیون یورو) تا سال ۲۰۳۵ افزایش خواهد داد و نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی را به ۱۴۳ درصد خواهد رساند.
روز چهارشنبه، بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری بیش از ۱۰ واحد پایه افزایش یافت و به نزدیک به ۴.۵ درصد رسید که نشاندهنده افزایش نیازهای استقراضی و فشار نزولی ناشی از آن بر ارزش داراییهای خزانهداری است.
۵. بازار خودروهای آلمانی: خودروسازان آلمانی از احتمال افزایش تعرفههای ایالات متحده بر خودروهای وارداتی به شدت تاثیر پذیرفتهاند. پورشه، بیامو، مرسدس و فولکس واگن شاهد کاهش نرخ سهامهایی به ترتیب ۶.۵ درصد، ۶.۴ درصد، ۵ درصد و ۴.۹ درصد بودهاند.