متهمی که جای شاکی نشسته است!
مسعود رضائی/ پژوهشگر مسائل سیاسی
آقای حسن روحانی و وزیر امور خارجهاش آقای دکتر ظریف چنین گفتهاند که اگر برجام به اجرا درنیامد به دلیل تصویب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» بود که مخالفان دولت در مجلس شورای اسلامی در سال 1399 به تصویب رساندند. آنها میگویند آن قانون، بدترین قانون بود و اگر تصویب نشده بود، برجام به طور کامل اجرا میشد و تحریمهای ایران برطرف میگردید و مردم ایران از منافع این قرارداد بهرهمند میشدند و امروز، روزگار بهتری داشتند. اما واقعیت ماجرا چیست؟ مروری بسیار کوتاه و گذرا بر برجام از ابتدا تا انتها میتواند گویای واقعیت باشد.
آقای روحانی در 12 مرداد 1392 کار خود را به عنوان رئیس جمهور آغاز کرد و از همان ابتدا، همانطور که از پیش قول داده بود، مذاکره با طرفهای غربی را برای دستیابی به یک تفاهم در جهت رفع تحریمها و تهدیدها علیه ایران، با مدیریت آقای دکتر ظریف شروع کرد. او در رقابتهای انتخاباتی به رقبایش گفته بود که شما نحوه مذاکره با دیگران را بلد نیستید. او همچنین گفته بود با مهارتی که در مذاکره دارد، کاری خواهد کرد که هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد و زندگی مردم. اینک همه منتظر بودند ببینند او و وزیر امور خارجهاش چگونه آنچه گفتهاند را در عمل پیاده میکنند.
مسئولیت اجرایی این مذاکرات بر دوش وزیر امور خارجه دکتر ظریف گذاشته شد. میگفتند او خدای دیپلماسی است، در گفتگو و مذاکره از مهارت بسیار بالایی برخوردار است و نظیر ندارد، فوت و فن متقاعد کردن طرف مقابل را کاملاً بلد است، سالها تجربه فعالیت در سازمان ملل را دارد و خلاصه با این همه تجربه و مهارت و فوت و فن، آمریکاییها را در مذاکرات فیتیلهپیچ خواهد کرد.
خیلی زود مذاکرات با میدانداری دکتر ظریف آغاز شد. تمام نگاه دکتر ظریف و تمام توش و توان وزارت امور خارجه متوجه مذاکره با طرفهای غربی و علیالخصوص آمریکا شد طوری که انگار هیچ کشور و منطقه دیگری در دنیا وجود ندارد. نگاه مردم هم به این مذاکرات خیره شد انگار هیچ راه دیگری برای پیشرفت و ترقی وجود ندارد. فضای جامعه لبریز شد از انتظار. حدود دو سال به همین منوال گذشت تا سرانجام در تیرماه 1394 با امضای «برنامه جامع اقدام مشترک» موسوم به برجام، انتظارها به پایان رسید. آقای روحانی با حالتی قهرمانگونه و ناجی ملت ایران، روبروی دوربین قرار گرفت و شادمانه اعلام کرد دوران تحریمها به پایان رسید و کلیه تحریمها بالمرّه لغو خواهد شد. البته لابد این را از وزیر امور خارجهاش شنیده بود. اما متأسفانه نه او و نه وزیر امور خارجهاش با دقت متن برجام و واژههای به کار رفته در آن را نخوانده بودند و یا اگر خوانده بودند معنای دقیق آن واژهها را نمیدانستند. این چیزی بود که بعدها که کار از کار گذشته بود، متوجه آن شدند. به هرحال آن روز آن خبر خوش را به مردم دادند و مردم با شنیدن آن خبر خوش از زبان رئیس جمهور، با شور و شعف خاصی به خیابانها ریختند و به خاطر این پیروزی بزرگ به جشن و پایکوبی پرداختند.
حالا دیگر زمان اجرای برجام بود. دولتمردان عجله داشتند هر چه زودتر به تعهدات ایران در برجام عمل کنند تا طرفهای آمریکایی و اروپایی نیز به تعهدات خود در برجام عمل کنند. در این حال البته در داخل کشور، بحثهای موافق و مخالف با برجام در بین مسئولان و نمایندگان و صاحبنظران با شور و حرارت خاصی ادامه داشت که امری معمول و متعارف بود. عدهای معتقد بودند برجام تنها راه نجات ایران است و عدهای عقیده داشتند که از این قرارداد، چیزی عاید ایران نخواهد شد. به هر تقدیر در میانه این بحثهای داغ، مجلس با تصویب «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» در جلسه روز شنبه 21/7/1394 مشتمل بر یک ماده واحده شامل 9 بند و 2 تبصره و ابلاغ آن به دولت در 22/7/1394 راه را برای اجرای برجام از سوی دولت ایران باز کرد. رهبری نیز طی نامهای به تاریخ 29/7/1394 به رئیس جمهور، شروط 9 گانهای را متذکر شدند تا با رعایت آنها، دولت اقدام به اجرای برجام نماید. بدین ترتیب دولت آقای روحانی با هیجان خاصی شروع به اجرای تعهدات ایران کرد. انصاف باید داشت و این حقیقت را کتمان نکرد که آقای روحانی و دولتش در هر زمینه دیگری اگر اهل اقدام و عمل نبودند اما در زمینه اجرای تعهدات ایران در برجام که به منزله تعطیلی صنعت هستهای کشور بود، براستی اهل اقدام و عمل بودند. آنها حتی به دلیل هیجانزدگی زیاد و اعتماد کامل به آمریکا، شروط 9 گانه رهبری را هم آنگونه که باید مورد رعایت قرار ندادند. در حالی که آمریکا حتی یک گام در آن مسیر بر نداشته بود، آقای روحانی و دولتش در حال دویدن در آن مسیر بودند. سرعت انجام تعهدات توسط ایران به حدی بود که طرفهای غربی را هم به تعجب واداشت. بدین سان، اوباما و معاونش جو بایدن و وزیر امور خارجهاش جان کری مرتب حرف میزدند و وعده میدادند و آقای روحانی و دولتش مرتب اقدام میکردند و عمل. البته هر دو در یک چیز مشترک بودند: لبخند زدن و خندیدن، هر چند آقای ظریف در خندیدن هم راه افراط را در پیش گرفته بود. دو سال بدین منوال گذشت. در این مدت دولت آقای روحانی که با جدیتی مثال زدنی اهل اقدام و عمل بود تا آنجا پیش رفت که رآکتور آب سنگین اراک را هم از دور خارج ساخت و دیگر تقریباً چیزی برای تعطیل کردن باقی نمانده بود. در چنین حالی، مردم همچنان در انتظار بودند تا اقدام و عملی از آن سو ببینند اما نمیدیدند. آنها همچنان فقط لبخند میزدند و وعده میدادند. صنعت هستهای کشورمان تا مرز مرگ مغزی پیش رفته بود و در عین حال عایدی اقتصاد کشور و معیشت مردم از برجام در حد هیچ بود. حالا دیگر نه چرخ سانتریفیوژها میچرخید و نه چرخ اقتصاد و زندگی مردم. با این حال آقای ظریف همچنان میخندید و در این تصور بود که طرف مقابل با دیدن این همه اقدام و عمل از سوی ایران، بالاخره اندک اقدام و عملی خواهد کرد.
آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش مدعی هستند که آنها قادر به احیای برجام و رفع تحریمها بر مبنای آن هستند اما بجز این سخن کلی، به هیچ وجه وارد جزئیات اجرای این کار نمیشوند
سرانجام عمر دولت اوباما و معاونش جو بایدن به پایان رسید و آن کلاغ سیاه انتظارهای پوچ به خانه نرسید. اقدام و عملی در رفع واقعی تحریمها از آن دولت مشاهده نشد. دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه که معروف به تندروی و خشونت بود و خط و نشانهایی نیز برای ایران کشیده بود، در آخرین روز از دی ماه 1396 در کاخ سفید مستقر شد. دولت روحانی البته خیالش از بابت برجام راحت بود. امضای کری وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا پای آن بود و چه تضمینی بالاتر از این! علاوه بر آن، برجام به غیر از آمریکا، به امضای پنج کشور ابرقدرت دیگر، فرانسه و انگلیس و آلمان و روسیه و چین هم رسیده بود. در شورای امنیت سازمان ملل هم بر آن مهر تأیید زده بودند. ترامپ کی باشد که بخواهد چنین قرارداد قرص و محکمی را زیر پا بگذارد! اما هنوز عمر ریاست جمهوری ترامپ به چهار ماه نرسیده بود که برجام را زیر پا گذارد. در روز 8 می 2018 مصادف با 18 اردیبهشت 1397، ترامپ جلوی چشم جهانیان و ازجمله آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش برجام را به صورت یک طرفه لغو کرد و از آن خارج شد. دو سال مذاکره برای تنظیم یک قرارداد فنی بسیار پیچیده و امضای قدرتمندترین کشورهای جهان در پای آن و سه سال انتظار برای ثمرهچینی اقتصادی از این قرارداد، ناگهان دود شد و به هوا رفت. آمریکا نشان داد که دموکرات و جمهوریخواهاش هیچ فرقی با هم ندارند. نه از دولت اوبامای دموکرات چیزی عاید شد و نه از دولت ترامپ جمهوریخواه. در این میان ما ماندیم و امیدها و انتظارهای بربادرفته و اقتصاد معطل مانده و صنعت هستهای به حال احتضار افتاده و تحریمهای جدیدی که از سوی دولت ترامپ متوجه ایران شده. چند روز بعد از خروج آمریکا از برجام، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری، شروط 12 گانهای را برای مذاکره با ایران اعلام کرد. ماحصل شروط مذکور این بود: اول خودکشی کن بعد سر میز مذاکره بنشین!
چهار سال دوران ریاست جمهوری ترامپ نیز گذشت و چشم آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش همچنان خیره به برجامی بود که آمریکا از آن خارج شده بود. 8 سال از آغاز مذاکرات برجامی میگذشت بیهیچ دستاوردی، و گویی با تمام اتفاقاتی که در طول این سالها افتاده بود، آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش همچنان سخت در این فکر بودند که یا برجام و مصالحه با آمریکا یا هیچ! و در این میان، مردم ایران در حال تحمل تاوان سنگین این خطای بزرگ و فاحش بودند.
عمر دولت ترامپ رو به پایان بود که صبر نمایندگان مجلس نیز به پایان رسید. همه چیز را داده بودیم و هیچ چیز به دست نیاورده بودیم. سرانجام در روز 12/9/1399 مجلس اقدام به تصویب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» کرد که ماحصل آن لزوم حرکت در جهت احیای صنعت هستهای کشور بود. طبیعی بود که برای این منظور، لازم بود ایران نیز از اقدام و عمل صددرصدی به تعهدات خود در برجام عقبنشینی کند و اقدام و عمل از نوع دیگری را در پیش گیرد.
اینک آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش صدا بلند کردهاند که ای مردم! بدانید و آگاه باشید که اگر برجام اجرا نشد، به دلیل تصویب قانون اقدام راهبردی در آذرماه 1399 است! و این بدترین قانونی بود که به تصویب رسید و موجب خسارت فراوان به ایران گردید.
اما آنها چرا چنین ادعایی را با چنین صدای بلندی اعلام میکنند؟ دلیلشان این است که یک ماه قبل از تصویب این قانون، جو بایدن – همان معاون اوباما – در مبارزات انتخاباتی با ترامپ توانسته بود به پیروزی برسد و قرار بود در ابتدای بهمن 1399 دوران ریاست جمهوری خود را آغاز کند و او از قبل در نظر داشت در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، دوباره به برجام برگردد و به تعهدات آمریکا در این قرارداد عمل کند. آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش مدعی هستند که اساساً تصویب قانون اقدام راهبردی از سوی مجلس توسط عدهای تندرو با قصد و غرض جلوگیری از این اقدام خیرخواهانه توسط آقای بایدن صورت گرفت.
سؤال اینجاست آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش که بعد از سالها کلنجار رفتن با متن برجام، بدقت نمیدانستند محتوای این قرارداد چیست و طبق اعتراف خودشان، برداشت غلطی از برخی واژهها و متون آن داشتند، چطور توانستهاند به عمق ذهن و نیت پاک و صادقانه آقای بایدن پی ببرند و اطمینان یابند در صورت عدم تصویب قانون اقدام راهبردی، او به برجام بازمیگشت و به تعهدات خود عمل میکرد؟ آیا آقای بایدن از گذشته زشت خود در دولت آقای اوباما، توبه کرده بود و قصد داشت با این کار خیر خود، معصیت گذشتهاش را جبران کند؟
براستی با توجه به سالها تجربه تلخ از نحوه رفتار دولتمردان آمریکایی، اعم از دموکرات و جمهوریخواه، علیرغم لبخندهایی که بر لب دارند و وعده و وعیدهایی که میدهند و امضاهایی که میکنند و قول و قرارهایی که میگذارند، چگونه ممکن است انسانی با حداقل هوش سیاسی، مجدداً دل به این گونه لبخندها و وعده و وعیدها و امضاها و قول و قرارها ببندد؟
از طرفی کسانی که متن برجام را بدرستی نخواندهاند و نفهمیدهاند، گویی متن قانون اقدام راهبردی را نیز بدرستی مطالعه نکردهاند چراکه محتوای ماده 7 این قانون آن است که در صورت عمل دیگر متعهدان در برجام به تعهدات خود، مجلس نیز آماده است در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد، و این یعنی آمادگی انجام اقدام مثبت در برابر اقدام مثبت.
علاوه بر تمامی اینها، اینک که نزدیک به چهار سال از ریاست جمهوری بایدن میگذرد، آیا هیچ نشانهای در رفتار و اقدام او که حاکی از تمایل به بازگشت به برجام باشد مشاهده شده است؟ یا بالعکس آنچه در دولت او نیز صورت گرفته ادامه همان اقدامات دولت اوباما و ترامپ است.
به هرحال امروز، آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش، به جای این که در جایگاه متهم بنشینند و پاسخگوی نحوه عملکرد خود در قبال برجام و فرصتسوزیهای وحشتناک در دوران دولت خویش باشند، ژست طلبکاری به خود گرفتهاند و در مقام شاکی نشستهاند و دیگران را مقصر جلوه میدهند.
جالبتر آن که همین آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش مدعی هستند که آنها قادر به احیای برجام و رفع تحریمها بر مبنای آن هستند اما بجز این سخن کلی، به هیچ وجه وارد جزئیات اجرای این کار نمیشوند. آنها نمیگویند که اگر چنین توانی دارند پس چرا در طول 6 سال بعد از امضای برجام، علیرغم این که دولت را در اختیار داشتند نتوانستند چنین کاری بکنند؟ آنها نمیگویند امروز چگونه و بر مبنای چه اصول و چه شرط و شروطی قادرند و حاضرند با آمریکا وارد گفتگو برای احیای برجام شوند؟ آنها نمیگویند قرار است چه بدهند و چه بگیرند؟ فقط میگویند ما استاد مذاکرهایم و با مهارتی که در مذاکره داریم، تحریمها را رفع میکنیم. لابد تصور آنها این است که مردم ایران دچار آلزایمر تاریخی و سیاسی شدهاند و همه آنچه در دوران دولت آقای روحانی گذشته است را بالمرّه فراموش کردهاند.
واقعیت این است که آمریکا تنها در صورتی به برجام بازخواهد گشت و به تعهدات خود ازجمله رفع تحریمها عمل خواهد کرد که تشخیص دهد، ضرر خارج بودن از برجام برایش بیشتر از عمل کردن به مفاد برجام است. آری، اینک که ما به تعهدات برجامی خود عمل کردهایم، حق داریم و باید طلبکارانه از طرفهای مقابل بخواهیم که آنها هم به تعهدات خود عمل کنند و مذاکره با آنها از این موضع طلبکارانه، یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. اما این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که ما توانسته باشیم به شیوههای دیگری، بخش زیادی از تحریمهای آمریکا را خنثی کنیم و این همان کاری بود که در دولت شهید رئیسی آغاز و دنبال شد. بدون چنین پشتوانهای، نشستن پشت میز مذاکره با آمریکا برای رفع تحریمها، چیزی جز برانگیختن انتظارات واهی، معطلی فرساینده، از حرکت افتادن چرخهای صنعت هستهای و چرخهای اقتصاد کشور و در یک کلام، فرصتسوزی نیست و این یعنی تکرار تجربه تلخ و زیانبار دوران ریاست جمهوری آقای روحانی و وزیر امور خارجهاش.
اگه درخواست مناظره کنند حاضری یا مثل جلیلی وزاکانی در کرسنت فرار میکنی ؟؟؟
جرات مناظره رو دترند ؟
اونی که جرئت نداره ظریفه نبویان بار ها گفته بیا مناظره در مورد برجام حاضرم
ولی خبری نیست
هنوز نفهمیدی زنگنه یک چیزی گفت ولی به مناظره نمی رود؟!! در ضمن بنیان وضع موجود دنبال برجام های متعدد هستنند تا مانند لیبی و عراق و اوکراین شویم
نبویان که انگلیسی بلد نیست کسی که بگوید امریکا اگر حسینیه هم بشه من ضد امریکا هستم اهل مذاکره اخل مناظره هست نه کسانیکه اهل مجادله هستند. اسبشون در زمین روسیه هم یراق نمیدود حالا میاد مثلا بگوید هسته ای ما گل و بلبل بود خرابش کردید . حالا چند ساله که شما چکار کردید . فقط روحانی بد شما خوب شما جز ناهار خوردن گرانی نخ ارزونی اوردید. اقدام راهبری چکار کرد قبوله همینجا بگوید احتیاج به مناظره نیست. خوب چی شده حالا کدام جا را گرفتید
چرند بود وقتی برجام در مجلس آتش زده می شود وبا عربستان تنش پیدا می کنیم آمریکا هم زیر آن می زنند
جون به جونتون کنند غرب پرستید!
طرفداررفاه وزندی وبه فسادوتباهی نرفتن مردم هستیم تحریم پرستها
چه ربطی دارد به عربستان داشت؟ ظاهرا چپکی هم خبرها را می خوانی مانند چپ گرایان!!
نگفتی کی رو موشک ها شعار نوشت فردای برجام ؟؟
خدا لعنت کنه بانیان وکاسبان تحریم نابود شدیم از تورم ان شاالله پزشکیان ریشه ی همه ی انها را قطع کند
سراسر خزعبل گفتی چون بیمار جناحی هستی و طبیعتا به سمت خالص سازان غش کرده ای !؟ برجام در چهار سال اول برای ایرانیان بسیار سودمند بود ، خودرو ، مسکن ، خوراکی ، ارز ، طلا همه ارزان ، فراوان و در دسترس ملت بود ، سایپا یک خودروی سراتو را می فروخت ۱۰۴ میلیون تومان ، یک پژو ۲۰۶ سواری ۳۳ میلیون بود اما شما تمامیت خواهان که پیش بینی تان از امضای برجام غلط از اب در امد شروع به لگد زدن به برجام کردید ، صریحا گفتید همه کشورها می توانند برای تجارت به ایران بیایند به جز امریکا ؟ امریکا هم متقابلا گفت هر کشوری با ایران تجارت کند حق تجارت و ورود به امریکا ندارد در فردای ان روز همه شرکت های خارجی از ترس به خطر افتادن منافع شان از ایران خارج شدند ؟ و نهایتا شما خالص سازان کاسب تحریم ، به کمک ترامپ و نتانیاهو و بن سلمان و مریم رجوی لگد نهایی را به برجام زدید و ملت را به روز سیاه نشاندید . ملت فهیم است وهمه چیز را می داند ، نیاز به افاضه سرکار مستطاب نیست .
اگر برجام ، برجام بود و برای ما سودی داشت آقایان حاضر به مذاکره میشدند. نه اینکه فرار کنند.
شما هم ظاهراً خواب بودی مردم دائم توصف مرغ و تخم مرغ و روغن و.... بودند.
روحانی و ظریف چه گناهی دارند اونایی مقصرند که با نوشتن شعار روی موشک و حمله به سفارت ها ترامپ ودیگران را تحریک به برهم زدن برجام می نمودند
اینو هر آدم بیسوادی می دونه
اگه برجام بد بود پس چرا دولت ریسی دربدر بدنبال آن بود و در کشورهای عربی رفت و آمد داشتن و دنبال میانجی بودن
ترامپ زد زیر همه چی ..زورش را هم داشت
حالا اگه شما راست می گید قرار داد ۲۵ ساله با چین را اجرایی کنید ..اینم یه چی هس مث برجام
تا افرادی مثل جلیلی و ....حرفشون توی این کشور خریدار داره ما ها هیچگاه روزی خوش نخاهیم داشت
به نظر می رسد این آقای پژوهشگر جز کاسبان تحریم باشد چون زندگی مردم را ندیده و اطلاعی از اینکه مردم بعضی مواقع نان خالی هم ندارند
اینها که گفتی خلاصه میشه در یک جمله به نظر من خواننده متن که بازی دادن مردم ایران است.ما مردم ایران در ایران زندگی نمیکنیم بلکه داریم بازی میکنیم.
این تحلیل دقیقا توسط تمام کارشناسان بیان شده ولی متاسفانه آقایان روحانی ، ظریف و پزشکیان اصرار دارند که سریعا دوباره مذاکره انجام بشه
واقعاً جای تأسف است با این همه خرابکاری باز درایران دارای جایگاه وآزادی کلام دارند این دو عنصر از افراد مسعود رجبی هستند کاملاً مشخص هست باید از ایران بروند
اینایی که پیشرفت ایران را فقط در داشتن انرژی هسته ای می بینند همون کاسبان تحریم هستند.خیلی از کشورها بدون داشتن انرژی هسته ای تو تمام زمینه ها پیشرفت کردن.شما این همه سرمایه که روی انرژی هسته ای گذاشتین روی بقیه صنایع میزاشتی الان بهترین و پیشرفته ترین صنایع و زندگی را داشتیم.اما نانتان در تقابل با دنیا و سود دلالی از تحریم هست.صنعت خودرو سالیانه ۱۵ هزار کشته میده.صنایع ایران قدیمی اند.به فکر اینا باشید
✅
میدونی مشکل کجاست؟ خود نگارنده این مطلب هم این مشکل را دارد و شاید خیلی هم اساسی دارد، اونم اینکا مردم دارند از خواب بیدار میشوند و باید از خواب بیدار شوند. مشکل اینجاست که شما حقایق را کامل بیان نمیکنید؛ و از طرفی، اعتقاد راسخی دارید که فقط حرفا شما تمام و کمال حقیقت است و حرف طرف مقابل، هر چه قدر هم به ظاهر درست، بازم هم ناقص و باطل است. شاید مردم بتوانند با شاه کافر زندگی کنند، اما با ولی ظالم خیر. آیا انرژی هسته ای مهم تر است یا پایه ترین نیاز های زندگی. آیا ما در صنعت خودروسازی و قطعات الکترونیک حرف اول جهان را میزنیم که حالا سراغ موشک و بمب و تانک برویم. آیا اقتصاد ایران گل سرسبد دنیاست که حالا ما آن را به عنوان سبک زندگی برتر به همه جهانیان عرضه کنیم (و در کاخ سفید حسینیه برپا کنیم.) آیا از اسطوره های شرف و جوانمردی و راستین خود دفاع کرده ایم که حالا علم دفاع از تاریخ نژاد ها و ملت های دیگر را بلند کنیم. آیا فرزند خودم چه قدر مرا به عنوان پدر قبول دارد تا اینکه من بخواهم پدد کل این جامعه باشم؟! حقیقت وجوه مختلف و زیادی دارد. گاهی بی تاثیر ترین فرد در ظاهر اثر گذاریش از بزرگترین رهبر ها بیشتر است و گاهی احمقانه ترین کار در نظر تو، نجات بخش تمام جامعه باشد. اول سعی کن زندگی خودت را سخت نگیری. تا زندگی دیگران را هم به سختی و رنج نکشانی. کاری که میخواهی بکن و از انجام آن لذت ببر و بقیه را به حفظ برنامه و نظم و قانون مجبور کن و از کاری که به آن هیچ رغبتی نداشته و ندارند بازدار.
مشکل اصلی عدم اجرای برجام سنگ اندازی و کارشکنی امثال شما بوده و هست در این دنیا مردم فریبی می کنید در آن دنیا در پاسخ به این همه گرفتاری که برای مردم پیش آوردید چه خواهید کرد( البته اگر به این قسمت قضیه فکر می کنید)
آفرین. این جمله دقیقا معنای تحلیل درست است
ما اين همه درس خونديم در خواندن متن هاي خقوقي گير مي كنيم چون همه اش اصطلاح وعربي هستند ومفهو مش را نمي فهميم اقاي ظريف هم انگليسي بلد است اما ادبيات انگليسي را نمي داتد وخيلي ها هم نمي دانند!!!!
بسیار واضح و مبرهن است جزا نباید این جماعت پاسخگو بوده مضافا نقش مدعی و طلبکار را ایفا می نمایند.
من با این که کار سیاسی نکردم و پست و مقامی نداشتم حاضرم پوز تک به تک به اصطلاح سیاستمداران که سیاست مدارند نیستند با یک سوال تنها یک سوال به خاک ذلت بکشم . تک به تکشان .چه اون جناح چه این جناح و چه جناحهایی که نسلشون گم شده .
ظاهرا مانند بنرهای تبلیغاتی جناب تحریم ساز یادشان رفته این یکی تبلیغ را هم بردارند!دیگر بازی تمام شده است!صحت خواب!
الان مقصر این همه بدبختی مردم و باطل شدن عمر فلاکتمون چه کسی است .اسلام خیال بافی پیران خرف شاهنشاه اریامهر خودمون جلیلی عمر علی عثمان حسین .خاک بر سر من .کاش شاهنشاه بزرگ تنها ادم فهمیده در ایران هممون را کشته بود و کشور را ......
جناب خبر فوری!این خود گوینده خود خندان چه هنری ارائه کرده است که از اکران پایینش نمی اورید؟انگار با دولت روحانی مسئله ویژه داشته اید!
تحلیل دقیق و جامعی بود تشکر از خبر فوری
واقعا اگر این خیانت نیست پس چیست؟
اقای روحانی وظریف باید در پیشگاه خدا ومردم پاسخگو باشند نه ژست طلبکاری بگیرند
ما همه تعهدات مان را در برجام ظرف دوماه عمل گردیم طرف امریکایی نه تنها عمل نکرد بلکه ۷۰۰تحریم دیگر اضافه کرد و از برجام خارج شد
شمابروبچسب به هسته ای ببینم چه سودی برات داره ؟ماکه سودی ندیدیم الان که پیشرفت کردید ، چرا برق تولید نمی کنید؟ چرا همش با کمبود برق مواجهیم. اگر این سرمایه را در نیروگاه خورشیدی صرف کرده بودید الان صادرکننده ی برق بودیم.
اگر مدعی هستید که توافق برجام توسط روحانی و ظریف با ۱+۵ خوب نبود پس چرا دولت رییسی و اکنون باقری جانشین وزیر امور خارجه در به در دنبال همان توافق هستند و حاضر به توافق جدیدی در مورد آن نیستند .
فقط مشکل کشور این است که باید سقط شود
انصافا حرفهای این کارشناس واقع بینانه و درست بود.
آقای کاسب تحریم ، اصلا تو با تمام دنیا بجنگ و ارتباط قطع کن، اما زندگی مردم خوب باشد ، حق نداری خودت تو ناز و نعمت باشی ولی مردم تو فلاکت و بدبختی باشند .
عزیزان چرا اصل قضیه را فراموش کردید وچه چیزی باعث تحریمها شد همان معجزه هزاره سوم با کاغذ پاره خواندن قظعنامه ها ایران را به این روزگار انداخت
حالا شما ها به سر وکله هم بزنید .چه سود؟
سوال اصل دشمنی ایران اونها با اسرائیل و آمریکا چیست. نکند مانند عراق به ما حمله کرده که که ما نمی دانیم یا حقه حکومت است
عین واقع را نوشته آفرین خدا پدر مادرت را بیامرزه که همه واقیت هارا نوشته اید
همه ی اتفاقات را نوشته بودید ولی یک چیزی در مقاله فراموش شده بود که روحانی می گفت باید با کدخدا مذاکره کرد کدخدا هم سرشان کلاهی بزرگ گذاشت
عزیزان الان اولویت با معیشت مردم است کافیه فقط یک قلم اجاره خونه را با حقوق یک ماه کارگران، معلمان و بازنشستگان مقایسه کنید بقیه چیزها مانند خوراک و پوشاک پیشکش چون پولی برای آنها باقی نمی ماند
سلام
از اینا خیلی داریم دانشگاه ارومیه پر پره
قبل از ترامپ آمریکا برجام را زمین بزند، ترامپ های ایران برجام را سوزاندند.
قانون راهبردی محل کاملا اشتباه بود
یک سوم جهان کم و بیش تحت تحریم دولت ایالات متحده آمریکا قرار دارند. آمریکا تا کنون تحریمی را لغو نکرده است و تا روزی که هژمونی دلار باقی است به این راه ادامه خواهد داد. دوستان ساده لوح نباشند و به امید لغو تحریم زندگی خودشان را تباه نکنند.
یادداشت وتحلیل بسیارعالی ودرستی بودمنتها درکشورما کسی یا دستگاهی نیست که ازرییس جمهوری درباره عملکردش توضیح بخواداگردرکشوری مثل کره جنوبی بودچه بسا آقای روحانی وظریف محاکمه وزندانی میشدنداما درکشورمادرصف اول می نشینندوآقایی می کنندبعضی ها هم می گویندمناظره ،مناظره یعنی چی؟خب توی مناظره کسی که آرسن لوپن تراست موفق تراست،کاردرست این است که دادگاهی مثل دادگاه قانون اساسی بعضی ازکشورها مقامات سیاسی را محاکمه کنددردادگاه است که نمی تواننددروغ بگویندوگرنه درمناظره که کسی حرفهای طرفین مناظره را راستی آزمایی نمی کنددروغ هم که کیلومترنمی اندازددرپایان چه بسا آنکه راست گفته منزوی وآن که دروغ بافی حرفه ای نموده پیروزازمیدان مناظره خارج شوندهمیشه هم یک عده ابله هستندکه برای حرفهای باب میلشان کف می زنند وطرف حقی را که ازش خوششون نمیادمحکوم می کنندوگرنه شکست مفتضح روحانی وظریف وکلاه گشادی که دربرجام سرشان رفت ودودش توی چشم ملت ایران اظهرمن الشمس است