چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

قطار کارت سوخت به ایستگاه پایانی خود نزدیک شده و استفاده از این ابزار برای کنترل مصرف بنزین در کشور به مراحل اجرایی خود رسید.

چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

هفته جاری یکی از هفته‌های پرخبر برای مالکان وسایل نقلیه خصوصی و عمومی و موتورسیکت و در یک کلام دارندگان کارت سوخت بود.بعد از گذشت ماه‌ها کشمکش بالاخره مردادماه که بارها از آن به عنوان پایان مهلت بلااستفاده بودن کارت سوخت شخصی نام برده بودند رسید.

حدود دو ماه پیش بود که ناگهان شایعه سهمیه بندی بنزین، اسم کارت سوخت را بر سر زبانها انداخت. این شایعه منجر به تنش بسیاری در بین رانندگان و تشکیل صف‌های طولانی بنزین در پمپ بنزین‌ها شد.

اغلب مدیران ارشد کشور نیز اعم از رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و پیش از آنها معاون اول رئیس جمهور همه خبر سهمیه بندی و گران شدن بنزین را تکذیب کردند و وعده دادند کارت سوخت تنها با هدف مطالعه و برنامه ریزی دقیق برای میزان مصرف سوخت و همچنین پیشگیری از قاچاق سوخت است.

چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه غیر علنی مجلس درباره موضوع سهمیه‌بندی بنزین گفت: درباره بحث سهمیه‌بندی بنزین نظر مجلس بر این نبود که قیمت بنزین افزایش پیدا کند.

وی افزود:

سیدناصر موسوی لارگانی با اشاره به آخرین خبرها مبنی بر اینکه عرضه بنزین در جایگاه‌های سراسر ایران از ۲۰ مردادماه سال جاری صرفاً با ارائه کارت هوشمند سوخت خودرو امکانپذیر خواهد بود، گفت: اگر اراده‌ای در کنترل مصرف بنزین با احیاء کارت سوخت وجود داشته باشد و هر خودروری موظف به سوخت‌گیری از طریق کارت سوخت شود می‌توان به میزان قابل‌ملاحظه‌ای مصرف و قاچاق را مدیریت کرد.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اجرای طرح کارت سوخت بدون سهمیه‌بندی بنزین با هدف جلوگیری از قاچاق و مصرف بی‌رویه، ادامه داد: اگر خودروی پرمصرف شبانه روز در مسیرهای درون و برون شهری در حال حرکت باشد هر ۱۰۰ کیلومتر نهایتاً ۱۵ لیتر مصرف خواهند کرد و اگر خودوری ۳۰۰ کیلومتر -که البته فاصل کمی نیست- در شبانه روز طی کند سرجمع ۴۵ لیتر بنزین مصرف خواهد کرد بنابراین اگر حتی چنین خودوری بیش از میزان گفته شده سوختگیری کند نشان از تخلف صاحب خودرو است.

وی افزود: چراکه امروز پمپ بنزین‌ها دوربین‌های مداربسته دارند و سیستم‌های هوشمند و کارتخوان نصب شده در این مکان‌ها می‌توانند مشخص کنند هر خودرو در طول روز چقدر سوخت‌گیری داشته است.

چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

بیژن زنگنه وزیر نفت نیز درباره سهمیه بندی شدن بنزین گفت: «»

وزیر نفت در ادامه با اشاره به فرایند ثبت‌نام کارت سوخت المثنی گفت: وزارت نفت با سایر وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط صحبتی داشت و برآورد شد که ۱۰ میلیون نفر کارت سوخت خود را گم کرده‌اند. این رقم خیلی مهم بود اما در حال حاضر که تنها سه روز تا اتمام مهلت ثبت‌نام کارت سوخت باقی مانده کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برای ثبت‌نام حضوری و غیرحضوری اقدام کرده‌اند.

زنگنه با تاکید بر اینکه ، افزود: فعلا برنامه دولت روشن شدن وضعیت خودروها و کارت سوخت آنها است. اینکه استفاده از کارت سوخت چه زمانی الزامی شود بعد از هماهنگی با دولت اعلام خواهد شد. دولت تصمیمی برای سهمیه‌بندی و تغییر قیمت ندارد.

نتیجه یک نظرسنجی از مردم نشان داد که بازگشت کارت سوخت موضوعی است که مردم نیز از آن استقبال می‌کنند.

این که آیا کارت سوخت می‌تواند در کاهش قاچاق سوخت مؤثر واقع شود یا نه موضوعی است که آن را به نظرخواهی گذاشت.

چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

اغلب از کارت سوخت به عنوان ابزاری برای کنترل مصرف نام برده و بازگشت آن را مثبت ارزیابی کردند اما برخی کاربران آن را برای مقابله با قاچاق بی تأثیر دانسته و اعتقاد داشتند: به هزار شکل ممکن میشه با وجود کارت سوخت بازهم قاچاق کرد. ضمناً مشکل بودن و یا نبودن کارت نیست.

در این بین کلاهبردران نیز بیکار ننشسته و با سوار شدن بر موج روانی حاصل از شایعات شروع به ارسال پیامک برای دارندگان خودرو کردند.

سرهنگ محمد اقبالی، رئیس پلیس فتا استان البرز، با تأکید بر لزوم ثبت نام کاربران متقاضی کارت سوخت از مجاری رسمی (سایت دولت همراه) اظهار کرد: افرادی هستند که با ارسال پیامکی مبنی بر نام نویسی برای دریافت کارت سوخت به کلاهبرداری از شهروندان اقدام می‌کنند.

و از طریق موتورهای جستجوگر یا باز کردن لینک‌های ارائه شده در دیگر سایت‌ها فریب سودجویان سایبری را نخورند.

با وجود تمام تنش‌ها اما اراده دولت بر احیای کارت سوخت جدی بود. احیای مجدد کارت سوخت این فرصت را به مدیران و مسئولان کشوری می‌دهد تا دست دلالان و قاچاقچیان سوخت را برای فروش سرمایه ملی به خارج از مرزها برای همیشه قطع کنند.

در روزگاری که قاچاق سوخت روزانه بالغ بر ۸ میلیون لیتر بوده و این امر منجر به بوجود آمدن مشکلات متعددی از جمله کمبود سوخت موردنیاز برای کامیون داران مرزی کشور شده است به نظر می‌رسد راه حل بهتری جز اعمال نظارت قوی بر خرید و فروش این سرمایه ملی آن هم از طریق کارت سوخت وجود ندارد.

مرزهای کشور روزانه با ترفندهای بسیار پیچیده قاچاقچیان شاهد خروج بنزین برای فروش با قیمت بالاتر در کشورهای همسایه است.

بالاخره زمان اجرایی شدن آن فرا رسید. پایان تیرماه روز بود که همه مسئولان زیربط در وزارت نفت اعلام کردند دارندگان کارت سوخت برای اطمینان از فعال بودن آن حتماً باید یکبار با کارت سوخت شخصی خود بنزین بزنند.

طبق اطلاعیه شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی

چه توقعات بزرگی داریم، از این کارت کوچک

امیر وکیل زاده مدیر عامل شرکت ملی پخش در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به این که اجرای برنامه لزوم استفاده از کارت سوخت شخصی با اولویت در کلان شهرهای تهران، کرج، تبریز و اصفهان اجرا می‌شود، افزود: این طرح در مدت زمان کوتاه در دیگر کلان شهرها و کل کشور نیز اجرا می‌شود.

در خصوص مسائل احتمالی اجرای این طرح گفت: در ابتدای اجرای این طرح، امکان عرضه سوخت با کارت جایگاه دار برای کسانی که هنوز کارت سوخت ثبت نام نکرده‌اند یا کارت سوخت را همراه خود ندارند، وجود دارد اما با اعمال محدودیت در کمیت بنزین، به طوری که برای مثال به جای ۶۰ لیتر، ۳۰ لیتر سوخت به راننده عرضه می‌شود و به مرور این محدودیت بیشتر می‌شود تا اینکه همه کارت سوختشان را تهیه یا فعال و از آن استفاده کنند.با شروع شمارش معکوس تا روز ۲۰ مرداد صاحبان خودروهای شخصی و عمومی که در استفاده از کارت سوخت مشکل دارند باید اقداماتی را انجام دهند.

طبق نخستین اطلاعیه های شرکت ملی پخش دارندگان خودرو می توانستند برای اطلاع از مشکلات احتمالی تا

اما با توجه به طولانی بودن روند ثبت نام و تغییراتی در مراحل اجرای ان مانند تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت و یا تغییراتی در زمان انقضای کارتهای سوخت قدیمی سوالات فراوانی ایجاد شد که . سوالاتی اعم از فراموشی رمز اولیه و مفقود شدن کارت سوخت و غیره.

نهاد متولی پخش سوخت در کشور در . ۱- پیام خطا در کارتخوان جایگاه سوخت. ۲- رمز کارت سوخت را فراموش کرده‌اید؟ ۳- چه مدارکی که برای حذف رمز کارت سوخت نیاز است؟ ۴- کارت سوخت را گم کرده‌اید؟ ۵- هنوز درخواست المثنی نداده‌اید؟ ۶- درخواست کارت المثنی داده‌اید؟ ۷- خودروی لیزینگی خریده‌اید؟

و در پایان...

قطار کارت سوخت به ایستگاه پایانی خود نزدیک می شود. ۲۰ مرداد روز نخست اجباری شدن استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه های سوخت چند کلانشهر بزرگ کشور است. این کارت کوچک که می تواند به تنهایی عدالت در میزان مصرف سوخت استراتژیکی چون بنزین را در سال های سخت تحریم برقرار کند. ارزان بودن نرخ بنزین در کشور از افاتی است که منجر به مصرف بی رویه آن شده و یارانه متعلق به آن طی این سال ها از جیب تمام مردم کشور پرداخت می شود. یارانه ای که حتی برای قاچاقچی های این سوخت گرانقیمت نیز توزیع می شود.

و تاکنون در هیچ جای دنیا دولتی نتوانسته است با سودهای انتظاری سنگینی که با قاچاق می‌توان کسب کرد، مانند آنچه در بازار سوخت ایران در جریان است مقابله موفق فیزیکی کند. وضعیت سایر حامل‌های انرژی هم مانند بنزین است. با میانگین قیمتی کمتر از ۱۵ هزار تومانی برای هر قبض برق، نه نیروگاه‌ها، پولی برای توسعه فناوری‌های موجود دارند و نه منطقی است در انرژی‌های پاک مانند انرژی خورشیدی سرمایه‌گذاری شود.

از سوی دیگر طبق برآوردها تعداد خودروها در ایران به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، ۲۴۰ دستگاه و متوسط مصرف روزانه بنزین در سال ۱۳۹۷ حدود ۸۸ میلیون لیتر بوده است. بر اساس اعلام مؤسسه مطالعات و کنترل ترافیک تهران، .

این در شرایطی است که سال گذشته ایران از فهرست کشورهای وارد کننده بنزین خارج شد که همین مساله لزوم توجه به میزان مصرف را بیش‌تر کرده است؛ بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای کاهش مصرف بنزین می‌توان در مرحله اول به تولید و استفاده از خودروهای کم مصرف روی آورد، سیاست بعدی با توجه به حجم ذخایر گاز کشور می‌تواند برنامه جایگزینی سوخت CNG با بنزین باشد، همچنین گسترش حمل و نقل عمومی و یا سیاست‌های قیمتی نیز می‌تواند باعث کنترل و کاهش مصرف بنزین در کشور باشد

منبع: خبرآنلاین

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 21
  • رضا
    0

    خودشون قاچاقشون به راه باشه فشارش به مردم.همه دارن میبینن داره قاچاق میشه یعنی مرز صاحب نداره؟!! حالا باید کارت سوخت بیاد که اگر باکی ۴۰ لیتر جا داره نشه که طرف ،۵۰ لیتر بریزه تو ماشین دولت ضرر کنه!!!

  • زارع
    0

    کار سوخت بسیار کار مناسبی هست جهت جلوگیری از قاچاق این محصول باید هرچه سریعتر انجام شود

    نظرات شما -
    • ـ
      0

      تو چه ساده ای ،دروغ میگن که گرانش کنن دنبال بهانند

  • mahdi tavakoli
    0

    با شیب ملایم...مردم را به قهقرا ببرید!!!! هر روزنه ای که احساس مکنید نفسی بر معیشت ملت است ببندید! سرمایه مردم که حق مردم است به خود مردم بفروشید.. شما امانتدار این مردمید...! نه حکام و زمامدار!!!! بنزین اگر ۱۰ برابر هم بشود...نصف دنیا و ذخایرش را هم بشما بدهند....بازهم بدنبال قطع کردن یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی مردم هستید حیف از این ملت نجیب و با وقار که قدرش را نمیدانید.. حیییف و صد افسوس..

  • مهراد
    0

    ۱ میلیون نفر فرضا دزد و قاچاقچی ۷۹ میلیون نفر ملت بدبخت و گرفتار آلت دست مدیریت ضعیف و فسیل و پوسیده بخاطر اون یک میلیون نفر فرضی.. (مختصر و مفید)

  • اکرم
    0

    با سلام .مگه همه چی ما مثل کشورهای همسایه ردیفه که فقط بنزین مونده مثل اونا بشه اول همه چی رو مطابق همسایه ها کنین بعد بنزین رو چند برابر اونا بدین به مردم قیمت ماشین اونجا هم مثل پرایده؟ اصلا کیفیت ماشین اونا ..... لطفا همه چی رو با اونا مقایسه کنین درآمد. امکانات.و....بنزین فقط مردم بدبخت باید تاوان همه چی رو بدن بخدا دیگه نفس نداریم رحم کنین

  • ناشناس
    0

    چند درصد مردم مگه قاچاق میکنن ؟ چرا باید همه مردم در آتش کار قاچاقچیان بسوزند؟ این همه هزینه که صرف کارت سوخت میکنن رو بزارند برای جلوگیری از قاچاق این هم بهانه هست به قول اون دوستمون این روزنه ای که احساس میکنن باعث نفس کشیدن مردم هست رو میخواند ببندند قاچاقچیان هم از خودشوند مردم عادی بیچاره ترازینند که بتونن قاچاق کنند

  • دادفر
    0

    باسلام خب این کارت در دوره وزیر قبلی ابداع شد,اینا اومدن کارتو حذف کردن,حسابی قاچاق کردن الان دوباره باید کارتو بازاوری کنند.خاک تو سرشون که یک نفر با برنامه توش پیدا نمیشه.این مملکت چرا نه اقتصاددان داره نه برنامه ریز داره نه مدیر لایق.امروز برنامه ای تدوین میکنن فردا لغوش میکنن.

  • بنده خدا
    0

    سلام. چرا شما هم مثل سایر افراد مسئول، عوام فریبانه حرف می زنید، چرا هیچ وقت به صورت رسمی و رسانه ای در حد ملی، به موضوع نسبت هزینه بنزین به درآمد مردم ایران ورود پیدا نمی کنید تا برای همگان مشخص بشه که همین الان هم هزینه بالایی برای سوخت در کشوری که جزو اصلی ترین ذخایر هیدروکربنی جهان هست، البته از جیب مردم شریف به هدر می رود. همچنین چرا در مورد بهینه سازی اتومبیل ها و سرمایه گذاری در مورد خودروهای عیب و برقی صحبت نمیکنید. تا زمانی که تولیدات ما، خودروهایی بی کیفیت با مصرف سوخت بالا باشند، باید منتظر افزایش مصرف سوخت هم باشیم. ممنون

  • محمدگلزار
    0

    اقا مردم توتهران یامشهد چند گالن میتونندقاچاق کنند قاچاقچی اصلی بقول روحانی برادران قاچاقچی هستند دست اوناباید کوتاه بشه اصلا یه پیشنهاد مثل دیگر کشورها گمرک خودروهای خارجی رو بردارند و بنزین رو ۱۰ درصد از فوب منطقه ببرند بالا. میخان میتونند نطرسنجی کنند الان یه مشت دزد شدند مسئول خودرو رو ۱۲برابردیگرکشورها به مردم قالب میکنند خب نمتونندنفت بفروشند میخان جیب مردم رو بزنند ولاغیر مرگ بر دزدان و اختلاسگران

  • علیرضا قجر
    0

    اولا آنقدر قاچاق قاچاق نکنید من برم یه ۴ لیتری ببرم به من بنزین نمیده قاچاق بنزین کار خودشون نه ما بعدش انقدر میگید بنزین ارزون بگید حقوق و درآمد مردم پایین دولت که کاری برای مردم نمیکنه چندتا بدبخت مسافر کشی میکنن حی بگید بنزین ارزون تا اون یه کوفتی نون دونیشونم ببرید.

  • حسین
    0

    مگر مرض داشتن کارت سوخت باطل کردن. مردم هم عادت کرده بودن.

  • ع.م
    0

    اولا این بهونست برای دونرخی کردن بنزین و بعد حذف دوباره کارت سوخت و بالاترین نرخ برای سوخت گذاشتن دوما کی میاد از تهران اصفهان قاچاق بنزین ببره؟؟؟؟؟ سوما مسئولایی که میگین مرزداریتون حرف نداره خب بجای کارت سوخت جلوی قاچاق بگیرید هرچند همش خود این اقازاده ها سردسته قاچاق هستن

  • کارت
    0

    من با کارت سوخت مخالفم برای حلوگیری از قاچاق سوخت ،قیمت های داخلی باید به قیمت های کشورهای همسایه نزدیک شود.پیشنهاد می کنم ینزین لیتری 3000 تومان و گازوئیل لیتری 500 تومان شود.

  • علی
    0

    اگر در کشور قانون برای همه حاکم بود ابتدا میبایست مسیولانی که باعث حذف کارت سوخت و تحمیل هزینه چند میلیارد دلاری بر کشور شدند محاکمه کردند. سپس خجالت بکشید که قیمت سوخت در ایران را یک ششم کشورهای همسایه درنظر میگیرید اما درآمد مردم عادی رو که چند دهم کشورهای همسایه است رو اعلام نمیکنید. مردم بیچاره که هزینه های خودشون رو بر مبنای حقوق های نجومی پرداخت میکنند و دایما توسری خور هم هستند که قیمت سوخت در ایران ارزان است. قیمت سوخت رو به نسبت درآمد مردم بسنجید مطمینا در ایران گرانی در همه چیز بی داد میکند. پس جمع کنید این بساط رو که سوخت در ایران ارزان است.

  • ف.ص
    0

    این کلاه خیلی شبیهه کلاه حذف یارانه آب و برق و گازه !!بااین تفاوت که اونموقع هم مهاجرای افغانی رو بهونه کردن که از امکانات و یارانه های ایرانیا استفاده میکنن!!!چطور کولبرای بدبختو خوب میزنین میکشین قاچاقچیای سوختم بزنین بعدشم شهرای مرزی رو کارت سوختی کنین .انقدر با شعور بازی شده ما بازی نکنین واونروی مردمو بالا نیارین .نجابت این مردم هم حدی داره

  • ا-ر
    0

    خیلی ببخشید اینا مارو چی حساب کردن میگن روزانه ۸ میلیون لیتر سوخت قاچاق میشه شما حساب کنید یه تریلی 3۰هزار لیتر میتونه حمل کنه حالا طبق گفته همین مسئولین فسیل عزیز ۸میلیون لیتر چند تا تریلی میشه آخه مگه میشه ۲۶۷تا تریلی روزانه سوخت قاچاق بشه کسی هم نبینه پس مرزبانی ما کجاس یه دفعه بگن بنزینو ۲ برابر میکنیم مردم بیچاره هم راحت بشن،اگه قیمت بنزین یک ششم دنیاس اولا اونا نفت ندارن ما رو نفتیم دوما اونا درآمدشون به دلاره ما به ریال دوستان اول ارزش پولشونو به دلار برسونن بعد بیان مقایسه کنن

  • مصطفی
    0

    اینا مردمو نمیدونم چی فرض کردن دوره ای هم که کارت سوخت بود بازم قاچاق میشد بنزین اینا فقط پیش زمینه گران کردن بنزین هست دو روز بعد که بنزین گرون شدو مردم عادت کردن باز کارت سوخت خودکار حذف میشه کلا عادت کردیم چیزی که سهممون هست رو با منت بگیریم

  • شهناز
    0

    هروقت میزان حقوق کارگر وکارمند وبازنشسته و پاکبان وروز مزد و....... با حقوق هم ردیفای خودشون در کشورهای دیگه مقایسه ومساوی کردید بعد به خودتون اجازه بدید قیمت سوخت رو با اونها مقایسه کنید تا اون موقع لطفا دهنتون رو ببندید.

  • عباس
    0

    تا وقتی نمیتونن ارزش پول ملی رو حفظ کنن هیچوقت قیمت بنزین واقعی نمیشه

  • صابر
    0

    تا زمانی که درآمد متوسط ما 200 دلاره یعنی یک دهم کمترین درآمد دنیا، ارزون بودن یک ششم قیمت بنزین به جایی بر نمیخوره. درآمد رو مثل بقیه کشورها کنید بنزین رو هم همینطور