چرا مصرف بنزین دوباره در ایران اوج گرفت؟

آمارهایی که در روزهای گذشته از میزان مصرف بنزین توسط ایرانی‌ها منتشر شده نشان می‌دهد که مصرف این سوخت در کشور بار دیگر اوج گرفته است.

چرا مصرف بنزین دوباره در ایران اوج گرفت؟

پایین بودن قیمت سوخت در ایران در مقایسه با بسیاری از کشورهای منطقه باعث شده، در کنار افزایش خطر قاچاق گسترده سوخت به خارج از کشور، در داخل نیز معضلات فراوانی برای دولت به وجود بیاید. از سویی خودروهای فرسوده که مصرف سوخت بالایی دارند همچنان در جاده‌های کشور تردد می‌کنند و از سوی دیگر یارانه پنهانی که دولت برای مدیریت این بازار صرف می‌کند، فشار زیادی را بر سایر منابع به وجود آورده است.

هرچند در سال‌های گذشته بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی از لزوم واقعی شدن نرخ سوخت در ایران سخن گفته‌اند و در راستای عدالت یارانه‌ای پیشنهاد داده‌اند یارانه سوخت که امروز به شکل سراسری پرداخت می‌شود، مستقیما در اختیار افراد قرار گیرد اما تجربه آبان ۱۳۹۸ نشان می‌دهد که ورود به این عرصه بدون اقناع جامعه و کارشناسان، تبعات سنگینی خواهد داشت.

با این وجود به نظر می‌رسید با توجه به افزایش قیمت بنزین از حدود دو سال و نیم قبل، مقدمات کاهش مصرف سوخت در ایران فراهم شود، موضوعی که آمارهای اخیر نشان می‌دهد که چندان توان تحقق پیدا نکرده است.

بر اساس آنچه که مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در روزهای گذشته عنوان کرده است، میانگین مصرف بنزین در تیرماه سال جاری از ۱۰۷ میلیون لیتر فراتر رفته است. این رکوردشکنی از آن جهت قابل تامل است که مصرف بنزین در سال گذشته به دلیل افزایش قیمت و سهمیه بندی بنزین و کاهش ترددها در سایه شیوع ویروس کرونا به طرز چشمگیری کاهش یافته و به رقم حدود ۴۵ میلیون لیتر در روز رسید اما متوسط مصرف در سال ۱۳۹۹ در کانال ۷۵میلیون لیتر در روز قرار گرفت. بنابراین اکنون می توان چنین استنباط کرد که با افزایش مصرف بنزین تا ۱۰۷ میلیون لیتر، سیاست سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین که با آن هزینه های سیاسی و اجتماعی در سال ۱۳۹۸ همراه شد، قرین به شکست است؟

رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران با بیان اینکه «مصرف ۱۰۷ میلیون لیتری بنزین مربوط به یک روز در اواسط تیرماه بوده است» ادامه داد: اینکه چرا به رغم افزایش قیمت بنزین، مصرف این کالا اوج گرفته است، با توجه ماهیت پیچیده داده های مربوط به تقاضا و مصرف حامل های انرژی به ویژه بنزین و گازوییل دلایل متعددی را می‌توان برشمرد. میانگین مصرف بنزین کشور بر اساس آمارهای موجود در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۵ میلیون لیتر در روز بوده و امسال در دو فاز، میانگین ۸۴ میلیون لیتر در روز و نهایتا ۹۴ میلیون لیتر را ثبت کرده است. این میانگین مصرف در پیک پاندمی کرونا و استفاده روزافزون مردم از خودروی شخصی و همین طور فرا رسیدن فصل تابستان و مسافرت های تابستانی رقم خورده است.

او در ادامه با اشاره به نتایج مطالعاتی که در کمیسیون انرژی اتاق تهران در مورد عوامل موثر بر مصرف سوخت های فسیلی مانند بنزین و گازوییل و تاثیراتی که این عوامل در تقاضای بنزین دارد، گفت: این مطالعه دوره زمانی سال‌های ۱۳۴۶ تا ۱۳۹۸ را دربرمی‌گیرد. عوامل تاثیرگذار بر مصرف سوخت طی این سال ها، به ترتیب شامل جمعیت، قیمت، نرخ شماره گذاری خودروهای سبک، تولید ناخالص داخلی، فرهنگ رانندگی، وضعیت استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی شامل راه آهن، اتوبوس و خودروهای سنگین مسافربری و نرخ مصرف CNG است.

او با بیان اینکه در زمان اوج گیری شیوع کرونا، رفت و آمد مردم با وسایل نقلیه شخصی افزایش می‌یابد، ادامه داد: با توجه به عواملی که مورد اشاره قرار گرفت، پیش بینی مصرف بنزین برای سال ۱۴۰۰ حداکثر بین ۹۵ تا یکصد میلیون لیتر خواهد بود و در این شرایط سیاستگذاری برای صرفه جویی در مصرف بنزین باید با جدیت مورد پیگیری قرار گیرد. چرا که هر چه مصرف بنزین در داخل افزایش پیدا کند، از ظرفیت صادرات کاسته می‌شود. آمارهای غیر رسمی نشان می دهد که صادرات بنزین در سال گذشته به روزانه حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیون لیتر رسیده و در سال جاری به دلیل افزایش مصرف داخلی، به ۲۵ تا ۳۵ میلیون لیتر کاهش یافته است.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران با بیان اینکه ظرفیت تولید بنزین در کشور ۱۱۵میلیون لیتر در روز است، گفت: ایران بزرگترین تولیدکننده بنزین در میان کشورهای عضو اوپک است.

پدیدار با اشاره به اینکه ایران تامین کننده بخشی از بنزین و گازوییل مورد نیاز کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است، ادامه داد: اگر ما، مصرف را کنترل نکنیم این به معنای کاهش ظرفیت صادراتی کشور است. در شرایطی که کشور به منابع ارزی نیاز دارد، باید نسبت به صرفه جویی در مصرف فرهنگ‌سازی صورت گیرد. از طرفی خودروسازها نیز باید موظف باشند که خودروهایی با بهره وری بالا در مصرف سوخت تولید کنند. نکته قابل تامل اینکه، میانگین جهانی مصرف بنزین در هر ۱۰۰ کیلومتر، در سال ۲۰۰۰ معادل ۷.۵ لیتر بود که این عدد اکنون به ۵.۵ رسیده است. حال آنکه، میانگین مصرف خودروهای ایرانی در مقایسه با مصرف جهانی چیزی حدود ۲ برابر است.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران به سایت این اتاق گفت: تا زمانی که اپیدمی کرونا همچنان پابرجااست و مردم از وسایل حمل و نقل شخصی استفاده می‌کنند، کماکان رشد مصرف بنزین رقم خواهد خورد. در این شرایط، راهکار بهینه برای کاهش مصرف، گسترش خدمات حمل و نقل عمومی و گسترش خدمات الکترونیک است. فرهنگ غلط مراجعه حضوری به مراکز خدماتی و فروشگاهی در سال ۱۴۰۰ سبب شد که مصرف بنزین نسبت به سال گذشته بیش از ۲۰ تا ۲۲ درصد افزایش پیدا کند.

منبع: ایسنا

38

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 16
  • ت
    0

    اوج نگرفته دارن ،،میدن (حزب ا،،،،)

  • کاربر ناشناس
    0

    خسته نباشید برای خزانه خالی باید فکری کرد .به قول معروف ۲ راه حل موجود . افزایش قیمت بنزین بالا بردن مالیات بسم الله شرو کنید ...ما ملت امام حسینیم

  • کاربر ناشناس
    0

    خداراشکر یک فرغون دارم بایک خرکه بنزین مصرف نمیکنه کارگربیمزدوبیمنته

  • m
    0

    فقط بنزین با کشورهای دیگه مقایسه کنید بدختی مردم نمی‌بینید افسرده ترین مردم جهان هستیم . مرگم ارزوست

  • کاربر ناشناس
    0

    مردم هر روز دارند هزار تا هشتصد تا بخاطر کرونا میمیرند از ترس کرونا و گرانی مسافرت هم که نمیرن بعد چه طور شما حساب کردید که مصرف بنزین اوج گرفته؟!!!! یه دفعه بگو یا بخشیدید به کشور دوست و برادر یا میخواید قیمت رو ببرید بالاتر

  • ایرانی
    0

    سازگرانی بنزین بازهم زده شد؟!اخه مگه ملت درامدشون دلاری؟انوم۲۵هزارتومنی؟میدونی افغانستان باجنگ و... کارگرساده روزی۶۰۰هزارتومنه؟اونوقت توایران۱۵۰تا۲۰۰ تومن انوم بنده های خدانصفشم بیکاران؟لطف جومنفی ندین.مدیریت درست کنین.

  • مهدی
    0

    این همه بوجه ایران را خرج لبنان ویمن وسوریه وعراق نکنید تا خزانه خالی نشود گاز مجانی به عراق صادر میشه مردم ایران باید هر روز شاهد بالا بردن قیمت سوخت باشند .این چه انقلابی شد.

  • مردم حیران
    0

    تا وقتی به اندازه دو سوم مردان راننده زن وجود دارد یعنی بازار دور دور ناشی از الافی به راه است

    نظرات شما -
    • مارال
      1

      آها، پس خانومها واسه علافی میرن بیرون، اما آقایون واسه کارهای مقدس!!؟؟

  • ناشناس
    0

    مسافرت کجا بود به خاطر کرونا هیچ جایی نرفتیم. وقتی کسی کارش با ماشین هست و یا به قول شما ناوگان عمومی که اصلا وجود نداره تو کشور، چطور انتظار دارید مصرف بیاد پایین. راننده که مجبوره با ماشین کار کنه بنزین بشه صد هزار هم باز میره کار میکنه و کرایه رو میبره بالا، مسافر هم تو هر کاری که هست برای جبران این مبلغ خدمات یا قیمت جنسش رو میبره بالا، و همینطور تا آخر همه چی گرون میشه. یعنی با کاری که سال 98 کردید فقط باعث گرونی شدید و کاهش مصرف بنزین که مثلا هدفتون بود به هیچ جایی نرسید.

  • reza
    0

    میشه بگید با حداقل حقوق بدترین کشور دنیا چند لیتر بنزین میشه خرید؟با حقوق قانون کار ایران چند لیتر؟ چند ساله دیوانمون کردید ارزونه ارزونه حقوق های کارگر ها هم کمه واقعا متوجه نیستید

  • مهدی
    1

    چرا فقط قیمت بنزین رو با کشورهای منطقه مقایسه میکنید؟ قیمت و کیفیت خودرو ها رو هم با منطقه مقایسه کنید لطفآ...

  • محمد
    0

    دنبال شر نباشید هر کسی این مقاله را نوشته به عمد دنبال فتنه است

  • رهگذر
    0

    هروقت خواستند بنزین رو گرون کنند سریع بحث قیمت پااین رو پیش کشیدن!!اولا این شیوه نخ نما شده! دوما بنزین برای ایرانیا گرون نیست! سوما ارزش پول ملی رو برگردونید تا ببینید ما بنزین رو گران هم دریافت می کنیم!! با عرض پوزش،اونکه پایینه شلوار مردمه نه بنزین لطفا بس کنید و بذارید فقط مردم نفس بکشند مسئولین بی شرف خارج نشین. باتشکر

  • علیرضا
    0

    خوب دولت خرید خودرو به نام خانم ها وتسهیل در صدور گواهینامه را برای آنان تشویق و فراهم می نماید به دلایل .........و چون نصف جامعه زنان هستندهستند و بیشترشون اهل رفت وآمد وخاله بازی و بازار رفتن ودور همی ها هستند و از این طریق سرگرمی میکنند و از حیث دیگر هم به نفع شوهراشون هست چون هرچه بیشتر سرگرم خودشون باشند بهتر است خوب قاعدتا نصف جامعه مصرف بنزین هم بالا رود که نشان توسعه کشور نیست -من خوم خودروهای تک سرنشین خانم با پلاک آذربایجانغربی را در جاده مواصلاتی آذربایجانغربی به تبریز را میبینم که حتی تا نیمه های شب هم در جاده ها هستندکه حکایت ها دارد

  • فراهانی
    0

    خدایی با انتشار این پیام که مصرف سوخت زیاد شده چیو میخواهید برسونید به مردم واقعا خجالت نمیکشی ؟؟؟؟ که باید نرخ رو ببرن بالا یا چی مردم همین طور کرونا بگیرن هم از این حکومت باید بخوریم هم از شما مطبوعاتی ها