بررسی راز رفتوآمدها به میرداماد، بهارستان و طالقانی؛
رفع حصر تدریجی دلارهای ایران
کرهجنوبی در روزهای آینده یک میلیارد دلار از داراییهای ایران را آزاد میکند.
2 دیدار در یک روز؛ یکی با سفیر کرهجنوبی و دیگری با سفیر ژاپن. هر 2 کشور از خریداران سنتی نفت ایران هستند که دیروز به سفرای خود در تهران ماموریت داده بودند به ساختمان بانک مرکزی بروند و با عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی گفتوگو کنند. محور این گفتوگوها چه بوده است؟ آیا نشانههایی از رفع حصر بانکها، برداشته شدن تدریجی موانع ازسر نقل و انتقال ارز و آزادی تدریجی دلارهای حبس شده ایران به واسطه تحریمهای یکجانبه آمریکا مشاهده میشود؟ همشهری کسب اطلاع کرد کرهجنوبی در گام نخست برای شکسته شدن بنبست ایجاد شده، قرار است بهزودی یک میلیارد دلار از داراییهای ارزی ایران را نزد بانکهای آن کشور آزاد و به مقصد اعلام شده ازسوی ایران منتقل کند. آزادسازی این یک میلیارد دلار برای نشان دادن حسن نیت مقامات کرهجنوبی است. آنها میخواهند ثابت کنند بر عهد خود برای آزادسازی دلارهای حبس شده ایران وفادار میمانند. همزمان سفیر ژاپن هم راهی ساختمان لاجوردی بانک مرکزی شده. گفته میشود او تلاش میکند تا ارتباط بین بانک مرکزی ایران و ژاپن را برای پیشبرد بهتر امور و حل مسائل بانکی تقویت کند.آقای سفیر گفته ژاپن آماده است تا منابع ارزی ایران در بانکهای این کشور را برای خرید واکسن کرونا آزاد کند.
به گزارش همشهری، بهنظر میرسد در 3ماه آینده ترافیک گفتوگوها و مذاکرات اولیه برای گشایش احتمالی، هم در روابط بانکی و هم تجارت بر سر نفت ایران، بیشتر شود و کشورهای مختلف نخستین پیامها را از کانال سفیرانشان در تهران میفرستند. پیش از این هم مقامات هند گامهای اولیه و مذاکره برای خرید نفت ایران را برداشته بودند. برای تهران اما مهم این است که نخست موانع بانکی برداشته شود تا نقل و انتقال ارز و دسترسی به دلارهای ایران تسهیل شود. همزمان برخی خبرها حکایت از آن دارد که شاید مقامات آمریکایی هم با درخواست ایران برای گرفتن کمک فوری 5میلیارد دلاری از صندوق بینالمللی پول موافقت کنند.
توافق مهم ارزی با کره
دیروز رئیسکل بانک مرکزی و سفیر کرهجنوبی در ایران، در جلسهای که به درخواست سفارت کرهجنوبی برگزار شد، درباره نحوه جابهجایی و مصرف بخشی از منابع بانکی ایران در کرهجنوبی توافق کردند. در این جلسه، توافقات لازم درخصوص انتقال منابع به مقاصد مورد نظر انجام و تصمیمات بانک مرکزی درخصوص حجم منابع مورد انتقال و بانکهای مقصد به طرف کرهای اعلام شد. سفیر کرهجنوبی در ایران اعلام کرد: کشورش آماده انجام همه اقدامات لازم برای استفاده از تمام منابع بانکی ایران در کرهجنوبی است و در این خصوص هیچ سقف و محدودیتی وجود ندارد.
رئیسکل بانک مرکزی هم درباره استقبال از تغییر رویکرد کرهجنوبی گفت: اگرچه ایران از تغییر رویکرد کشورها و افزایش همکاریها استقبال میکند اما پیگیریهای حقوقی این بانک بهمنظور مطالبه خسارات ناشی از همکاری نکردن بانکهای کرهای به قوت خود باقی خواهد بود و طرف کرهای باید تلاش زیادی انجام دهد تا این سابقه منفی از بین برود.
دیدار با سفیر ژاپن
بانک مرکزی میگوید: دیدار صبح دیروز عبدالناصر همتی با سفیر ژاپن در تهران هم به درخواست این سفارتخانه بوده و رئیسکل بانک مرکزی در این دیدار به صراحت خواسته ایران از دولت ژاپن را باز کردن مسیری برای استفاده از منابع ارزی ایران در ژاپن اعلام کرد و گفت: طرف ژاپنی باید درخصوص استفاده ایران از منابع مذکور و انتقال آنها به سایر مبادی موردنیاز بانک مرکزی ایران ابتکار عمل داشته باشد. سفیر ژاپن در ایران نیز ضمن قدردانی از تلاش بانک مرکزی برای تسریع در پرداخت بدهیهای شرکتهای ایرانی به طرفهای ژاپنی، پیشنهاد استفاده از منابع موجود برای خرید واکسن کرونا را مطرح و بر اهتمام سفارت ژاپن در ایجاد ارتباط بین بانکهای مرکزی 2کشور بهمنظور پیشبرد بهتر امور و حل مسائل بانکی تأکید کرد.
نقشه مذاکره ایران چیست؟
بهنظر میرسد در مذاکراتی که در هفتههای اخیر صورت گرفته، اولویت نخست، شکسته شدن تحریمهای بانکی و فراهم شدن امکان نقل و انتقال ارزی و دسترسی به دلارهای ایران در بانکهای خارجی است. تا جایی که شرط نخست در فروش نفت به خریداران در آینده این خواهد بود که مسیر بانکی انتقال ارز چگونه خواهد بود؟ آیا دولتها و بانکهای کشورهای علاقهمند به همکاری با ایران آماده برداشتن موانع بهوجود آمده توسط تحریمها خواهند شد؟ بهنظر میرسد اگر مذاکرات احتمالی در ماههای آینده و گفتوگوهای جدی بین ایران درچارچوب 1+5آغاز شود، کشورهای اروپایی و آمریکا ترجیح خواهند داد که به جای گشایش بانکی و برداشته شدن تحریمها به سمت فعالسازی کانال اینستکس بروند و پس از آن درباره گشایش بانکی گفتوگو صورت گیرد.
مکث
سفیر سوئیس در بهارستان دولت
همزمان دیروز مارکوس لایتنر، سفیر سوئیس در ایران با محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه دیدار کرد تا تقاضای شرکتهای سوئیسی برای حضور و سرمایهگذاری در ایران را مطرح کند. او خواستار رفع موانع گمرکی شده است. بهگفته او، شرکتهای فولر، سینجتا، روشه و نوارتیس علاوه بر نستله تمایل دارند که در ایران سرمایهگذاری کنند.رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با استقبال از رویکرد سوئیس، تأکید کرده است: خورشید تحریمها رو به غروب و خورشید همکاریها درحال طلوع است.
منبع: همشهری
70
قسمتی از پازل بازمهندسی انتخابات ۱۴۰۰ برای انتخاب لیبرالهاست مثل تاخیر سه ماهه در قانون رفع تحریمها تا نزدیک انتخابات مردم ۸ سال دیگه ذجر نکشید.
خیالات