کارشناس مسائل سیاسی بررسی کرد:
جنگ اوکراین با توافق وین چه خواهد کرد؟/ دود دعوای شرق و غرب در چشم ایران!
کارشناس مسائل سیاسی نوشت: در اوج بحران اوکراین دو سناریو ممکن بهنظر میرسد؛ سناریوی خوشبینانه این است که آمریکا و ایران با واسطهگری قطریها به توافق دست یافته و بدون نیاز به روسیه، به برجام بازگردند. در این صورت، مسکو دوباره بازنده توافق هستهای خواهد بود.
علی رضایی نوشت:
جنگ سرد اوکراین حالا با لشکرکشی مسکو به جنگ گرم تبدیل شده و جهان نگران آغاز جنگ جهانی سوم است. اما آیا این جنگ، شالوده اتحاد در ۱+۴ را شکسته و توافق هستهای در وین را ناممکن میکند؟
دور تازه گفتگوهای هستهای در وین، عملا با میانجیگری روسها آغاز شد. دیپلماتهای روس که به گفته ظریف تمایلی به امضای برجام در دولت روحانی نداشتند، در دولت رئیسی تلاش کردند تهران و واشنگتن را بهم نزدیک کنند.
نقش کرملین در این مذاکرات آنقدر جدی بود که گفته شد روسیه یک توافق موقت به ایران پیشنهاد کرده و سخنگوی تیم مذاکره کننده روسیه هر روز اعلام میکرد توافق نزدیک است.
اما با شدت گرفتن اختلافات در اوکراین، آمریکا نشان داد که راضی به میانجیگری روسیه نیست. واشنگتن رسما از تهران تقاضای مذاکره مستقیم کرد اما پاسخ ایران منفی بود.
کاخ سفید کوشید به جای روسیه، قطر را واسطه جدید کند. کشوری که در دوران پس از درگذشت سلطان قابوس، پادشاه فقید عمان، تمایل به میانجیگری برای بهبود رابطه ایران و غرب داشت.
ایران در جریان سفر وزیر خارجه قطر به کشورمان و نیز میزبانی از رئیسی در دوحه، به این نقش تازه روی خوش نشان داد ولی به نظر نمیرسد روسها از این موضوع خوشحال باشند.
در جریان مکالمه تلفنی اخیر وزرای خارجه ایران و اوکراین، تهران به صراحت عدم حمایت خود از تصمیم مسکو برای تجزیه اوکراین را اعلام کرد؛ واکنشی به تاریخ شوم تجزیه طلبی احزاب نزدیک به روسیه در ایران. این سیگنال، حتما آن چیزی نبود که مسکو میخواست.
بنابراین حالا در اوج تنش شرق و غرب، به نظر میرسد که روسیه نقش خود به عنوان واسطه اصلی توافق وین را از دست داده و بعید است کشورهای غربی تن به نقش کلیدی کرملین در این توافق دهند.
اروپا و آمریکا تحریمهای گستردهای علیه روسیه وضع کردهاند که در واقع این خود مانع از تحریم شکنی روسها برای ایران در وین خواهد بود.
بنابراین در اوج بحران اوکراین دو سناریو ممکن بهنظر میرسد؛ سناریوی خوشبینانه این است که آمریکا و ایران با واسطهگری قطریها به توافق دست یافته و بدون نیاز به روسیه، به برجام بازگردند. در این صورت، مسکو دوباره بازنده توافق هستهای خواهد بود.
اما سناریوی بدبینانه آن است که دود دعوای شرق و غرب به چشم ایران رفته و روسیه مانع از بازگشت توافق هستهای شود. در این صورت، روسیه با فشار بر ایران نخواهد گذاشت که در جنوب این کشور، تهران روابط خوبی با دشمنان غربیاش داشته باشد.
اینکه کدام سناریو در روزهای آتی به واقعیت تبدیل خواهد شد، نیاز به زمان دارد، اما هرچه هست فعلا خبرهایی که نشان از قطعیت در توافق هستهای داشت، به حاشیه رفته و بحران اوکراین، ۱+۴ را تبدیل به دو جناح رودرروی هم کرده است.
از اول هم معلوم بود که روسیه در مذاکرات از ایران به عنوان کارت بازی استفاده میکند و متاسفانه مذاکره کنندگان ما نیز به این موضوع توجهی نکردند و همه چیز را به کلنل لیانوف سپردند تا کماکان ما را پا در هوا و بلاتکلیف نگه دارد ما هر چه که شعار بدهیم اقتصاد ما حد اقل از نظر روانی به نتیجه این مذاکرات گره خورده و نیمی از رکود موجود معلول همین بلاتکلیفیست.باید خودمان تکلیف را روشن کنیم..
اگر واقعا جنگ شود . امریکا به ایران اجازه میده نفت صادر کنه تا قیمت نفت بالا نره . در ضمن از طرفی منت میزاره حالا نوبت ایران عقب نشینی کنه