ماجرای دکترین اختاپوس؛ سیاست ویژه نفتالی بنت در قبال ایران
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل به تازگی از اجرای یک دکترین ویژه علیه امنیت ملی ایران رونمایی کرده است. گفته میشود تحت این دکترین، رژیم اسرائیل بنا دارد به امنیت ایران خدشه وارد کند. تحلیل این موضوع که بنت دقیقا به دنبال چیست و این رویکرد علیه ایران به چه نتیجهای خواهد رسید؟
رضا پرستار خرمی- تولد دکترین اختاپوس یا هشت پا را شاید بتوان به دوران وزارت دفاعی نفتالی بنت نسبت داد. آنجایی که او این استراتژی را علیه ایران مطرح کرد اما اجرای آن تا جایی به تعویق افتاد که حالا خود مسئول اجرای طرح خود در کسوت نخست وزیری شده است.
براساس دکترین هشت پا، وی محور مقاومت را به یک اختاپوس تشبیه میکند که ایران بهعنوان سر و دیگر اضلاع مقاومت بهعنوان بازوهای آن عمل میکنند.
نفتالی بنت مدعی است تهران مدتها بهوسیله بازوهای خود به رژیمصهیونیستی آسیب وارد کرده اما بهدلیل مشغول شدن تلآویو به مقابله با بازوهای ایران، تهران خود از تبعات اقدامش آسودهخاطر مانده است. این رویکرد جدید اسرائیل در قبال ایران را شاید بتوان بطور مصداقی در ترور شهید صیاد خدایی، خرابکاری در تاسیسات هسته ای نطنز، حمله پهپادی به تاسیسات پارچین از اقدامات این رژیم علیه امنیت ملی ایران خلاصه کرد. البته این تمام ماجرا نیست؛ اتفاقات ریز و درشت این چنینی معمولا با یک پیوست رسانه ای سنگین در سطح بین المللی همراه میشود به اسن صورت که، این رسانه ها اینگونه القا میکنند که نفتالی بنت با بهکارگیری دکترین اختاپوس، موفق شده دست برتر را در مواجهه با ایران در اختیار خود بگیرد.
با این حال نخست وزیر اسرائیل در طرح این دکترین دچار خطای راهبردی ویژه ای شده است. اولین خطا آنجایی است که نفتالی بنت این نکته را در نظر نمیگیرد که در صورت آسیب دیدن سر هشت پا، بازوهای آن در برابر رژیم اسرائیل بی تفاوت نخواهند بود. خطای بعدی آنجایی است که در این دکترین به مانند موضوعی که برای اختاپوس صادق است، پیش فرضی در نظر گرفته شده که گویی سر هشت پا توانایی دفاع از خود را ندارد درحالیکه در عالم واقع ایران دارای تواناییهای نظامی و امنیتی بسیار گستردهتری از دیگر اضلاع محور مقاومت است.
از سوی دیگر، این موضوع در نظر گرفته نشده که رژیم اسرائیل پتانسیل وارد آوردن چه ضرباتی را به ایران را دارد و این ضربات تا چه اندازه کارگر خواهد بود؟ کما اینکه در جایی که عالی ترین فرمانده نظامی ایران، شهید سلیمانی تحت ترور قرار گرفت امروز نفوذ منطقه ای ایران بیش از پیش نیز شده است.
همچنین این موضوع حائز اهمیت است که باتوجه به پاسخ های خشنی که ایران به اقدامات ضد امنیت ملی خود میدهد، رژیم صهیونیستی تا چه اندازه تاب تحمل این پاسخ ها را در کنار پاسخ هایی که از شاخک های هشت پا متحمل خواهد شد، خواهد داشت؟
در عین حال طرح نفتالی بنت اگرچه در وهله اول پروژه ای قابل تامل برای پیش برد اهداف رژیم صهیونیستی به نظر میرسد اما با بررسی بیشتر مشخص میشود که این رژیم را بیش از پیش زیر ضربه خواهد برد و در مجموع برای امنیت ملی اسرائیل برآیندی منفی پدید خواهد آورد.
این گزارش را ببینید.