افشاگری «هرش» درباره تخریب خطوط انتقال گاز طبیعی «نورد استریم»/ چرا آمریکا باید توضیح دهد؟
خطوط انتقال گاز طبیعی نورد استریم 2 و نورد استریم 1 که روسیه و اروپا را به یکدیگر متصل میکردند، در 26 و 27 سپتامبر سال گذشته میلادی (4 و 5 مهر 1401)، یکی پس از دیگری نشت کردند. پس از اینکه مشخص شد این یک خرابکاری ساخته دست بشر است، گمانه زنیهای مختلفی در این خصوص که چه کسی این کار را کرده، مطرح شد. حالا یک خبرنگار مشهور آمریکایی حقیقت احتمالی ماجرا را افشا کرده است: ایالات متحده این کار را کرد و نروژ با آن همدست بود!
این خبرنگار افشاگر در تاریخ 8 فوریه (19 بهمن) مقاله طولانی را در اینترنت منتشر کرد و جزئیات چگونگی انفجار خطوط نورد استریم توسط ایالات متحده را شرح داد: در هنگام تمرین نظامی «عملیات بالتیک 22»، غواصان نیروی دریایی آمریکا مواد منفجره C4 را که میتوان از راه دور منفجر نمود، روی خطوط نورد استریم نصب کردند. 26 سپتامبر 2022، ارتش نروژ یک هواپیمای شناسایی P8 را به بهانه انجام یک گشت زنی عادی، به آبهای محل فرستاد و در طی آن، مواد منفجره نصب شده را منفجر کرده و سه خط لوله از چهار خط لوله نورد استریم تخریب شد.
این خبرنگار افشاگر، «سیمور هرش»، خبرنگار 85 ساله آمریکایی است. او در سال 1969 به دلیل افشای جنایت ارتش آمریکا در کشتار دهکده «می لای» ویتنام در طول جنگ ویتنام به شهرت رسید و در سال بعد نیز به همین خاطر جایزه پولیتزر را دریافت کرد. از دهه 1970 تا 1990، هرش بارها در رسانههای معروف آمریکا گزارشهایی مربوط به حادثه «واترگیت»، بمباران مخفیانه ارتش ایالات متحده در کامبوج و رویدادهای مهم دیگر منتشر کرده است.
حالا در مواجهه با افشاگری اخیر سیمور هرش درباره حادثه نورد استریم، از آژانس امنیت ملی کاخ سفید گرفته تا سازمان «سیا» و سخنگویان وزارت امور خارجه آمریکا پاسخهای مشابهی دادند مبنی بر آنکه این مقاله افشاگرانه «کاملاً دروغ و ساختگی است». در مقایسه با مقاله هرش که حاوی جزئیات فراوان است، این نوع واکنشها بسیار کلی و توخالی به نظر میرسند.
این درحالیست که رسانههای اصلی آمریکا که حساسیت به اخبار دیگر نشان داده و به روحیه «پرسشجویی» خود میبالند، مشترکا در مقابله این مقاله سوکت کردهاند تا این موضوع کم اهمیت جلوه داده شود. فقط تعداد معدودی رسانه آمریکایی مانند واشنگتن پست این حادثه را پوشش دادند اما قسمت قابل ملاحظهای از گزارش خود را به زیر سئوال بردن سابقه هرش اختصاص دادند.
البته باید گفت این که آیا خط لوله نورد استریم توسط ایالات متحده تخریب شده یا خیر هنوز یک جواب قطعی ندارد و تا زمانی که خود واشنگتن به آن اعتراف نکند، پاسخ قطعی آن به دست نمیآید. اما یک چیز دیگر مسلم است و آن این است که با توجه به اینکه آمریکا سابقه طولانی در نقض قوانین بینالمللی مانند قتل عام غیرنظامیان، شکنجه زندانیان، تحقیق درباره سلاحهای شیمیایی، ایجاد کودتا، خروج از توافقنامهها و پیمانها و غیره دارد، به سادگی نمیتوانیم این احتمال را که آمریکا در یک اقدام تروریستی زیرساختهای مهم برای معیشت مردم را تخریب کرده، منتفی بدانیم.
در مواجهه با افشاگریهای سیمور هرش، کاری که ایالات متحده باید انجام دهد این است که توضیحات بیشتر و قانعکنندهتری در قبال ابهامات موجود ارائه کند.