هدف سفر غیرمنتظره وزیر دفاع آمریکا به عراق چیست؟
«لوید آستین»، وزیر دفاع ایالات متحده 7 مارس (16 اسفند) به طور غیرمنتظره به عراق سفر کرد. آستین پیش از این به عنوان فرمانده ارتش آمریکا مستقر در عراق خدمت میکرد. این دیدار به مناسبت بیستمین سالگرد تهاجم آمریکا به عراق انجام شد که توجه جهان خارج را برانگیخت.
«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق صبح روز سه شنبه به وقت محلی هنگام دیدار با آستین تاکید کرد که عراق به یک عامل امنیتی تبدیل شده است که امنیت و ثبات منطقه را تضمین و نقش مهمی در کاهش تنشهای منطقهای ایفا میکند. وی افزود: کشورش مناسبات متوازنی را با پیرامون منطقهای و بینالمللی مبتنی بر منافع مشترک و احترام به استقلال و حاکمیت، دنبال میکند.
خبرگزاری «رویترز» پیشتر گزارش داده بود که سفر آستین به منظور حمایت از تلاشهای«محمد شیاع السودانی»برای کاهش نفوذ ایران در عراق بوده است. اما اظهارات نخست وزیر عراق نشان میدهد که عراق به حفظ تعادل بین ایران و آمریکا ادامه خواهد داد. از زمانی که ائتلاف چندملیتی به رهبری ایالات متحده رژیم صدام حسین را سرنگون کرد، شیعیان عراق که اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، سهم بزرگی را تحت سیستم تقسیم قدرت به دست آوردند. از همین رو دورههای مختلف دولتهای شیعی عراق روابط نزدیک خود با ایران را حفظ کرده و ایران نیز از عملیات ضد تروریستی عراق در مبارزه با داعش پشتیبانی مهمی به عمل آورده است.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا که نخواست نامش فاش شود، در مصاحبهای با رسانه ها گفت که هدف از سفر آستین نشان دادن این است که ایالات متحده امیدوار است پس از بیستمین سالگرد آغاز جنگ عراق، حضور نظامی خود را در این کشور حفظ کند. در حال حاضر، آمریکا هنوز حدود 2500 سرباز در عراق دارد که عمدتاً برای کمک به نیروهای محلی در مبارزه با داعش مستقر هستند. به گفته این مقام آمریکایی، رهبران عراق «همانند ما امیدوارند که عراق به میدان درگیری بین ایالات متحده و ایران تبدیل نشود.»
آستین یکی از عالیترین مقامات دولت بایدن است که تنها دو هفته قبل از بیستمین سالگرد آغاز جنگ ایالات متحده در عراق، به عراق سفر کرده است.
20 مارس سال 2003 آمریکا و متحدان غربی آن با دور زدن شورای امنیت سازمان ملل به بهانه اینکه «عراق دارای سلاحهای کشتار جمعی است»، با وجود مخالفت شدید جامعه جهانی، گستاخانه به عراق حمله کردند. این جنگ به آشوب مداوم در عراق، کشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان بیگناه و فلج شدن زیرساختها انجامید. سازمانهای افراطی مانند داعش از هرج و مرج پساجنگ ظاهر شده و رشد کردند. متعاقب آن، حملات تروریستی و درگیریهای فرقهای مکررا در این کشور رخ داده است.
شایان ذکر است که آستین از سپتامبر 2010 تا دسامبر 2011 به عنوان فرمانده ارتش آمریکایی در عراق خدمت کرد و مستقیماً در جنگ عراق شرکت داشت.
وی پس از ورود به بغداد در توییتی نوشت: «من بار دیگر بر روابط مشارکتی و راهبردی آمریکا و عراق تاکید میکنم؛ ما به سوی عراقی امنتر، باثباتتر و مستقلتر پیش میرویم.»
این توییت بحثهای داغی بین کاربران اینترنتی بر انگیخت. بسیاری از کاربران با انتشار تصاویری به آستین یادآوری کردند که حمله آمریکا به عراق در 20 سال پیش را نادیده نگیرد. برخی گفتند: «هنوز شجاعت حامیان مقتدی صدر را به خاطر دارید؟» پس از شروع جنگ عراق، مقتدی صدر نیروهای مسلح را برای مقاومت در برابر تجاوزات آمریکا رهبری کرد، مردم محلی وی را به عنوان یک جنگجوی ضد آمریکایی تلقی میکنند.
لوید آستین به مناسبت بیستمین سالگرد آغاز جنگ عراق به بغداد سفر کرد، اما از مردم عراق به خاطر جنایات ارتش آمریکا عذرخواهی نکرد و اظهارات گزافه خود درباره امنیت، ثبات و حاکمیت عراق را تکرار کرد، گویی هیچ اتفاقی در گذشته رخ نداده است. با این حال، مردم عراق هرگز زخمهای ناشی از حمله آمریکا را فراموش نخواهند کرد و مردم خاورمیانه و جهان نیز هرگز از یاد نمیبرند که تهاجم نظامی آمریکا آسیبهای بیپایانی را به تمام نقاط جهان وارد کرده است.