تلاش ناکام آمریکا برای ممانعت از نزدیکی ایران و عراق

«حتی حضور یک آمریکایی‌ در عراق هم زیاد است»؛ این جمله آیت الله خامنه‌ای رهبر انقلاب در 30 آوریل (10 اردیبهشت) بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی داشت و همچنین بحث‌های داغی را در شبکه‌های اجتماعی چین به راه انداخت.

تلاش ناکام آمریکا برای ممانعت از نزدیکی ایران و عراق

رهبر انقلاب اسلامی ایران در دیدار «عبداللطیف» رشید رئیس جمهور عراق با تاکید بر اینکه آمریکائی‌ها دوست عراق نیستند، افزود: آمریکایی‌ها با هیچکس دوستی ندارند و حتی به دوستان اروپایی خود هم وفادار نیستند. حتی حضور یک امریکایی هم در عراق زیاد است.

در پلتفرم اجتماعی چین «سرخط امروز» سخنان مقام معظم رهبری ایران بازتاب گسترده‌ای داشت و کاربران اینترنتی در بخش نظرات گزارش‌های مربوطه پیام‌هایی را منتشر کردند که چند نمونه آن در زیر می‌آید:

-از خامنه‌ای حمایت می‌کنم، حرف شما خیلی درست است، واقعا قابل تحسین!

-آیت‌الله خامنه‌ای حقیقتی را گفت که اروپایی‌های غربی در اعماق دل‌شان از گفتن آن می‌ترسیدند.

-روزهایی که آمریکا بر جهان مسلط است و به جهان آسیب می‌زند، واقعاً باید به پایان برسد!

«عبداللطیف رشید» در رأس یک هیئت بلندپایه عراقی به ایران سفر کرد. این اولین سفر وی به ایران پس از انتخاب شدنش به عنوان رئیس جمهور در اکتبر سال گذشته محسوب می‌شود. آقای رشید در دیدار با آیت الله خامنه‌ای گفت که تمام تلاش عراق تعمیق روابط با ایران و اجرایی کردن برخی مسائل باقیمانده میان دوکشور است.

رشید در نشست خبری که پس از دیدار با «سیدابراهیم رئیسی» همتای ایرانی وی برگزار شد، گفت: هدف از این سفر تأکید بر روابط تاریخی دو کشور دوست و همسایه، ایران و عراق است. هیچ‌گاه حمایت ایران از کُردهای عراق در حلبچه را که مورد حملات شیمیایی رژیم قبلی قرار گرفتند فراموش نمی‌کنیم. روابط دو کشور محکم است و روزبه‌روز محکمتر هم خواهد شد. ما باید این روابط را در تمامی زمینه‌ها بهبود ببخشیم و مشکلات را از سر راه برداریم.

گزارش ها حاکی از آن است که در حال حاضر همکاری‌های اقتصادی و تجاری سالانه ایران و عراق از مرز 10 میلیارد دلار گذشته و دو طرف بر ادامه گسترش مبادلات اقتصادی و تجاری توافق کردند. علاوه بر این، دو کشور همچنین تفاهم‌نامه امنیتی را امضا کردند که طبق آن مصمم به تقویت همکاری در زمینه امنیت هستند. رئیسی در نشست خبری خاطرنشان کرد: روابط خوبی که امروز بین ایران وعراق برقرار شده فقط در سطح همکاری‌های دوجانبه نیست بلکه به همکاری‌های منطقه‌ای و بین المللی خواهد انجامید. حضور نیروهای خارجی در منطقه را مفید نمی‌دانیم و حضور آمریکایی‌ها را مخل امنیت منطقه تلقی می‌کنیم.

سفر رئیس جمهور عراق به ایران را می‌توان بخشی از موج اخیر آشتی در خاورمیانه دانست. البته در واقع از همان زمان اتمام جنگ عراق، تهران و بغداد به تدریج به سمت آشتی حرکت کرده‌اند. این احتمالاً بزرگترین پدیده ژئوپلیتیکی است که ایالات متحده پس از تلاش برای سرنگونی رژیم صدام حسین نمی‌خواهد ببیند. هر چند این ابرقدرت از وضعیت کنونی دلخوش نیست اما توانایی تغییر آن را هم ندارد. به هر حال ایران و عراق همسایه‌هایی هستند که نمی‌توانند از یکدیگر جدا شوند، این دو کشور عمدتاً شیعه مذهب هستند و هزاران سال است که تبادلات نزدیک داشته‌اند، در حالی که تاریخ تأسیس ایالات متحده کمتر از 250 سال است.

نزدیک شدن ایران و عراق چیزی نیست که سیاستبازان آمریکایی چشم دیدن آن را داشته باشند و در عین حال نمی‌توانند جلوی آن را بگیرند، همانطور که موضع آنها نسبت به احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی، با عباراتی چون «شوکه شدن» و «ناامیدی» توصیف شد اما در نهایت مجبور به پذیریش این نتیجه است.

گزارش شده که ایران و عربستان  طی چند روز آینده سفارتخانه‌های خود را در پایتخت طرف مقابل بازگشایی خواهند کرد و دیدارهای مقامات دو کشور از طرف متقابل نیز ترتیب داده شده است. این روند امری بدیهی پس از دستیابی دو کشور به توافق آشتی در پکن محسوب می‌شود و این چیزی است که کشورهای منطقه و جامعه بین‌المللی عموما  امیدوار به دیدن آن هستند. رئیس جمهور عراق در کنفرانس خبری در تهران، از موافقت ایران و عربستان  برای احیای روابط دیپلماتیک استقبال کرد و این اقدام را موجب «افزایش ثبات و امنیت در منطقهـ خواند.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران در سفر به لبنان گفت که دولت سیزدهم در راستای نگاه ویژه به منطقه در تلاش است تا ضمن تثبیت و تحکیم روابط خود با کشورهای همسایه، بیش از پیش در تحولات خاورمیانه و غرب آسیا نقش‌آفرین باشد. تلاشی که با توجه به رویدادهای اخیر در منطقه، عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی و استقبال بی‌سابقه همسایگان از این موضوع به نتیجه رسیده است تا بیش از هر زمان دیگری سیاست خارجی جمهوری اسلامی در راستای منافع کشور و مردم قرار گیرد.

چین از بهبود روابط ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس خرسند است و همواره از کشورهای خاورمیانه برای حل مناقشات از طریق گفتگو و رایزنی و دستیابی به حسن همجواری و دوستی حمایت کرده و مایل است در ترویج صلح و ثبات منطقه به ایفای نقش سازنده‌اش ادامه دهد. سالهاست که مردم خاورمیانه از جنگ و هرج و مرج رنج می‌برند بنا بر این کنار گذاشتن اختلافات و توسعه مشترک با روند زمانه و منافع همه کشورها مطابقت دارد و این روند تاریخی و خواست کلی مردم است و هیچ نیرویی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.

 

نویسنده: لوئو لایی آن تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین

 

منبع: رادیو بین المللی چین
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید