آمریکا باید فروش تسلیحات نظامی به اسرائیل را متوقف کند
نتانیاهو دوباره دیپلماسی آمریکا را هدف گرفته است؛ این بار مذاکرات محرمانه تهران و واشنگتن
از آنجایی که به نظر می رسد مقام هایی در اسرائیل وجود دارند که گمان می کنند نتانیاهو در به چالش کشیدن آمریکا زیاده روی کرده شاید اکنون زمان مناسبی برای توقف ارائه تسلیحات نظامی و کمک های دفاعی آمریکا به اسرائیل باشد.
به گزارش کانترپانچ، ملوین گودمن؛ عضو ارشد مرکز سیاستگذاری بین الملل و استاد در دانشگاه جان هاپکینز. او پیشتر تحلیلگر سیا بوده و نویسنده کتاب "شکست اطلاعاتی: زوال و سقوط سیا: هزینه نظامیگری امریکایی" است. وی در مقاله اینوشت:
"بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل قهرمان اصلی ضد آمریکایی اسرائیل دوباره در صحنه حاضر شده است. اسرائیلی ها احتمالا به دستور نتانیاهو در حال افشای اطلاعات حساس در مورد مذاکرات محرمانه بین ایالات متحده و ایران هستند. این مذاکرات برای محدود کردن برنامه هسته ای تهران، آزادی سه زندانی امریکایی و پایان دادن به حملات گروه های نیابتی ایران علیه نیروهای امریکایی در سوریه طراحی شده اند. نتانیاهو هفته گذشته از صنایع هوافضای اسرائیل بازدید کرد و گفته بود که هرگونه تفاهم بین ایالات متحده و ایران برای ما غیر قابل قبول است. به طور خاص، نتانیاهو از این که ایران در ازای دسترسی بیش تر به میلیاردها دلار بلوکه شده پاسخ مثبت داده عصبانی است. گفتگوهای غیر مستقیم برجام را احیا نخواهد کرد اما به ثبات روابط ایران و آمریکا و کاهش تنش های منطقهای در خاورمیانه و خلیج فارس کمک خواهد کرد. اسرائیل البته به هیچ یک از این موارد علاقه ای ندارد.
امریکاستیزی در اسرائیل موضوع تازه ای نیست اگرچه نتانیاهو در به چالش کشیدن دولت های امریکا سرسخت تر از اسلاف خود بوده است. او در سال 2015 میلادی دعوت ظالمانه نمایدگان جمهوری خواه را برای سخنرانی در جلسه مشترک کنگره پذیرفت که مداخله ای غیر قابل قبول در سیاست داخلی امریکا بود و طبیعتا می بایست پیامدهایی برای اسرائیل به همراه داشته باشد. در آن زمان، ایالات متحده موفقیت های دیپلماتیک و سیاسی قابل توجهی در تنظیم برجام با ایران همراه با روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان کسب کرده بود. بزرگترین موفقیت "جان کری" وزیر امور خارجه امریکا توافق هسته ای ایران بود اما "دونالد ترامپ" و "جان بولتون" مشاور امنیت ملی او آن را در سال 2018 لغو کردند.
اسرائیل در طول سالیان متمادی اقدامات متعددی در مخالفت با رهبران امریکا و سیاست های آنان انجام داده ولی در هیچ موردی با پیامدی مواجه نشده است. چند هفته پیش در "کانترپانچ" حمله عمدی اسرائیل به یو اس اس لیبرتی را در طول جنگ شش روزه در سال 1967 شرح دادم. هدف اسرائیل متوقف کردن رهگیری ارتباطات اسرائیل توسط آمریکا بود. سی و چهار ملوان آمریکایی بر اثر بمباران اسرائیل کشته شدند. اسرائیلی ها حتی در عملیات نجات دخالت کردند.
ماموران اسرائیلی در دهه 1950 میلادی یک کتابخانه آژانس اطلاعات ایالات متحده در مصر را بمباران کردند و سعی کردند آن را یک اقدام خشونت آمیز مصری جلوه دهند. اسرائیل در تلاش بود جلوی حمایت ایالات متحده از پروژه سد اسوان را بگیرد و "جان فاستر دالس" وزیر امور خارجه را از شرکت در گفتگوهای اساسی با مصری ها بازدارد. دالس در تلاش بود تا جلوی نفوذ شوروی در قاهره را بگیرد.
در مراحل پایانی جنگ اکتبر در سال 1973 میلادی اسرائیلی ها آتش بسی را که "هنری کیسینجر" وزیر امور خارجه آمریکا به دقت با رهبران شوروی برای توقف جنگ ترتیب داده بود نادیده گرفتند. نقض آتش بس توسط اسرائیل حتی باعث شد که کیسینجر تهدید کند در صورت عدم توقف عملیات نظامی اسرائیل در درگیری ها مداخله خواهد کرد.
تهدید کیسینجر "جیمز شلزینگر" وزیر دفاع وقت امریکا را غافلگیر کرد و پنتاگون از تهدید مداخله خشنود نبود. "موشه دایان" وزیر دفاع که احتمالا دستور حمله به یو اس اس لیبرتی را در جنگ شش روزه داده بود پیام را دریافت کرد و حملات متوقف شد. جنگ اکتبر یک شکست بزرگ اطلاعاتی اسرائیل بود که به امید دایان برای نخست وزیری پایان داد.
پرزیدنت "جو بایدن" مخالفت خود را با سیاست های نتانیاهو در یک جبهه گسترده به ویژه طرح های ضد دموکراتیک "اصلاحات قضایی" و سیاست های او در کرانه باختری نشان داده است. گسترش شهرک های یهودی به ویژه در واشنگتن و هم چنین در اکثر کشورهای جامعه بین المللی مورد استقبال قرار نمی گیرد. واشنگتن نیز از برنامه ریزی و تصویب سریع این شهرک ها که ممکن است در کوتاه مدت منجر به ساخت 4000 واحد مسکونی شود خشنود نیست.
مخالفت بایدن با نتانیاهو در عدم تمایل اش به دعوت از او برای بازدید از کاخ سفید احتمالا در برخی از محافل اسرائیلی اگرچه نه در میان اعضای دولت ائتلافی دست راستی فعلی آن کشور طنین انداز شده است. در رسانه های جریان اصلی به این موضوع اشاره نشد اما بایدن هم چنین نشست برنامه ریزی شده مجمع نِگِو در مراکش را که شامل وزرای خارجه و وزرای خارجه اسرائیل، ایالات متحده و چندین کشور عربی می شد به تعویق انداخت. با این وجود، "اسحاق هرتزوگ" رئیس جمهور اسرائیل مخالفت واشنگتن با سیاستهای نتانیاهو را درک می کند و در تلاش است تا یک اجماع سیاسی گسترده علیه به اصطلاح "اصلاحات قضایی" ایجاد کند. "مایکل هرتزوگ" برادر او و سفیر اسرائیل در ایالات متحده و یک مذاکره کننده کهنه کار صلح گفته است که دیپلماسی لزوما چیز بدی نیست.
در نتیجه، نتانیاهو با از دست دادن حمایت سیاسی شرکای مورد علاقه خود در ائتلاف با مشکلی در کنار مشکلات دیگر از جمله تضعیف واحد پول اسرائیل و افزایش تورم مواجه است. با این وجود، تاکنون هیچ چیز مانع نتانیاهو نشده است که عملا همه مقام های آمریکایی از جمله رئیس جمهور اوباما و بایدن و هیلاری کلینتون و جان کری وزرای خارجه را شرمنده کند. نتانیاهو معمولا در جریان بازدید مقام های آمریکایی از گسترش شهرک ها در کرانه باختری خبر داده است.
متاسفانه مقام های امریکا تمایلی به استفاده از مهم ترین ابزاری که برای تاثیرگذاری بر نتانیاهو در اختیار دارند نداشته اند این ابزار کمک های نظامی است که اسرائیل با شرایطی مطلوب تر از هر کشور دیگری از جمله کشورهای عضو ناتو از امریکا دریافت می کند. از آنجایی که به نظر می رسد مقام هایی در اسرائیل نیز گمان می کنند نتانیاهو در به چالش کشیدن امریکا زیاده روی کرده شاید اکنون زنان مناسبی برای توقف ارائه تسلیحات نظامی و کمک های دفاعی امریکا به اسرائیل باشد. این تصمیم برداشتن گامی دشوار از سوی رئیس جمهوری دموکرات خواه بود با این وجود، ممکن است بایدن از مشاهده این که در حزب و در دید افکار عمومی امریکا به دلیل ایستادن در برابر نتانیاهو حمایت بیش تری کسب خواهد کرد شگفت زده شود.
باید منافع اسراییل روداخل خاکش زد تادرمذاکرات ایران امریکا سنگ نندازد