همسویی کشورهای عربی-اسلامی، پایه محکم ثبات منطقه
در نشست ویژه سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض، کشورهای عربی و اسلامی بر سر آتش بس زودهنگام و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه به اجماع رسیدند. آنها همچنین با اعمال فشار بر اسرائیل و آمریکا به منظور حل عادلانه مسئله فلسطین موافقت کردند. همسویی کشورهای عربی و اسلامی ممکن است پایهای برای امنیت و ثبات منطقهای بنا نهد.
کشورهای شرکت کننده در نشست فوق مانند ایران، عربستان سعودی، مصر، ترکیه، امارات متحده عربی و قطر جزو کشورهای بانفوذ منطقه خاورمیانه هستند و بدین سبب، همسویی آنها در مساله فلسطین این امکان را فراهم میکند که اداره کردن امور منطقه و حل و فصل مساله فلسطین از آمریکا و غرب به کشورهای منطقه واگذار شود.
هر چند این کشورها از لحاظ ایدئولوژی، موضعگیری و فرهنگ دارای تفاوتهای زیادی هستند اما در مساله فلسطین، همجواری آنها و ارتباطات درونی ناشی از زبان و دین باعث شده که اشتراکات آنها در این مساله بیشتر از اختلافات آنها باشد و در این مساله به همسویی برسند.
این نوع همسویی با صدور بیانیهای مشترک در پایان نشست فوق آشکارتر به نظر میآید.
بیانیه نشست ریاض از دادگاه کیفری بینالمللی میخواهد که خشونتهای اسرائیل در نوار غزه را بررسی کند.
این بیانیه همچنین تلاش اسرائیل برای وادار کردن فلسطینیها به مهاجرت را محکوم کرده و از شورای امنیت سازمان ملل میخواهد که قطعنامهای لازم الاجرا را برای پایان عملیات اسرائیل در نوار غزه تصویب کند.
بیانیه همچنین از سازمان منع سلاحهای شیمیایی خواسته «استفاده اسرائیل از سلاحهای ممنوعه در نوار غزه» را بررسی کند و از همه کشورها میخواهد صادرات اسلحه و مهمات به اسرائیل را متوقف کنند.
این بیانیه همچنین خواستار آن شد که به محاصره غزه خاتمه داده شده و فورا کمکهای بشردوستانه از جمله سوخت وارد غزه شود.
شایان ذکر است «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران نیز برای شرکت در نشست فوق به عربستان سعودی رفته بود. این اولین سفر یک رئیس جمهور ایران به عربستان سعودی طی 11 سال گذشته بود و بدین سبب این سفر نیز توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این نوع حال و هوای هماهنگ در این نشست نشان دهنده وحدت جهان اسلام در مسئله فلسطین و عزم مشترک دو قدرت مطرح منطقه برای کاهش تنش در منطقه و دستیابی به خودمختاری در امور منطقه است.
همانطور که در بالا ذکر شد، اگرچه کشورهای عربی-اسلامی همه شرایط و منافع خاص خود را دارند، اما کاهش اختلافات و حل کامل مسئله فلسطین در مجموع به نفع آنهاست. همسویی و همصدایی آنها برسر مسئله فلسطین، زمینه را برای ایجاد یک پایه محکم برای امنیت و ثبات منطقه هموار کرده است.