پیام قوی نشست ویژه کشورهای «بریکس» درباره مسئله فلسطین-اسرائیل چیست؟
نشست ویدئویی ویژه سران کشورهای «بریکس» با موضوع فلسطین و اسرائیل شامگاه 21 نوامبر (30 آبان)، برگزار شد. این اولین نشست سران پس از گسترش مکانیسم همکاری بریکس در ماه اوت سال جاری است. کشورهای بریکس به عنوان یک نیروی مثبت، باثبات و سازنده در جامعه بینالمللی، صدای قوی خود را درباره مسائل داغ بینالمللی به گوش مردم جهان رساندهاند.
«شی جین پینگ»، رئیس جمهوری خلق چین در سخنرانی خود در این اجلاس خاطرنشان کرد که دلیل اساسی رسیدن وضعیت فلسطین و اسرائیل به امروز این است که حقوق ملت فلسطین برای تاسیس کشور، بقا و بازگشت برای مدت طولانی نادیده گرفته شده است. او سه پیشنهاد را مطرح کرد: اول، همه طرفهای درگیر باید فورا آتشبس دهند و نبرد را متوقف کنند، دوم، امنیت و جریان روان کانالهای کمکهای بشردوستانه را تضمین کنند، سوم، جامعه بینالمللی باید اقدامات عملی برای جلوگیری از گسترش جنگ اتخاذ کند. چین خواستار برگزاری هر چه سریعتر کنفرانس بینالمللی معتبرتر است تا اجماع جهانی برای پیشبرد صلح و ترویج یک راهحل زودهنگام جامع، عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین حاصل شود.
سخنان شی جین پینگ بازتاب گستردهای در رسانههای بین المللی داشت و پیشنهادها و اقدامات چین در خصوص مسئله فلسطین و اسرائیل به طور گسترده مورد تائید قرار گرفت. در همان روز برگزاری اجلاس ویژه ویدئویی، هئیت وزرای امور خارجه کشورهای عربی-اسلامی به تازگی سفر خود به چین را پایان داد. هیأت مشترک وزرای خارجه، چین را به عنوان اولین ایستگاه میانجیگری بینالمللی انتخاب کردند که نشان دهنده سطح بالای اعتماد و انتظارات آنها از چین است. چین همواره از حقوق و منافع مشروع کشورهای عربی و اسلامی حمایتی قاطعانه داشته و همواره از آرمان عادلانه مردم فلسطین برای احیای حقوق و منافع مشروع ملی آنها پشتیبانی کرده است.
رهبران بریکس با برگزاری نشست ویدئویی ویژه درباره موضوع فلسطین و اسرائیل، نگرانی عمیق خود را از وضعیت بین فلسطین و اسرائیل و درخواست فوری خود برای آتش بس بی درنگ و پایان جنگ به جامعه جهانی اعلام کردند. علاوه بر این، این اجلاس همچنین دو پیام را به همراه داشت.
اولا، بریکس جهان را تغییر داده است. در گذشته، زمانی که رویداد مهمی در جهان رخ میداد، مردم اغلب فقط اظهارات ایالات متحده و متحدان غربی آن را میدیدند. اما اکنون وضعیت متفاوت است و کشورهای بریکس نیز صدای خود را به گوش مردم دنیا میرسانند. شی جین پینگ خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی، بسیار به موقع و ضروری است که کشورهای بریکس صدای عدالت و صلح را در مورد مسئله فلسطین و اسرائیل به گوش همه برسانند. رهبران بریکس مواضع خود را هماهنگ کرده و اقداماتی را در رابطه با موضوع فلسطین و اسرائیل انجام دادهاند که شروع خوبی برای همکاری بریکس پس از گسترش اعضای آن محسوب می شود. «سیریل رامافوسا»، رئیس جمهور آفریقای جنوبی که ریاست دورهای بریکس را بر عهده دارد، نیز در سخنرانی خود خاطرنشان کرد که کشورهای بریکس به عنوان صدای مهم کشورهای جنوبی جهانی که اکثریت بشریت را نمایندگی میکنند، نقشی حیاتی در تلاشهای بینالمللی برای دستیابی به صلحی عادلانه و پایدار در مقیاس بزرگ ایفا میکنند.
ثانیاً جهان نفاق و ریاکاری غرب را به وضوح دیده است. «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران که از اول ژانویه 2024 رسماً به عضویت بریکس در میآید، در سخنرانی خود خاطرنشان کرد که آنچه این روزها در غزه میگذرد ناعادلانه بودن نظام بینالملل غربی را آشکارا نشان میدهد. اسرائیل و حامیانش نه تنها انسانیت، اخلاق و حقوق را زیر پا گذاشتهاند بلکه با سرکوب اطلاعات معتبر و اشاعه اطلاعات نامعتبر سعی میکنند افکار عمومی جهان را فریب دهند.
رهبران آفریقای جنوبی، روسیه و برزیل نیز در این اجلاس به طور مستقیم یا تلویحا از رفتار یک بام و دو هوای غرب در قبال مسئله فلسطین و اسرائیل انتقاد کردند.
طبق جدیدترین گزارشها، کابینه اسرائیل شامگاه چهارشنبه توافق آتش بس موقت با حماس را تصویب کرد. درگیری فلسطین و اسرائیل پس از یک ماه و نیم بالاخره نشانههایی از سرد شدن را نشان داد که بدون شک پیامی مثبت محسوب میشود، اما توافق آتش بس موقت بسیار ضعیف است و مدت اعتبار آن فقط پنج روز است که نمیتواند بسیاری از مشکلات را حل کند. همه طرفها، از جمله کشورهای بریکس، باید به تلاشهای خود برای پیشبرد توافق آتشبس پایدار بین فلسطین و اسرائیل ادامه دهند تا عملیاتهای امدادی بشردوستانه در غزه در اسرع وقت آغاز شود.