رویداد نمایشگاهی که نشانگر حمایت چین از زنجیره تامین پایدار جهانی است
اولین نمایشگاه بینالمللی زنجیره تامین چین قرار است از 28 نوامبر (7 آذر) تا 2 دسامبر (11 آذر) در پکن برگزار شود. این اولین رویداد نمایشگاهی ملی در زمینه زنجیره تامین جهانی است و نشانگر مسئولیتپذیری چین به عنوان یک قدرت تولیدی برای حفظ ثبات زنجیرههای تامین و صنعتی جهان تلقی میشود.
با توجه به تنشهای ژئوپلیتیکی، ایجاد یک الگوی جدید از همکاری برای باثبات، روان و موثر نگهداشتن زنجیرههای عرضه و صنعت جهانی از ارزش بیش از پیش برخوردار است.
در سالهای اخیر، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی درباره خطرات زنجیره تامین چین به گزافه پردازی پرداخته و حتی برخی از آنها به بهانه «امنیت ملی» مدعی قطع ارتباطات با چین هستند. با این حال، انتخاب شرکتهای این کشورها به وضوح نشان داده است که همکاری با چین نه تنها خطرناک نیست، بلکه امکانناپذیر است. در هر صورت، حضور بیش از 500 شرکت داخلی و خارجی و همچنین سازمانهای بینالمللی در این رویداد نمایشگاهی نشان میدهد که ثبات زنجیره تامین، نیاز مشترک کل محفل اقتصادی جهان است.
اکنون، برخی رسانههای غربی سعی دارند تا نخستین نمایشگاه بینالمللی زنجیره تامین چین را به عنوان تلاش این کشور برای «احیای منفعلانه ساختار زنجیره تامین» معرفی کنند اما باید گفت چیزی که آنها نادیده گرفتهاند، این است که غرب نمیتواند واقعاً چین را از زنجیره تامین حذف کند. دست کم گرفتن نقش چین در زنجیره تامین جهانی منجر به درک نادرست از هدف واقعی برگزاری نمایشگاه بینالمللی زنجیره تامین چین میشود.
در چند دهه گذشته، اقتصاد جهانی الگوی جهانی تقسیم کار در میان کشورها و مناطق مختلف را که از طریق زنجیرههای تامین در هم تنیده شده، ایجاد کرده است. اما اکنون، جهانی شدن اقتصاد با چالشهای جدی مانند حمایتگرایی تجاری، تنشهای ژئوپلیتیکی و منطقهای شدن و بومیسازی زنجیرهی صنعت مواجه شده است که رشد تجارت جهانی را تضعیف کرده است. زیر سایه آن، ماه گذشته، سازمان تجارت جهانی پیش بینی رشد تجارت جهانی کالا در سال جاری را از 1.7 درصد به 0.8 درصد کاهش داد.
با توجه به این عوامل، برگزاری اولین نمایشگاه بینالمللی زنجیره تامین چین به میزبانی پکن نه تنها با هدف رفع چالشهای خود چین در زنجیره صنعت جهانی انجام میشود، بلکه مسئولیتپذیری چین برای حفظ امنیت زنجیره صنعت جهانی را نیز نشان میدهد.
چین بزرگترین کشور تولید کننده در جهان و بخشی جداییناپذیر از زنجیره تامین جهان است و این موقعیت نیز یکی از نتایج قوانین بازار و نیازهای تجاری محسوب میشود.
بنا بر این کنار گذاشتن چین از زنجیرههای تامین جهانی امکانناپذیر است، زیرا این موضوع برخلاف قوانین بازار و نیازهای توسعه زنجیره صنعت است. صنعت تولیدی عظیم چین منجر به هزینههای نسبتا پایین و راندمان بالا در تولید محصولات مختلف میشود. زنجیره صنعتی بالغ ایجاد شده در چین قیمتهای رقابتی و کیفیت پایدار را تضمین میکند. بدین سبب، تلاشهای غرب برای «جدایی» از چین اغلب منجر به جابجایی زنجیرههای صنعتی از چین به کشورهای دیگر شده اما منشاء اجزاء عمدتاً همچنان در چین باقی مانده است.
علاوه بر این، موقعیت زنجیره صنعتی کنونی چین فقط ناشی از ظرفیت تولیدی آن نیست، بلکه در گرو قابلیت نوآوری فناوری آن کشور نیز هست. توسعه سریع چین در صنایع با فناوری پیشرفته و بخشهای سبز، فرصتهای توسعه و فضای بازار عظیمی را برای شرکتهای جهانی فراهم کرده است.
از این نظر، ثبات زنجیره صنعت چین در واقع به امنیت زنجیرههای صنعتی جهانی کمک میکند، نه آن طور که برخی افکار عمومی غربی مدعی هستند ممکن است خطراتی را برای زنجیرههای تامین به همراه داشته باشد. علیرغم چالشهای جدی ژئوپلیتیکی که زنجیره تامین جهان با آن مواجه است، عزم چین برای آمیختگی با زنجیرههای ارزش جهانی و حفظ ثبات اقتصادی جهانی همچنان تزلزلناپذیر باقی میماند.