آیا دیه جراحت در ماه حرام دو برابر است؟ بررسی مستندات فقهی و حقوقی
در این گزارش قصد داریم به سوال آیا دیه جراحات در ماه حرام دو برابر است یا خیر؟ به صورت کامل بپردازیم و اسامی ماه های حرام را برای شما با کمک بهترین وکیل در مشهد پاسخ دهیم.
بعضی افراد دچار اشتباه می شوند که آیا دیه جراحت در ماه حرام دو برابر است یا خیر؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، بله دیه در ماه های حرام دو برابر می شود و ماه های رجب، ذی القعده، ذی الحجه، محرم جزء ماه های حرام هستند.
در ماه های حرام سال دیه جراحات، تصادفات و ضرب و جرح دو برابر نمی شود و فقط ملاک دو برابر شدن دیه در ماه های حرام سال، فوت شخص می باشد. ملاک تعیین مقدار دیه در جراحات، مقدار نفوذ جراحت و نزدیکی عمق آن به استخوان می باشد.
در این گزارش قصد داریم به سوال آیا دیه جراحات در ماه حرام دو برابر است یا خیر؟ به صورت کامل بپردازیم و اسامی ماه های حرام را برای شما با کمک بهترین وکیل در مشهد پاسخ دهیم.
ماه های حرام سال
در سال چهار ماه، جزء ماه های حرام هستند و طبق ماده 555 قانون مجازات اسلامی ماه های حرام عبارتند از:
- رجب
- ذی القعده
- ذی الحجه
- محرم
مقدار دیه در مکان های مختلف
همانطور که دیه در بعضی ماه ها دو برابر می شود، طبق قانون بعضی اماکن هم نیز هستند که فوت در آنجا به مقدار دیه می افزاید. اگر رفتار مرتکب و فوت فرد هر دو در محدوده مکه واقع شوند، یک سوم به دیه اضافه می شود.
این حکم فقط در محدوده مسجد الحرام وجود دارد. اگر قتل در حرم امام رضا (ع) یا امام حسین (ع) یا دیگر ائمه اطهار و بقاع متبرکه امامان و امامزادگان رخ دهد، دیه اضافه تری گرفته نمی شود.
انواع دیه جراحت
انواع جراحات سر و صورت و دیه آنها عبارتند از:
1. حارصه
به خراشیدگی پوست بدون اینکه خون جاری شود، حارصه می گویند. و 1 صدم دیه کامل به آن تعلق می گیرد.
2. دامیه
به جراحت سطحی گفته می شود که باعث بریدگی گوشت شود و خونریزی به همراه داشته باشد، 2 صدم دیه کامل به آن تعلق می گیرد.
3. متلاحمه
به جراحتی که عمیق باشد و گوشت را ببرد متلاحمه می گویند. این جراحت عمیق است اما چون به استخوان نمی رسد 3 صدم دیه کامل تعلق می گیرد.
4. سمحاق
به جراحت عمیقی که به پوست نازک روی استخوان برسد، سمحاق گفته می شود و 4 صدم دیه کامل به آن تعلق می گیرد.
5. موضحه
جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان نمایان شود، موضحه می گویند. 5 صدم دیه به آن تعلق می گیرد.
6. مامومه
آسیب به سر که عمق جراحت آن به کیسه مغز برسد، 1 سوم دیه کامل به آن تعلق می گیرد.
7. دامغه
به جراحتی که همراه با شکستگی استخوان، سر کیسه مغز را پاره کند دامغه گفته می شود و علاوه بر دیه شکستگی سر، موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می شود.
8. جایفه
جراحتی که با وسیله ای در بدن انسان مثل شکم، سینه، پشت و پهلو ایجاد شود را جائفه می گویند و 1 سوم دیه به او تعلق می گیرد. در صورتی که به اعضای درونی بدن آسیبی برسد و یا از بین بروند، علاوه بر دیه جائفه، دیه یا ارش آن عضو نیز محاسبه می شود.
9. نافذه
جراحتی است که با فرو رفتن وسیله ای تیز مانند نیزه یا گلوله در دست و پا ایجاد می شود. دیه این مورد برای یک مرد 1 دهم دیه کامل و برای زن ارش ثابت به آن تعلق می گیرد. حکم مربوط به نافذه برای اعضایی است که دیه آن عضو بیشتر از 1 دهم دیه کامل باشد.
در عضوی که دیه آن مساوی یا کمتر از 1 دهم دیه کامل باشد، ارش ثابت می گویند.
دیه جراحات در قانون اسلامی
جراحت عبارت است از زخم های ایجاد شده در بدن به وسیله آلات جرح و مانند آن و دیه ی جراحت هر یک از اعضای بدن با یکدیگر متفاوت است. جراحت انواع گوناگونی دارد و هر یک از آنها دیه متفاوتی دارند.
نکته مهمی که در خصوص دیه جراحات وجود دارد، این است که ملاک محاسبه دیه بر اساس عمق جراحت می باشد. هرچه جراحت عمیق تر و به استخوان نزدیک تر باشد، درصد دیه بیشتر می شود.
هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام، اثری از خود برجای بگذارد علاوه بر دیه موضحه، 1 هشتادم دیه کامل پرداخت می شود و هرگاه جنایت در حد موضحه نبود و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند، علاوه بر دیه جنایت 1 صدم دیه کامل نیز پرداخت شده و چنانچه جنایت شکافی در صورت ایجاد کند دیه آن 8 صدم دیه کامل تعیین می شود.
دیه جراحت در اثر تصادف در ماه های حرام
آیا دیه جراحت در ماه های حرام دو برابر است؟ دیه فقط در جراحات عمدی بیشتر نمی شود، بلکه در جراحات غیرعمدی هم تغلیظ دیه داریم. تغلیظ دیه به معنای غلیظ بودن یا همان بیشتر بودن دیه می باشد.
اگر در یکی از ماه های حرام به وسیله تصادف مرتکب مرگ کسی شوید، باید دیه را بیشتر از مقدار تعیین شده پرداخت کنید. طبق ماده 555 قانون مجازات اسلامی در حکم تغلیظ دیه فرقی بین بزرگسال، کودک، زن و مرد، مسلمان و غیر مسلمان نیست و حتی جنین در شکم مادر بعد از پیدایش روح شامل حکم تغلیظ می شود.
تغلیظ دیه به آسیب های ضرب و جرح تعلق نمی گیرد. علاوه بر این اگر کسی در ماه حرام ضربه ای بخورد و بر اثر آن بمیرد، دیه اش زیاد نمی شود.
دیه ضرب و جرح در ماه های حرام چگونه است؟
در بین تمام سوالات حقوقی پرسیده شده از بهترین وکیل در مشهد، این سوال بسیار جالب بود که دیه ضرب و جرح در ماه های حرام چگونه است؟
اگر در ماه های حرامی که در بالا ذکر کرده ایم آسیب و جراحتی به شما وارد شود، نرخ دیه برابر با یک سوم دیه کامل افزایش می یابد. یعنی در سال 1403 مبلغ 400 میلیون تومان یا کمتر یا بیشتر با توجه به نرخ روز دیه و شدت آسیب وارد شده به دیه 1 میلیارد و 200 میلیون تومانی اضافه می شود.
آیا در ماه رمضان دیه دو برابر می شود؟
ماه های رمضان و صفر جزء ماه های حرام حساب نمی شوند. برای زیاد شدن دیه باید هم ضربه و اقدام مرتکب و هم فوت در یکی از ماه های حرام یا در محدوده مکه صورت بگیرد.
میزان و مبلغی که برای دیه کامل یا جراحات بدنی یک فرد باید پرداخت شود را هر ساله قوه قضاییه اعلام می کند که با توجه به تورم، هر سال شاهد افزایش نرخ دیه هستیم.
در تصادفات اگر سرنشین باشید دیه به نرخ روز محاسبه می شود ولی اگر مقصر حادثه خود راننده باشد بر حسب تعهدات بیمه ای که دارد، هزینه پرداخت می شود.
مثلا اگر تصادف در سال 1401 بوده، طول درمان دو سال زمان ببرد و رای دادگاه در سال 1403 صادر شده باشد، دیه به علت تقصیر کار بودن راننده برحسب مقدار دیه در سال 1401 حساب می شود. شما می توانید با مراجعه به وکیل در مشهد یا در شهر خودتان، سوالاتی درباره تغلیظ دیه ی جراحات بپرسید و از آن برای گرفتن دیه کمک بگیرید.