مشروح گفتگوی بی پرده خبرفوری با رییس کمیته امداد امام خمینی(ره)

فتاح:برنامه ای برای کاندیداتوری در ۱۴۰۰ ندارم/نمی دانم معنی پول جمع کردن احمدی‌نژاد چیست

بیش از 2سال از زمانی که پرویز فتاح سکان هدایت کمیته امداد امام خمینی(ره) را در دست گرفته می‌گذرد،حالا او وعده داده تمام تلاشش را خواهد كرد تا درسه سال آینده مشکل مسکن مددجوها را حل كند،اتفاق خوبی که خیلی از اقشار محروم جامعه را امیدوار کرده است.درحالی که حدود 2 هفته از انتخابات دوازدهمین دور ریاست جمهوری گذشته به سراغ رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) رفتیم و مسائلی را با او درمیان گذاشتیم که هنوز از ابهام های انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شود، از تقسیم بندی جامعه به 2 گروه 4درصدی و 96 درصدی بگیرید تا افزایش مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد و کمک های آستان قدس به محرومان .دراین گفتگوی بی پرده پرویز فتاح در کنار پرداختن به این مسائل از دغدغه های مددجویان کمیته امداد نیز حرف می زند.

فتاح:برنامه ای برای کاندیداتوری در ۱۴۰۰ ندارم/نمی دانم معنی پول جمع کردن احمدی‌نژاد چیست
بتازگی خبرهای خوبی به مددجوها داده‌اید برای نمونه اینکه تا سه سال آینده همه آنها صاحبخانه می‌شوند،خیلی ازمددجوها دوست دارند بدانند این وعده چطوری عملی می شود؟

مسئولیت ما در امداد حمایت از اقشار آسیب پذیر است،برخی از کارها سخت نیست و اگر اعتبار باشد خيلي راحت شدنی است،امامسکن یکی از نیاز های اصلی و در عين حال بسيارگراني است كه خود از دلایل گسترش فقر به دليل هزینه بالای مسکن در اجاره و رهن است و از طرف ديگرساختن خانه نیز راحت نیست .همان طور كه مي دانید سابقه من بیشتر عمرانی است و اگرمساله مسکن را بتوانیم برای خانواده ها حل کنیم خیلی مشکلات را رفع كرده ايم.

نگفتید چند درصد احتمال می دهید این وعده محقق شود؟

من وعده سه سال را دادم، چون حکم من 5 ساله است و حدود دو سالش سپری شده است به همین خاطر در سه سال باقی مانده سعی می کنیم مشکل مسکن نیازمندان حل شود. برنامه ریزی ها انجام شده و سعی داریم تحولی در زمینه مسکن مددجوها ایجادشود.

تا پیش از انتخابات خیلی حرف و حدیث بود که شما کاندیدا می شوید، به نظرتان چرا درباره کاندیدا شدن شما شایعات زیاد بود؟

طبیعی است،چون من يك مدير ميداني هستم و نوع فعاليت هاي امداد كه با مردم نيازمند سروكار دارد و البته سوابق قبلي من در وزارت نيرو و جاهاي ديگر، شايد اين شايعات را تقويت مي كردو نكته ديگر اينكه سابقه برخي مديران كشور هم كه نوع فعاليت هاشان در مقطع انتخابات فرق مي كند و خيلي مردمي تر می شود هم به اين موضوع دامن مي زند.در مورد من هم از یک سال قبل چنین شایعه هایی مطرح شدو البته بارهاهم تاکید کردم، قصد ورود به انتخابات راندارم.

چرا در این مدت هیچ اظهار نظری هم نمی کردید؟

چون دغدغه داشتم کارهای خوبی که در امداد شده مهر انتخاباتي بخورد ،برای همین از اول اسفند هم برخلاف ميل باطني به سفر استانی هم نرفتم، با اينكه من يك مدیر میدانی هستم،حتی مصاحبه هم نمی کردم تا برداشت نادرست نشود.

البته شایعات هنوز ادامه دارد،چون برخی می گویند شما نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری 1400 داريد.

این هم از آنها حرف هاست،تازه این دولت شروع به کار کرده و 4 سال فرصت دارد، منهم افتخارمی‌کنم که خادم مردم هستم،تاکید می کنم که به کمیته امداد علاقه دارم،چون ثواب دنیا و آخرت را دارد. در مناظره ها هم شاهد بودیم که حول محور امداد وفاق ملی انجام شد ،چون همه نامزدها متفق القول بودند که باید به اقشار آسیب پذیر رسیدگی کرد، به همین دلیل ما می خواهیم پیگیر وعده هایی که دولت و مجلس داده اند، باشیم.

نقطه ضعف و قوت دولت آقای روحانی را در کمک به نیازمندان چه می دانید؟

دولت همیشه بودجه امداد را تامین کرده برای نمونه سال 95 بودجه ما را 97 درصد اختصاص دادند ،سال قبل هم 100 درصد اختصاص یافت . بیش از هزار میلیارد نیز وام برای اشتغال پرداخت شده،البته انتظار ما از دولت این است که رفتار دولت در مدیریت اقتصادی به شکلی باشد که فقر تولید نشود ،دولت ریشه های فقر را می تواند کنترل کند اگر رونق اقتصادی باشد وبیکاری مهار شود قطعا ورودی کمیته امداد کم می شود.

در 4سال گذشته آیا مددجوهای کمیته امداد بیشتر نشده اند؟

درمجموع کنترل شده یعنی سعی شده تا با توانمند سازی مددجوها خروجی کمیته امداد بیشتر شود.

به مناظره ها اشاره کردید،یکی از بحث های داغ تقسیم بندی مردم به دو گروه 4درصدی و 96درصدی بود، این تقسیم بندی به نظرشما چقدر درست است؟

واقعا نمی توان گفت و شايد من مبنای آن را نمی دانم.بالاخره هر موضوعي بايد مبنای علمی داشته باشد،هنوز اطلاع دقیقی ندارم. این درحالی است که مدتی پیش نیز در امریکا بحث 99 درصد و یک درصد مطرح بود، البته به نظر من نباید به این شکل تقسیم بندی کنیم،زیرا افرادی که اکنون به کمیته امداد کمک کنند،جزو دارا ها محسوب می شوند،بنابراین نباید گفت این گروه از جامعه خوب نیستند و کمک هایشان را قبول نکنیم. درواقع ما باید اقتصاد را به سمت درستی از نظر عدالت اجتماعی سوق بدهیم و به نحوی عمل نکنیم که اگر شخصی از راه درستي ثروتی به دست آورد در ذهن مردم قبیح باشد، چراکه این نادرست است و با مباني اسلام همخوانی ندارد.دولت نیز نباید به شکلی عمل کند که عده ای در مدت کوتاهی با زد و بند پولدار شوند. درواقع استحکام اقتصادی نیاز داریم تا برای کارآفرینان اطمینان حاصل کنیم.

پس شعار آقای قالیباف مناسب نبود؟

اظهار نظر نمی توانم بکنم،حتما ایشان تحقیق کرده اند، ولی ما در امداد به چنین نتیجه ای نرسیدیم.

درباره افزایش مستمری مددجویان نیز خیلی ها گفتند، این ماجرا مهندسی شده تا نزدیک انتخابات اجرایی شود. این ادعا درست است؟

واقعیت را باید بادقت بررسی کرد،اولا من برای اولین بار با صراحت می گویم دولت برای افزایش مستمری مددجويان لایحه نداد،پس دولت نمی تواند ادعا کند خواست آنها بود. چراکه ما رفتیم مجلس و خواهش کردیم تا کمیسیون اجتماعی مستمری هایی را که برای حدود ده سال ثابت مانده بود افزایش دهد، چون همیشه منشا مستمری بودجه دولت بوده نه درآمد مردمی کمیته امداد.به این ترتیب مجلس طرح را ارائه کرد،اما اگر نماینده دولت در صحن با طرح مخالفت می کرد ،نتیجه نمی گرفتیم برای همین با نماینده دولت صحبت کرده و از آنها خواهش کردیم و گفتم شما که لایحه نداده اید با طرح هم مخالفت نکنید به همین خاطر دولت سکوت کرد(سکوت هم علامت رضایت است)به این شکل دولت سکوت کرد و طرح تصویب شد، اما در شورای نگهبان رد شد، چون منبع پول مشخص نبود و به این شکل در مجمع تشخیص مصلحت نظام مساله مطرح شد.پس از همه اين پيگيري ها و اقدامات و اتمام فرايند قانونگذاري، وقتی مهر مجلس خورد و از سوی رییس مجلس ابلاغ شد ،باز ابهام داشتیم که آيا دولت آن را اجرا می کند یا نه؟تا اینکه به فضای انتخابات رسیدیم،کدام دولت دوست ندارد این کارها را بکند.

پس دولت کار خلافی انجام نداده است؟

دولت بجای اینکه اعتبار در نظر گرفته شده را به حساب مستمری کمیته امداد و مددجو ها واریز کند به حساب یارانه واریز کرد، این خلاف قانون است چون مستمری است و محل تامین آن از هدفمندی یارانه هاست. دقت داشته باشید که اصل موضوع خلاف قانون نیست، اما روش پرداخت خلاف قانون است،چون حساب یارانه ازمستمری جداست و قانون هدفمندی فقط سرپرست خانوار را می شناسد یعنی اگر شخص زندانی نیز با شد به حساب او واریز می شود ،اما در پرداخت مستمری شرایط خانواده را بررسی می کنیم تا به دست شان برسد.

آیا قرار است این روش تغییر کند؟

دولت قول داده از خرداد پول به حساب کمیته امداد و بهزيستي واریز شود و ما نیز به حساب مددجو ها بریزیم.

پس جای نگرانی برای مددجوهانیست؟

هیچ جای نگرانی نیست،دولت واقعا اطمینان داده است و اگر همه ماه های سال سرعت پرداختی ها مثل فروردین و اردیبهشت باشد کارمندان و مددجوها نباید نگران باشند.

مساله دیگری که در ایام انتخابات مطرح بود، کمک آستان قدس به فقرا بود به نظرتان این کمک ها مشکلی نداشت؟

فعالیت آستان قدس در اين زمينه ها عادي است،چراکه از قدیم نیز بوده مثلا خیلی ها از قدیم غذای حضرتی می‌خورند و کارهای دیگری که آستان قدس برای زائران انجام می دهد همگي از نوع كارهاتي امدادي و خدماتي است و البته هميشه بوده ،اما از زمانی که آقای رییسی مسئولیت گرفتند، برای سه استان خراسان شمالی،رضوی و جنوبی رسیدگی ویژه ای شده كه آنهم با ما هماهنگ شده است .

یکی از سوال های کاربران خبرفوری از شما این است که چرا با وجود اینکه بهزیستی و کمیته امداد یا آستان به فقرا کمک می کنند، فقر در کشورمان حل نمی شود؟

به مساله ساده نباید نگاه کرد ،منشاء تولید فقر اقتصاد بیمار ماست، اگردرآمد کشور دوبرابر شود خیلی از فقرا نجات پیدا می کنند؛ علت اصلی فقر در کشورمان ناتوانی اقتصادی است.

اتفاقی دیگری نیز که بتازگی افتاده این است این است که آقای احمدی نژاد کمک مالی جمع می کند،نظرتان دراین باره چیست؟

منهم این مساله را شنیده ام، واقعا نمی دانم یعنی چه؟در حال حاضر ايشان مصدر شغل خاصي در دولت نيستند و اگر می خواهد حزبی راه بیندازد و رفت آمد و سفر استانی برود به اعتبار نیز دارد.این هزینه را باید بالاخره از جایی تامین کند.در دنیا به این شکل است که هزینه های حزب از خود اعضا تامین می شود،اما ما به آن معنا حزب نداریم،برای همین اگر بخواهیم آرایش سیاسی باشد هوادارها باید هزینه را تامین کنند، به نظر می آید که فعالیت آقای احمدی نژاد از این بعد است، آنها می خواهند ادامه حیات بدهند و می خواهند این هزینه را تامین کند به همین دلیل از این جهت نمی توان ایراد قانونی گرفت.

به نظر شما آیا ایشان آینده سیاسی دارند؟

تحلیل خاصی ندارم باید حرکت های بعدی شان را دید در این انتخابات حرکت های سیاسی شان موفق نبود.

از این مساله که آقای بقایی اسم احمدی نژاد را در برگه رای نوشت چه برداشتی دارید؟

این را که همه دید ند نشان هم داد که هدف گیرشان خیلی موفق نبوده است.

با توجه به اینکه سابقه فعالیت در سپاه را دارید نظرتان درباره این مساله چیست؟ آقای جهانگیری در یکی از مستندهای انتخاباتی اش گفت، خیلی از پروژه ها را از سپاه گرفته اند.

پروژه های سپاه بخشی نظامی است که توسط ستاد فرماندهي نيروهاي مسلح راهبري مي شوددولت در آنها دخالت ندارد،می‌‎ماند پروژه های قرارگاه سازندگی که در واقع قرارگاه پیمانکار دولت هاست، برای ساخت راه آهن و پالایشگاه پیمانکار بوده و موفق نیز عمل كرده است،واقعیت این است که در دولت آقای روحانی چون درآمد دولت پایین آمد این حضور مقداري كمتر شده است.

حدود دو سال و دو ماه از شروع به کارتان در کمیته امداد می گذرد آقای فتاح دراین مدت چه تغییراتی کرده است؟

فعالیت های قبلی من از جنس عمرانی،سازندگی و مهندسی بود، اینجا که آمدیم کارها بیشتر از جنس فعالیت های اجتماعی است،در این مدت بیشتر سعی کردم از افراد با سابقه یادبگیرم و برای خودم يك دوره فشرده کارآموزی بود . الان به خیلی از مدیران درباره مسائل اجتماعی مشورت می دهم.البته سعی کردم مسائل عمرانی را نیز فراموش نکنم برای نمونه اگر عمرانی نبودم انتقال ساختمان سوهانک به آزادی شدنی نبود.

برخورد با اقشار ضعیف جامعه چه تاثیری روی شما گذاشته است؟

از قبل با این مساله بی ارتباط نبودیم، چون در وزارت نیرو نیز به روستاهای محروم زیاد می رفتیم،اما در امداد کار با محرومان طبیعی است و تجربیات بیشتری به دست آورده ایم از یک طرف دردناک است و در روحیه آدم اثر می گذارد،اما بارها گفته ام چهره فقر نباید ما را ناراحت کند، چرا که ما انسان های فقیر اما بزرگی را می بینم برای همین باید با امیدواری دست آنها را گرفت و از فقر نجات داد.

اما اکنون روستاهایی هست که آب آشامیدنی ندارند؟بحث من این است که باید توجه ویژه ای به روستاهای محروم شود.

حتما همین طور است البته ما منطقه ای عمل نمی کنیم و هرجا فقیری باشد آن را تحت پوشش قرار می دهیم،اما از روستاهای دور دست باید رسیدگی ویژه تری به عمل بیاید.

چند کاربر خبرفوری نیز از شما پرسیده اند، وام خود اشتغالی گرفته اند،اما به دلیل شرایط بد اقتصادی کسب و کارشان شکست خورده به همین خاطر می خواهند دوباره تحت پوشش کمیته امداد قرار بگیرند، آیا دوباره مستمری آنها برقرار می شود؟

رای کلی نمی شود داد باید موارد را بررسی کرد، چون علت های مختلفي دارد، اما حتما همکاران من پرونده آنها را بررسی می کنند و اگر شخص مقصر نبوده باشد و شرایط کشور سبب شکست آنها شده باشد می توان دوباره آنها را تحت حمایت قرار داد.

تعدادی دیگر از کاربران گفته اند شرایط تحت پوشش قرار گرفتن از سوی کمیته امداد را ندارند، برای نمونه خانمی گفته همسرش کارگرفصلی است و خیلی از ماه های سال بیکار است، دیگر گفته همسرش اعتیاد دارد و نمی تواند هزینه زندگی شان را تامین کند، چنین خانواده هایی تقاضا دارند تحت پوشش امداد قرار بگیرند، آیا مسیر برای آنها هموار است؟

در امداد افراد به دو شکل تحت پوشش قرار می گیرند؛ دسته اول آنهایي که پرونده دارند و مستمری ماهانه می گیرند.دسته دوم افرادی هستند که از ما خدمات موردی می گیرند ،مثلا اگر مشکل درمانی دارند کمک می کنیم مساله شان حل شود یا برای فراهم شدن رهن خانه شان یا مسائل دیگر به آنها وام می دهیم، چنین افرادی می توانند از کمک های موردی امداد بهره ببرند.

خیلی ها نیز از این گله دارند که برای تحت پوشش قرار گرفتن پارتی بازی می شود،مثلا افرادی تحت پوشش قرار می گیرند که صلاحیت ندارند. اگر شخصی از برخورد نامناسب کارمند یا ماموران شما گله داشته باشد به کجا باید شکایت کند؟

اول به خدا که در راس همه این هاست، چون آه فقرا خانمان سوز است ،ما خودمان را خادم این افراد می دانیم و خدمت باید عارفانه و عالمانه انجام شود، جا دارد دست آنها را ببوسیم و خاک پایشان شویم،این روحیه خدمتگزاري در امداد كاملا بوده و بهتر هم شده است، چون مددکاری را امر شریفی تعریف کرده ایم .

با این حال اگر شخصی شکایت داشت کجا باید برود؟

کمیته امداد دفاتر بازرسی و مراجع رسیدگی دارد، البته اشخاص به جاهای دیگر مانند دیوان محاسبات ،نمایندگان مجلس و ائمه جمعه نیز می توانند مراجعه کنند.البته ما واحد ارتباطات مردمي راه اندازي كرده ايم و به چنین مواردی رسیدگی می کنیم.

خیلی از کاربران گفته اند کمیته امداد باید به زنان سرپرست خانوار توجه بیشتری کند، برنامه ای در این راستا دارید؟

بیش از یک میلیون نفر زن سرپرست خانوار تحت پوشش داریم،بیش از 65 درصد خانواده های تحت پوشش ما زن سرپرست خانوار هستند.

حمایت بیشتری از زنان سرپرست خانوار نمی شود، داشت؟

دیگر نمی شود ،چون حدود 65 درصد این افراد هستند، نمی توان گفت ویژه تر از این. در واقع افراد تحت پوشش ما همگی در اولویت قرار دارند.

دانشجویان ممتازی نیزکه تحت پوشش شما هستند گفته اند نیاز به توجه بیشتری دارند.برنامه ای برای آنها دارید؟

72هزار دانشجو وطلبه اکنون تحت پوشش کمیته امداد هستند ،عمده هزینه های تحصیل آنها را تامین می‌کنیم . باید توجه داشت که در این بین نقص قانونی وجود دارد برای نمونه به دانشگاه آزاد می گوییم، چرا از نیازمندان مثل سایر افراد هزینه تحصیل گرفته می شود،این نقص قانونی است به همین خاطر دولت و مجلس باید به کمک ما بیایند تا بتوانیم حمایت بیشتری از دانشجویان داشته باشیم.

برخی از سوال های کاربران خبر فوری نیز مربوط به افرادی است که تامدتی قبل کارمند کمیته امداد بودند،اما به دلیل چابکسازی تعدیل شده اند،این افراد پرسیده اند برنامه ای برای برگشت به کار آنها وجود دارد؟

یکی از ایراد هایی که از ما می گرفتند و می گیرند این است که چرا این قدر پرهزینه هستید،معناش این است که امدادباید کم هزینه تر کار کند. پول یک کارمند را به ده مددجو می دهیم،خودتان قضاوت کنید ما باید در کارمند گرفتن چه روشی در پیش بگیريم که هزینه های ما را کم کرده و بیشتر به مددجوها توجه شود، ایراد جایی است که حق مددجو به کارمندان پرداخت شود، هیچ کس به این راضی نمی شود. آیا ما مجازیم از صدقات و زکات به همکارانمان پرداخت کنیم.آن مقدار که الان به کارمندان می دهیم از منابع دولتی و مجازمان است.

با این شرایط اکنون تعداد افرادی که در انتظار تحت پوشش قرار گرفتن از سوی شما هستند چقدر است؟

واقعا الان داریم به روز می شویم و تعداد آنها بسیار کم شده است.

ماجرای فروش ساختمان سوهانک کمیته امداد به کجا رسید بالاخره این ساختمان را به چه قیمتی فروختید؟

خریدار دولتی و وزارت علوم است ،قرار داد را وزیر امضا کرده اما چون طرف ما دولتی است باید مقررات خاص آن طی شود ،قیمت توافق اولیه نیز حدود هزار میلیارد تومان بوده است .

خیلی از کاربران هم پرسیده اند عملکرد کمیته امداد باید شفاف تر شود تا آنها با خیال راحتری به این نهاد کمک کنند،برای این تقاضای مخاطبان چه برنامه ای دارید؟

باید گزارش بیشتری به مردم بدهیم ،چون مردم باید آثار کمک هایش را ببینند، به همین خاطر ارائه آمار واطلاع رسانی را بیشتر می کنیم. برای نمونه مردم باید بدانند برای تامین جهیزیه مددجوها از کالاهای داخلی استفاده می کنیم یا اینکه تا دو سال قبل 90 هزار نفر در صف دریافت جهزیه بودند و 200 هزار نفر نیز در صف دریافت وام ضروری بودند ،اما الان این صف ها به روز شده است.

خیلی ها هم می خواهند بدانند آیا کمک های آنها به خارج از کشور فرستاده می شود؟

قانونا و شرعا نمی توانیم کمک های مردم را به خارج بفرستیم ،حتی کمک ها ی هر استان باید در آن استان هزینه شود، ما شرعا و قانونا اجازه نداریم صدقات و کمک های مردم را به خارج از کشور بفرستیم،البته علما نیز این کار را درست نمی دانند. در کشورهای دیگر این اتفاق افتاد که ما سعی کردیم الگو و مدل کمیته امداد را در کشورشان پیاده سازی کنیم برای همین در بغداد یا لبنان صندوق هایی شبیه صندوق صدقات کمیته امداد وجود دارد.

مهدی آیینی

منبع: خبرفوری

34

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 3
  • شهروند
    0

    آقای فتاح شما اگر ساختمان اداری 900میلیاردی نسازید وبرای مددجویان مسکن ساخته بودید همه خانه دار شده بودندند

  • نیروی خرید خدمت مشارکت های کمیته امداد
    0

    چرا از نیروهای خرید خدمت امداد چیزی نمی پرسید ؟ بیشتر از چهار ساله ک حق و حقوق ما تغییری نکرده در عوض کار ما بیشتر شده . حق اولاد و همسر و مسکن ما رو از بین بردند.

  • ثریاریگی فیروزابادی
    0

    به نام خدا خدمت اقای فتاح سلام عرض میکنم این جانب ثریا ریگی فیرورابادی که فرزندم را از خدمت معاف گروم مستمری من به مدت یک سال قطع شده پسرم ازدواج گرده کارگری میکند وتوان دادن خرج به دو خانوار راندارد من کرایه نشینم دو فرزند محصل دارم از شما مدیر محترم تقاضای کمک دارم که مستمری بنده را وصل کنید متشکرم