گپوگفتی با ۴ گیمر شاخ ایرانی/ درآمد بازیهای رایانهای در ایران و جهان چقدر است؟
طبق آخرین آمارها از مرکز ملی بازی های رایانه ای هم اکنون بیش از ۲۸ میلیون گیمر در ایران وجود دارد و هشت میلیون کودک ایرانی زیر ۱۲ سال کاربر بازی های رایانه ای هستند که روزانه ۱۳ میلیون ساعت با این بازی ها سرگرم می شوند.
اما بازی های رایانه ای علاوه بر سرگرمی، هیجان و اعتیاد، می تواند درآمدزا هم باشد! اکنون در تمام دنیا گیمرهایی هستند که درآمدهای میلیون دلاری از بازی دارند و بیشتر این درآمدها می تواند از فروش پخش زنده بازی (Live Stream) باشد. وقتی بیننده های پخش زنده بازیِ یک گیمر زیاد باشند، او می تواند از طریق تبلیغ یا حامی های مالی درآمد خوبی کسب کند اما رسیدن به این درآمدهای رویایی کار بسیار دشوار و مشکلی است. به همین بهانه با چند گیمر حرفه ای در ایران به صحبت نشستیم تا با این مشکلات و دنیای بازی بیشتر آشنا شویم.
بازی باعث شده که تنها شوم!
«آرمان مداحی»، ۲۱ ساله و اهل شیراز است که از ۱۰ سالگی به طور حرفه ای بازی کرده است و جزو نفرات برتر بازی «data ۲»است. او در روزهای فراغت به طور میانگین ۶ تا ۱۰ ساعت بازی می کند. آرمان درباره بازی می گوید: «بازی های رایانه ای اعتیاد آور است و خانواده من هم مثل بیشتر خانواده های ایرانی با آن مخالفند و بازی را به عنوان یک شغل نمی بینند و فقط به درس تاکید دارند. با این حال و به نظر خودم بازی ذهنم را هوشیار کرده، مغزم را به کار گرفته و سرعت عملم را بیشتر کرده است. البته در زمینه عاطفی کاملا تنها شده ام و دوستی ندارم. آدم هایی که در زندگی ام بودند، حس کردند به آن ها اهمیت نمی دهم و به من سر نمی زنند. الان من فقط کتاب ها، هم تیمی ها و بازی هایم را دارم.»
درد تمامی گیمرهای ایرانی!
آرمان درباره مشکلات گیمرها می گوید: «درد تمامی گیمرها، پینگ (فاصله زمانی تبادل اطلاعات تا سرور) بالا در ایران است یعنی ما بازی را دو ثانیه دیرتر از خارجی ها می بینیم و این باعث می شود گاهی در تیراندازی ها با پیش بینی و حدسی تیر بزنیم به جایی که کسی نیست! خارجی ها اگر پینگ شان روی ۶۰ بیاید، بازی را متوقف می کنند. این در حالی است که پینگ ما در بهترین حالت، ۹۰ است! از طرفی گران بودن صندلی گیم و مانیتورهای خوب، هم چشم هایمان را ضعیف می کند و هم هزینه زیادی روی دست مان می گذارد.»
در آرزوی درآمدهای چند میلیون دلاری
آرمان در پایان آرزوهای خود را این گونه بیان می کند: «دوست دارم روزی برسد که من هم مثل گیمرهای درجه یک دنیا، درآمد میلیون دلاری از این حرفه داشته باشم.»
در ماه فقط ۳۵۰ هزار تومان پول اینترنت می دهم
«مریم میرزایی»، ۲۴ ساله، ساکن تهران و شغل اصلی اش استریم(فروش پخش زنده بازی) بازی های آنلاین است. مریم که فوق دیپلم حسابداری دارد، بزرگ ترین تفریح خود را بازی می داندو نفر پنجم بازی فورتنایت در دنیاست. او بر خلاف خیلی از گیمرهای دیگر، خانواده ای اهل بازی دارد و از طرف خانواده اش حمایت می شود اما مشکلات او با گیمرهای پسر کمی فرق دارد. مریم می گوید: «حتما نباید پسر باشی تا دست به صفحه کلید بزنی ولی در جامعه تصور این است که بازی رایانه ای برای پسرهاست. هرچند دختران فعالیت کمتری در بازی دارند که یک علتش بازخوردی است که از طرف جامعه می گیرند. من هم در شروع کارم از طرف جامعه با انتقاد رو به رو بودم مثلا خیلی از پسرها با این که خودشان در بازی ها به صورت حرفه ای مشارکت ندارند اما تا یک دختر گیمر می بینند، اولین کارشان تحقیر و تمسخر آن دختر است.»
درآمدم از گیم زیاد نیست
او درباره درآمدش هم می گوید: «در ابتدا من تلاش کردم ثابت کنم که نه تنها فرقی با پسرها ندارم بلکه در برخی زمینه ها موفق تر هم هستم. این موضوع روی درآمد من از استریم هم تاثیر دارد. پسرها درآمد بیشتری از این کار دارند چون از جانب بازدید کننده ها بیشتر حمایت می شوند اما دخترها نه. حتی پیش آمده که بعضی بازدیدکننده ها رسما اعلام می کنند که چون من دختر هستم، از استریم حمایت نمی کنند. البته گاهی هم می شود که مبالغ دریافتی از حامیان زیاد باشد و بتوانم کارهای شخصی ام را با درآمد خودم انجام بدهم اما هنوز هم برای بخشی از کارها از خانواده پول می گیرم؛ خب من در ماه حدود ۳۵۰-۳۰۰ هزار تومان فقط هزینه اینترنت می دهم.»
به خاطر بازی خیلی استرسی می شوم
مریم می گوید: «بازی برای من یک عشق است با این که گاهی به خاطرش استرس می گیرم، اما خیلی از افراد کورکورانه اعتیاد شدیدی به آن پیدا می کنند و این اصلا خوب نیست. من تلاش می کنم این طور نباشم.»
در ماه تا ۵۰۰ هزار تومان برای گیم خرج می کنم
«محمدحسین نقی پور»، ۲۱ ساله، اهل تهران، ۱۸ تا ۲۰ ساعت در روز برای بازی وقت می گذارد و در کمترین حالت روزی ۱۲ ساعت. او می گوید: از وقتی یادم می آید، کنسول و سیستم داشتم ولی یک سال است که به عنوان یک حرفه ای آن را جدی تر گرفته ام. محمدحسین درباره سبک زندگی اش می گوید: «برای موفقیت در یک راه عجیب و غریب، باید کارهای عجیب و غریب بکنی و به خودت سختی بدهی. بازی، عشقی است که به اعتیاد وصل و جزئی از زندگی ات می شود. خیلی از گیمرها زندگی خانوادگی و مشترک شان را به خاطر بازی به هم زده اند که البته من نمی گویم خوب است؛ فقط می خواهم میزان وابستگی و اعتیاد مشخص شود.»
به گیم باید به عنوان یک حرفه نگاه کرد
او درباره مزایای گیمر شدن هم می گوید: «گیم باعث شده من ضمن یاد گرفتن بخش زیادی از زبان انگلیسی، در زندگی سریع تر تصمیم بگیرم؛ هرچند تمرکزم در مسائل دیگر را پایین آورده است. گاهی تا ۲۰۰ تومان هم در ماه برای بازی خرج می کنم و اگر بخواهم سخت افزار بخرم، حداقل ۵۰۰ تومان! خانواده من در صورتی که بازی در کنار درس و دانشگاهم باشد، مشکلی با آن ندارند اما قبول نمی کنند که به عنوان یک حرفه به آن نگاه کنم. مردم فکر می کنند اگر دکتر یا مهندس نباشی، در جامعه جایگاهی نداری اما من تمام تلاشم را می کنم تا این باور را عوض کنم.»
هزینه یک سیستم برای بازی بالای ۲۰ میلیون است
«نقی پور» درباره وضعیت گیمرها در ایران هم می گوید: «در کشور ما فرد یا سازمانی در بازی استعدادیابی و حمایت نمی کند. به همین دلیل خیلی ها به رغم داشتن استعداد و علاقه این رشته را ترک می کنند! چون هزینه تجهیزات به قدری زیاد است که هرکسی از پس آن برنمی آید. مثلا تهیه یک سیستم خوب بالای ۲۰ میلیون تومان هزینه دارد و این رقم ها روز به روز بیشتر می شود.»
گیمر بودن به عنوان یک شغل در جامعه جایگاهی ندارد
«امین مروی»، ۲۱ ساله، ساکن مشهد که هم اکنون در رنک یک چندین بازی در دنیا قرار دارد و به طور میانگین هشت ساعت در روز برای بازی وقت می گذارد و از این راه درآمد دارد، می گوید: «قبلا خانواده ام فکر می کردند کار بیهوده ای انجام می دهم که به هیچ وجه بازدهی مالی ندارد؛ اما من از هدفم ناامید نشدم و با این که در خانواده کسی حامی من نبود، بعد از حدود شش ماه بازی به رنک یک ایران در بازی فورتنایت با بیش از ۲۰ میلیون شرکت کننده در دنیا رسیدم. آن جا بود که تصمیم به استریم گرفتم و حالا شغلم استریم کردن است. البته آن قدرها هم بدون حامی نبودم. پسرخاله ای دارم که خودش به خاطر کار و زندگی دست از بازی کشیده بود اما به خاطر علاقه اش به آن من را حمایت و تمام تجهیزات استریم را برایم مهیا کرد.»
استریم یکی از شغل های پردرآمد دنیاست
امین می افزاید: «چون گیمر بودن به عنوان شغل در جامعه جایگاهی ندارد، حتی خودم هم در این باره دغدغه هایی دارم، چه برسد به خانواده ام! اکنون بزرگ ترین آرزوی من این است که استریم به عنوان یک شغل در جامعه به رسمیت شناخته شود. مثل کشورهای دیگر که در آن ها یکی از مشاغل بسیار پردرآمد استریم است و حامی های مالی از این موقعیت برای تبلیغ استفاده می کنند.»
درآمد بازی های رایانه ای در ایران و جهان چقدر است؟
بازیهای رایانه ای هر روز بیش از گذشته جای خود را در بین افراد و قشرهای مختلف باز می کند. کودکان و نوجوانان از گروه های پرطرفدار این بازیها به شمار میروند البته پول ساز بودن این صنعت موجب شده طراحان بسیاری به سرمایهگذاری در این زمینه روی بیاورند. به طور مثال در سال ۲۰۱۷ چین با ۳۴ میلیارد دلار درآمد توانست رتبه اول جهان را در صنعت بازی های رایانه ای به خود اختصاص دهد و ایران با ۹۲۰ میلیاردتومان در جایگاه بیست و پنجم جهان قرار گرفت.
منبع: خراسان
1981