نقش قیسبن مُسهر؛ نامهرسان امام حسین(ع) در جریان عاشورا
قیس ابن مسهر صیداوی یکی از پیکهای امام حسین(ع) بود که در جریان عاشورا با دستور عبیدلله ابن زیاد از دارالخلافه به پایین پرت شد و به شهادت رسید.
به گزارش مشهد فوری ،در جریان نهضت عاشورا افراد بسیاری نقش داشتند. برخی از این افراد مانند قیس ابن مسهر از بـزرگان بنی صیدا، مردی شجاع و از دوستداران مخلص اهل بيت عليهم السلام و پیکی بسیار فعال بود و نقشهای کلیدیای ایفا کرد ولی کمتر از ایشان نامی به میان آمده است.
قَیس بن مُسْهِر (مُسَهَّر) صَیداوی اَسدی با نام کامل وی قیس بن مسهر بن خلید بن جندب بن منقذ بن جسر بن نکرة بن صیداء، از قبیله قیس که به بنی صیدا نیز معروف بودند، نامهرسان بین امام حسین(ع)، کوفیان و مسلم ابن عقیل بود که نام وی در زیارت الشهدا آمده است.
مهمترین نقش قیس در جریان واقعه کربلا را میتوان در نامهرسانی وی عنوان کرد. از نامههایی که قیس در این جریان جا بهجا کرد میتوان به نامه کوفیان به امام حسین در مکه، رساندن نامه مسلم از بین راه به امام حسین(ع)، برگرداندن جواب امام به مسلم و همراهی با مسلم در سفر، رساندن نامه مسلم به امام حسین(ع) در جریان بیعت کوفیان و همراهی با امام حسین و رساندن نامه امام حسین(ع) از حاجر به کوفیان اشاره کرد.
هنگامیکه قیس در جریان رساندن پیام سیدالشهدا(ع) به قادسیه به یکی از منزلگاههای نزدیک کوفه رسید، حصین بن نمیر از سرداران بنی امیه او را دستگیر نمود. حصین، قیس را پیش عبیدالله بن زیاد فرستاد تا ابنزیاد درباره او تصمیمگیری کند. وی قبل از دستگیری نامهای که به همراه داشت و نام چندی از مردم کوفه در آن بود را پاره کرد تا به دست دشمن نیفتد.
وی به دستور ابن زیاد باید اسامی داخل نامه را فاش میکرد یا بالای منبر میرفت و لعن اهلبیت میگفت. او به عبیدالله گفت: آن افراد را نمیشناسم پس مورد دوم را انتخاب میکنم. عبیدلله با فرض اینکه ابن مسهر از مرگ ترسیده، دستور داد مردم را در مسجد کوفه جمع کنند تا وی به وعدهاش عمل کند.
قیس بالای منبر رفت تا طبق قرار با ابن زیاد، علی(ع) و دو فرزندش را لعن کند. وی وقتی بر فراز منبر رفت ابتدا خدا را سپاس گفته و ستایش کرد. سپس درود بر پیامبر(ص) فرستاد و علی(ع)، فرزندانش حسن و حسین(ع) را فراوان مدح کرد و بر آنان رحمت فرستاد. وی در ادامه عبید الله بن زیاد و پدرش و ستمکاران بنی امیه را از اول تا آخر لعن و نفرین کرد، آنگاه گفت: ای مردم، من فرستاده حسین به سوی شمایم و در فلان موضع از او جدا شدم، به سوی او بروید.
پس از افشاگریهای قیس، ابن زیاد دستور داد او را از بالای بام قصر پایین انداخته و به شهادت رساندند؛ سپس ابن زیاد دستور داد تا بدن وی را قطعه قطعه کنند. در کتب تاریخی و اسلامی زمان دقیق شهادت قیس معلوم نیست و برخی مورخان بر اساس مستندات و شواهد تاریخی حدودی را بین روز دوم محرم تا عاشورا در سن 35 سالگی وی ذکر کردهاند.
پس از رسیدن خبر شهادت قیس که احتمالا توسط مجمع بن عبدالله عائدی انجام شده، گفته میشود که چشمان حسين(ع) اشكآلود شد و نتوانست جلوى اشكهايش را بگيرد. امام حسین(ع) در جریان واقعهی کربلا آیه «رجال صدقوا ما عاهدوا الله عليه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ينتظر و ما بدلوا تبديلا» را به کثرت تلاوت کردند که یکی از همین موارد پس از شنیدن خبر شهادت قیس ابن مسهر بود.
منبع: ایسنا
2222