تالاب گاو خونی خشک شد
تصاویر ماهوارهای سنتینل-٢ نشان می دهند که تالاب گاوخونی به طور کامل خشک شده است.
سازمان فضایی ایران با انتشار تصاویر پایش ماهوارهای خشک شدن تالاب گاوخونی پیامدهای آن را تشریح کرد.
همانطور که در تصویر ماهوارهای سنتینل-٢ (١٣٩٩) قابل مشاهده است تالاب گاوخونی کاملا خشک شده و به کانون بروز گرد و غبار تبدیل شده است.
تصویر ۱: موزاییک تصاویر ماهوارهای سنتینل-۲ در سال ۱۳۹۹ با توان تفکیک مکانی ۱۰ متر و ترکیب رنگی واقعی از حوضه آبریز زاینده رود که تالاب گاوخونی را به رنگ آبی روشن نشان میدهد (تالاب کاملا خشک است)، همچنین مسیر رودخانه زاینده رود تا تالاب، فاصله تالاب تا شهر اصفهان، سدهای ساخته شده بر روی زاینده رود و برخی از کارخانجات در جوار رودخانه را به نمایش میگذارد.
تصویر ۱
تصویر ۲: تصویر ماهوارهای سنتینل-۲ در تاریخ ۲۳ تیرماه ۹۹ با توان تفکیک مکانی ۱۰ متر و ترکیب رنگی کاذب (۸، ۴، ۳) از تالاب گاوخونی که پوشش گیاهی را به رنگ قرمز نشان میدهد.
متاسفانه علاوه بر عوامل اقلیمی، عوامل انسانی مانند انجام فعالیتهای صنعتی و ساخت صنایع آب بر در مجاور رودخانه زاینده رود، همچنین کشاورزی در حوزه آبخیز تالاب گاوخونی و عدم تامین حق آبه آن طی سال ها، تغییرات قابل توجهی در سطح آب آن ایجاد شده است.
گفتنی است، تالاب گاوخونی (که باتلاق گاوخونی نیز خوانده میشد) نام تالابی است در فلات مرکزی ایران که بخش بزرگی از آن در استان اصفهان و مابقی در استان یزد قرار دارد.
تصویر ۲
تالاب گاوخونی یکی از تالابهای مشهور در جلگه مرتفع مرکزی ایران بهشمار میآید. این تالاب حیاتی منطقهای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع را پوشانده و در ۱٣٧ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در ٣۰ کیلومتری شهرستان ورزنه و در مجاورت تپههای شنی واقع شدهاست. ارتفاع آن از سطح دریا ۱٬۴۷۰ متر و بیشینه عمق آن ۱۵۰ سانتیمتر است.
با تخصیص بیرویه آب به صنایع و باغ ها، آب ورودی این تالاب مدت هاست به صفر رسیده و عملا این تالاب نابود شدهاست. این در حالی است که کشور ما عضو کنوانسیون بینالمللی رامسر است و طبق آن حق ندارد قوانینی تصویب کند که بر اثر آن قوانین تالابها خشک شوند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
66