ساخت موتور جستجوگر «کاوش» توسط محققان ایرانی
مسئول پژوهشکده فناوری اطلاعات دانشگاه خواجه نصیر با اشاره به ساخت موتور جستجوگر «کاوش» توسط محققان ایرانی، گفت: این سامانه با توجه به ویژگی های زبان فارسی طراحی شده است.
علی احمدی، در تشریح جزئیات جویشگر کاوش (موتور جستجوگر تصویری بومی) اظهار کرد: این جویشگر، یک موتور جستجو بر اساس محتوای تصویر است یعنی اینکه علاوه بر کلمات کلیدی، میتواند با بارگذاری یک تصویر، سایر تصاویر مشابه را پیدا و به مخاطب نشان دهد.
مسئول پژوهشکده فناوری اطلاعات دانشگاه خواجه نصیر با اشاره به اینکه این موتور توسط ۲۰ نفر از محققان دانشگاه خواجه نصیر و همینطور پژوهشگران سایر دانشگاهها ساخته و طراحی شده است، افزود: این موتور بومی، فقط بر اساس کلیدواژه متنی عمل نمیکند بلکه بر اساس محتوای تصویر هم عمل میکنند و کاربرد دارند.
احمدی هدف از راه اندازی این جویشگر بومی را ساخت موتوری با توجه به ویژگیهای زبان فارسی عنوان کرد و گفت: موتورهای جستجوگر بینالمللی دارای محدودیتهایی هستند و به طور مثال ممکن است برخی کلمات کلیدی در زبان فارسی برای موتور جستجوی بینالمللی معنا دار نباشد.
دانشیار گروه هوش مصنوعی دانشکده کامپیوتر دانشگاه خواجه نصیر خاطرنشان کرد: کاربرد دیگری که این موتور میتواند داشته باشد، نقش جستجوگر در بانک اطلاعاتی سازمانها و مؤسسات مختلف است. یعنی به طور مثال نیروی انتظامی میخواهد در موضوع اثرانگشت و یا گواهینامه مشابهتیابی داشته باشد و یا سازمانی میخواهد جستجویی در مدارک هویتی افراد داشته باشد که این موتور همه این موارد را پوشش میدهد.
وی با بیان این مطلب که این موتور، یک جستجوگر تصویر بر مبنای مشابهتیابی یا کلیدواژه به شمار میآید، تصریح کرد: این موتور به سفارش سازمان فناوری اطلاعات در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی طراحی و ساخته شد و تاکنون در چندین مرحله بر روی آن کار شده و همچنان در حال توسعه آن هستیم.
احمدی اضافه کرد: البته در یکی دو سال گذشته این موتور را از روی وب برداشتیم چرا که نیاز به منابع سخت افزاری زیادی دارد و البته اگر حمایت صورت گیرد، بر روی وب هم قابل استفاده خواهد بود، اما در حال حاضر برای سازمانهای خاص که بانک اطلاعاتیِ تصویریِ بزرگ همراه با متن دارند، قابل استفاده است.
مسئول پژوهشکده فناوری اطلاعات دانشگاه خواجه نصیر لایسنس جویشگر کاوش برای دانشگاه خواجه نصیر است، گفت: سازمان و ارگانهای مختلفی چون سازمان ملی استاندارد و نیروی انتظامی درخواستهایی برای در اختیار داشتن این موتور جویشگر از ما داشتهاند. همچنین در دو سه هفته اخیر مرکز توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه فناوری اطلاعات خواستهاند از این موتور استفاده کنند.
منبع: خبرگزاری مهر
46