میکروپلاستیک‌ دشمن سلول‌های ریه

محققان در مجموعه‌ای از تحقیقات در حال گسترش به بررسی تاثیرات آلودگی پلاستیکی بر محیط زیست و سلامتی انسان‌ها می‌پردازند.

میکروپلاستیک‌ دشمن سلول‌های ریه

نیواطلس نوشت: محققان در مطالعه‌ای جدید به بررسی آسیب میکروپلاستیک‌ها(ریزپلاستیک) بر روی سلول‌های ریه انسان پرداخته‌اند و مشاهده کرده‌اند که این ذرات باعث تغییر شکل سلول‌های ریه و کاهش سرعت متابولیسم آن‌ها می‌شود.

این تحقیقات در دانشگاه ایالتی فلوریدا انجام شده است و بر روی قطعات ریز زباله‌های پلاستیکی که وارد طبیعت شده‌اند تمرکز دارد.

در طی چند سال اخیر ما شاهد وجود این میکروپلاستیک‌ها در یخ‌های قطب جنوب، نزدیک قله‌ی اورست، برف‌های قطب شمال و مدفوع انسان‌ها بوده‌ایم.

و از همان زمان دانشمندان شروع به تحقیق در مورد تاثیر این ذرات کوچک بر سلامتی موجودات مختلف کرده‌اند نتایج تحقیقات نشان می‌دهد این ذرات باعث ایجاد آنوریسم(بزرگ شدن یا بیرون‌زدگی دیواره یک سرخرگ ) در ماهی‌ها می‌شوند، روند انتخاب پوسته‌ در خرچنگ‌های نرم‌شکم را مختل کرده و رشد گیاهان را متوقف می‌کنند.

سازمان بهداشت جهانی همچنین در تحقیقات جداگانه‌ای به بررسی میکروپلاستیک‌های موجود در بطری‌های آب پرداخته است و هفته‌ی گذشته مشخص شد که موادی که در پلاستیک‌های "BPA" مورد استفاده قرار می‌گیرند به سلول‌های مغز آسیب می‌رسانند.

در آخرین مطالعه‌ی انجام شده، محققان دانشگاه ایالتی فلوریدا به بررسی خطراتی که تنفس و خوردن این ذرات بر سلامتی دارند پرداختند. آن‌ها سلول‌های ریه انسان را که درون ظرف آزمایشگاهی بود تحت تاثیر ذرات پلی‌استایرن قرار دادند. در طی تنها چند روز دانشمندان متوجه شدند که تغییرات عجیبی در سلول‌ها رخ داده است. آن‌ها دریافتند که ذرات پلاستیک عملکرد سلول‌ها را کند کرده و مانع تکثیر و رشد آن‌ها شده‌ است.

کرستن گودمن(Kerestin Goodman)، نویسنده‌ی این مقاله می‌گوید: میکروپلاستیک‌ها باعث مرگ سلول‌ها نشدند بلکه عملکرد طبیعی سلول‌ها را مختل کردند.

پلاستیک همچنان باعث ایجاد شکاف در لایه‌های بهم پیوسته سلول‌ها می‌شود. علاوه بر آن محققان دریافتند که پلاستیک باعث ایجاد یک حلقه به دور هسته‌ی سلول می‌شود.

گودمن می‌گوید: ما شاهد بودیم که این اتفاق در طی ۲۴ ساعت رخ داد و اکنون می‌خواهیم علت ورود این ذرات به سلول را بفهمیم و اینکه چرا چنین چیزی رخ می‌دهد.

بررسی تاثیرات پلاستیک‌ها بر هسته‌ی سلول یکی از اهداف این گروه است. آن‌ها همچنین می‌خواهند بفهمند تاثیرات بلند مدت این اتفاق بر روی سلامتی افراد دارای بیماری‌های تنفسی چه خواهد بود. محققان به این نکته اشاره می‌کنند که یکی از مشکلات این تحقیقات این بود که آن‌ها نتوانستند ذرات را با تنفس وارد سلول کنند و سلول‌ها را مستقیما در معرض این ذرات که در یک محلول مایع بودند قرار دادند. با این حال نتایج به دست آمده سوالات بیشتری را برمی‌انگیزد.

ایمی سانگ(Amy Sang) از نویسندگان این مقاله می‌گوید: ما نمی‌خواهیم تاثیرات میکروپلاستیک‌ها بر سلامتی انسان را بزرگ جلوه دهیم. پلاستیک‌ها مواد مناسبی برای صنعت، ساخت‌وساز، تجهیزات پزشکی و تحقیقاتی و محصولات مورد مصرف مردم هستند اما ممکن است این ذرات تاثیرات نامطلوب طولانی‌مدتی داشته باشند که برای نوزادان در حال رشد و افراد دارای بیماری‌های تنفسی خطرناک باشد. ما باید در مورد این موضوع تحقیق کنیم تا درک بهتری از اثرات آن بر سلامتی داشته باشیم.

این مقاله در مجله‌ی Chemical Research in Toxicology به چاپ رسیده است.

منبع: ایسنا

46

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید