دستاوردهای چشمگیر فضایی چین، اعتباری که حاصل مانع تراشیهای آمریکاست
اگرچه اپیدمی ویروس کرونا همچنان وضعیت اقتصاد و زندگی اجتماعی مردم جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است اما مهندسی هوافضای چین همچنان به پیشرفت ادامه دار و رو به جلوی خود ادامه میدهد.
در تاریخ 17 ژوئن برابر با 27 خرداد، سه فضانورد چینی عازم فضا شدند و به ماژول اصلی «تیان هه» وارد گشتند و به این ترتیب، این اولین باری شد که یک چینی وارد ایستگاه فضایی خود شد.
امسال و دو سال آینده، مجموعا 12 فضانورد چینی به ایستگاه فضایی چین اعزام خواهند شد تا ساخت نهایی ایستگاه فضایی «تیان گونگ» را تکمیل کنند.
پیش از این نیز در تاریخ 15 ماه مه سال جاری میلادی، کاوشگر «تیان ون-1» با موفقیت و بعد از 10 ماه پرواز طولانی روی مریخ فرود آمد. از طرف دیگر، در تاریخ 22 دسامبر سال گذشته میلادی (2020) بود که اکتشافات 23 روزه ماه نورد «چانگ ئه-5» چین با موفقیت به اتمام رسید و این ماه نورد چینی 2 کیلوگرم خاک ماه را با خود به زمین بازگرداند.
بر اساس مقاله منتشر شده در روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت»، برنامه فضایی چین منبع عظیمی از غرور ملی و نماد ظهور چین از یک کشور فقیر و تبدیل آن به دومین اقتصاد بزرگ جهان در طول 40 سال گذشته است.
ماموریت فضایی اخیر چین با جشن صد سالگی تاسیس حزب کمونیست در این کشور که ماه آتی برگزار می شود، همزمان است و این یک رویداد سیاسی مهم محسوب می شود.
تحلیلگران بر این باورند که اعتبار امروز برنامه فضایی چین ناشی از مانع تراشی های همیشگی آمریکا و ممانعتش از حضور چین در ایستگاه فضایی بین المللی شده است.
بر اساس گزارش «بی بی سی»، این رویکرد واشنگتن باعث شد تا چین برنامه ایستگاه فضایی خودش را در بیش از یک دهه گذشته آغاز کند.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که بلند پروازی های فضایی چین تا حدی حاصل مانع تراشی های آمریکاست.
آمریکا همواره از هر ابزاری استفاده می کند تا مانع پیشرفت و توسعه چین شود؛ ابزار اصلی آمریکا در این مسیر مهار تکنولوژیکی چین به خصوص در عرصه اکتشافات هوافضاست.
پروژه ایستگاه فضایی بین المللی در دهه 1990 میلادی آغاز شد و بزرگ ترین و پر هزینه ترین پروژه هوافضا در تاریخ بشر محسوب می شود؛ کشورهای آمریکا، روسیه و 11 کشور عضو آژانس فضایی اروپا، ژاپن، برزیل و کانادا و به عبارت دیگر مجموعا 16 کشور در این پروژه مشارکت دارند .
این در حالیست که با مداخله گری های شدید آمریکا، از حضور چین در این پروژه ممانعت به عمل آمد و پکن از حضور در این پروژه حذف شد.
با این وجود، پروژه فضایی سرنشین دار چین به سریع ترین پروژه این کشور برای رسیدن آن به سطح پیشرفته بین الملل تبدیل شده است.
چین بدنبال محرومیت از حضور در پروژه ایستگاه فضایی بین المللی، بیش از پیش به نوآوری های تکنولوژیکی مستقل خود تکیه و ساخت ایستگاه فضایی خود را آغاز کرد.
با توجه به افزایش سن ایستگاه فضایی بین المللی و از آنجایی که قرارداد بهره برداری از این ایستگاه در سال 2024 میلادی منقضی خواهد شد، این احتمال وجود دارد که بعد از سال 2024 میلادی، ایستگاه فضایی چین به تنها ایستگاه فضایی بشر تبدیل گردد.
سفینه فضایی سرنشین دار «شن جو-12» چین در حالی به فضا پرتاب شده است که به جز تعداد معدودی از سیاستمداران و رسانه های غربی که به ابراز نگرانی خود در رابطه با سرعت پیشرفت اکتشافات فضایی چین پرداخته اند، آژانس های چند ملتی هوافضا و کاربران اینترنت، پرتاب موفقیت آمیز فضاپیمای «شن جو-12» چین را تبریک گفته اند.
چین همواره با آغوش باز از تبادلات و همکاری های بین المللی در حوزه پروازهای سرنشین دار به فضا استقبال کرده است. این کشور ضمن ورود به ایستگاه فضایی خود، به افزایش عمق و وسعت همکاری های بین المللی اش ادامه خواهد داد و ایستگاه فضایی چین را به یک آزمایشگاه فضایی مفید برای کل بشریت تبدیل خواهد کرد.
در حال حاضر چین و دفتر امور فضای بیرونی سازمان ملل 9 پروژه آزمایشی مشترک را از 17 کشور انتخاب کرده اند و قرار است دور دوم فرصت های همکاری در این حوزه نیز در آینده اعلام گردد. انتظار می رود که فضانوردان چینی و خارجی در آینده ای نزدیک کنار یکدیگر به تجربه اکتشافات فضایی بپردازند.
محاصره، مهار و تحریم معمول ترین ابزارهای مورد استفاده آمریکا برای سرکوب روند توسعه سایر کشورها محسوب می شوند. آمریکا مدت های طولانی است که این اقدامات سرکوبگرانه را علیه ایران نیز به کار گرفته است تا این کشور را به تسلیم سیاسی مجبور سازد و از توسعه اقتصاد ایران جلوگیری کند.
اگرچه تحریم ها تاثیرات بسیار عظیمی بر اقتصاد و معیشت مردم ایران بر جای گذاشته است اما این کشور با وجود اینکه تحت سرکوب همه جانبه آمریکا قرار دارد، یک سیستم صنعتی نسبتا کامل در خاورمیانه تاسیس و یک نیروی دفاع ملی قدرتمند و مستقل را ایجاد کرده است.
در دسامبر سال 2013 میلادی بود که ایران با موفقیت یک میمون زنده را با موشک تولید داخل این کشور به فضا فرستاد که سالم نیز به زمین بازگشت؛ این یک گام بزرگ در حوزه پروازهای فضایی سرنشین دار ایران محسوب می شود.
چین و ایران در آینده می توانند همکاری های گسترده ای در حوزه هوافضا داشته باشند و به صورت مشترک از فضای بیرون جو زمین جهت منفعت رسانی به کل بشریت استفاده کنند.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران دیروز با موفقیت برگزار شد.دولت جدید ایران در آستانه تولدی دوباره قرار دارد و سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب در برابر مشکلات فراوان راهی بسیار طولانی را در پیش رو دارد.
چین و ایران همواره فشار و تحریم را به انگیزه تبدیل کرده اند و تمرکز این دو کشور بر امور داخلی خودشان است.
همزمان با فرا رسیدن پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین چین و ایران، این دو کشور در مواجه با تغییرات بزرگ و نادر قرن، باید به تقویت هر چه بیشتر همکاری های خود در زمینه های مختلف بپردازند و با مشارکت با یکدیگر، با یکجانبه گرایی و هژمونی و سلطه جویی مخالفت کنند و به پشتیبانی از چند جانبه گرایی، عدالت و انصاف و پیشبرد مشارکت استراتژیک جامع بین پکن و تهران بپردازند.
منبع: رادیو بین المللی چین
4167