خفاشهای خونآشام وقت صرف غذا «با هم حرف میزنند»
یک مطالعه جدید نشان میدهد خفاشهای خونآشام ماده هنگام جستجوی طعمه، پرواز برای شکار و حتی هنگام غذا خوردن با یکدیگر «حرف میزنند» و یکدیگر را در جریان وقایع میگذارند.
دانشمندان در دانشگاه ایالتی اوهایوی آمریکا برای این تحقیق کامپیوترهایی کوچک را به شکل کولهپشتی بر پشت ۵۰ خفاش ماده خونآشام، شامل ۲۳ خفاشی که از دو سال پیش گرفته شده بودند و ۲۷ خفاش وحشی در طبیعت، سوار کردند و سپس آنها را به مدت دو هفته در مراتع «توله» در غرب پاناما رها کردند.
زیستگاه اصلی خفاشهای خونآشام در مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی مانند پاناما است. این جانوران، که بدنشان به اندازه انگشت شست یک انسان بزرگسال است، از پرندگان بزرگ، گله اسبها، گاوها و حتی انسانها به هنگام خواب تغذیه میکنند.
در واقع این جانوران با حسگرهای ویژه گرمایی، سیاهرگهای نزدیک به پوست بدن طعمه خود را شناسایی میکنند. سپس با دندانهای تیز خود پوست را به هنگام خواب طعمه میشکافند و خون آن را میمکند. ماده شیمیایی موجود در بزاق آنها حاوی ماده بیحسکنندهای است که مانع از بیدار شدن قربانی میشود.
محققان در این پژوهش دریافتند خفاشهایی که در مکانهای زندگیشان با یکدیگر نزدیکتر بودهاند و در واقع هم را میشناختند، در فضای باز بیرون نیز یکدیگر را ملاقات میکنند و وعدههای غذای خونی را با هم مینوشند.
دانشمندان میگویند به نظر میرسد آنها در فضای بیرون از سه طریق مجزا با یکدیگر «حرف میزنند» و وقتی برای مثال در حال تغذیه از یک گاو هستند، دوستان خود را صدا میزنند تا آنها هم بیایند. چنین دست تماسهایی که نشان از ارتباطات اجتماعی گسترده میان خفاشهای خونآشام دارد پیشتر ثبت نشده بود.
سیمون ریپرگر، محقق و نویسنده مشترک مقاله، میگوید: «شما میتوانستید ببینید که حتی وقتی این موجودات تنها روی یک گاو در حال تغذیه بودند، اصواتی را در همه جهات پخش میکردند تا دوستانشان را صدا کنند. بنابراین میتوانیم بگوییم آنها در حال تغذیه نیز با هم تعامل دارند.»
پژوهشگران معتقدند خفاشها احتمالا در بیرون از خانه با شرکای خود دیدار میکنند تا اطلاعات مربوط به طعمههای یافت شده و دسترسی به غذا را با هم به اشتراک بگذارند. امری که به آنها امکان میدهد در به دست آوردن غذا موفقتر باشند و در رقابت با خفاشهای کلونی دیگر برای تامین منابع غذایی یکدستتر عمل کنند.
دندان خفاشهای خونآشام به اندازهای تیز است که لمس آنها نیز موجب بریدگی پوست میشود
جرالد کارتر، استاد اکولوژی و زیستشناسی ارگانیک در دانشگاه ایالتی اوهایو، که در این مطالعه شرکت داشته است میگوید: «معمولا مطالعات ما بر خفاشهای خونآشام بر این متمرکز بوده که آنها درون مکان زندگیشان چه کار میکنند و هیچکس نمیدانسته که روابط اجتماعی آنان در خارج و در فضای باز چگونه است.»
دکتر کارتر اضافه میکند: «درک تعاملات آنها با گروه خود در مراتع باز میتواند به ما در فهم بهتر ارتباطات اجتماعی داخل دسته خفاشها کمک کند.»
نتایج مطالعات تازه در نشریه علوم بیولوژیکی «PLOS Biology» منتشر شده است.
منبع: یورونیوز
66