سرطان پستان؛ یافتههای علمی جدید راه را برای دورۀ درمان کوتاهتر هموار کرد
یافتههای علمی جدید به پزشکان کمک کرده است تا درمان رادیوتراپی را برای برخی از مبتلایان به سرطان پستان از دهها جلسه تنها به ۵ جلسه کاهش دهند.
دانیل نام یکی از مبتلایان به سرطان پستان است که در فرانسه زندگی میکند. پزشکان در ژوئن گذشته، در جریان آزمایشهای پیشگیرانه، یک تومور کوچک ۷ میلی متری را در پستان او یافتند که نمونه برداریهای بیشتر سرطانی بودن آن را ثابت کرد.
پس از آن بود که درمان دانیل آغاز شد. او در ماه ژوئیه در موسسه Gustave Roussy (اولین مرکز مبارزه با سرطان در اروپا) مورد عمل جراحی قرار گرفت و از اوایل ماه سپتامبر نیز در همین مرکز که در نزدیکی پاریس است، رادیوتراپی را آغاز کرد.
پزشکان برای او شرح دادند که دورۀ رادیوتراپی او، برخلاف آنچه تا کنون مرسوم بوده طولانی نخواهد بود و تنها در چهار جلسه برگزار خواهد شد و در یک هفته به پایان خواهد رسید.
در واقع دانیل به توصیه پزشکان، در چهارچوب یک دورۀ «فشرده» پرتو درمانی قرار گرفت که عبارت بود از کاهش تعدادجلسات رادیوتراپی پس از عمل و البته با همان اثربخشی.
اما این شیوه جدید درمان را در حال حاضر نمیتوان برای همه زنان مبتلا اجرا کرد و به همین دلیل در مرکز درمانی Gustave Roussy پاریس نیز تنها بیماران بالای ۶۰ سال که مبتلا به سرطان موضعی بدون درگیری غدد لنفاوی هستند، به این شیوه درمان میشوند.
این شیوه درمان از ماه فوریه و با اتکا به نتایج دو تحقیق پزشکی که در سال ۲۰۲۰ در بریتانیا انجام شده بود، در بیمارستانهای فرانسه آغاز شده است.
در یکی از مطالعات که گزارش آن در مجله clinical oncology منتشر شد، دو شیوۀ مختلف پرتودرمانی زنان مبتلا به سرطان پستان بررسی شده است. آنها زنان مبتلا را به دو گروه تقسیم کرده و هر دو گروه را در یک «دورۀ مشخص ۵ هفتهای» تحت پرتودرمانی با یک «دُز ثابت» قرار دادهاند. با این تفاوت که دُزها را برای یک گروه در ۲۵ جلسه پرتو درمانی تقسیم کردهاند و برای گروه دیگر در ۵ جلسه (۱ جلسه پرتودرمانی در هر هفته).
نتیجه تحقیقات نشان داد که پس از پایان این دوره، هیچ تفاوتی از نظر اثربخشی یا عوارض جانبی درمان در میان بیماران دو گروه دیده نمیشود.
در مطالعه دوم که گزارش آن در نشریه Lancet Oncology منتشر شد، نتیجۀ آنچه که به مرور زمان به یک شیوۀ استاندار تبدیل شده یعنی برگزاری ۱۵ جلسه رادیوتراپی در ۳ هفته را با نتیجۀ شیوه جدید درمان یعنی ۵ جلسه رادیوتراپی در ۵ هفته مقایسه کردهاند.
بار دیگر هیچ تفاوتی از نظر میزان اثربخشی روشها یا عوارض جانبی آنها دیده نشد.
به این ترتیب و با اتکا به نتایج این دو تحقیق، متخصصان اروپایی گرد هم آمدند تا این شیوه جدید و سریع درمان را ترویج دهند.
دکتر سوفیا ریورا، رئیس بخش رادیوتراپی در انستیتو Gustave Roussy میگوید: «در دوره همه گیری ویروس کرونا، به نظر میرسید که زنان برای آمدن به بیمارستان و ادامه درمان تردید داشتند و ترجیح می دادند که زمان کوتاهتری را در بیمارستانها سپری کنند. ما با این شیوه جدید درمان، این خواسته آنها را برآورده و از نظر جسمی و روحی به آنها کمک میکنیم.»
منبع: یورونیوز
70