محقق ایرانی "کالج دانشگاهی لندن" و همکارانش نشان دادهاند:
بهبود اختلال بینایی با نور فروسرخ
دکتر "پردیس کینژاد"، محقق ایرانی "کالج دانشگاهی لندن" و همکارانش در یک مطالعه جدید نشان دادهاند که قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض نور نزدیک به مادون قرمز میتواند اختلال بینایی را بهبود ببخشد.
به گزارش نیو اطلس، با افزایش سن، قدرت بینایی ما به طور طبیعی کاهش مییابد، اما یک مطالعه جدید نشان داده است که قرار گرفتن کوتاه مدت شبکیه چشم در معرض نور قرمز عمیق میتواند به بهبود بینایی کمک کند.
این تحقیق نشان میدهد که تنها سه دقیقه قرار گرفتن در معرض نور قرمز عمیق با طول موج ۶۷۰ نانومتر در صبح میتواند بینایی کنتراست رنگ را تقریباً ۲۰ درصد بهبود بخشد.
سال گذشته تیمی از محققان "کالج دانشگاهی لندن" گزارش دادند که قرار دادن چشم در معرض یک پرتوی نور قرمز عمیق ۶۷۰ نانومتری به صورت روزانه به مدت تنها دو هفته، بینایی را در افراد مسن بهبود بخشیده است. اکنون این مطالعه جدید که در مجله Scientific Reports منتشر شده است، این پدیده را بیشتر مورد بررسی قرار داده و تأثیر قرار گرفتن در معرض نور نزدیک به فروسرخ را طی سه دقیقه بررسی کرده است.
درون تمام سلولهای ما کارخانههای انرژی به نام "میتوکندری" وجود دارد و این کارخانههای کوچک، مولکولی به نام "آدنوزین تریفسفات"(ATP) تولید میکنند که سوخت سلولهای ما را تامین میکند.
با افزایش سن، عملکرد میتوکندری ما به تدریج کاهش مییابد و "ATP" کمتری تولید میشود که در نهایت منجر به کاهش عملکرد سلولی میشود. شبکیههای ما اما به شکلی باورنکردنی سریع پیر میشوند و برخی برآوردها نشان میدهند که تولید ATP توسط سلولهای گیرنده نوری در چشم میتواند تا ۷۰ درصد در طول عمر انسان کاهش یابد.
"گلن جفری"، نویسنده مسئول این مطالعه جدید در حال بررسی راههایی برای بهبود عملکرد میتوکندری در شبکیه چشم است. وی میگوید که تحقیقات حیوانی قبلی نشان داده که طول موجهای خاصی از نور میتواند عملکردهای میتوکندری از جمله تقویت تولید "ATP" را تحریک کند.
"جفری" توضیح میدهد: میتوکندریها حساسیتهای خاصی به نور با طول موج بلند دارند که بر عملکرد آنها تأثیر میگذارد. طول موجهای طولانیتر که ۶۵۰ تا ۹۰۰ نانومتر را در بر میگیرد، عملکرد میتوکندری را برای افزایش تولید انرژی بهبود میبخشند.
در این مطالعه ۲۰ نفر انتخاب شدند و بین ساعت ۸ تا ۹ صبح به مدت سه دقیقه در معرض نور قرمز عمیق ۶۷۰ نانومتری قرار گرفتند و بینایی آنها با استفاده از "تست کروما" طراحی شده برای ارزیابی کنتراست رنگ اندازهگیری شد.
محققان به طور میانگین چندین ساعت پس از قرار گرفتن افراد در معرض نور قرمز، بهبودی ۱۷ درصدی را در نمرات این تست مشاهده کردند. در افراد مسنتر، درصد بهبودی بیش از ۲۰ درصد بود و مشخص شد که اثر این کار حداقل یک هفته دوام دارد.
جالب اینجاست که محققان چندین ماه بعد همین آزمایش را با گروه کوچکتری انجام دادند، اما این بار آن را در اوایل بعدازظهر انجام دادند و در کمال تعجب هیچ بهبودی در داوطلبان مشاهده نشد که این موضوع نشان میدهد که چرخههای شبانهروزی نقش مهمی در واکنش میتوکندری به نور قرمز عمیق ایفا میکنند.
"جفری" میگوید: استفاده از یک دستگاه الایدی ساده به صورت یک بار در هفته، سیستم انرژی کاهش یافته در سلولهای شبکیه چشم را شبیه به شارژ کردن مجدد یک باتری، شارژ میکند.
وی افزود: قرار گرفتن صبحگاهی در معرض این نور برای دستیابی به بهبود بینایی کاملاً کلیدی است. چرا که همانطور که قبلاً در مگسها دیدهایم، میتوکندریها الگوهای کاری خود را تغییر میدهند و در بعدازظهر به نور به شکل یکسان پاسخ نمیدهند که این موضوع در این مطالعه نیز تأیید شد.
محققان خاطرنشان میکنند که تنوع زیادی در بهبود بینایی بین افراد حاضر در این مطالعه مشاهده شد و احتمالا متغیرهای ناشناختهای وجود دارند که میتوانند بر موفقیت این درمان تأثیر بگذارند، بنابراین تحقیقات بیشتری با گروههای بزرگتر مورد نیاز است تا بهتر مشخص شود که این درمان برای چه کسانی بیشترین کارآمدی را دارد و چگونه میتوان به طور بهینه این روش درمانی را ارائه کرد.
با این وجود، محققان خوشبین هستند که زمانی که این درمان اصلاح شود، بتواند به راهی ارزان و آسان برای بهبود بینایی در سالمندان تبدیل شود.
این فناوری، ایمن و غیرتهاجمی است و این روشی امیدوارکننده برای به تعویق انداختن کاهش بینایی مرتبط با افزایش سن است.
"جفری" در پایان میگوید: با توجه به سادگی این روش، من مطمئن هستم که دستگاهی با کاربری آسان را میتوان با هزینهای مقرون به صرفه در اختیار عموم مردم قرار داد. در آینده نزدیک، یک بار در هفته سه دقیقه قرار گرفتن در معرض نور قرمز عمیق را میتوان در حین تهیه قهوه یا در حین رفت و آمد با گوش دادن به موسیقی انجام داد و چنین کار سادهای میتواند مراقبت از چشم و بینایی را در سراسر جهان متحول کند.
این مطالعه جدید در مجله Scientific Reports منتشر شده است.