ملاقات ناهید و دنبالهدار در شامگاه پنجشنبه/ آدرس "لئونارد" را از ناهید جویا شوید
دنباله دار لئونارد که این هفته به آسمان شامگاهی آمده است، در شامگاه پنجشنبه، ۲۵ آذر ماه همنشین سیاره "ناهید" است و نزدیک این سیاره درخشان خواهد بود.
مهندس مسعود عتیقی در گفت و گویی تاکید کرد: دنباله دار C/۲۰۲۱ A۱ و یا لئونارد یکشنبه ۱۴ دی ماه سال گذشته در رصدخانه مادون قرمز "مونت لیمون" آریزونا توسط اخترشناس "گِرگ لئونارد" شناسایی شد و در آن زمان احتمال داده میشد که درخشانترین دنبالهدار امسال باشد.
وی اضافه کرد: البته این گونه نشد؛ چرا که رفتار دنبالهدارها غیرقابل پیش بینی است.
عتیقی خاطر نشان کرد: این دنبالهدار روز یکشنبه، ۲۱ آذرماه ۱۴۰۰ به کمترین فاصله خود با زمین رسید و در فاصله ۳۴ میلیون و ۹۰۷ هزار و ۴۶۴ کیلومتری زمین قرار گرفت.
تصویری از دنباله دار لئونارد در آسمان بامدادی اوایل آذرماه جاری
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ادامه داد: دنبالهدار لئونارد روز دوشنبه، ۱۳ دی ماه امسال به حضیض خورشیدی (کمترین فاصله) با مهر تابان خواهد رسید.
عتیقی افزود: هر چند این دنبالهدار دارای قدر ۶.۵ در مرز بینایی قرار دارد، اما از آنجا که دنبالهدارها اجرام محوی در آسمان هستند، از نظر قدر روشنایی و قابلیت مشاهده، قابل مقایسه با یک ستاره هم قدر خود نیستند و در شرایط مساوی به مراتب سختتر دیده میشوند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: این دنبالهدار که طی هفته گذشته در آسمان صبحگاهی بوده است، بامداد روز پنجشنبه، 11 آذر حدود یک و نیم ساعت قبل از طلوع خورشید در نزدیکی صورت فلکی "خرس بزرگ" قرار داشت و این هفته به آسمان شامگاهی آمده و شامگاه پنجشنبه، ۲5 آذر ماه جاری و حتی شب بعد، همنشین سیاره "ناهید" (زهره) خواهد بود و در نزدیکترین فاصله با این سیاره درخشان است.
وی اضافه کرد: سیاره ناهید آدرس خوبی برای یافتن دنبالهدار لئونارد که پایینتر از آن قرار دارد، محسوب میشود.
موقعیت دنباله دار لئونارد در غرب آسمان شامگاهی طی این شب ها
به گفته وی به مرور این دنبالهدار به سمت آسمان نیمکره جنوبی میرود و شرایط بهتری برای رصد توسط ساکنان این نیمکره خواهد داشت.
عتیقی، مدار این دنبالهدار را هذلولی دانست و گفت: این جرم آسمانی از فاصله ۳۷۰۰ واحد نجومی به دیدار خورشید آمده است و هر واحد نجومی به میانگین فاصله زمین تا خورشید گفته میشود که حدود ۱۵۰ میلیون کیلومتر است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران یادآور شد: بر اساس محاسبات، هر چند دیدار این دنبالهدار با زمین ۸۰ هزار سال قبل بوده است! ولی با توجه به تغییرات مداری احتمالی، این دنبالهدار هرگز به دیدار زمین نخواهد آمد و این شبها آخرین فرصت برای ساکنان زمین جهت مشاهده این جرم زیبا فراهم است و چه بسا همچون Omuamua و "بوریسوف" که طی سالیان اخیر به ملاقات زمین آمدهاند و به فضای میان ستارهای رفتهاند، سرنوشت این دنبالهدار نیز این گونه باشد.
عتیقی تاکید کرد: کشف دنبالهدار لئونارد در آستانه سال نو میلادی ۲۰۲۱ بود، در آستانه سال ۲۰۲۲ نیز در شرایط به نسبت مناسبی برای رصد قرار گرفته است و چه بسا در شرایط مطلوب و یک آسمان کاملا تاریک (حتی بدون حضور نور ماه) به دور از آلودگی هوا و نور شهرها بتوان آن را با چشم مشاهده کرد.
وی یادآور شد: ولی به طور قطع با یک دوربین دوچشمی و یا تلسکوپ کوچک آماتوری میتوان این جرم را ۳۰ دقیقه بعد از غروب خورشید در غرب آسمان شامگاهی تا روز یکشنبه ۵ دی ماه در صورت فلکی "میکروسکوپ" و سپس صورت فلکی "ماهی جنوبی" (حوت جنوبی) حدود ۸ درجه بالای افق در سراسر کشور رصد کرد.