مروری بر فن آوریهایی که به داد حیات وحش رسیدهاند
از عامل نابودی تا تلاش برای بقا؛ تکنولوژی در زمین محیط زیست تغییر ریل داده است
تکنولوژی که روزگاری عامل نابودی حیات وحش بوده حالا به داد طبیعت رسیده و قصد دارد بقای انواع حیوانی و گیاهی کره زمین را تضمین کند.
به گزارش خبر فوری، وجود حیات وحش برای زندگی و بقای ما انسانها ضروری است. حیات وحش و طبیعتی که لازمه بقای بشر نیز است، روز به روز بیشتر به سمت زوال و نابودی میرود و مهمترین عامل این زوال، توسعه حیات شهری، صنعتی و تکنولوژیک ما انسانها است.
شاید عجیب به نظر برسد اما حالا همین تکنولوژی که روزگاری عامل نابودی حیات وحش بوده به داد طبیعت رسیده و قصد دارد بقای انواع حیوانی و گیاهی کره زمین را تضمین کند.
تکنولوژی حفاظت، آخرین راهکار برای حفظ حیات وحش
تکنولوژی حفاظت از حیات وحش (conservation technology) پروژه ای است که چندی پیش توسط چند موسسه محیط زیستی با همکاری انجمن جانورشناسی لندن آغاز به کار کرده است. این پروژه به دنبال این است که از طریق فناوریهای نوین زندگی بسیاری از حیوانات و حتی گیاهان را نجات داده و مانع از نابودی انواع مختلف حیات وحش در سطح کره زمین شود.
پایگاه تخصصی fauna and flora در گزارشی به این موضوع و پروژه پرداخته است. نویسنده این گزارش تاکید دارد که پروژه حفاظت از حیات وحش از طریق جدیدترین تکنولوژیها از قبیل پهپادها (برای رصد حرکت حیوانات در جنگلها)، سنسورهای آکوستیک (برای بررسی وضعیت حیوانات از طریق تعقیب صدا و سنجش سلامتی آنها)، تلههای دوربینی، سنجش از دور ماهوارهای، سنسورهای حرارتی (برای سنجش دمای بدن حیوانات و تشخیصشان در شب) و... در تلاش است آخرین پایگاههای حیات وحش را در دنیا حفظ کند تا مانع از نابودی زندگی حیوانات و به تبع آن، انسانها شود.
به جز این وسایل، در پروژه تکنولوژی حفاظت، یک سری فن آوریهای فوق پیشرفته به کار گرفته شده است. وسایلی از قبیل دستگاه تشخیص چهره کامپیوتری، ابزارهای مدیریت دادهها، حسگرهای شبکه ای، DNA محیطی (eDNA) و آخرین ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی و به خصوص ماشین یادگیری (Machine learning) از این قبیل تجهیزات هستند.
سه تکنولوژی برتر در زمینه حفاظت از حیات وحش
طبق گزارشها و به خصوص نظرسنجی که از 248 متخصص و فنآور در 37 کشور دنیا گرفته شده، پروژه تکنولوژی حفاظت کاملا موفق بوده و توانسته است تا حد زیادی به اهداف خود برسد. بر اساس تحقیقات اخیر در میان این تکنولوژیها، سه فن آوری دست برتر را دارند و توانسته اند به اصطلاح نتیجه بازی را عوض کنند. این سه تکنولوژی شامل انواع تجهیزات مربوط به هوش مصنوعی و به خصوص ماشین یادگیری (machine learning)، eDNA و حسگرهای شبکهای (Networked sensors) هستند.
هوش مصنوعی
هوش مصنوعی محور بخش عظیمی از تکنولوژیهای مربوط به حیات وحش و پروژه حفاظت از طبیعت است. هوش مصنوعی (AI) به طور فزایندهای در این زمینه برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده (از تله دوربین و تصاویر ماهواره ای گرفته تا صداهای ضبط شده) استفاده میشود. هوش مصنوعی میتواند یاد بگیرد که چگونه از میان هزاران عکس، گونههای کمیاب را شناسایی کند یا حرکت حیوانات را بدون ساعتها ضبط صحرایی (field recordings) ردیابی کند؛ بدون اینکه وقت زیادی برای شناسایی دستی اوراق و اسناد و اطلاعات تلف شود.
DNA محیطی
DNA محیطی (eDNA) توسط حافظان محیط زیست برای جمع آوری انبوهی از دادههای تنوع زیستی به کار گرفته میشود. در این روش نوین و تکنولوژیک، پژوهشگر به سرعت و به راحتی و فقط با بررسی نمونههایی از آب یا خاک میتواند ردپای DNA حیوانات مختلف را پیگیری کرده و وجود گونه هایی را که قبلاً مشاهده نشده اند در یک منطقه نشان دهد. چند نمونه کوچک میتواند حاوی DNA دهها گونه باشد و یک تصویر دقیق از اکوسیستم منطقه مورد نظر ارائه دهد.
حسگرهای شبکهای
حسگرهای شبکهای هم به دوربینهای مخفی، رکوردرها، دستگاههای ردیابی و سایر سختافزارهای حفاظتی اجازه میدهند به صورت آنلاین به شبکه مرکزی بررسی دادهها متصل شوند. این شبکه، تصویری جامع از حرکات و رفتار حیوانات ارائه میدهد، به محافظان محیط زیست کمک میکند، نظارت و ردیابی حیوانات را آسان مینماید و در مورد تهدیدات قریب الوقوع حیات وحش هشدار میدهد.
دولتها باید وارد میدان شوند
نتیجهای که از گزارش پایگاه fauna and flora حاصل میشود این است که برای حفظ محیط زیست و حیات وحش باید جدیدترین تکنولوژیها خریداری شده و به سراسر دنیا ارسال شود. پرواضح است که خرید یا ساخت این تجهیزات هزینه فراوانی دارد و بدون دخالت دولتها، هیچ سازمانی قادر به تامین بودجه مورد نیاز این پروژه نیست. با توجه به شرایط وخیم کره زمین و دخالت سازمان ملل برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع، به نظر میرسد که میتوان در آینده نزدیک اقداماتی کرد. سازمان ملل باید در جلسات و نشستهای آتی خود با سران کشورهای مختلف، موضوع پروژه تکنولوژی حفاظت را مطرح کند تا بتواند بودجه مورد نیاز خود را از طریق کشورهای سرمایه دار تامین کند.
این ها همش دروغه هیچ ارگانی بجز حامیان محیط زیست به داد این حیوانات نرسیدند