کشف دورترین کهکشان با فاصله ۱۳ میلیارد سال نوری از زمین
محققان و منجمان بین المللی دورترین کهکشان نسبت به زمین با فاصله ۱۳ و نیم میلیارد سال نوری با نام اچ دی یک را شناسایی کردند.
این گروه از محققان دو نظریه اصلی در مورد کهکشان اچ دی-۱ ارائه کرده اند؛ ممکن است این کهکشان در حال تشکیل ستاره با سرعت زیاد باشد یا احتمال دارد محل تشکیل اولین ستارگان جهان (جمعیت ستارهای) باشد.
همچنین دانشمندان می گویند اچ دی یک ممکن است حاوی سیاه چاله بسیار بزرگ باشد که حدود ۱۰۰ میلیون بار بزرگ تر از خورشید است.
دکتر فابیو پاکوچی، ستاره شناس مرکز فیزیک نجوم آمریکا می گوید: پاسخ دادن به سوالات در مورد طبیعت چنین پدیده ای می تواند بسیار دشوار باشد. مانند این است که مالکیت یک کشتی را از روی پرچم آن حدس بزنیم، در حالی که از ساحل بسیار فاصله دارد، باید شدیدی می وزد و مه غلیظی وجود دارد.
به گفته وی، اچ دی یک بسیار نورانی با نور فرابنفش است و برخی فرایندهای پرانرژی در آن در حال روی دادن است یا شاید میلیاردها سال قبل رخ داده اند. محققان ابتدا تصور می کردند که اچ دی یک کهکشانی ستارهفشان است که با سرعت بالا ستاره تولید می کند، اما بعد از شروع به شمارش تعداد ستارگانی که توسط این کهکشان تولید شده است، با میزان بی سابقه ای ستاره روبرو شدند.
دکتر پاکوچی می گوید: ممکن است اچ دی یک بیش از ۱۰۰ ستاره هر سال تولید کرده باشد، این تعداد دست کم ۱۰ بار بیشتر از انتظار ما برای این کهکشان هاست. اولین جمعیت ستاره ها که در جهان تشکیل شدند فشرده تر، داغ تر و نورانی تر از ستاره های جدید بودند.
اگر بپذیریم ستاره های تولید شده در کهکشان اچ دی یک اولین ستاره ها هستند، خصوصیات آن آسان تر قابل توضیح است. در واقع جمعیت ستاره ای توانایی تولید نور فرابنفش نسبت به ستاره های عادی را دارد که می تواند نورافشانی مافوق بنفش زیاد کهکشان اچ دی یک را توضیح دهد.
اما سیاه چاله بسیار بزرگ نیز می تواند دلیل شفافیت فراوان کهکشان باشد؛ به این شکل که در حال جذب میزان زیادی گاز، فوتون های با انرژی بالا از اطراف سیاه چاله متصاعد می شود. در صورتی که این فرضیه درست باشد، بزرگ ترین سیاه چاله شناخته شده برای بشریت خواهد بود که زمان آن در مقایسه با دیگر وقایع نجومی ثبت شده کنونی به مِه بانگ (انفجار بزرگ) نزدیکتر است.