تصاویر جیمز وب چگونه آینده علم نجوم را تغییر میدهند؟
اولین تصاویر تلسکوپ جیمز وب با زیبایی خود دنیا را به حیرت وا داشتند، اما این تصاویر برای علم و آینده نجوم چه معنایی دارند؟ انسان با عمیق ترین و دورترین تصویر ثبت شده از کیهان چه میکند؟
پنج تصویر شگفتانگیز تلسکوپ فضایی جیمز وب دنیا را محو زیبایی خود کرد. تصاویر جیمز وب واضحترین و عمیقترین تصاویر ثبت شده از جهان تا به امروز است.
ثبت لحظات تولد ستارگان و گروهی از کهکشانها در یک رقص کیهانی نشان از قابلیتهای بالای این تلسکوپ دارد. علاوه بر زیبایی، این دستاورد جدید از نظر علمی نیز فوقالعاده حائز اهمیت است و امکان مطالعه جزئیتر جهان هستی را برای دانشمندان فراهم میکند. موارد زیر از اصلیترین دلایل اهمیت تصاویر جیمز وب برای علم نجوم هستند:
مشاهده آنچه تاکنون قابل مشاهده نبود
در تصاویر سحابی کارینا و پنجگانه استفان، جیمز وب فضای میانستارهای را به ما نشان میدهد که در آن ستارگان در حال تولد و رشد هستند. دانشمندان تا کنون قادر نبودهاند هیچ تصویری از فعل و انفعالات کهکشانها با چنین جرئیاتی مشاهده کنند. به لطف دروبینهای مادون قرمز وب میتوانیم ستارهها را با تمام شکوهشان ببینیم.
دانشمندان با مطالعه نورهای حذف شده از ستارگان به نحوه شکلدهی، رشد و ادغام آنها توسط کهکشانها پی میبرند و متوجه میشوند که چرا برخی موارد کهکشانها تشکیل ستاره را متوقف کردهاند. جیمز وب سوالاتی از قبیل اینکه چه چیزی تعداد ستارگان در یک منطقه خاص را معین میکند یا چرا ستارگان با حجم خاصی شکل میگیرند را پاسخ میدهد.
اطلاعات غنیتر از هستی
هفتهها و ماهها طول میکشد تا دانشمندان اولین تصاویر جیمز وب را تجزیه و تحلیل کنند و نشان دهند که این تلسکوپ در آینده قادر به انجام چه کارهایی خواهد بود.
هر عکسی که میبینیم ترکیبی از چند ساعت تصویربرداری است. تیمهای مطالعاتی این تصاویر را به قطعات کوچکتر تقسیم میکنند تا مطالعات جزئیتر را بر روی آنها انجام دهند.
وضوح و جزئیات تصاویر نشان میدهد جیمز وب نه تنها فاصله و زمان بیشتری در گذشته را پوشش میدهد بلکه مشاهدات خود را با کیفیت بسیار بالاتری ارائه میکند و پتانسیل زیادی برای تحقیقات علمی دارد. این تلسکوپ به دانشمدان برای پاسخ به سوالات خود درباره سیارات، ستارگان و کهکشانها و در نهایت جهان هستی کمک میکند.
کشف زمین شماره دو
تجزیه و تحلیل طیفنگاری وب از اتمسفر سیاره فراخورشیدی WASP-۹۶ b، مثالی از اطلاعات هیجانانگیزی است که ممکن است در آینده از این سیاره به دست بیاید.
این سیاره حدود یک هزار و ۱۵۰ سال نوری از زمین دور است و شباهتهایی با سیارههای منظومه شمسی دارد. تحلیل اتمسفر این سیاره توسط تلسکوپ جیمزوب نشان داد که جو این سیاره علاوه بر ابر و مه، دارای آب است.
اما با توجه به اینکه متشکل از گاز است قابل سکونت نیست. علاوه بر آن به ستارههایی که به دور آنها میچرخد، بسیار نزدیک است در نتیجه محیط به شدت گرم و نامساعدی دارد. تحلیل اتمسفر این سیاره توسط وب نشان از قابلیت بالای آن در تحلیل دیگر سیارهها و کشف سیارهای شبیه به زمین دارد.
مطمن هستم سیاره ای مثل زمین حتما در جهان هستی حداقل ۱۰ مورد وشاید بسیار زیادتر داره . فقط کاش حکومت ها و سیاست داخل زمین یکی میسدن و همه مردم در رفاه آگاهی و صلح زندگی میکردند و نهراستی و بود نه چپی نه کافری بود نه مومنی همه انسان صلح جو و صالح بودند همین
فعلا انسان درحال کاوش وکشف رازها در فضاست ووقتی شناخت کافی پیداکرد قادرست اراده خودرا برصیانت واستفاده ابزاری از آن ونهایت تغییرات درآن تحمیل کند. به قول شاعر قرن پنجم
درخت تو گر بار دانش بگیرد
به زیر آوری چرخ نیلو فری را
ویا حافظ با الهام از سوره حجر که انسان جانشین خداوند برروی زمین واین دنیای دیدنی خواهد شد
این بیت را سرود
آسمان بار امانت نتوانست کشید
قرعه کار به نام من دیوانه زدند
انسان آینده به منابع عظیمی از قدرت وانرژی دست خواهد یافت که مواد موجود بر روی زمین که فعلا به خاطر آن خونها ریخته پشیزی نیست ولی برای آنچه که خداوند مقرر کرده یعنی واگذاری مدیریت این جهان خاکی به انسان از نعمتهای لازم برای رسیدن به این اراده خداوند است. واین عظمت خداوند را دوچندان میکند که مخلوقش خود پاسداشت دیگر خلایق شود.
اگر آمریکا بجای هزینه چند میلیاردی و صرف ساعتها از عمر گرانقدر دانشمندان یک تک پا تهران می آمد برای تمامی این یافتها در فضای لایتناهی از استاد علوم ماقبل و مابعد تاریخ استاد نوابغ شهیر عالم اسلام عالیجناب دامت همه چیز همین جنتی میپرسید همه را میگفت گنج نزد ماست.