کودکان هوش را از چه کسی به ارث میبرند؟
تحقیقات نشان میدهد هوش کودک از مادر به ارث میرسد و پدر دخالت چندانی در هوش کودک ندارد.
بسیاری از پدرها از شنیدن این خبر دلخور میشوند، اما کودکان هوش را از مادرشان به ارث میبرند. تحقیقات ژنتیک نشان داده است که افراد احتمالا مجموعه اطلاعات مرتبط با هوش را از X ایکس دریافت میکنند که از مادر به ارث میرسد. کروموزوم ایکس یک هزار ژن دارد و تعداد زیادی از آنها روی شناخت اثرگذار هستند. تا همین اواخر عموماً تصور میشد که هردو والد تقریبا تاثیر یکسانی روی هوش فرزند خود دارند. با این حال، مشخص شده است که زنان نسبت به مردان، تاثیر بزرگتری بر تواناییهای شناختی فرزند خود دارند.
با این حال، نکته قابل اهمیت آن است که بدانید این تحقیق کاملا بحثبرانگیز بوده است. بیشتر مطالعاتی که ادعا میکنند از عملکرد رازآلود هوش پرده برمیدارند معمولا با جارو جنجال زیادی رو به رو میشوند. در همین رابطه، باید در نظر داشت که علم ژنتیک نیز حوزه علمی به شدت پیچیده و چند وجهی است. هر روز مطالعاتی انجام میشود که در تلاش برای رد یا اصلاح جدی مطالعات پیشین هستند. صرف نظر از بحث داغ در این رابطه، ارائه و (تفسیر) این یافتهها با ذهنی بیطرف میتواند مفید واقع شود. در هر حال، این مطالعه به شدت جالب است.
نقش کروموزمهای X و Y
بسیاری از مردم در مورد ژنتیک هیچ اطلاعاتی ندارند.کروموزوم یک ساختار طنابمانند است که از نوکلئیک اسید و پروتئین تشکیل شده است. کروموزومها حاوی اطلاعات هستند. هر انسانی در هر سلول خود یک جفت کروموزوم حمل میکند. زنان دو کروموزوم X دارند در حالی که مردان یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y دارند.
ژنهای شرطی
ژنهای شرطی، به سادهترین زبان، آنهایی هستند که مختص به هر جنس هستند. به عنوان یک اصل، خصوصیات ژنتیکی ژنهای شرطی با توجه به نقش بخصوصی که دارند فعال یا غیرفعال میشوند، و متعاقبا، خصوصیات ژنتیک تحت تاثیر قرار میگیرند. ژنهای شرطی به صورت ذاتی دارای یک سیستم “نشانهگذاری” هستند که از مواد بیوشیمیایی تشکیل شده است. این سیستم دو امکان مهم را فراهم میکند: (۱) ردگیری سرمنشاء ژن و (۲) تعیین وضعیت فعال یا غیرفعال آن در بدن. ژنهای فعال رشد ژنتیک را تحت تاثیر قرار میدهند.
یافتههای این مطالعه
تصور بر آن است که شناخت اساساً تحت تاثیر کروموزومهای X قرار دارد. از نظر تئوری، احتمال آنکه زنان بر عملکرد شناختی تاثیر بگذارند بیشتر است، چرا که زنان دارای دو کروموزوم ایکس هستند و مردان تنها یکی را حمل میکنند. البته جزئیات این فرضیه چیزی بیش از تعداد کروموزومهای X است. اینجاست که کروموزومهای شرطی وارد میدان میشوند. تصور بر آن است که هوش یک ژن به شدت شرطی است، ژنی که مستقیماً از مادر به ارث میرسد.
در این مطالعه دانشمندان برای آزمایش فرضیه خود از موشهای اصلاح ژنتیکی شده استفاده کردند. آنها کشف کردند که موشهای تحت تست رویانی که عمدتاً مواد ژنتیکی مادری دریافت میکردند جمجمه و مغز بزرگتری داشتند در حالی که بدنشان کوچکتر بود. آنهایی که مقادیر نامتناسبی مواد ژنتیکی پدری دریافت کرده بودند نیز بدنی بزرگتر، اما جمجمه و مغز کوچکتری داشتند.
علاوهبر اندازه جمجمه و مغز، محققان مشاهدات جالب دیگری نیز داشتند. اول اینکه شش ناحیه از مغز را شاسایی کردند که تنها حاوی ژنهای مادری یا پدری بودند. دوم آنکه آنها هیچ ماده ژنتیکی پدری در قشر مخ پیدا نکردند، یعنی ناحیهای از مغز که مسئول اجرای عملکردهایی مانند زبان، برنامهریزی، استدلال منطقی، و تفکر پیشرفته است.
بدون شک یافتههای این مطالعه همچنان نیازمند موشکافی و ارزشیابی است. با این حال میتوانیم نتیجه بگیریم که مادران نقش قابل توجهی در تواناییهای شناختی فرزندان خود دارند. نه تنها از طریق ژنتیک، بلکه به واسطه تربیت و تغذیه و مراقبت از آنها!
پس نتیجه میگیریم که مردان اگر میخواهند فرزندان باهوشی داشته باشند باید با زنان باهوش ازدواج کنند
البته با این تبصره که هوش فرد با میزان مدرک تحصیلی او ارتباط مستقیم ندارد..به خصوص در کشور ما..که با ایجا دانشگاه های فراوان، اخذ مدرک و ارتقاء آن مدارک ، احتیاج به کمی پشتکار و علاقه (و نه هوش ) دارد..در مجوع با ژنتیک اکتسابی برای هوش مخالفم( با توجه به مشاهدات عینی وتجاربی که در افراد گوناگون دیده ام) خاطرم هست در یکی از دروس زبان انگلیسی در دبیرستان سال سوم، که اسم اون درس ( MEMORY) بود..با تحقیق دانشمندان، افزایش و توانایی هوش را به تمرینات عضله های بدن تشبیه کرده بود..اگر نیک بنگریم خواهیم دید که خود ما در زمان تحصیل ( به دلیل مجبور بودن به یادگیری های فراوان و حفظ بسیاری از خطوط کتاب) ذهن فعال تر و حواس جمع تر و هوش بالا تری نسبت به بعد از سالهای فارغ التحصیلی داشتیم..هنوز جمله اون درس بعد از 20 سال خاطرم هست..( Memory is the brains ability to keep a record of past events) و بعد از تکرار یا همان ( Over learning) یاد کرده بود که البته باز هم برای رسیدن به مدارک بالاتر نیاز است.. البته شخصا (بدون شکسته نفسی) ادعای هوش سرشار ندارم :) ..*هوش* تنها از پس ((علاقه و خلاقیت)) در هر رشته یا مهارت خاص حاصل می شود..
البته تا حدودی این نظریه درسته اما تغذیه مادر در دوران بارداری خیلی مهمتره
مادرانی که در دوران بارداری از غذاهای حاوی آهن استفاده میکنند فرزندان باهوشتری متولد میکنند
مصرف خرما ،عدس، گوشت قرمز،ماهی ،میگو و میوههای قرمز مانند انار و خشکبار. مانند پسته و بادام و گردو و همچنین نمک تاثیر زیادی بر هوش کودکان دارند