«انقلاب زمستانی»؛ هر آنچه باید بدانید!
امسال آغاز زمستان در ایران ساعت ۱۲:۵۰ روز اول دی است. پدیده انقلاب زمستانی به دلیل کج بودن محور زمین و حرکت مداری آن به دور خورشید رخ میدهد.
انقلاب زمستانی، کوتاهترین روز سال در نیمکره شمالی و بلندترین روز در نیمکره جنوبی است. زمانی که خورشید به جنوبیترین نقطه خود میرسد و سفر ششماههاش به سمت شمال را آغاز میکند، انقلاب زمستانی رخ میدهد.
ساعت ۱۲:۵۰ شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ به وقت رسمی ایران، و با رسید خورشید به نقطه انقلاب زمستانی، فصل زمستان آغاز شد. با شروع زمستان در نیمکره شمالی، شبها کوتاهتر و در نیمکره جنوبی، با آغاز تابستان تدریجا شبها طولانیتر می شود.
فرقی نمیکند کجای زمین زندگی میکنید، این رویداد نشانهای برای تغییر فصلها است. بعد از انقلاب زمستانی، خورشید حرکتش به سمت شمال آسمان را آغاز میکند.
میتوانید در هنگام غروب با چسباندن تکههای نوار روی پنجره، مکان خورشید را علامت بزنید، خواهید دید که با نزدیک شدن به بهار، به تدریج خورشید درآسمان به سمت شمال ارتفاع خواهد گرفت.
در زمان انقلاب زمستانی، زمین به گونهای قرار گرفته که خورشید در زیر افق قطب شمال باقی مانده و اصلاً طلوع نمیکند. در همین حال، خورشید در قطب جنوب به مدت ۲۴ ساعت کامل در آسمان میدرخشد و غروب نمیکند.
درنتیجه:
• در تمام مکانهای جنوب خط استوا، طول روز بیشتر از ۱۲ ساعت است.
• در تمام مکانهای شمال خط استوا، طول روز کمتر از ۱۲ ساعت است.