مغزهای آزمایشگاهی توانایی تولید رگهای خونی دارند
محققان در دانشگاه "براون" دریافتند که مغزهای کوچکی که برای آزمایش تاثیر داروهای مختلف، درمانها و جراحات در آزمایشگاه ساخته میشوند، قابلیت تولید مویرگهای خونی خود را نیز دارد.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، در سال 2015، دانشمندان در دانشگاه "براون" امریکا موفق به توسعه مدلهای مغزی شدند که به آن مغزهای کوچک mini-brains گفته شده و از سلولهای عصبی چاپ سهبعدی تشکیل شدهاند.
این مدلها به کاهش استفاده از مدلهای حیوانی برای بررسی تاثیر درمانها و داروهای جدید کمک کرده و نتایج اولیه دقیقتری را ارائه میکند.
در حال حاضر، محققان به نکته جدیدی در مورد این مغزهای کوچک دست یافتند آنهم اینکه سلولهای عصبی این مغزهای کوچک قابلیت ساخت رگهای خونی خود را نیز دارند.
این کار میتواند زمینه را برای انجام پژوهشهای بهتر در زمینه سکته مغزی، آلزایمر و ضربه مغزی فراهم کند.
عرض هر یک از این مغزهای کوچک که از سلولهای عصبی موشها تولید شدهاند، کمتر از یک میلیمتر است. این مغزها توانایی تفکر ندارند اما نورونهای آن فعال هستند.
این نورونها از انواع مختلفی از سلولها تشکیل شده و دارای یک ساختار سه بعدی طبیعی هستند.
دانشمندان با استفاده از این مدلهای قابل اعتماد میتوانند بدون نیاز به استفاده از مدلهای حیوانی، به مطالعه و بررسی چگونگی رشد و توسعه سلولهای عصبی، جراحات یا تاثیر داروها بر مغز بپردازند.
این مغزهای کوچک به خون نیاز دارند و تا به حال به نظر میرسید که این مغزهای کوچک قادر به تکثیر سیستم عروقی نیستند. اما محققان در این پژوهش جدید با کار بر روی این مغزها دریافتند که درحدود دو سوم از آنها توانایی ساخت بافت غیر عصبی که در مطالعات بیشتر مشخص شد که عروق خونی هستند را دارند.
محققان با تصویربرداری از عروق خونی این مغزهای کوچک قادر به شناسایی سلولها و پروتئینهایی شدند که به طور معمول در رگهای خونی یافت میشوند.
با این حال این سیستم مانند مغزهای واقعی نبوده و عمر آن تنها یک یا دو هفته است.
این پژوهش در The Journal of Neuroscience Methods منتشر شده است.
منبع: ایسنا
10