تولید محصولات آرایشی بهداشتی فراسودمند با «بیومس جلبک» ساخت محققان کشور
با امضای قرارداد رسمی عرضه تجاری بیومس ریزجلبکهای تولیدشده در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی به یک واحد بخش خصوصی، زمینه تولید انواع فرآوردههای آرایشیبهداشتی فراسودمند با فناوری کاملا بومی توسعهیافته در این پژوهشکده فراهم شد.
دکتر محمدامین حجازی، رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی اظهار کرد: محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی طی بیش از یک دهه تحقیق در زمینه کاربرد ریزجلبکها در صنایع غذایی، داروسازی و تولید محصولات آرایشی بهداشتی و مکملها به زنجیره کامل تولید و فرآوری بیومس گونههای مختلف جلبک از انتخاب و جداسازی سویهها تا طراحی و ساخت بیوراکتورها و توسعه سیستمهای تکثیر و برداشت جلبکها دست یافتهاند. در راستای تجاریسازی محصولات حاصل از این تحقیقات با همکاری یکی از واحدهای تولید محصولات آرایشی بهداشتی در کشور، پس از ارزیابی اولیه بازار، مجوزهای لازم برای تولید و عرضه تجاری فرآوردههای آرایشی بهداشتی فراسودمند حاوی ترکیبات جلبک اخذ شده و برای تولید تجاری این فرآوردهها اولین قرارداد رسمی برای عرضه بیومس تغلیظشده جلبک دونالیلا جهت استفاده در فرآوردههای آرایشی بهداشتی با بخش خصوصی امضا شده است.
وی خاطرنشان کرد: چالش جدی در عرضه تجاری بیومس جلبک به صنایع آرایشی بهداشتی و دارویی، تامین مستمر و کافی بیومس با گرید بالا و قیمت مقرونبهصرفه است که محققان پژوهشکده به این مهم دست یافتهاند و در حال حاضر امکان تامین نیاز واحدهای صنعتی به بیومس جلبک برای تولید فرآوردههای طبیعی فراسودمند بر پایه جلبک وجود دارد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی جهاد کشاورزی تصریح کرد: بیومس تر تغلیظشده جلبک که طی قرارداد سه ساله امضا شده بین پژوهشکده با بخش خصوصی، به این شرکت تولیدکننده فرآوردههای آرایشی بهداشتی تحویل میشود، از ریزجلبک سبز دونالیلا سالینا - گونهای جلبک بومی ایران - تهیه میشود که تمام فرایند تولید آن از شناسایی و جداسازی سویه تا تکثیر در محیط کشت، اقتصادی کردن فرایند و تولید در فتوبیوراکتور ساخت پژوهشکده تماما توسط محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی توسعه داده شده است.
حجازی خاطرنشان کرد: ریزجلبک سبز دونالیلا سالینا از گونههای شورپسند است که در مناطق مختلف کشور مثل دریاچه ارومیه زندگی میکند. این جلبک که از گونههای به ظاهر کمارزش تلقی شده و در کشاورزی سنتی ما جایی ندارد، سرشار از ترکیبات باارزش مثل انواع ویتامینها و مینرالهای مفید، روغن، گلیسرول و رنگدانه است که در صورت استفاده در محصولات آرایشی بهداشتی میتواند آنها را به فرآوردههایی فراسودمند تبدیل کند.
وی در ادامه در خصوص برنامه شرکت آرایشی بهداشتی طرف قرارداد با پژوهشکده در زمینه استفاده از بیومس جلبک خریداریشده از پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، گفت: از جمله محصولاتی که قرار است با استفاده از بیومس جلبک در این شرکت تولید شود، نوعی پماد ضد التهاب تسکیندهنده دردهای مفاصل است. البته واحدهای آرایشی بهداشتی دیگری نیز برای استفاده از عصاره جلبک در محصولات خود ابراز علاقه کردهاند که مذاکرات در مراحل اولیه است.
رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی در پایان با تاکید بر ارزش افزوده بالای تولید و کاربرد ریزجلبکها در صنایع مختلف و نقشی که میتواند در افزایش ارزش غذایی و سودمندی محصولات مختلف داشته باشد، خاطرنشان کرد: توسعه کاربرد ریزجلبکها در کشور علاوه بر سودی که برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان دارد، میتواند به راهاندازی شرکتهای دانشبنیان متعدد و ایجاد فرصتهای شغلی جدید برای دانشآموختگان نیز منجر شود.
منبع: ایسنا
10